ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που με ανακοίνωσή του σήμερα 24 Απριλίου αναγνωρίζει ξεκάθαρα την Αρμενική Γενοκτονία.
"Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία", τονίζει αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
"Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα της Meds Yeghern (σ.σ.: η Αρμενική Γενοκτονία στα αρμενικά), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν να μην ξεχαστούν ποτέ από την ιστορία. Και θυμόμαστε ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στην καταστροφική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του", προσθέτει.
"Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Εδώ και τόσες δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσο πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Καταλαβαίνουμε τον πόνο τους. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ".
"Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον - προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν θα στιγματίζεται από τα δεινά της μισαλλοδοξίας και της έλλειψης ανεκτικότητας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη γατρειά των τραυμάτων και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου", υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Έγινε το βήμα χωρίς επιστροφή
Όπως μετέδιδε νωρίτερα σήμερα το Capital.gr, για την κυβέρνηση Μπάιντεν μια σαφέστερη (εν συγκρίσει προς των προκατόχων της) τοποθέτηση στο αρμενικό ζήτημα θα αποτελούσε ηχηρή επιβεβαίωση των διακηρύξεών της ότι σκοπεύει να φέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής, όπως άλλωστε ταιριάζει με την επιχειρούμενη "συσπείρωση των δημοκρατιών" απέναντι στους "ευρασιατικούς αυταρχισμούς". Ταυτόχρονα θα έδινε περισσότερη αξιοπιστία στις αιτιάσεις που διατυπώνει η Δύση για την παρούσα υποβάθμιση των ελευθεριών στην Τουρκία του Ερντογάν.
Όμως για την Τουρκία το ζήτημα είναι υπαρξιακό: αφορά από τη μία το "ένοχο μυστικό" της βίαιης συγκρότησής της σε εθνικό κράτος (εξού και η απροθυμία αναγνώρισης των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Νεότουρκοι πριν από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας) και από την άλλη άπτεται του τρόπου με τον οποίο "μοχλεύει" τη σχέση της με βορειοαμερικανική υπερδύναμη, πράγμα που εξηγεί γιατί το ζήτημα δεν ανακύπτει λ.χ. στις σχέσεις με τη Ρωσία που έχει επισήμως αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία προ πολλού.
Μολονότι μια αμερικανική αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας θα αποξένωνε συνολικά τη γείτονα και όχι μόνο τους κυβερνώντες (αφού δεν υπάρχει πολιτική δύναμη, πλην του διωκόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP που θα ευνοεί μια περισσότερο διαφανή σχέση με τα τραύματα του ιστορικού παρελθόντος), γεγονός παραμένει ότι θα αποτελέσει βαριά προσωπική ήττα του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και αν του δώσει την ευκαιρία να πλειοδοτήσει σε κηρύγματα "αγέρωχης στάσης απέναντι στην εθνική περικύκλωση".
Συμβαίνει μάλιστα η ακροβασία του στη διεθνή σκηνή να τον έχει αφήσει αυτή τη στιγμή χωρίς άλλα ερείσματα εκτός συνόρων, καθώς η σχέση με την Ε.Ε. καρκινοβατεί, ενώ η Ρωσία του απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις να σταματήσει τις εξαγωγές drones προς την Ουκρανία (τις οποίες χαρακτηριστικά συνοδεύει με ακύρωση, υπό υγιειονομικό πρόσχημα, των πτήσεων Ρώσων τουριστών στην Τουρκία).
Εξού, και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δηλώνει ότι την Τουρκία δεν την αφορούν "πατροναριστικές και τυραννικές αποφάσεις ξένων κυβερνήσεων και κοινοβουλίων επί αμφιλεγόμενων ιστορικών ζητημάτων" αλλά "η καρδιά των παιδιών αυτής της χώρας από το παρελθόν μέχρι το παρόν". Κοινώς, ο μεγαλύτερος αγώνας δίνεται για εσωτερική κατανάλωση.
Διαβάστε ακόμα:
- Οργή Τσαβούσογλου: Τα λόγια δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία
https://www.capital.gr/diethni/3541447/ipa-o-tzo-mpainten-anagnorise-ti-genoktonia-ton-armenion
24/4/2021
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Όπως σημειώνει στη συνέχεια το ισραηλινό μέσο, εδώ και πολλά χρόνια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας έπεφτε στο κενό λόγω των γεωπολιτικών προβλημάτων που θα προκαλούνταν στις σχέσεις με την Τουρκία.
"Σίγουρα και υπάρχουν γεωπολιτικές συνθήκες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Ωστόσο, έχουμε ηθικό χρέος ως λαός που έχει υποστεί παρόμοιες φρικαλεότητες και γενοκτονία να σταθούμε στο πλάι των εθνών που έχουν βιώσει παρόμοιες βαναυσότητες", επισημαίνει.
"Επιπλέον, όσον αφορά τη γεωπολιτική, τι ακριβώς φοβάται το Ισραήλ από την Τουρκία; Μπορεί άραγε οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία να χειροτερέψουν περισσότερο;" αναρωτιέται σε άλλο σημείο το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης.
"Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τον Ερντογάν, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν αντισημίτης νταής στη Μέση Ανατολή. Είναι αλήθεια ότι ο Ερντογάν είπε πρόσφατα ότι θα ήθελε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά εξακολουθεί να φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς στην Άγκυρα και το κυβερνών Κόμμα AKP συγκρίνει το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία".
Και καταλήγει: "Για να διασφαλίσει η διεθνής κοινότητα ότι αυτές οι φρικαλεότητες δεν θα ξανασυμβούν, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι αυτές οι πράξεις. Το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι ένας απλός νόμος".
https://www.capital.gr/diethni/3541386/jerusalem-post-to-israil-na-anagnorisei-tin-armeniki-genoktonia-antisimitis-ntais-o-erntogan
24/4/2021
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την στιγμή που όλη η παγκόσμια κοινότητα περιμένει την επίσημη
αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, που φέρεται να έχει
προαναγγείλει ο ίδιος ο Αμερικανός Τζο πρόεδρος Μπάιντεν στην πρώτη του
τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, το Ισραήλ εξακολουθεί να μην
αναγνωρίζει την πρώτη οργανωμένη γενοκτονία που πραγματοποιήθηκε στην
σύγχρονη ιστορία.
Το ζήτημα έρχεται τελευταία στο προσκήνιο και
είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου που καλούν την
ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των
Αρμενίων, που υπήρξε μία εκστρατεία οργανωμένου σφαγιασμού ενός
εκατομμυρίου ανθρώπων, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το
Ολοκαύτωμα που οργάνωσαν μετέπειτα οι Ναζί. Είναι χαρακτηριστικό πως οι
Νεότουρκοι δεν είχαν δείξει έλεος ούτε στα γυναικόπαιδα, όπως ακριβώς
και το χιτλερικό καθεστώς.
Μάλιστα είναι γνωστός ο θαυμασμός που
έτρεφε ο Αδόλφος Χίτλερ για τον ίδιο τον ιδρυτή της Τουρκικής
Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, όπως απέδειξε στην κλασική του πλέον μελέτη
“Ατατούρκ και Ναζί” ο Ihrig Stefan, με τους Γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές
να ταύτιζαν τους Αρμένιους και τους Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
με τους Γερμανούς Εβραίους, τους οποίους αδημονούσαν να αντιμετωπίσουν
με τις γενοκτονικές μεθόδους των Νεότουρκων και των κεμαλιστών. Είναι
εξάλλου γνωστή η περίφημη φράση που αποδίδεται στον Χίτλερ: «Ποιος
θυμάται την Γενοκτονία των Αρμενίων»; (...)
Το κείμενο του άρθρου του Γ. ΛΥΚΟΚΑΠΗ συνεχίζεται ΕΔΩ:
https://slpress.gr/diethni/giati-to-israil-den-echei-anagnorisei-ti-genoktonia-ton-armenion/