Στα 41 δισ. ευρώ η «ζημιά» της πανδημίας για το 2020.
Φωτ. AP
Στα 41 δισ. ευρώ η «ζημιά» της πανδημίας για το 2020.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Στο 13,5% υπολογίζεται η ζημιά της πανδημίας του κορωνοϊού στον τζίρο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2020, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας διαμορφώθηκε σε 266 δισ. ευρώ, αριθμός μειωμένος κατά 13,5% σε σχέση με το 2019, όταν είχε ανέλθει σε 307,7 δισ. ευρώ
Πρόκειται, επομένως, για απώλεια τζίρου της τάξης των 41,7 δισ. ευρώ μέσα στο 12μηνο της πανδημίας του κορωνοϊού και των πρωτοφανών περιοριστικών μέτρων.
Η μεγαλύτερη πτώση, όπως είναι φυσικό, παρατηρήθηκε στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 53,4%. Κατά 50,1% διολίσθησε και ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.
Ακολούθησε ο τομέας «άγνωστη δραστηριότητα» με «βουτιά» 40,1%, ο τομέας διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων με πτώση 35,3%, ο τομέας των τεχνών – διασκέδασης – ψυχαγωγίας με απώλειες 30,1% και ο τομέας μεταφοράς – αποθήκευσης με μείωση 26,6%.
Στον αντίποδα, στην υγειονομική κρίση «αντιστάθηκε» ο τομέας γεωργίας – δασοκομίας – αλιείας, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,1%, ο τομέας δημόσιας διοίκησης – άμυνας – υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (0,8%) και ο τομέας δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας (0,5%).
Όσον αφορά τις 205.984 επιχειρήσεις, οι οποίες τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο του 2020, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο του έτους περιορίστηκε κατά 36,4% και διαμορφώθηκε από 29,5 δισ. ευρώ το 2019 σε 18,7 δισ. ευρώ το 2020, με τη μεγαλύτερη πτώση (-67,5%) να παρατηρείται στον κλάδο των καταλυμάτων.
Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων υποχώρησε κατά 8,6% και περιορίστηκε στα 72,2 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η επίδραση του β’ lockdown ήταν ηπιότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του α’ lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος). Και πάλι, ωστόσο, το βαρύτερο τίμημα κλήθηκαν να πληρώσουν οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, ο τζίρος των οποίων συρρικνώθηκε κατά 47,9%.
BUSINESS & FINANCE
https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/18536/sta-41-dis-eyro-i-zimia-tis-pandimias-gia-to-2020/
17/02/2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
1.
Moody’s: Μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Υπάρχει ένα κίνδυνος λόγω του ύψους του από μια αύξηση στο απώτερο μέλλον, αλλά είναι στο πολύ απώτερο μέλλον.
Αυτό τόνισε ο κ. Collin Ellis, υψηλόβαθμο στέλεχος στο τμήμα αξιολογήσεων της Moody’s, κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα του Economist με θέμα "200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης". Ο τεχνοκράτης του μεγαλύτερου οίκου αξιολόγησης τόνισε ότι για τις αξιολογήσεις δεν εξετάζεται μόνο το ύψος του ελληνικού χρέους αλλά και τα επιμέρους χαρακτηριστικά που μπορούν να το καταστήσουν μη βιώσιμο.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, τόνισε ότι χαρακτηρίζεται από μεγάλους χρόνους λήξης και χαμηλά επιτόκια αφού στην μεγάλη πλειοψηφία του είναι χρέος από τους επίσημους δανειστές (σ.σ. την ΕΕ και το ΔΝΤ) και η Ελλάδα διατηρεί ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα. Τόνισε, επίσης, ότι σε αυτήν την φάση η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης ευνοούνται και από τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές. "Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι το ελληνικό χρέος θεωρείται μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμο", τόνισε ο κ. Ellis.
Σχολιάζοντας περισσότερο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θύμισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ αποφάσισαν να κάνουν σχετικά πρόσφατα μια μεγάλη αναδιάρθρωση χωρίς να θίγουν τα δικαιώματα των ιδιωτών επενδυτών. Σημείωσε ακόμη ότι με βάση τη συμφωνία του 2018 για το χρέος δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν -αν υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον- τη στάση τους να προσφέρουν πρόσθετη ελάφρυνση με νέα μέτρα.
Ήταν, πάντως, λιγότερο αισιόδοξος για το ενδεχόμενο η πρόσκαιρη αμοιβαιοποίηση του χρέους που επιτυγχάνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης να μονιμοποιηθεί. "Μπορεί να είναι μια προοπτική για το πολύ απώτερο μέλλον. Για τώρα δεν το πιστεύουμε", είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα είναι πια κανονικός εκδότης ομολόγων
Η Ελλάδα είναι πια ένα κανονικός εκδότης ομολόγων έχοντας ομόλογα σε όλες τις διάρκειες, τόνισε τοποθετούμενος στην ίδια εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, κ. Δημήτρης Τσάκωνας.
Ο κ. Τσάκωνας σημείωσε την πρόσφατη έκδοση των 30 ετών που έτυχε θερμής υποδοχής από την αγορά και συμπλήρωσε την καμπύλη των αποδόσεων σε όλες τις διάρκειες για τους ελληνικούς τίτλους. Τόνισε με την σειρά του ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, καθώς οι επενδυτές επενδύουν στις μεγάλες διάρκειες λήξης, τις χαμηλές ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα, καθιστώντας το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ δευτερεύον στοιχείο.
Στο επόμενο διάστημα τόνισε ότι το βάρος του ΟΔΔΗΧ θα δοθεί στην αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων και την κάλυψη των κενών που υπάρχουν ανάμεσα στις διάρκειες, ώστε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους διεθνείς επενδυτές.
Του Τάσου Δασόπουλου
https://www.capital.gr/oikonomia/3537643/moody-s-makroprothesma-biosimo-to-elliniko-xreos
8/4/2021
2.
Κρίση χρέους μετά το τέλος των μηδενικών επιτοκίων
βλέπει ο Πόλ Τόμσεν.
Κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαταλείψει την ιδιαίτερα ευνοϊκή νομισματική πολιτική που ακολουθεί σήμερα, βλέπει ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν.
Μιλώντας σε ημερίδα του Economist με τίτλο "200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης" ο συνταξιούχος σήμερα Πολ Τόμσεν είπε ότι μόλις η ΕΚΤ εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και της αγοράς ομολόγων οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα το Χρέος τους. "Χώρες με υψηλό χρέος όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η οποία θα γίνει σαν την Ελλάδα και η Ελλάδα θα δουν το χρέος τους να εκτοξεύεται στα ύψη", είπε χαρακτηριστικά. Τότε θα ανοίξει πλέον και επίσημα το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους στην ΕΕ, αλλά και η ανάγκη για νέα προγράμματα διάσωσης.
Έστρεψε τα πυρά του και προς τη ΕΕ κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πολιτική αντιμετώπιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει υλοποιήσουν τα κράτη μέλη. Τόνισε συγκεκριμένα ότι ακόμη η Ευρώπη δεν έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό με τον οποίο θα επιβάλλει στα κράτη μέλη τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στα ελληνικά προγράμματος παραδέχθηκε για το πρώτο μνημόνιο ότι "ήταν υπερβολικά αισιόδοξο και δεν υπήρχε άλλη λύση από το να επιμείνουμε περισσότερο, 'χτίζοντας' ένα τείχος αναδιάρθρωσης χρέους". Επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συνεχίζουν να είναι απαραίτητες στην Ελλάδα και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί είναι αυτές που αφορούν το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα αλλά και την φορολογία φυσικών προσώπων. "Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν φορολογεί την μεσαία τάξη", είπε συγκεκριμένα.
Πάντως έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Παπανδρέου τονίζοντας ότι προσπάθησε μέσω των μεταρρυθμίσεων να αλλάξει την εικόνα στην αγορά εργασίας, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι στον ίδιο βαθμό.
Κάνοντας μια γενική εκτίμηση για τη σημερινή κατάσταση είπε ότι ανησυχεί για την συνέχιση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Τόμας Βίζερ
Από τη δική του πλευρά ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ανέφερε σχετικά με την περίοδο της ελληνικής κρίσης πως τα υποβόσκοντα προβλήματα και οι ανισορροπίες στη χώρα ήταν μεγαλύτερες από ότι ανέμεναν, υπενθυμίζοντας πως σε μια φάση συνεργασίας με το ΔΝΤ, το ταμείο είχε προτείνει ομαδικές λύσεις θεωρώντας πως ήταν μια γόνιμη πολιτική για την αναδιάρθρωση που ήταν απαραίτητη.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη και από άποψη προσέγγισης ήταν το "κούρεμα" του χρέους το 2010, ενώ δήλωσε πως δεν είναι τόσο απαισιόδοξος όσο ο Πολ Τόμσεν στη γενικότερη πορεία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Σημείωσε πάντως και αυτός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν είναι αποδοτικός, ενώ υπάρχουν πολλά κατεστημένα συμφέροντα.
Του Τάσου Δασόπουλου
8/4/2021