Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα εμβληματικά έργα του Ελλάδα 2.0 - Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: 
(1) To παντεσπάνι του Ταμείου Ανάκαμψης πάει στις βιομηχανίες του πλούσιου Βορρά(2) Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και η απειλή του Νταρθ Βέιντερ (3) Τελικά τι σχέδιο έχουμε για την Ανάκαμψη.Η στρατηγική κατεύθυνση του σχεδίου δεν είναι καθαρή. Παρατηρήσεις και προτάσεις.(4) Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ή δόλιο σχέδιο παραλυτικής αποεπένδυσης και κατεδάφισης των στρατηγικών πυλώνων της χώρας;”

 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα εμβληματικά έργα του Ελλάδα 2.0 - Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το μεγαλύτερο σχέδιο που εκπονήθηκε στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, το νούμερο ένα στοίχημα για την χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες και μια μεγάλη ευθύνη για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τους επιχειρηματίες, την ίδια την κοινωνία. Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Γράφουν οι Γιώργος Φιντικάκης, Νικόλας Ταμπακόπουλος, Χρήστος Ζιώτης, Αλεξία Σβώλου, Αγγελική Κώττη, Νίκος Ζαργάνης, Γιώργος Μίχας   

Ένα συμβόλαιο της χώρας συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ με τον ίδιο της τον εαυτό. Αν το εφαρμόσουμε και νικήσουμε τον κακό μας εαυτό, η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει κατηγορία. Στην Υγεία, στην Παιδεία, στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, στις υποδομές, στις επενδύσεις, παντού. 

Από μια μέτρια χώρα του ευρωπαικού νότου, η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί μέσα στην δεκαετία σε μια χώρα-θαύμα, όπως αυτό που συνέβη τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Στην ουσία, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης φέρνει αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους το πολιτικό σύστημα της χώρας, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις τράπεζες, τους πολίτες. Διαθέτει η κυβέρνηση αρκετούς μεταρρυθμιστές υπουργούς για να φερει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ενσωματωθεί στις 2.000 σελίδες της πρότασης που θα στείλει στις Βρυξέλλες ; Δέχεται η κοινωνία την μεταρρυθμιστική ατζέντα σε εκπαίδευση, αγορά εργασίας, Δημόσιο, φορολογικό σύστημα ; Θα παίξουν με όρους υγιούς ανταγωνισμου οι επιχειρηματίες; 

Όλοι θα μετρηθούν σε αυτό το μαραθώνιο που ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες. Το ελληνικό σχέδιο «Μάρσαλ 2» των 60 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να αλλάξει τα πάντα. Από τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών νοσοκομείων, μέχρι την ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης, την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών του Δημοσίου και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Από την μεταμόρφωση των πεπαλαιωμένων ΚΕΠ μέχρι την ενεργειακή αναβάθμιση εκατομμυρίων σπιτιών, την αναδάσωση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων και την αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό. 

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Τα δάνεια δεν θα δίνονται δεξιά και αριστερά, όπως στο παρελθόν. Δωρεάν λεφτά δεν πρόκειται να μοιρασθούν. Το κράτος δεν θα δώσει εγγυήσεις, όπως κάποτε, παρά μόνο συγχρηματοδότηση μέχρι το 50% του κόστους της επένδυσης. Τράπεζες και επενδυτές θα βάλουν το άλλο μισό. Στόχος, να υπάρξει συνευθύνη και να αποφευχθούν οι αμαρτωλές πρακτικές του παρελθόντος που κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια στον έλληνα φορολογούμενο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει βάλει όρους. Τους όρους τους έχει βάλει η ίδια η κυβέρνηση και θα ζητά αυτοί να εκπληρώνονται, προκειμένου να αποδεσμεύει κεφάλαια. Στους όρους περιλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος. Δεν μπορεί για παράδειγμα μια χώρα να επιλέξει να εκταμιεύσει κεφάλαια μόνο για έργα, αλλά για λόγους πολιτικού κόστους να αφήσει στην άκρη τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ή στην παιδεία. Αλλιώτικα χάνονται πόροι και το πρόγραμμα τινάζεται στον αέρα. 

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μας επιβάλει οτιδήποτε. Εμείς εκπονούμε το σχέδιο, οι Ευρωπαίοι μας χρηματοδοτούν για να το υλοποιήσουμε και ελέγχουν αν τηρούνται τα γραφόμενα στο τελικό κείμενο. Και μας χρηματοδοτούν με πολλά κεφάλαια, ικανά να αλλάξουν την εικόνα της χώρας χωρίς μάλιστα να υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος.  Η διαδρομή που ξεκινά με το που θα πάρουμε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες δεν θα είναι εύκολη, η ευκαιρία ωστόσο είναι μοναδική στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ενέργεια: Σε μονάδες αποθήκευσης, δίκτυα, η μερίδα του λέοντος 

Απορροφά την μερίδα του λέοντος, δηλαδή 6 δισ. ευρώ (το 20%) από τα 31 δισ. ευρώ του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης και είναι μακράν ο πιο ευνοημένος κλάδος.

Από τα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, γραφεία και δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα που προορίζονται να αναβαθμισθούν ενεργειακά, μέχρι τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών που θα δώσουν τέλος στο πετρέλαιο, η «πράσινη» μετάβαση φιλοδοξεί να κινητοποιήσει, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια, πόρους πάνω από 10 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Τέτοια κεφάλαια σε τόσο συμπυκνωμένο χρόνο και τόσες πολλές αλλαγές έχουν να συμβούν από την δεκαετία του 1950, με τον τότε εξηλεκτρισμό της χώρας από την ΔΕΗ. Δεν υπάρχει ισχυρός παίκτης της ενεργειακής αγοράς αυτή την περίοδο που να μην φιλοδοξεί να διεκδικήσει κάποια από τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις της επόμενης εξαετίας.

Την παράσταση κλέβουν τα μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που είναι καθοριστικά για την «πράσινη» επανάσταση και την ανάπτυξη των ΑΠΕ και για τα οποία η ελληνική πρόταση προβλέπει επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ, τις περισσότερες από κάθε άλλο ενεργειακό τομέα. Μόνο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υποβάλει αιτήσεις για αδειοδότηση οκτώ σταθμών κεντρικής αποθήκευσης, συνολικής δυναμικότητας 950 MW. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει έτοιμα εδώ και πολύ καιρό, αναμένοντας να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, δύο εμβληματικά έργα αντλησιοταμίευσης σε Αμάρι (Κρήτη) ύψους 280 εκατ. ευρώ και Αμφιλοχία (Δ.Ελλάδα) ύψους 500 εκατ ευρω, τα οποία θα λειτουργούν ως φυσικές «μπαταρίες» αποθήκευσης ενέργειας που θα χρησιμοποιείται ανάλογα με τη ζήτηση. Και η Mytilineos έχει πλέον 21 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Egnatia Group. Η αποθήκευση είναι το αύριο στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, κινητοποιώντας τεράστια κεφάλαια. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχουν συμπεριληφθεί έργα ύψους μέχρι 1380 MW (αντλησιοταμίευση – μπαταρίες), τόσο για να μην αντιμετωπίζει κινδύνους η διανομή ρεύματος, όσο και επειδή αποτελούν μονόδρομο για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις έως και 9 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα και άλλες τεχνολογίες, όπως αυτές που προβλέπει ο εθνικός στόχος μέχρι τα τέλη του 2030.

Ένα μέγεθος δυσθεώρητο, που θα υλοποιηθεί μόνο αν αξιοποιηθεί το αιολικό δυναμικό των νησιών, διασυνδεθούν αυτά με τον εθνικό κορμό μέσω υποβρυχίων ηλεκτρικών καλωδίων και αναβαθμισθεί συνολικά το σύστημα μεταφοράς.

Για την Δ’ φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων, την εναέρια γραμμή Κόριθνος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου 400 KV (η πρόσφατη πυρκαγιά στις απηρχαιωμένες εγκαταστάσεις του είχαν βυθίσει σε μπλακ άουτ την Αθήνα) και άλλα συνοδά έργα του ΑΔΜΗΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει επενδύσεις 195 εκατ ευρώ.

Επίσης για μερική υπογειοποίηση του πεπαλαιωμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με έμφαση σε κέντρα πόλεων όπου το δίκτυο είναι της δεκαετίας του ’50 και του ’60, σε τουριστικές περιοχές και παραδοσιακούς οικισμούς, προκειμένου να περιορισθούν οι κίνδυνοι πολυήμερων μπλακ άουτ, όπως αυτό του Φεβρουαρίου, προβλέπονται 60 εκατ ευρώ. Επιπλεόν 40 εκατ ευρώ θα διατεθούν για βελτίωση του δικτύου εντός δασικών περιοχών. 

Κεντρική θέση στο ενεργειακό σκέλος της ελληνικής πρότασης κατέχει επίσης η διάθεση 242 εκατ ευρώ για την αποκατάσταση περίπου 60.000 στρεμμάτων γκρίζων εδαφών στα παλαιά λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ στην Δ.Μακεδονία, προκειμένου να αποδοθούν για αγροτικές και τουριστικές χρήσεις, ανάπτυξη φωτοβολταικών και ερευνητικών κέντρων.

Εκεί ωστόσο που θα διατεθούν τα περισσότερα κεφάλαια είναι για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα, από τους πιο ρυπογόνους στην Ευρώπη. Στην αγορά αυτή που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά πρόκειται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια, θα πέσουν μέσα στην επόμενη εξαετία κοντά στα 1,1 δισ ευρώ. Τα νέα βελτιωμένα προγράμματα «Εξοικονομώ» δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με τα σημερινά Εκτός από κουφώματα, συστήματα ψύξης -θέρμανσης, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και αντλιών θερμότητας, θα επιδοτούν εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης από απόστασης της κατανάλωσης των οικιακών συσκευών, φιλοδοξώντας να μεταμορφώσουν πολλά εκατομμύρια ελληνικά σπίτια.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 να δοθεί η δυνατότητα σε πάνω από 600.000 ιδιοκτήτες κατοικιών να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Στην πράξη ανοίγει μια νέα τεράστια αγορά στις κατασκευές, καθώς εκτός του 1,1 δισ ευρώ για αναβάθμιση κατοικιών, έρχονται αντίστοιχα προγράμματα για επιχειρήσεις (450 εκατ. ευρώ) και κτίρια του Δημοσίου (200 εκατ. ευρώ), δίνοντας γενναία ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Το κάδρο της «πράσινης» μετάβασης συμπληρώνουν και άλλες εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτές για δέσμευση CO2 και αποθήκευσή του, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Τέτοια πρόταση έχει καταθέσει εδώ και καιρό η Energean για κατασκευή μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και παραγωγής υδρογόνου στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στην πετρελαιοφόρα περιοχή του Πρίνου.

Ηλεκτροκίνηση: Εξαρτήματα και ηλεκτρικά οχήματα made in Greece

«Για να έχουμε καθαρό αέρα στις πόλεις πρέπει να επενδύσεις στις ηλεκτρικές μεταφορές», είχε πει σε μία συνέντευξή του o Elon Musk, άποψη που συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση μέσα από την πρόθεση να προσελκύσει επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, όπως προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Για να γίνει πιο πράσινος ο κλάδος των μεταφορών πρόκειται να πέσουν μέσα στην επόμενη εξαετία στην αγορά 220 εκατ.ευρώ. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στην ηλεκτροκίνηση, στην αντικατάσταση μέρους του στόλου των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά. 

Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει και επιδοτήσεις για την εγκατάσταση περίπου 8.500 φορτιστών πανελλαδικά, τόσο απλούς (κόστους έως 5.000 ευρω), όσο και ταχείας φόρτισης (fast charger) που κοστίζουν πολλαπλάσια (20.000 ευρώ).

Τα παραπάνω χρήματα δεν είναι τα μόνα. Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά ως κίνητρα για το produce e green, δηλαδή την επιδότηση για την δημιουργία παραγωγικών μονάδων καθαρών οχημάτων.

Αφορούν παροχή κινήτρων σε εταιρείες για εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών και εξαρτημάτων στη χώρα μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, πιθανώς σε κάποιες από τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Στο σχετικό κεφάλαιο για ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών περιγράφονται με τον όρο «υποστήριξη της πράσινης μεταποίησης».

Στο νέο τοπίο έχουν ήδη πάρει θέσεις γνωστά ξένα ονόματα. Από την Tesla και την ανάπτυξη ηλεκτρικών σταθμών φόρτισης στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Λαμία και την Πάτρα, έως την «πράσινη» επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, της Citroen στη Χάλκη και του ανοίγματος παραρτήματος κατασκευής εξαρτημάτων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Γερμανική Next E-go. Όλες οι ανωτέρω επενδύσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και στο επίκεντρό τους βρίσκεται η ηλεκτροκίνηση, η πράσινη μετάβαση και η χρήση σύγχρονων τρόπων μεταφοράς.

Στα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί η αναμόρφωση του νομικού καθεστώτος για την εγκατάσταση και λειτουργία φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Η υιοθέτηση ενός ανταγωνιστικού μοντέλου για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την προσφορά υπηρεσιών φόρτισης και δημιουργία εθνικού αρχείου για προσβάσιμους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση.

Κατασκευές: Νέα άνοιξη με οδικούς άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο

Σημαντικοί οδικοί άξονες, όπως το βόρειο τμήμα του Ε65 και ο ΒΟΑΚ και ακόμη 10 έργα έξυπνων και μη υποδομών εντάσσονται στο πακέτο του ταμείου Ανάκαμψης.

Με σημαντική «δύναμη πυρός», δηλαδή κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης θα δημοπρατηθεί η νέα γενιά των μεγάλων έργων υποδομής στην Ελλάδα που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 12 έργα, οδικούς άξονες, όπως το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε-65 και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης στα οποία αντιστοιχεί χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ.

Τόσα πολλά κεφάλαια για τη βελτίωση των υποδομών, η χώρα έχει να δει από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ, με τον απόλυτο, πλέον, στόχο να είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης των συγκεκριμένων projects, ώστε να περάσουν άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης.

Ποια όμως, έργα έχουν ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης;

Πρόκειται για:

  • Το πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας που έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών.

Το πρόγραμμα μειώνει τους κινδύνους οδικών ατυχημάτων και τις συνέπειές τους (απώλειες ζωής, τραυματισμοί, αναπηρίες) και έχει θετικές αναπτυξιακές επιπτώσεις, ιδίως στις περιοχές με υψηλή φόρτιση του οδικού δικτύου -λόγω τουρισμού- στη διάρκεια των θερινών μηνών. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που εκτιμάται ότι θα προωθηθούν σε επίπεδο Περιφερειών υπολογίζεται ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των περισσότερων τεχνικών εταιριών της χώρας.
  • Ο αυτοκινητόδρομος Τρίκαλα - Γρεβενά - Εγνατία Οδός (κεντρικός δρόμος, δρόμοι εξυπηρέτησης/δρόμοι σύνδεσης και συμπληρωματικές εργασίες), συνολικού μήκους 70,47 χλμ. Πρόκειται για το βόρειο τμήμα του Ε65, το οποίο επιτρέπει την ολοκλήρωση ενός από τους βασικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας που συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και φέρνει ταυτόχρονα πιο κοντά ολόκληρη τη νότια Ελλάδα με τα βόρεια σύνορα της χώρας και την Ευρώπη. Αρχές της χρονιάς, το έργο, που πρόκειται να κατασκευάσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συγκεκριμένη σύμβαση, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 36 μήνες, έχει σημαντική συνεισφορά στην αύξηση του ανεκτέλεστου του ομίλου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης που θα συνδέσει τις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης αναβαθμίζοντας τη μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της χώρας και εκσυγχρονίζοντας το νησί. 
Η επένδυση θα βελτιώσει καταλυτικά την οδική ασφάλεια και θα κινητοποιήσει πολλές επιπλέον περιφερειακές επενδύσεις. Προβλέπεται η χρηματοδότησή του με κεφάλαια 427 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο, σε πείσμα ορισμένων βουλευτών της Αντιπολίτευσης, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η δημοπράτησή του θα γίνει σε τρία τμήματα, από Κίσσαμο μέχρι Χερσόνησο, από Χερσόνησο μέχρι Νεάπολη και από Νεάπολη μέχρι Σητεία.

Το τελευταίο θα προχωρήσει ως δημόσιο έργο, ενώ τα δύο πρώτα ως σύμβαση παραχώρησης και ως ΣΔΙΤ. Η αξία του έργου ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ και όταν δημοπρατηθεί θα προσελκύσει όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες της χώρας, αλλά και ξένους παίκτες. Αυτή τη στιγμή, ο ΒΟΑΚ είναι στη φάση της οριστικοποίησης των μελετών, των χαρακτηριστικών του και του χρηματοοικονομικού μοντέλου του.
  • Ο εκσυγχρονισμός μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων με έμφαση στην ηλεκτροδότηση, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, της γραμμής από Πειραιά/Αθήνα έως Θεσσαλονίκη. Στόχος η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών για να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη. Το έργο θα αποσπάσει 130 εκατ. ευρώ και η δημοπράτησή του θα «κεντρίσει» το ενδιαφέρον.
  • - Nέα γραμμή 36 χλμ. προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Ενώνεται έτσι πολύ αποτελεσματικότερα από πλευράς Μέσων Μαζικής μεταφοράς η Δυτική Αττική με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων και των εργαζομένων στη Δυτική Αττική και δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού στην περιοχή. Πρόκειται για ένα καινούργιο έργο, ύψους 85 εκατ. ευρώ, για το οποίο το στοίχημα θα είναι να «ωριμάσει» σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε 13 περιφερειακά αεροδρόμια. Όσοι παρακολουθούν το συγκεκριμένο είδος έργων, ενδεχομένως, θα ανακαλούν στη μνήμη τους ότι πρόκειται για την ομάδα των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων των οποίων η αναβάθμιση είναι απαραίτητη, αλλά δεν ήταν εύκολη η εξασφάλιση χρηματοδότησης, όπως συνέβη με τους 14 μεγάλους περιφερειακούς αερολιμένες.
Πλέον, ποσό 107 εκατ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης με την επένδυση να περιλαμβάνει: (α) Σχεδιασμό, μελέτη και σχετικές άδειες για τους αεροδιαδρόμους, (β) Κατασκευή (ανασχηματισμός) λωρίδων αεροδιαδρόμου, (γ) Κατασκευή Περιοχής Ασφαλείας αεροδιαδρόμου, (δ) Σηματοδότηση αεροδιαδρόμου, (ε) Περιμετρική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, (στ) Φωτισμός αεροδιαδρόμου. Στο παρελθόν έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αναβάθμιση των 13-λιγότερο εμπορικών - αεροδρομίων αλλά είχαν μείνει στο συρτάρι. Ίσως θα πρέπει να επικαιροποιηθούν, καθώς και στην περίπτωση αυτή το στοίχημα είναι το έργο να προχωρήσει γρήγορα.
  • Ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα. Το έργο, που χρηματοδοτείται με 65 εκατ. ευρώ, αναπτύσσει ένα δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης για όλους τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, βελτιώνει το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν (διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές) και δημιουργεί πολλαπλές οικονομίες στη λειτουργία τους.
Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η εξέταση των χρηματο-οικονομικών παραμέτρων για τον νέο διαγωνισμό που θα αφορά ένα ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης λιγότερο εξεζητημένο και σαφώς φθηνότερο, σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό, όταν υπουργός Υποδομών ήταν ο Χρ. Σπίρτζης.


- Δημιουργία έξυπνων υποδομών σε περιβάλλον και πολιτισμό, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη: 

1. Πληροφοριακού Συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων, 

2. Ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου-οικοπέδου, 

3. Ψηφιακής δράσης μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης, 

4. Έξυπνης υποδομής για τα δημόσια κτίρια και 

5. Ανάπτυξης διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία. 

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 174 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προσελκύσει εταιρείες πληροφορικής και υλοποίησης έργων Τεχνολογίας και Επικοινωνιών. Δίχως αμφισβήτηση, το συγκεκριμένο project θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
  • Δημιουργία συστήματος παροχής πληροφοριών με ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το έργο, που θα αποσπάσει κεφάλαια 81 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας των οδικών μεταφορών με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. 
Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο project γίνεται αντιληπτό, εάν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (ΔΟΥ) του υπουργείου Υποδομών, για 7.000 γέφυρες, σε όλη την Ελλάδα, η κατάσταση - οι πιθανές φθορές και ο βαθμός τρωτότητας- δεν έχει ποτέ διερευνηθεί από την πολιτεία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το βάρος πέφτει στις 6.000 γέφυρες που έχουν άνοιγμα μεγαλύτερο από 6 μέτρα και βρίσκονται στα τμήματα των παλαιών, νέων εθνικών οδών, όπως και των δρόμων του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου. Σε αυτές προστίθενται 1.000 σιδηροδρομικές γέφυρες, με άνοιγμα μεγαλύτερο από 4 μέτρα.
  • Αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) με την εγκατάσταση ειδικής τεχνολογικής υποδομής και κεραιών για τη μετάδοση σήματος σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτρέποντας ανοικτή πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ικανοποιώντας τις λειτουργικές ανάγκες των τρένων καθώς και των επιβατών.
Επιπλέον, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα εγκατασταθεί υποδομή για γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και σε ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης του κοινού. Η επένδυση θα υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα χρηματοδοτηθεί με 24 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας εταιρίες πληροφορικής.
  • Εγκατάσταση υπερσύγχρονου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης χαρτοφυλακίου έργων και περιουσιακών στοιχείων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε να παρέχονται ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα στάδια όλων των εκτελούμενων έργων. Το έργο, που χρηματοδοτείται με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των υποδομών της χώρας. Πρόκειται, όπως εξηγούν στελέχη των κατασκευών, για κορυφαία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βέλτιστη εποπτεία των εν εξελίξει έργων.
  • Ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης οχημάτων, έκδοσης και ανανέωσης αδειών οδήγησης, διαχείρισης των εξετάσεων οδήγησης, κλπ. Στόχος η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της διαφάνειας και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών.  Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 1 εκατ. ευρώ και παρότι δεν έχει το αποτύπωμα, σε επίπεδο αντικειμένου, σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Υγεία: Εκσυγχρονισμός όλων των νοσοκομείων στην χώρα

Μόνο για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων όλης της χώρας προβλέπονται 317 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία σειρά από παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υλικοτεχνικών του υποδομών αλλά και βελτίωση της φιλοσοφίας της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αποκτήσουμε τα νοσοκομεία του 2025, κάτι που δεν έχουμε με τον καθηγητή πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλος να επισημαίνει πως πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, η χώρα μας διαθέτει νοσοκομεία του 1990.

Έτερη τομή αφορά την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς και όχι ο ασθενής με εξετάσεις σε χαρτιά να περιφέρεται από ιατρείο σε ιατρείο όπως γινόταν στον προηγούμενο αιώνα. Κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζει ο περίφημος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του ασθενή, έργο που θα επιδοτηθεί με 278 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον δεύτερο πυλώνα των μεταρρυθμίσεων ώστε κάθε ασθενής έχοντας το δικό του ηλεκτρονικό φάκελο υγείας με απόλυτα προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα να μην ταλαιπωρείται, να μην κουβαλά χαρτιά και να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνει εξετάσεις σε κάθε νέο γιατρό που πηγαίνει.

Μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών θα καταστεί εφικτή η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υγείας και θα μπορέσουν να χαραχθούν εθνικές στρατηγικές για τα χρόνια νοσήματα που έχουν μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα και απορροφούν μεγάλα ποσά από τις δαπάνες υγείας, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο, που η χώρα μας ακόμα δεν διαθέτει.

Κάθε ασθενής μέσω του ηλεκτρονικού του φακέλου θα μπορεί να στέλνει τις εξετάσεις του μέσω τηλεϊατρικής στον αρμόδιο θεράποντα γιατρό, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις απαιτείται η φυσική παρουσία του ασθενή στο ιατρείο.

Ταυτόχρονα επιδοτείται με 32 εκατ. ευρώ η δημιουργία Κέντρου ακτινοθεραπείας στο εμβληματικό νοσοκομείο «Σωτηρία» το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα λόγω της παλαιότητας των γραμμικών επιταχυντών υπήρχαν μεγάλες λίστες αναμονής που φτάνανε και τους έξι μήνες για τους ασθενείς με καρκίνο που περίμεναν να κάνουν την ακτινοθεραπεία τους και φυσικά το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί διαπαντός.

Ακόμα μια πληγή του ΕΣΥ που φιλοδοξεί να διορθώσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος κατ’ οίκον νοσηλείας (12 εκατ. ευρώ) κάτι το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή επιλογή όλων των προηγμένων χωρών γιατί είναι γνωστό πως η νοσηλεία των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο είναι ό,τι πιο κοστοβόρο υπάρχει για το σύστημα υγείας.

Αν εξαιρέσουμε τους ασθενείς που πρέπει να νοσηλευθούν για οξέα και επείγοντα περιστατικά τα χρόνια περιστατικά, που είναι και ηλικιωμένοι ασθενείς που δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται με το «πήγαινε-έλα», μπορούν να παραμείνουν σπίτι τους και να εξυπηρετούνται από συστήματα κατ’ οίκων νοσηλείας τα οποία μέχρι στιγμής στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό φορέα.

Κρατικός μηχανισμός κατ’οίκον νοσηλείας δεν υπήρχε με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, να μην ταλαιπωρούνται, να μην κινδυνεύουν από το μικροβιακό φορτίο των νοσοκομείων και φυσικά να μην καταλαμβάνουν τα πολύτιμα (και περιορισμένα) κρεβάτια των νοσοκομείων που πρέπει να αντιμετωπίσουν οξέα και επείγοντα περιστατικά.

Επίσης θα δημιουργηθούν νέα κτηριακά συγκροτήματα για να στεγάσουν τα εργαστήρια κυτταρικής και γενετικής θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης καθώς πρέπει και η συμπρωτεύουσα να συμβαδίσει με την πρόοδο που συντελείται στην Αθήνα στον τομέα των κυτταρικών και των γονιδιακών θεραπειών.

Οι θεραπείες αυτές που αποτελούν ό, τι πιο προηγμένο στην ιατρική και χορηγούνται άπαξ, επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη ίαση χορηγούνται σε ασθενείς με λευχαιμίες και λεμφώματα καθώς και σε ασθενείς με μονογονιδιακά νοσήματα όπως είναι η μεσογειακή αναιμία.

Ψηφιοποίηση: Εξυπηρέτηση πελατών και επιχειρήσεων με ένα… κλικ

Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκεται η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτης με εργαλείο την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και διαδικασιών. Στόχος μέσα από επενδύσεις ψηφιακής μετάβασης συνολικού ύψους 1,4 δισ ευρώ στην εξαετία, η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες να γίνεται γρήγορα, εύκολα και άμεσα.

Το πρόγραμμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού από τα οπτικά δίκτυα, τις υποδομές 5G, την ψηφιακή αναβάθμιση των κρατικών φορέων και υπουργείων, την κυβερνοασφάλεια, έως τα ΚΕΠ. Εργα που θα ακολουθήσουν πετυχημένα παραδείγματα, όπως το gov.gr, τις υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ, την εξυπηρέτηση μέσω ψηφιακών ΚΕΠ, κοκ.

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η ψηφιοποίηση καίριων αρχείων του κράτους, αποκτώντας η χώρα μας επιτέλους ψηφιακές υποδομές.

Από τη δικαιοσύνη, τις πολεοδομίες, το κτηματολόγιο έως τον ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση αφορά όλους τους τομείς και αναμένεται τα αρχεία αυτά να ενσωματωθούν στα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. Στόχος η δραστική βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και η μείωση του κόστους πρόσβασης του Δημοσίου στα αρχεία του. Καλύτερο, ταχύτερο και πιο παραγωγικό κράτος, είναι ο στόχος. 

Ένα ακόμη έργο που δρομολογείται, ύψους 80 εκατ.ευρώ , έχει ως στόχο όχι μόνο την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων.

Σχεδιάζεται η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση κάθε είδους συναλλαγής ή αλληλεπίδρασης της Δημόσιας Διοίκησης.

Το έργο αναμένεται να  οδηγήσει σε εξατομίκευση της προσέγγισης με τον πολίτη και να προωθήσει υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών από ένα μόνο ψηφιακό σημείο, όπως για παράδειγμα την αναζήτηση της έκδοσης οποιασδήποτε άδειας.

Σημαντική ακόμη μεταρρύθμιση που λύνει χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, «παγώνοντας» έργα που έχουν συναφθεί με το Δημόσιο, είναι αυτή της μεταφόρφωσης του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.

Σχεδιάζεται η εφαρμογή νέου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υλοποίηση τους και να ενσωματωθούν σε αυτό νέες εξελιγμένες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας. Στόχος του εν λόγω έργου, η μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα υλοποίησης δημοσίων έργων και προμηθειών και η εξοικονόμηση δημόσιων πόρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών για όλες τις συνδιαλλαγές που αυτοί έχουν με το δημόσιο. 

Από το σύνολο των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά ενσωματώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και στέκεται «σύμμαχος» στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Έννοιες όπως έξυπνες πόλεις, έξυπνα εργοστάσια, δίκτυο 5G  και οπτικές ίνες, που μονοπωλούν την διεθνή αγορά, επιχειρείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης να καθιερωθούν και στην Ελλάδα, προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις και προσθέτοντας πλαί σε Microsoft, Lamda Hellix και  Amazon Web Services και άλλα ονόματα.

Ενίσχυση χρηματοπιστωτικού τομέα και κεφαλαιαγορών

Μεταρρυθμίσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο το μεγάλο κεφάλαιο του ιδιωτικού χρέους έχει εντάξει η κυβέρνηση στον τέταρτο πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο είναι να αντιμετωπιστεί το «βουνό του ιδιωτικού χρέους» και να ενισχυθούν παράλληλα οι κεφαλαιαγορές.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές σε αυτούς τους δύο τομείς όχι μόνο ενισχύουν την ανάπτυξη αλλά επίσης αυξάνουν την οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας στην περίπτωση μελλοντικών σοκ. Η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται μέσω ενός συνόλου πολιτικών οι οποίες αποσκοπούν να ωφελήσουν τους πιο ευάλωτους, όπως για παράδειγμα η «δεύτερη ευκαιρία» που δίνεται στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας ή το σύστημα μικροπιστώσεων.

Η ψήφιση του ενιαίου πλαισίου πτωχευτικού κώδικα που αποτελεί μία από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί απαιτούνται επιπρόσθετες εκτελεστικές πράξεις πολλές από τις οποίες αφορούν τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου τα οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν εκ του μηδενός.

Επιπλέον, η ανάπτυξη μητρώου παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους, το λεγόμενο Central Credit Registry, αποτελεί μία διεθνή πρακτική για την αξιολόγηση της αγοράς δανείων, των εταιρειών διαχείρισης και των δανειοληπτών, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και των τιμών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός on line μηχανισμού και μητρώου τιτλοποιημένων δανείων που δίνει άμεση πρόσβαση σε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στην αγορά και τις αρμόδιες αρχές.

Στην ίδια ενότητα εντάσσεται η δημιουργία γραφείου πιστώσεων και παρατηρητηρίου πιστωτικής επέκτασης, με τα οποία καλυφθούν ορισμένα από τα υπάρχοντα πληροφοριακά κενά τα οποία εμποδίζουν σήμερα την επιτυχή ροή πιστώσεων και την παρακολούθηση κινδύνων.

Η δεύτερη «ενότητα αφορά στην ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι κεφαλαιαγορές της Ελλάδας πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο του επενδυτικού κενού της χώρας. Το κενό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί με τη δημιουργία επενδυτικών οχημάτων στα οποία θα μπορεί να κατευθυνθεί η αποταμίευση.

Σχετικές ιδέες αποτελούν: κίνητρα για μακροπρόθεσμα προϊόντα αποταμίευσης, υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα (EU PEPP directive), περαιτέρω μεταρρυθμίσεις του πλαισίου των κεφαλαιαγορών, μεταρρύθμιση της φορολογίας, στόχευση σε «πράσινα» και ψηφιακά προϊόντα και περαιτέρω ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ.λ.π.

Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και η δημιουργία του θεσμού των μικροπιστώσεων. Θα λειτουργεί με εταιρείες οι οποίες θα παρέχουν σε δανειολήπτες που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα μικρά δάνεια έως 20.000 ευρώ. Ο θεσμός όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός λειτουργεί ήδη με επιτυχία στο εξωτερικό. 


Πολιτισμός: Μνημεία και εργαζόμενοι στο επίκεντρο

Εμβληματικές επενδύσεις, εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και έργα που θα μείνουν, περιλαμβάνει το σχέδιο για τον πολιτισμό. Βασικά σημεία: Τα κίνητρα για αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών, όπως και μέτρα απλούστευσης του φορολογικού και εργασιακού πλαισίου (30 εκατ).

Η προώθηση προγραμμάτων που αξιοποιούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης (168 εκατ). Τέλος, η επένδυση σε δράσεις και προγράμματα κατάρτισης δεξιοτήτων στους επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα  σε συνεργασία με πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα (5 εκατ).

Έναν  νέο χώρο ψυχαγωγίας θα αποκτήσει η Αττική με την ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου, (42 κτίρια, υποδομές και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος, (45 εκατ.)

Επίσης η χώρα θα αποκτήσει ένα μουσείο που χρειάζεται, το μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, (50 εκατ).  Με το νέο σύγχρονο Μουσείο στο λιμάνι του Πειραιά καλύπτεται ένα κρίσιμο μουσειακό κενό, δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο που θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της Αττικής. Τόσο για το Τατόι όσο και για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά έχει ήδη ξεκινήσει η δουλειά  στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οκτώ εκατ. ευρώ θα δοθούν για εργασίες αποκατάστασης για τον Παρθενώνα και τα τείχη, συντήρηση συγκεκριμένων τμημάτων όλων των μνημείων της Ακρόπολης, ενοποίηση και σταθεροποίηση των πετρωμάτων και έργα πρόσβασης των επισκεπτών. Άλλα 24 εκατομμύρια θα διατεθούν για την προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας (Δίον, Δελφοί, Κνωσός, Φίλιπποι, Νερατζιά, Μυστράς) από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση και κατολισθήσεις κ.λπ.).

Επίσης, προβλέπεται πρόγραμμα για την «Ασημένια Οικονομία», ύψους 38 εκ. ευρώ που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη υποδομών και προγραμμάτων για προσέλκυση επισκεπτών τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες στους πολιτιστικούς χώρους καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας («art on prescription»), για θέματα ψυχικής υγείας. Άλλα 11 εκατ. θα δοθούν για τη δημιουργία πέντε πολιτιστικών και  δύο γεωγραφικών διαδρομών και 30 εκατ. για αναβάθμιση υποδομών κλπ σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους. Αυτό θα βοηθήσει και στη βελτίωση της εμπειρίας των τουριστών, κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ως χώρα. 

Χρήματα θα διατεθούν και σε ψηφιακές αναβαθμίσεις και αναβαθμίσεις υποδομών, στην κατάρτιση εργαζομένων του τομέα του πολιτισμού, σε σχολές για καλλιτεχνική εκπαίδευση. Στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων θα δοθούν 33 εκατ για τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής και την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών στα καταστήματά του.

  1 Απριλίου 2021 

Διαβάστε ακόμα:

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ:    
      ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΕΝΑ       
 

1.
 Νότης Μαριάς: “To παντεσπάνι του Ταμείου Ανάκαμψης
 πάει στις βιομηχανίες του πλούσιου Βορρά”.

To παντεσπάνι του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζεται για τις βιομηχανίες του πλούσιου Βορρά τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με τη διαχείριση του Σχεδίου Μάρσαλ από τη μεταπολεμική Ουάσιγκτον,  το Βερολίνο δεν είναι large στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και οι σκληροί μερκελικοί όροι λειτουργίας του Ταμείου τελικά αφήνουν  ψίχουλα στους local μνημονιακούς συνεργάτες της Γερμανικής Ευρώπης.
Στη συνέντευξή του ο Νότης Μαριάς στηλιτεύει την κυβερνητική ανικανότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Παρατηρεί ότι το περίφημο America is back του Joe Biden πολύ απλά σημαίνει cold war is back, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιέσεις της Ουάσιγκτον για πλήρη ευθυγράμμιση της Αθήνας με τα αμερικανικά σχέδια τα οποία επιφυλάσσουν εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα όρια της Ουκρανίας και ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα όπως ήδη διεμήνυσε με το μήνυμά του για την 25ης Μαρτίου ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Αναφερόμενος στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό τόνισε ότι ο Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται καθώς η χώρας μας βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο πλαίσιο της ΕΕ και οι δανειστές έχουν υποθηκεύσει μέσω του υπερταμείου την δημόσια περιουσία μέχρι το 2114. 
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι  παρά τα λάθη της κυβέρνησης όχι μόνο σε σχέση με τον χειρισμό των συνεπειών της πανδημίας αλλά και σε σχέση με την  αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδίως την εποχή που το Ορούτς Ρέις έκανε πάρτι επί μήνες σε ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης αδυνατούν να καρπωθούν πολιτικά τις κυβερνητικές αβελτηρίες. 
Και κατέληξε: «Είναι προφανές ότι ο Ελληνικός λαός αναζητά ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία με σαφή ορόσημα αλλά και οράματα. Εμείς ως ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θεωρούμε ότι η Πατρίδα μας πρέπει να επιδιώξει μετά τη λήξη της πανδημίας μια ειδική σχέση εντός ΕΕ και ευρωζώνης με ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε την ανασυγκρότηση του Αντιμνημονιακού Πατριωτικού Δημοκρατικού Κέντρου με στόχο την πολιτική και εκλογική συμπόρευση». 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: 

«Ερώτηση: Πριν λίγες συστάθηκε η δεύτερη προκαταρκτική επιτροπή για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτική δίωξη ή αποτέλεσμα της αλαζονείας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ;
Απάντηση: Ανεξάρτητα από τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στη νέα αυτή σύγκρουση των δύο συστημικών μονομάχων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το μείζον είναι ότι και η σύγκρουση αυτή δεν αναμένεται να λύσει το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα που είναι η ρυμούλκηση των ΜΜΕ από την εκάστοτε κυβέρνηση με στόχο την πλήρη φίμωση όσων δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις, όπως συνέβη και με το Κίνημά μας ΕΛΛΑΔΑ –Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ το οποίο συστηματικά αποκλείστηκε τα τελευταία χρόνια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας.

Ερώτηση: Βρήκε την Ελλάδα αναβαθμισμένη η 200η επέτειος της επανάστασης;
Απάντηση: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό ο Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται καθώς η χώρας μας βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο πλαίσιο της ΕΕ και οι δανειστές έχουν υποθηκεύσει μέσω του υπερταμείου την δημόσια περιουσία μέχρι το 2114. 

Ερώτηση: Πόσο επιτυχή κρίνετε την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Απάντηση: Η κυβέρνηση έπεσε θύμα της αυταρέσκειάς της λόγω των επιδόσεών της κατά την πρώτη φάση της πανδημίας με αποτέλεσμα να επαναπαυθεί και να χάσει πολύτιμο χρόνο από τον Ιούνιο του 2020 και εντεύθεν για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε αντίθεση με το Βέλγιο και την Πορτογαλία που ενθυλάκωσαν 7,8 δις ευρώ και 5,9 δις ευρώ αντίστοιχα από το πρόγραμμα SURE η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε μόνο 2,7 δις ευρώ χάνοντας σημαντικούς πόρους που ήταν απαραίτητοι το καλοκαίρι για τη δημιουργία επιπλέον κλινών ΜΕΘ, αγορά   νοσοκομειακού εξοπλισμού και πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και μόνο μετά την κριτική που της ασκήθηκε και από την πλευρά μας, ξύπνησε και κατάφερε να πάρει προ ήμερών επιπλέον 2,5 δις ευρώ από το πρόγραμμα SURE  χάνοντας όμως πολύτιμο χρόνο. Αλλά και σε επίπεδο αξιοποίησης άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων η κυβέρνηση υστέρησε έναντι της Πορτογαλίας η οποία ήδη από τον Νοέμβριο μοίρασε δωρεάν 100.000 Η/Υ με το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να δρομολογεί το voucher των 200 ευρώ για αγορά Η/Υ τις επόμενες ημέρες. 

Ερώτηση: Στις δημοσκοπήσεις δείχνει να μην είναι πειστική η προσέγγιση της αντιπολίτευσης
Απάντηση: Παρά τα λάθη της κυβέρνησης όχι μόνο σε σχέση με τον χειρισμό των συνεπειών της πανδημίας αλλά και σε σχέση με την  αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδίως την εποχή που το Ορούτς Ρέις έκανε πάρτι επί μήνες σε ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης αδυνατούν να καρπωθούν πολιτικά τις κυβερνητικές αβελτηρίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ασκούν σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση η οποία να στηλιτεύει τις κυβερνητικές αδυναμίες και ταυτόχρονα να προτείνει ένα άλλο δρόμο για την αντιμετώπιση των τεράστιων εθνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Είναι προφανές ότι ο Ελληνικός λαός αναζητά ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία με σαφή ορόσημα αλλά και οράματα. Εμείς ως ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θεωρούμε ότι η Πατρίδα μας πρέπει να επιδιώξει μετά τη λήξη της πανδημίας μια ειδική σχέση εντός ΕΕ και ευρωζώνης με ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε την ανασυγκρότηση του Αντιμνημονιακού Πατριωτικού Δημοκρατικού Κέντρου με στόχο την πολιτική και εκλογική συμπόρευση. 

Ερώτηση: Τι πρέπει να περιμένουμε από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης;
Απάντηση: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης επικεντρώνονται κυρίως  στην ψηφιακή οικονομία και στην πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στην ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη το μεγαλύτερο μέρος των επιχορηγήσεων θα επιστρέψει στις πλούσιες και βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά για αγορά νέων τεχνολογιών, λογισμικού (software), εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, κλπ.

Επομένως μέσα από κανόνες λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του Βερολίνου τα σχετικά κονδύλια παρότι ένα μεγάλο τμήμα τους χορηγείται στις οικονομίες του Νότου σε τελική ανάλυση θα επιστρέψουν πίσω στις οικονομίες του Βορρά απ΄ όπου οι Νότιοι θα αγοράσουν τον σχετικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τις τεχνολογίες για πράσινες επενδύσεις.

Επίσης σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται να χρηματοδοτηθούν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν γερμανικές και αμερικανικές πολυεθνικές έπιασαν πρώτο τραπέζι πίστα για το ξεκοκάλισμα των ελληνικών κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης κάνοντας τους «τζάμπα μάγκες επενδυτές» με ξένα κόλλυβα.

Eρώτηση: Είναι βάσιμη η ανησυχία ότι ενδέχεται να έχουν την τύχη παλαιότερων προγραμμάτων, όπως του σχεδίου Μάρσαλ;
Απάντηση: Όπως έχει ήδη αποδειχθεί το σχέδιο Μάρσαλ αντί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία σημαντικών υποδομών μεγάλο μέρος του πήγε στις τσέπες ημετέρων ως ένα αντίδωρο για την ρυμούλκηση της ελληνικής κοινωνίας στο άρμα της Δύσης. Έτσι η Ουάσιγκτον έκανε τα στραβά μάτια στην κατασπατάληση των αμερικανικών κονδυλίων μιας και η ντόπια ελίτ ήταν άμεσα προσηλωμένη στα βασικά πολιτικά ορόσημα του τότε ψυχρού πολέμου. Από την άλλη πλευρά στα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνεται η νομιμοφροσύνη  της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών όρων της απόφασης του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 για ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακά και κόκκινα δάνεια. Καθώς όμως σε αντίθεση με την μεταπολεμική Ουάσιγκτον το Βερολίνο δεν είναι large, οι σκληροί μερκελικοί όροι λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης τελικά αφήνουν  ψίχουλα στους local μνημονιακούς συνεργάτες της Γερμανικής Ευρώπης με το παντεσπάνι να προορίζεται για τις βιομηχανίες του πλούσιου Βορρά όπου θα καταλήξουν τελικά τα κονδύλια που θα διατεθούν στην καταναλωτική ελληνική οικονομία. 

Ερώτηση: Τι σημαίνει η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ελλάδα;
Απάντηση: Το περίφημο America is back του Joe Biden πολύ απλά σημαίνει cold war is back. Επομένως καθώς η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας θα εντείνεται η Ουάσιγκτον θα απαιτεί πλήρη ευθυγράμμιση της Αθήνας με τα αμερικανικά σχέδια γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση κάθε φορά που θα προσπαθεί να βγει από τη «στρούγκα των ΗΠΑ». Επιπλέον η Ουάσιγκτον είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις, πάντοτε τζάμπα εννοείται, καθώς και μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα όρια της Ουκρανίας και ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα όπως ήδη διεμήνυσε με το μήνυμά του για την 25ης Μαρτίου ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Ερώτηση: Τι σημασία θα έχει η πενταμερής για το Κυπριακό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Απάντηση: Το Κυπριακό ήταν, είναι και θα είναι καταλύτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καθώς λοιπόν η Άγκυρα στην πενταμερή θα επιδιώξει τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, γεγονός απαράδεκτο για Αθήνα και Λευκωσία είναι προφανές ότι αναμένεται περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας». 

Από Militaire News -08/04/2021 


2.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και η απειλή του Νταρθ Βέιντερ. 

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) το οποίο θα φέρει προς συζήτηση και έγκριση στη βουλή και στη συνέχεια θα το καταθέσει προς αξιολόγηση και έγκριση στην ΕΕ.

Το σχέδιο προτάσσει ως προς τη στόχευση τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ για την αξιοποίηση του πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.Θέτει ως στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας ώστε αυτή να γίνει πιο δυναμική, ανθεκτική, συνεκτική, πράσινη και ψηφιακή. Περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των επενδυτικών σχεδίων στα οποία θα κατευθυνθούν οι πόροι του προγράμματος. 

Η χώρα λοιπόν έχει στην παρούσα συγκυρία, με την συνδρομή της ΕΕ, την ευκαιρία που χρειαζόταν προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές. Η δυνατότητα αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο με την αντιπολίτευση για τρεις σημαντικούς λόγους.

Πρώτον γιατί ο χρονικός ορίζοντας του Εθνικού Σχεδίου υπερβαίνει τον ορίζοντα της εντολής της παρούσας κυβέρνησης. Δεύτερον γιατί αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα να κερδίσει όσα χάθηκαν από τις δύο κρίσεις.

Να δοθούν ευκαιρίες στους Έλληνες που αναζητούν μια καλύτερη προοπτική στη χώρα τους αλλά και σε αυτούς που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν για να επιστρέψουν.

Τρίτον γιατί η Ελλάδα με την σωστή αξιοποίηση των πόρων θα δώσει τα επιχειρήματα, ώστε η Ευρώπη να κάνει ένα βήμα προς της σωστή κατεύθυνση με τη δημιουργία ενός μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή της πανδημίας.

Έχουν λοιπόν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποχρέωση να προσέλθουν στο διάλογο με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, έτσι ώστε και την ύστατη στιγμή να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές για να ενισχυθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

Για να διευκολυνθεί ο διάλογος χρειάζονται δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να μην κρίθηκε αναγκαίο να ενσωματωθούν στο προς συζήτηση κείμενο.

Για παράδειγμα όταν ο στόχος είναι να γίνει πιο πράσινη η οικονομία αυτό στο κομμάτι της ενέργειας θα σήμαινε να παρουσιαστεί η πορεία προς τους στόχους για το 2030, όπως περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που κατατέθηκε το Δεκέμβριο του 2019 -με τις αναγκαίες προσαρμογές λόγω κρίσης πανδημίας και Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου- και στη συνέχεια ποιες δράσεις και επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης επιταχύνουν και πως την πορεία προς τους στόχους αυτούς.

Ακόμη πιο ιδανικά, ποια θα ήταν η πορεία προς τους στόχους με άλλες επιλέξιμες δράσεις που δεν προκρίθηκαν. Έτσι μπορεί να γίνει μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση.  

Για τις ΑΠΕ λοιπόν και για το 2030 ο στόχος είναι 61-64% συμμετοχή στην Ακαθάριστη Τελική Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας – τώρα οι ΑΠΕ είναι κοντά στο 33%, το φυσικό αέριο κοντά το 37% (και ο λιγνίτης στο 11%). Για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο στόχος για το 2030 είναι να μειωθούν κατά 56% σε σχέση με το 2005.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο στόχος είναι να μειωθεί κατά 38% σε σχέση με τις προβλέψεις του 2007. Για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα των πράσινων σχεδίων που προκρίθηκαν θα πρέπει να ξέρουμε ποια θα ήταν η πορεία της χώρας χωρίς αυτά και ποια θα είναι με αυτά.

Τέλος υπάρχει το ζήτημα κριτηρίων επιλογής σχεδίων. Ποια προκρίθηκαν και με ποιο κριτήριο, ποια η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους και ποια απορρίφθηκαν. 

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Χ. Δούκας στη βάση των επιστημονικών του ερευνών κατέθεσε δημόσια δύο προτάσεις: 

1) Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας: το βεβαιωμένο μόνο δυναμικό στη Μήλο και τη Νίσυρο είναι 150 MW και 50 MW αντίστοιχα.

Tο γεωθερμικό δυναμικό της Μήλου θα μπορούσε να καλύψει πάνω από τις μισές από τις ενεργειακές ανάγκες των Κυκλάδων, αποδίδοντας σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους των νησιών αυτών και ιδιαίτερα της Μήλου.

Η κάλυψη της χρηματοδότησης για την κατασκευή 2 μεγάλων γεωθερμικών μονάδων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (σε Μύλο και Νίσυρο) έχει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές. 

2) Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας προς Βόρεια/Κεντρική Ευρώπη: Η Ελλάδα σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει 20 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030 και πολύ περισσότερα την περίοδο 2030-2050.

Με τη ζήτηση στην Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 6-9,5 GW, σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να εγκατασταθούν πάρα πολλά συστήματα αποθήκευσης (μεγάλο κόστος), είτε θα γίνονται μεγάλες περικοπές στην ενέργεια που παράγουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

Μια λύση είναι να εξάγεται η ενέργεια από ΑΠΕ όταν υπάρχει μεγάλη περίσσεια. Για αυτό όμως χρειάζονται νέες ισχυρές γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα απευθείας στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης στην κεντρική Ευρώπη.

Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την κατασκευή (με ευρωπαϊκή επιχορήγηση στο 50% συνδυαστικά με χρήση πόρων από το Connecting Europe Facility και το Ταμείο Ανάκαμψης) μιας τέτοιας ηλεκτρικής λεωφόρου.

Αυτή η πρόταση είναι μια μετεξέλιξη του σχεδίου ''Ήλιος'' του Υπουργού  Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά τις εκλογές του 2012.

Το έργο αυτό θα μπορούσε να πάρει και γενικότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα με συνεργασία χωρών-μελών της ΕΕ ώστε να απαντά και στην κριτική που έχει διατυπωθεί για απουσία διασυνδεσιμότητας των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης.  

Αν είχαν προκριθεί οι προτάσεις αυτές, ποια θα ήταν η πορεία προς τους στόχους και πόσο θα διέφερε το κόστος για την επίτευξη τους σε σχέση με το προσδοκώμενο όφελος;

Ανάλογες διευκρινήσεις είναι απαραίτητες και στα υπόλοιπα σχέδια του προγράμματος τα ψηφιακά και όχι μόνο. Έτσι ο διάλογος θα γίνει ουσιαστικός και οι Έλληνες πολίτες θα γνωρίζουν ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι πόροι να αξιοποιηθούν με το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. 

Στο Πόλεμο των Άστρων δεν εξέλειπαν οι καλές προθέσεις όπως αυτές που υπάρχουν και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Η Γαλαξιακή Δημοκρατία κινδύνευσε από τη δύναμη του σκότους που εκπροσωπούσε ο Ντάρθ Βέιντερ.

Αν τα κριτήρια επιλογής των πράσινων η ψηφιακών σχεδίων αποδειχτεί εκ των υστέρων ότι δεν υπαγορευτήκαν από το κριτήριο της οικονομικής αποτελεσματικότητας αλλά από πελατειακά κριτήρια ή επιχειρηματικές πιέσεις αυτό δεν θα είναι απλά ήττα της Ελλάδας αλλά και ήττα της Ευρώπης προς μια πιο ομόσπονδη κατεύθυνση.

 Φίλιππος Σαχινίδης
Πρώην Υπουργός Οικονομικών


 6 Απριλίου 2021
 

3.
Τελικά τι σχέδιο έχουμε για την Ανάκαμψη.

Η στρατηγική κατεύθυνση του σχεδίου δεν είναι καθαρή.
 Παρατηρήσεις και προτάσεις.

Παρουσιάστηκε λοιπόν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τίτλο «Ελλάδα 2.0». Ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή, συμβάλλοντας στην αλλαγή παραδείγματος, μέσα από τους απαραίτητους οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς. 

Αλλά σε ποιο βαθμό επιτυγχάνει το στόχο του; 

Είναι σημαντικό πως το Σχέδιο βασίζεται στην ευρωπαϊκή μεθοδολογία με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πράσινος, Ψηφιακός, Ανθεκτικός και Δυναμικός μετασχηματισμός του μοντέλου ανάπτυξης) και την έμφαση στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση.  

Όμως η στρατηγική κατεύθυνση του σχεδίου δεν είναι καθαρή.  

Και εδώ βρίσκεται η πρώτη βασική παρατήρηση.

Το Σχέδιο δεν έχει οραματικό ορίζοντα.

Δεν προσδιορίζει το αφήγημα που υπηρετεί μέσα από κάθε πυλώνα. Για παράδειγμα η πράσινη μετάβαση ενισχύει την ενεργειακή δημοκρατία; Διασφαλίζει την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη; Δεν τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο, ούτε κάποια άλλη συγκεκριμένη στόχευση.  

Έτσι, το σχέδιο στην παρούσα του μορφή μοιάζει με μία παράθεση επενδύσεων (χωρίς ιεράρχηση), που «βαφτίζονται» εμβληματικές, χωρίς να αναλύεται επαρκώς ποια πιεστικά προβλήματα θεραπεύουν, με αποτέλεσμα τα «μέσα» να γίνονται «σκοποί».

H έλλειψη ενός οραματικού στόχου αλλαγής των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρα βολεύει στην πραγματικότητα την αναπαραγωγή της υπάρχουσας δομής που μας έφτασε ως εδώ. 

Επιπλέον, στην έκδοση που έχει δοθεί στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνεται η μεθοδολογία που να προσδιορίζει το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κέρδος των επενδύσεων, έναντι άλλων επενδύσεων που εξετάστηκαν και την εθνική προστιθέμενη αξία τους.

Ακόμα περισσότερο, δεν καθίσταται ξεκάθαρη η λογική της επιλογής τους, καθώς δεν υπήρξε πρόσκληση ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας και ειδικότερα της κοινωνίας των πολιτών.

Και αυτό είναι ένα δεύτερο πολύ σοβαρό μειονέκτημα, καθώς κανένα σχέδιο δε μπορεί να στοχεύει σε κοινωνικό μετασχηματισμό όταν δεν αλληλεπιδρά αποτελεσματικά με την κοινωνία για τη διαμόρφωσή του.  

Απουσιάζει ακόμα η συγκεκριμένη ανάλυση για τη συμπληρωματικότητα των χρηματοδοτήσεων αυτών των επενδύσεων με τους άλλους διαθέσιμους πόρους, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καθώς και οι διαθέσιμοι εθνικοί πόροι.

Για να δημιουργήσει κανείς μία παραγωγική συμμαχία αλλαγής προτύπου πρέπει να αξιοποιήσει με αποτελεσματικότητα όλα τα διαθέσιμα κονδύλια. Δεν είναι σαφές σε τί βαθμό αυτό επιτυγχάνεται. 

Εντύπωση επίσης προκαλεί η ελλιπής ανάλυση των επενδύσεων. Παρουσιάζεται μία απλή παράθεση τίτλου και συνοπτικής περιγραφής, μαζί με το κόστος (σε εκατ. €), χωρίς κανέναν άλλο δείκτη απόδοσης (περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό), χωρίς ωφελούμενους και επιθυμητά αποτελέσματα.  

Για να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητό αυτό το πρόβλημα ας εξετάσουμε την πρώτη επένδυση που παρουσιάζεται.

Αφορά στη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης, κόστους 450 εκατ €. Γιατί προάγεται μόνο η αντλησιοταμίευση και οι μπαταρίες και όχι άλλες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα η θερμική αποθήκευση, μέσω μετατροπής μονάδων καύσης λιγνίτη (που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια που κλείνουν);

Δεν θα έπρεπε να αναλύονται τα θετικά και τα αρνητικά κάθε τεχνολογίας για να καταλήγουμε στις συγκεκριμένες που προωθούνται;

Επίσης, γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στο Σχέδιο η γεωθερμία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ενέργεια βάσης και συνεπαγόμενα δε χρειάζεται συστήματα αποθήκευσης;

Τα βεβαιωμένα γεωθερμικά δυναμικά σε Μήλο και Νίσυρο μπορούν να προσφέρουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια όλο το 24-ωρο, χωρίς τις διακυμάνσεις εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, όπως είναι η ηλιοφάνεια και η ένταση των ανέμων. 

Επιπλέον, δίνεται μεγάλη έμφαση (υπάρχει και σχετική μεταρρύθμιση) για την απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πόσο μεγαλύτερη απλοποίηση να διενεργηθεί στην αδειοδότηση των ΑΠΕ; Υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινότητες, κυρίως με την χωροθέτηση λόγω των υπαρχόντων «συντομεύσεων», που εγείρουν και σοβαρά νομικά προβλήματα.  

Επιπλέον, μπορεί τελικά η χώρα να απορροφήσει την σχεδιαζόμενη παραγόμενη καθαρή ενέργεια;

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει 20 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030 και πολύ περισσότερες την περίοδο 2030-2050.

Με τη ζήτηση στην Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 9,5 GW, αυτό σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να εγκατασταθούν πάρα πολλά συστήματα αποθήκευσης (μεγάλο κόστος), είτε θα γίνονται μεγάλες περικοπές στην παραγόμενη καθαρή ενέργεια.

Μία πρόταση που δεν υπάρχει στο Σχέδιο θα μπορούσε να είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας προς Κεντρική Ευρώπη, μέσω μίας ηλεκτρικής λεωφόρου, με ευρωπαϊκή επιχορήγηση, συνδυαστικά με χρήση πόρων από το “Connecting Europe Facility” και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να πάρει και ευρωπαϊκό χαρακτήρα με συνεργασία χωρών-μελών της ΕΕ.  

Ερωτηματικά προκαλεί η μεταρρύθμιση των 202 εκατ. € που αφορά στην κάλυψη του κόστους του ελλειμματικού ειδικού λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).

Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, το Ταμείο δηλώνει δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να κλείνει δημοσιονομικά ή ταμειακά ελλείμματα.

Και μεγαλύτερη εντύπωση το μηδενικό κόστος για τη μεταρρύθμιση που αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. 

Μεγάλο είναι το κενό στο Σχέδιο σχετικά με τη βιώσιμη στροφή του αγροτοδιατροφικού τομέα, τη βιώσιμη αλιεία και την ανάπτυξη λύσεων που προέρχονται από τη φύση (nature-based solutions) για την υγεία και την ευζωία των πολιτών.

Τέλος, οι σχετιζόμενες επενδύσεις για θέματα έρευνα, καινοτομία και εξωστρέφεια είναι πάρα πολύ μικρές

Μαθαίνουμε ότι το αναλυτικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βρυξέλλες θα είναι πολύ μεγαλύτερο και εκτενέστερο. Γιατί δεν είναι αυτό διαθέσιμο για διαβούλευση, ενισχύοντας τη σαφήνεια και τη διαφάνεια γύρω από τις ακολουθούμενες διαδικασίες; Οι εκδόσεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δημιουργούν περισσότερες απορίες παρά δίνουν απαντήσεις.  

Ας δοθεί έστω και τώρα χώρος και χρόνος πραγματικής διαβούλευσης για το σύνολο του σχεδίου. Η κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας είναι το «κλειδί» για τις μεγάλες και απαραίτητες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας.

Δρ. Χάρης Δούκας
Αν. καθηγητής ΕΜΠ

https://www.huffingtonpost.gr/entry/telika-ti-schedio-echoeme-yia-ten-anakampse_gr_606d4bbcc5b6885a6f294f12?fbclid=IwAR2e0ODPBxRjIB_A6OYjmrfjvHI3ohn0qwV-VybN6AkRJm5EaUyoVTFbaNM

7/4/2021  


4.
“Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ή δόλιο σχέδιο παραλυτικής αποεπένδυσης και κατεδάφισης των στρατηγικών πυλώνων της χώρας;”

Το βάφτισαν «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το παρουσίασε ως έναν «πολύ καλά μελετημένο χάρτη με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις»

Εμείς ωστόσο οφείλουμε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και πλήρως αποστασιοποιημένοι από τα επικοινωνιακά ταρατατζούμ, αφού το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι η απλή απαρίθμηση των προβλεπομένων και προγραμματιζόμενων παρεμβάσεων, αλλά η ανάγκη να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα όπως είναι: Η μακροοικονομία των παρεμβάσεων, η στρατηγική τους συνάρτηση με τις εθνικές αναπτυξιακές ανάγκες, το ταυτοτικό αποτύπωμα των ανατροπών που δρομολογούνται, το ποιος πληρώνει το μάρμαροποιοι προβλέπεται να καρπωθούν τα οφελήματα και ποια η πραγματική τους σχέση με αυτούς που θα κληθούν να επωμιστούν το κόστος αυτής της υποτιθέμενα βαρύγδουπης αναζωογονητικής ιδέας.

Κρίσιμης σημασίας παράμετρος, είναι η ανάγκη να υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο αναζωογονητικό «μίνι σχέδιο Μάρσαλ», τυπικά και μόνο επιστρατεύεται για να αντιμετωπίσει υποτίθεται τις καταστροφικές επιπτώσεις που αφήνει πίσω της η επέλαση της υγειονομικής κρίσης.

Σε ότι αφορά στην ουσία του αλλά και στον σκληρό πυρήνα της φιλοσοφίας που το διέπει, συναποτελείται από ένα συγκεκριμένο πακέτο νέων και απολύτως εξειδικευμένων δεσμεύσεων της χώρας, οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν προηγηθεί και αποσκοπούν στην προσαρμογή και στην ολοκλήρωση εκτεταμένων δομικών ανατροπών στην οικονομική και παραγωγική της φυσιογνωμία, έτσι ώστε το έκτρωμα που θα προκύψει, να εναρμονίζεται πλήρως με τους νέους επικαιροποιημένους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούςΤα εργαλεία τα οποία επιστρατεύονται για να κλειδώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι δυο:

  • Τα δάνεια και μαζί με αυτά ένα συμβολικό αλλά πλήρως ελεγχόμενο πακέτο χορηγήσεων τα οποία προβλέπεται να κατευθυνθούν σε ένα προαποφασισμένο «επενδυτικό» πρόγραμμα. Και…
  • Το ίδιο το περιεχόμενο του «επενδυτικού» πακέτου στην περιγραφή του οποίου περισσεύουν τα βαρύγδουπα αλλά αποκρύπτεται επιμελώς η ουσία.

Ενώ το τυράκι στην φάκα είναι ΚΑΙ αυτή την φορά το γνωστό «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και μπόλικη γαρνιτούρα από «πράσινους» νεολογισμούς και εκσυγχρονιστική τεχνολογική αμπελοφιλοσοφία.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τις διευκρινιστικές δηλώσεις του κ. Σκυλακάκηοι προβλεπόμενοι πόροι που θα υποστηρίξουν το μίνι «σχέδιο Μάρσαλ» θα είναι: 17,8 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και 12,7 δις από δάνεια. Ενώ με την συνολική μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα, το συνολικό πακέτο προβλέπεται να φτάσει τα 57 δις. Και οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κονδύλια, σχετίζονται με:

  • Την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας,
  • Την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
  • Την πράσινη Οικονομία,
  • Και την «εκτίναξη» της παραγωγικής δραστηριότητας.

Φυσικά όλα τα παραπάνω, κατά το ένα τους μέρος συνιστούν ομολογία – προάγγελο μιας πολιτικής που αποσκοπεί στην «επιθετικό» μετασχηματισμό της οικονομικής και παραγωγικής φυσιογνωμίας της χώρας, η οποία όμως – εκτός των άλλων – φωτογραφίζει και την διαδρομή που θα ακολουθήσει το «επενδυτικό» χρήμα με τελικό προορισμό τα ταμεία των Γερμανών βιομηχάνων….

Ενώ κατά το άλλο τους μέροςαποτελούν τον ψευδεπίγραφο φερετζέ του επιδοτούμενου παρασιτισμού,  μέσα από τον οποίο επιδιώκεται να αγοραστεί χρόνος ανοχής, μέχρι να έρθει η στιγμή για τον νέο Αρμαγεδδώνα στην Οικονομία, στην παραγωγή και συνακόλουθα στην απασχόληση και όλα αυτά μέσα σε ένα ακατάσχετο παραλήρημα μεταρρυθμισιολογίας που επιδιώκει επιμελώς να συγκαλύψει το πρόσωπο του επερχόμενου εφιάλτη.

Έχουμε λοιπόν στην ουσία, ένα καινούριο μνημόνιο δεσμεύσεων που αφορούν πλέον στον σκληρό πυρήνα κρίσιμων εθνικών προτεραιοτήτων που απεμπολούνται ολοκληρωτικά…

Έχουμε ένα καινούριο πακέτο δανειακών δεσμεύσεων που θα επιβαρύνουν πολλαπλά τα αδιέξοδα που έχουν ήδη συσσωρευτεί κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας στην ήδη υπερχρεωμένη πατρίδα μας… Και φυσικά έχουμε μια δόλια προσπάθεια εκτεταμένης κοινωνικής εξαπάτησης, που προσβλέπει σε μια κοινωνία πλήρως παροπλισμένη και ανίκανη να διαχειριστεί στοιχειωδώς, τους όρους της στρατηγικής της επιβίωσης.

Η πρώτη ανάγνωση των κυβερνητικών εξαγγελιών (οι οποίες θυμίζουμε ότι είναι στο σύνολό τους προεγκεκριμένες από τα Ευρωπαϊκά όργανα) παραπέμπει αναγκαστικά και στην εφιαλτική αποκρυπτογράφηση ΚΑΙ των σκοπιμοτήτων που υποκρύπτονται πίσω από αυτήν την πολυδιαφημισμένη ιστορία. Έτσι οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως:

Πίσω από τους πράσινους νεολογισμούς και τα επικοινωνιακά ταρατατζούμ, αυτό που κρύβεται είναι ο εφιάλτης της καθολικής αποβιομηχάνισης της χώρας και του ολοκληρωτικού μετασχηματισμού της σε χώρο – χρήστη των προϊόντων της Ευρωπαϊκής και κυρίως της Γερμανικής βιομηχανίας

  • Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων που θα εξασφαλίσουν στην πολιτική ελίτ την δυνατότητα να καμαρώνει για έργα πεπερασμένης χρήσης και αμφίβολης αποτελεσματικότηταςενώ η Γερμανική βιομηχανία θα εγγράφει χαμογελώντας στις λίστες της ένα ακόμη διαχρονικό πελατάκι, ανίκανο να παράξει ακόμη και οδοντογλυφίδες  για τις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού.

Πίσω από τις βαρυσήμαντες κουβέντες για έκρηξη των ιδιωτικών επενδύσεων, αυτό που συγκαλύπτεται είναι η καταστροφική πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του τόπουη οποία σε πλήρη συμπαιγνία με τους Ευρωπαϊκού θεσμούς, επιχειρεί να παρουσιάσει ως επιλογή σωτηρίας ένα επικίνδυνο μείγμα πολιτικής που χειραγωγεί με τρόπο στρεβλό και μονόπλευρο την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια εξειδικευμένη και πλήρως αντιπαραγωγική τοποθέτηση κεφαλαίων στον τομέα των υπηρεσιών, με παράλληλη εκχώρηση της δημόσιας κυριότητας πάνω στην κρίσιμη διαμετακομιστική και άλλη υποδομή του τόπου, ώστε να εξυπηρετούνται πληρέστερα οι «συμμαχικοί» γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί σχεδιασμοί. 

  • Πράσινες επενδύσεις, ψηφιακός εκσυγχρονισμός οδών και διοδίων, ενάλιες αρχαιότητες, πράσινη Γεωργία, γενετική βελτίωση προϊόντων, δίκτυο οπτικών ινών, ψηφιοποίηση αρχείων, εκσυγχρονισμός ελεγκτικών μηχανισμών και άλλα τινά, είναι μερικές μόνο από τις κεντρικές κατευθύνσεις που ιεραρχούνται για να μετατραπεί μέσω αυτών μια μερίδα επιχειρηματιών σε τζάμπα μάγκες και η χώρα σε παραγωγικό ερείπιο ενώ την ίδια στιγμή και στο όνομα του εκσυγχρονισμού θα ισχυροποιείται η δυνατότητα ενός κράτους – δυνάστη να παρεμβαίνει άμεσα, απρόσωπα και αυταρχικά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Και βεβαίως, πίσω από την γνωστή καραμέλα για τις εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από αυτήν την απατηλή ιστορία της επιθετικής αποεπένδυσης και παραγωγικής αποδόμησης της χώρας, αυτό που υπάρχει είναι:

  • Ένα εξαιρετικά βραχυχρόνιο πρόγραμμα εξαγοράς συνειδήσεων, μέσα από την προσαρμογή των δεξιοτήτων ενός μικρού μέρους εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας τροποποιημένης Οικονομίας. Και…
  • Ένα δήθεν εκσυγχρονιστικό άλλοθι με την προσχηματική επίκληση του οποίου προωθείται η δημιουργία εκφυλιστικών τεράτων, από τον πολιτισμό και την δημιουργία μέχρι την εκπαίδευση και το φτηνό υπερθέαμα, στο όνομα της «Διαφορετικότητας», αλλά και πολιτικές που αποσκοπούν στην επιθετική απόπειρα «ενσωμάτωσης» των μεταναστών, με εργαλείο τις ΕΟΖ, την κατευθυνόμενη πολυπολιτισμικότητα και την προώθηση εφιαλτικών σχεδίων σε όλο το εύρος της χερσαίας και νησιωτικής μεθορίου.

Τι και γιατί δεν ακούσαμε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν την πλειοδοσία της καταστροφής…

Εθνική Αμυντική Βιομηχανία… Δυστυχώς δεν υπήρξε χώρος σε αυτόν τον πέτσινο και προβληματικό σχεδιασμό, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση ως ζήτημα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας, που συνδέεται άμεσα με την στρατηγική βιωσιμότητα της χώρας…

Χτίσιμο μιας δευτερογενούς γραμμής άμυνας μέσα από ένα διευρυμένο πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης πολλαπλών στοχεύσεων που θα είναι ικανό να τονώσει ακόμη και την κρίσιμη δημογραφική εξίσωση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα…

Σύγχρονη Εθνική Πετροχημική βιομηχανία. Ούτε κατά διάνοια απασχόλησε η ανάγκη μιας στρατηγικά σχεδιασμένης – και με όλους τους περιβαλλοντικούς όρους να έχουν ληφθεί υπ όψιν – ανάπτυξής της, στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου εθνικού σχεδιασμού. Προφανώς το ενδιαφέρον της πολιτικής ελίτ εξαντλείται στα γνωστά σούρτα – φέρτα στις περιφερειακές συνευρέσεις – οι οποίες βαφτίζονται «στρατηγικές συνεργασίες» – αλλά με δεδομένη την Ελληνική ιδιαιτερότητα, να εκλαμβάνονται ως  «στρατηγικές», συνεργασίες που επί της ουσίας διαθέτουν ανύπαρκτο έως ελάχιστο στρατηγικό αποτύπωμα…

Πρωτογενής παραγωγή. Από την σκοπιά της ουσιαστικής της αναβάθμισης μέσα από έναν απολύτως στοχευμένο προσανατολισμό σε παραδοσιακά χρυσοφόρα Ελληνικά προϊόντα, και με κεντρική επιδίωξη το προσαυξημένο ειδικό της βάρος στο ΑΕΠ και στην τόνωση της απασχόλησης…

Εθνικός πολυδύναμος διαμετακομιστικός φορέας. Στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού που θα συνυπολογίζει και θα επαναξιολογεί όλα τα νέα δεδομένα που έχουν οδηγήσει στην ουσιαστική γεωστρατηγική αναβάθμιση της πατρίδας μας, η οποία αν δεν κεφαλαιοποιηθεί σήμερα, αύριο θα έχει οδηγηθεί στον πλήρη και αμετάκλητο αφελληνισμό με δραματικές επιπτώσεις στον ευρύτερο στρατηγικό της σχεδιασμό…

Σύγχρονη ναυπηγοεπισκευαστική υποδομή με εθνικές και διεθνείς συμπράξεις ικανή να ανταποκριθεί στις επικαιροποιημένες εμπορικές και αμυντικές προκλήσεις…

Εθνικό Δίκτυο Ερευνών με προσανατολισμό στις νέες τεχνολογίες και στην Ιατρική έρευνα. Ικανό να επενδύσει στην πολιτική της «πατέντας», στην καινοτομία και στο επιστημονικό επίτευγμα, προσανατολισμένο σε εποικοδομητικές πολυμερείς συνεργασίες και αποφασισμένο να επενδύσει τα μέγιστα στην αξιοποίηση και στον επαναπατρισμό του επιστημονικού κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα.

Κέντρο Εθνικού Στρατηγικού και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού με ευρεία αρμοδιότητα να διαχειριστεί την ανάκτηση της στρατηγικής υποδομής της χώρας που έχει εκχωρηθεί και να σχεδιάσει την ενιαία και συνολική αξιοποίηση του συνόλου του Εθνικού Στρατηγικού Χαρτοφυλακίου…

Όλα τα παραπάνω βεβαίως, δεν είναι τα μόνα, είναι ωστόσο ενδεικτικά με την έννοια ότι η συμπερίληψή τους ή η απουσία τους από το όποιο σχέδιο ανάκαμψης, καταδεικνύει και τον προσανατολισμό που κυριαρχεί στην πολιτική ελίτ της χώρας. Και εδώ κύριοι οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι…

Γι’ ακόμη μια φορά, αυτό που επιχειρείται είναι να εξαργυρωθεί με καθρεφτάκια η ανοχή των πολιτών στην εφαρμογή ενός προγράμματος που θα ανατρέψει εκ βάθρων τα θεμελιώδη

Αυτό που έχουμε απέναντί μας, ΔΕΝ είναι ένα σχέδιο ανάκαμψης ικανό να αναγεννήσει και να ανατροφοδοτήσει την ελπίδα. Είναι ένα ακριβοπληρωμένο σχέδιο υπαγορευμένης και ελεγχόμενης κατεδάφισης των στρατηγικών πυλώνων της χώρας, που στοχεύει στον καθολικό μετασχηματισμό της με έμφαση τον παρασιτικό τεχνοκρατισμό, την εξαγορά συνειδήσεων και την διασφάλιση μιας προσωρινής εναλλακτικής υποαπασχόλησης, πριν επέλθει η σαρωτική λαίλαπα της συστημικής και μη αναστρέψιμης ανεργίας σε ένα περιβάλλον γενικευμένης παραγωγικής αποεπένδυσης και καταστροφής.

Από την άποψη αυτή, είναι φανερό πως η στρατηγική μιζέρια που χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η πολιτική ελίτ του τόπου τις κρίσιμες περιφερειακές προκλήσεις, συνδέεται απόλυτα με την διαχειριστική υποτέλεια που κυριαρχεί στην αντιμετώπιση  και των αμιγώς εσωτερικών μας υποθέσεων. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι φανερό πως καμία σοβαρή δύναμη δεν μπορεί να πάρει σοβαρά μια χώρα που μετατρέπεται οικειοθελώς σε περιφερειακή Φιλιππινέζα και αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει αν οι πολίτες δεν αποφασίσουν να χειραφετηθούν και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Κ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

https://www.militaire.gr/quot-ethniko-schedio-anakampsis-i-dolio-schedio-paralytikis-apoependysis-kai-katedafisis-ton-stratigikon-pylonon-tis-choras-quot/?fbclid=IwAR0NsOiiVTqcHnZcvGshbLX2qmFufpbcBG_0FfUKrAKwT3Ih-1gTgXQVbAE

2/4/2021