Διπλή ταυτόχρονη υποτίμηση.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: (1) Ενίσχυση...
με κρεμμύδια και πατάτες προσφέρει εν μέσω κρίσης ο Ερντογάν- Πάνω από
7,4 εκατ. παιδιά στην Τουρκία ζουν στα όρια της φτώχειας (2) Ο ακριβός κ. Ερντογάν: Πόσο στοιχίζει ο πρόεδρος στους Τούρκους.
Διπλή ταυτόχρονη υποτίμηση.
Μετά τη σύγκρουση Τίτο - Στάλιν το 1948 και τη ρήξη ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και το Σοβιετικό Μπλοκ η γεωπολιτική υπεραξία της χώρας στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Δύσης εκτοξεύτηκε στα ύψη.
Eτσι, η διαφύλαξη της ενότητας της πολυεθνικής και ετερόκλητης πολιτισμικά και θρησκευτικά Ομοσπονδίας ανεδείχθη σε μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989-91 συρρίκνωσε, αν δεν εκμηδένισε, τη γεωπολιτική αξία της Γιουγκοσλαβίας.
Αυτό το μήνυμα μετέφερε στις αρχές του 1991 ο τελευταίος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ενιαία Γιουγκοσλαβία Τσίμερμαν τόσο στην ομοσπονδιακή όσο και στις τοπικές ηγεσίες προειδοποιώντας με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παρέμβαση της Ουάσινγκτον για τη διαφύλαξη της ενότητας της χώρας.
Παρόμοιο μήνυμα έλαβε και η Τουρκία του Ερντογάν με την κλιμάκωση των πιέσεων από τον Μπάιντεν, από τον οριστικό αποκλεισμό της Aγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 μέχρι την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ διαμηνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι πιστεύουν πως ο Ερντογάν δεν έχει εναλλακτική επιλογή παρά τη μεθόδευση της προσαρμογής του στην πολιτική τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Ποτέ κανείς σοβαρά στην Ουάσινγκτον δεν φοβήθηκε ότι οι τακτικοί ελιγμοί του Πούτιν, που διευκόλυνε και εμβάθυνε την ανταρσία Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ, συνιστούν συνολική εναλλακτική στρατηγική επιλογή για την Aγκυρα.
Η Τουρκία υποτιμήθηκε στρατηγικά στη θεώρηση της Ουάσινγκτον και εξάντλησε σε τακτικό επίπεδο κάθε περιθώριο εξισορροπητικών ελιγμών με τη Μόσχα, με κορυφαία διπλωματική στραβοτιμονιά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας, Ζελένσκι, στην Aγκυρα.
Μέχρι τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στα μέσα Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν θα έχει κάθε λόγο να αποφύγει δηλώσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βραχυκυκλώσουν ή ακόμη χειρότερα να ματαιώσουν τη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα.
Στην Αγκυρα δεν έχουν αυταπάτες, καθώς το καλύτερο δυνατό σενάριο εξελίξεων είναι να ξεθωριάσει η αναγνώριση της Γενοκτονίας και να πιστωθεί η τουρκική διπλωματία θετικά αποτελέσματα στη διαμεσολάβησή της στο Αφγανιστάν ανάμεσα στην κυβέρνηση της Καμπούλ και τους Ταλιμπάν.
Ετσι ώστε να μπορούν να προσδοκούν ότι η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στις Βρυξέλλες θα είναι μια αφετηρία σταδιακής εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Οι επιλογές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τη νοτιοδυτική Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα δεν αφήνουν περιθώρια ανάκτησης του στρατηγικού ρόλου που διαδραμάτιζε η Τουρκία την εποχή 1947-91.
Αποχώρηση από το Αφγανιστάν, εξομάλυνση με το Ιράν, οριοθέτηση της προνομιακής ειδικής σχέσης με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, αποδοχή της παρουσίας και του ρόλου της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή είναι οι συνιστώσες της νέας υπό διαμόρφωση μεσανατολικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Ολα τα παραπάνω αθροιστικά καθιστούν την προώθηση μιας εθνικής τουρκικής περιφερειακής ατζέντας παράγοντα μείζονος περιπλοκής και αποσταθεροποίησης.
Η νεο-οθωμανική ατζέντα του Ερντογάν οδήγησε σε ένα από τα ευρύτερα και πιο ετερόκλητα μέτωπα δυσαρεστημένων στην Ιστορία των διεθνών σχέσεων από το Ιράν, το Ισραήλ μέχρι την Αίγυπτο και τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία.
Μας έχετε ανάγκη περισσότερο απ’ ό,τι σας έχουμε, αυτοί είναι οι όροι μας, τους δέχεστε ή τους απορρίπτετε, απαντήστε μας μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αυτό ήταν το μήνυμα Μπάιντεν προς τον Ερντογάν πίσω από το περιτύλιγμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Γιώργος Καπόπουλος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.
Ενίσχυση... με κρεμμύδια και πατάτες προσφέρει εν μέσω κρίσης ο Ερντογάν- Πάνω από 7,4 εκατ. παιδιά στην Τουρκία ζουν στα όρια της φτώχειας
Πριν από περίπου δυο εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα μοιράσει 1.200.000 τόνους πατάτες και 300.000 τόνους κρεμμύδια σε όσους έχουν ανάγκη. Τέσσερις ημέρες αργότερα, όμως, αποφασίστηκε ολικό lockdown στη χώρα, χωρίς το σχέδιο να συνοδεύεται με κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση για τα χαμένα εισοδήματα εργαζόμενων και επιχειρήσεων.
Έτσι, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 62.000 και τους θανάτους τους 360 ημερησίως, τα περισσότερα καταστήματα κατέβασαν ρολά, απαγορεύτηκαν τα ταξίδια και οι περιττές μετακινήσεις και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 17 Μαΐου.
Κανένα κρατικό μέτρο υποστήριξης όμως δεν συνοδεύει τις απαγορεύσεις για όσες οικογένειες και νοικοκυριά πλήττονται από αυτές τις αποφάσεις. Η Τουρκία δεν έχει περιθώρια για ελαφρύνσεις- υποστήριξε ο Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου αιμορραγεί οικονομικά- μεταξύ άλλων- από τις δυο εξαιρετικά δαπανηρές στρατιωτικές περιπέτειες στις οποίες έχει εμπλακεί, μια στη Συρία και η άλλη στη Λιβύη.
Επισήμως ο πληθωρισμός κινείται στο 16,19% αν και υπολογίζεται ότι στην πραγματικότητα κυμαίνεται στο 32% και σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020, περίπου το 12,2% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ εκατομμύρια είναι αυτοί που δεν μπορούν να αγοράσουν βασικά αγαθά ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Πάνω από 7,4 εκατ. παιδιά στην Τουρκία ζουν στα όρια της φτώχειας, δηλαδή περίπου το 30%, αναφέρει έκθεση που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Γκαζμέ Ακούς Ιλγκεζντί, προτείνοντας πακέτο κοινωνικής βοήθειας για τις κλειστές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και αναστολή για κάποιο διάστημα της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ανεξόφλητων χρεών.
https://www.efsyn.gr/node/292201
29.04.2021
2.
Ο ακριβός κ. Ερντογάν:
Πόσο στοιχίζει ο πρόεδρος στους Τούρκους.
Η βαθύτατη οικονομική κρίση- απόρροια όχι μόνο ή τόσο της πανδημίας όσο της κατάρρευσης της λίρας που πυροδότησαν οι τρεις απολύσεις κεντρικών τραπεζιτών μέσα σε δύο χρόνια και οι γεωπολιτικές εντάσεις- έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πολυτελέστατο Προεδρικό Μέγαρο και τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται για τους Τούρκους φορολογουμένους.
Σε καθημερινή σχεδόν βάση στη Βουλή και στις άλλες δημόσιες τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά για το «χρυσό παλάτι» του Ερντογάν και τις σπατάλες του «σουλτάνου», που χρεώνονται βεβαίως στον κρατικό λογαριασμό. Την ώρα που οι Τούρκοι έβλεπαν εν μέσω νομισματικής κρίσης την αγοραστική τους δύναμη να χάνεται και τα χρέη σε δολάριο να φουσκώνουν, οι λογαριασμοί του Μεγάρου ήταν στα ύψη.
Στα τέλη Μαρτίου αποκαλύφθηκε από αναφορά του τουρκικού Γενικού Λογιστηρίου ότι το 2018 τα επίσημα ημερήσια έξοδα για το παλάτι ήταν 4,5 εκατ. λίρες (περίπου 450.000 ευρώ ή 550.000 δολάρια), ενώ για το σύνολο της χρονιάς έφτασαν τα 1,648 δισ. λίρες.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι το ποσό των εξόδων έχει φτάσει σε πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια) ημερησίως και χαρακτηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν ως τον «πιο ακριβό πρόεδρο στον κόσμο».
«Ξέρετε πόσο στοίχισε το προσωπικό ασφαλείας του προέδρου το 2020; 263,6 εκατ. λίρες. Αυτά πλήρωσαν το κράτος και οι πολίτες μας για την προστασία του προέδρου» είπε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου. Τόνισε δε πως δύο ελικόπτερα και 110 οχήματα συνοδεύουν τον Ερντογάν στην απόσταση των 6 χιλιομέτρων από το Προεδρικό Μέγαρο έως τη Βουλή.
30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο
Ανεγέρθη το 2014 και υιοθετήθηκε επισήμως ως προεδρική κατοικία τον Οκτώβριο του 2015. Είναι περισσότερο από 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Μέγαρο των Βερσαλλιών.
Στοίχισε 615 εκατ. δολάρια σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομκών της χώρας. Το κόστος ήταν υπερδιπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού, που είχε υπολογιστεί.
https://www.moneyreview.gr/world/29452/o-akrivos-k-erntogan-poso-stoichizei-o-proedros-stoys-toyrkoys/?fbclid=IwAR0mDuZTAqhWD42qyQAa2HL04wokDJyeupUOa4HBLXdc31RUzwrDQnwyLYA
29/4/2021