Barclays για Ελλάδα: Έρχεται (;) λιτότητα 13 μονάδων του ΑΕΠ το 2023-2024

 

 Barclays για Ελλάδα:
 Έρχεται (;) λιτότητα 13 μονάδων του ΑΕΠ το 2023-2024

Τεράστια η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2023 και 2024, εάν ισχύσουν και πάλι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε.  
 
 
Αντιμέτωπη με μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, θα βρεθεί η Ελλάδα το 2023 και το 2024, όταν και θα επανέλθουν σε ισχύ οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης που άρθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, υπολογίζει η Barclays.

Τα επίπεδα του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών μελών στη μετά την πανδημία εποχή θα βγάλουν στην επιφάνεια τα όρια του δημοσιονομικού οικοδομήματος της Ε.Ε. και θα απαιτήσουν τη ριζική επανεξέταση των σημερινών κανόνων, τονίζει η Barclays. 


Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι του επενδυτικού οίκου, η κρίση του κορωνοϊού έκανε τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης παρωχημένους. Με την ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας τον περασμένο Μάρτιο, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπόρεσαν, σε προσωρινή βάση, να αποκλίνουν σημαντικά από τις κανονικές απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να εφαρμόσουν πολύ επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα.

Η Κομισιόν ζήτησε φέτος το Μάρτιο από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα το 2021 και το 2022, υπονοώντας ότι η άρση των κανόνων θα επεκταθεί για να καλύψει και το 2022. Ακόμα και στη Γερμανία, όπου η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έναν μίνι-προϋπολογισμό 60 δισ. ευρώ για το 2021, ανεβάζοντας το επιπλέον χρέος που προϋπολογίζεται για φέτος στα επίπεδα ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ ή στο 7% του ΑΕΠ, επισημαίνει η Barclays.

Ο οίκος εκτιμά ότι η Κομισιόν θα ανακοινώσει την άρση των κανόνων και για το 2022 το Μάιο. «Όμως, αυτό είναι μόνο μία προσωρινή λύση, καθώς τα επίπεδα των χρεών και των ελλειμμάτων των χωρών μελών στη μεταπανδημική εποχή θα ξεγυμνώσουν τους περιορισμούς του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού οικοδομήματος και θα απαιτήσουν μία ολοκληρωτική επανεκτίμηση των σημερινών κανόνων», εξηγούν οι αναλυτές.

Πραγματικά, μετά το 2022, η αυτόματη ισχύς των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα απαιτήσει μεγάλες προσπάθειες προσαρμογής από σχεδόν όλες τις χώρες, οι οποίες θα είναι της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων στη Γαλλία και 10 ποσοστιαίων μονάδων στην Ιταλία έως τα τέλη του 2024. Όπως φαίνεται από το γράφημα της Barclays, η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες και αγγίζει τις 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Πέραν αυτού, κάποιες πλευρές των σημερινών δημοσιονομικών κανόνων έχουν διαπιστωθεί προβληματικές (π.χ. η πολυπλοκότητά τους, η κυκλική προδιάθεση, η εξάρτηση από μεταβλητές που δεν καταγράφονται, η έλλειψη κεντρικής δημοσιονομικής δυναμικότητας) και αυτές θα τεθούν ακόμα περισσότερο στο μικροσκόπιο, με δεδομένη την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, τονίζει η Barclays.

Η άρση των κανόνων για το 2022 θα ελαφρύνει έστω προσωρινά τις κυβερνήσεις από τις πολιτικές πιέσεις και θα αγοράσει χρόνο, ώστε οι χώρες μέλη να μπορέσουν να συμφωνήσουν σε ένα αναθεωρημένο σύστημα κανόνων, καταλήγουν οι αναλυτές.