Νέα ευρήματα για την Τουρκία ως κόμβο του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

 


Νέα ευρήματα για την Τουρκία ως κόμβο 
του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Φαντάζει ως μία απλή είδηση του αστυνομικού δελτίου στην πραγματικότητα όμως μαρτυρεί πολλά για τη δομή της εξουσίας στη γείτονα Τουρκία και για τη θέση της στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας 

Οι σαουδαραβικές τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια χάπια Captagon, κρυμμένα σε φορτίο προερχόμενο από το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας, όπως δημοσίευσε χθες η Saudi Gazette.

Τα παράνομα σκευάσματα ανακαλύφθηκαν μέσω ακτίνων Χ κρυμμένα σε γούνινα ενδύματα.  όπως ανέφερε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων ο Υφυπουργός Aσφαλείας Muhammad Al-Naeem, οι φερόμενοι ως παραλήπτες φορτίο συνελήφθησαν. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 12,5 εκατομμύρια χάπια με προέλευση την Αλεξανδρέττα. 

Το τουρκικό λιμάνι είναι γνωστό ότι αποτελεί κόμβο λαθρεμπόριο ναρκωτικών που εξυπηρετεί "αγορές”  εκτός Τουρκίας. Πέρυσι η τούρκικη αστυνομία κατέσχεσε σε επιδρομή 9.200 χάπια, αλλά βέβαια ο αριθμός αυτός αποκαλύπτεται σταγόνα στον ωκεανό. 

Το Captagon είναι φτηνό (κοστίζει λιγότερο από 20 δολάρια το κάθε χάπι) και εύκολο στην παρασκευή του. Όμως ο συνολικός ετήσιος τζίρος της εμπορίας του υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για μία συνθετική αμφεταμίνη, η οποία πρωτοχρησιμοποιήθηκε την δεκαετία του '60 για την θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών και του εξαιρετικά εθιστικού της χαρακτήρα. Στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, και δη στη Σαουδική Αραβία (η οποία, κατά το πρακτορείο Reuters κατανάλωνε ήδη το 2010 το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, ήτοι επτά τόνους), εξακολούθησε να γνωρίζει μεγάλη διάδοση ως ψυχοτρόπο – μέχρι που κατέστη το αγαπημένο χάπι όλων των εμπολέμων της Συρίας και των κάθε είδους τζιχαντιστών. Είναι γνωστό ότι υπό την επήρεια Captagon έδρασε ο Σεϊφεντίν Ρέζγκι, δράστης της επίθεσης με 38 νεκρούς τον Ιούνιο του 2015 στο θέρετρο Σους της Τυνησίας, αλλά πιθανότατα και οι δράστες της σφαγής στο Μπατακλάν του Παρισιού, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Η υδροχλωρική φαινετυλλίνη, που η εμπορική ονομασία της είναι Captagon, αναλύεται στον οργανισμό σε θεοφυλλίνη και αμφεταμίνη και χαρίζει στους χρήστες της ένα αίσθημα μεγάλης ευφορίας, αν όχι παντοδυναμίας, καθώς και εντυπωσιακή αντοχή στον πόνο, την πείνα και την έλλειψη ύπνου.

Η μεγαλύτερη ποσότητα Captagon που έχει κατασχεθεί ποτέ διεθνώς, ήτοι 33.078.150 δισκία, συνολικού βάρους 5,250 τόνων, εντοπίσθηκε το 2019 από τις ελληνικές αρχές στο Πειραιά, σε τρία εμπορευματοκιβώτια, προερχόμενα από τη Συρία και με πιθανότερο προορισμό την Κίνα,

Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο εμπορίας όχι μόνο του Captagon, αλλά κάθε είδους παράνομες ουσίες, καθώς η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ ευνοεί δραστηριότητες τέτοιου τύπου και έχει καταστήσει τα σύνορα περισσότερο διαπερατά. Επιπλέον η ίδια η Τουρκία έχει χαλαρώσει  τους κανονισμούς της ως προς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ η σύμπτυξη της συμμαχίας  του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν με τους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο τον ρόλο της ισχυρής τουρκικής  μαφίας η οποία παραδοσιακά συνδέεται με την ακροδεξιά και το παρακράτος. 

Αρκεί και μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι ο αρχιμαφιόζος Αλaατίν Τσακιτζί ο οποίος απελευθερώθηκε πέρσι από τις φυλακές λόγω πανδημίας, σε συνθήκες που προκάλεσαν την απορία του διεθνούς παράγοντα, βρέθηκε πρόσφατα να ενθαρρύνει μέσω Twitter τον βαλλόμενο διορισμένο πρύτανη  του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου να μην υποχωρήσει μπροστά στους φοιτητές διαδηλωτές, ενώ Προηγουμένως είχε απειλήσει και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Του Κώστα Ράπτη


30/3/2021