O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
(1) Τα ελληνοτουρκικά χωρίς φτιασίδια.
(1) Τα ελληνοτουρκικά χωρίς φτιασίδια.
(2) Ο Ερντογάν μοιράζει …πατάτες στο εσωτερικό
και … απειλές στο εξωτερικό.
Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο ξένος τύπος τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ του κ. Δένδια και του κ. Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών στην Άγκυρα αν μη τι άλλο, θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Την ώρα που η ελληνική κοινή γνώμη και ο Τύπος αποθέωνε τη στάση του κ. Δένδια τα περισσότερα έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης προσέδιδαν αρνητική χροιά στην τροπή που πήραν τα πράγματα με υπαιτιότητα και της ελληνικής πλευράς...
"Ελλάδα και Τουρκία κατέφυγαν στην έχθρα σε μια συνάντηση που στόχευε να χτίσει δεσμούς", ανέφερε το Bloomberg.
Κατά το ίδιο μέσο: "Tο τετ α τετ των δύο ΥΠΕΞ, που επρόκειτο να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ δύο αποξενωμένων γειτόνων, πήρε δραματική τροπή, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας τσακώθηκαν σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεόραση για μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που χωρίζουν τις χώρες τους.
Αντί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, η 'θερμή' συνέντευξη Τύπου αντανακλούσε αντίθετες θέσεις σε όλα, από τις έρευνες έως τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη μετανάστευση", αναφέρεται στο δημοσίευμα...
To Associated Press έγραψε πως "οι ΥΠΕΞ εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας συναντιούνται να βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο κρατών αλλά προχώρησαν σε αλληλοκατηγορίες".
Για "σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κλιμάκωση στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών μπροστά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης" έκανε λόγο το γερμανικό Spiegel.
"Εάν δεν ήταν κάτι σοβαρό, θα μπορούσε κανείς να πει άνετα: οι κυβερνήσεις Τουρκίας-Ελλάδας δεν θα είναι πλέον φίλες. Αλλά το θέμα είναι σοβαρό. Οι διπλωματικοί παρατηρητές δεν έχουν δει τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό", σχολιάζει η Deutsche Welle...
"Λεκτική σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα", ήταν ο τίτλος της γαλλικής Le Figaro.
"Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες για τα θαλάσσια σύνορα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων"...
Ο κ. Δένδιας έπραξε το αυτονόητο εξέφρασε δημοσίως τις βασικές θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία.
Επιπλέον οι απαιτήσεις και "κόκκινες γραμμές" που θέτει η Ελλάδα στηρίζονται κατά κύριο λόγο στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και άλλες διεθνείς συμφωνίες. Κατά συνέπεια η τήρηση ίσως αποστάσεων απέναντι σε έναν διαρρήκτη και το υποψήφιο θύμα μιας κλοπής δεν συνάδει με τις αρχές που διέπουν τις δυτικές κοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσής τους.
Προς τι λοιπόν η έχουσα αρνητική χροιά έκπληξη;
Τα περισσότερα από τα διεθνή δημοσιεύματα εκφράζουν τις επιθυμίες της κοινής γνώμης και των πολιτικών ηγεσιών των χωρών στις οποίες απευθύνονται.
Τούτο δείχνει πως οι ηγεσίες και οι κοινωνίες της Ευρώπης και της Δύσης συνολικότερα εκφράζουν την επιθυμία να κλείσει όπως-όπως η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή.
Οι ηγεσίες της Δύσης θεωρούν την Τουρκία σαν το απαραίτητο "κλειδί" για τη λύση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση. Μερικά από αυτά είναι οι εξής:
Η Τουρκία είναι μια σημαντική στρατιωτική και οικονομική δύναμη σε μια περιοχή κομβικής σημασίας για τη γεωπολιτική και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 4 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες και παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τη Δύση. Το πλέον ρεαλιστικό σχέδιο ελέγχου της μετανάστευσης από τη Δύση είναι η ανάσχεσή της εκτός των συνόρων της.
Η απώλεια της Τουρκίας για τη Δύση θα ενισχύσει την παρουσία ανταγωνιστικών δυνάμεων όπως η Ρωσία ή η Κίνα στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.
Η Τουρκία είναι μια χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού στην οποία η Ευρώπη μπορεί να μεταφέρει μέρος της οχληρής παραγωγικής διαδικασίας ιδίως αν χρειαστεί να περιορίσει τις εισαγωγές από την Ασία.
Η Τουρκία μέχρι πρότινος αποτελούσε τη μουσουλμανική χώρα πρότυπο ενσωμάτωσης των δυτικών δημοκρατικών αξιών κάτι που απονεύρωνε την εικόνα μιας θεμελιώδους σύγκρουσης Δύσης και Ισλάμ στα πλαίσια ενός οιονεί πολιτισμικού πολέμου.
Η Δύση κάνει λάθος
Δυστυχώς όμως φαίνεται πως η Δύση κάνει λάθος. Η Τουρκία από "κλειδί" για τα προβλήματα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα στρατηγικά της προβλήματα το οποίο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει λίαν συντόμως.
Στο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και να αποδυναμώσει την Ευρώπη ελέγχοντας και κατευθύνοντας αυτές...
Τα τελευταία χρόνια με τις ροές προς τα ελληνικά νησιά προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η περσινή προσπάθεια υβριδικής εισβολής από τον Έβρο σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπούσε.
Η Τουρκία του Ερντογάν αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σαν κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ηττήθηκε και διαμελίστηκε από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις της χριστιανικής Δύσης. Θεωρεί πως μπορεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και επαναφέρει τα όρια της ισχύος της κοντά στην Κεντρική Ευρώπη από τη μια πλευρά και ενδεχομένως την Ιβηρική από την άλλη.
Για τον σκοπό αυτό επιχειρεί να κυκλώσει την Ευρώπη από τα Βαλκάνια, μέχρι τη Βόρεια και Κεντρική Αφρική ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει εσωτερικά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με την απόκτηση επιρροής στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που διαβίουν σε αυτήν.
Η Γαλλία που λόγω των πληθυσμών από τις πρώην αποικίες αντιμετώπισε νωρίτερα από άλλες χώρες το πρόβλημα, εντόπισε και αντέδρασε νωρίτερα στις προσπάθειες διείσδυσης της τουρκικής επιρροής.
Στη Δύση αφελώς πιστεύουν πως μόλις αποχωρήσει ο Ερντογάν η Τουρκία θα επιστρέψει στη θέση που βρισκόταν τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Ερντογάν όταν μιλάει εναντίον της Δύσης ή όταν αφήνει τις γυναίκες να στέκονται... όρθιες λέει αυτά που θέλει να ακούσει η τουρκική κοινωνία.
Ο δημογραφικός δυναμισμός και η ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Τουρκίας έχει αλλάξει τους προσανατολισμούς της τουρκικής κοινωνίας.
Η Δύση αντιμετωπίζει την Τουρκία από θέση οικονομικής ισχύος "κατευναστικά". Θεωρεί πως προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα μπορεί να την ελέγχει. Με ανάλογο τρόπο νουθετεί και την Ελλάδα να προσαρμόσει τη στάση της.
Οι δυτικές δημοκρατίες φαίνεται πως κάνουν λάθος όπως έκαναν και με τον Χίτλερ όταν με τη συμφωνία του Μονάχου θεώρησαν πως έλυσαν το πρόβλημα.
Η περίοδος που η Ελλάδα ήλπιζε πως μπορεί μέσω της ενταξιακής προσαρμογής να συγκρατήσει τις τουρκικές φιλοδοξίες έχει περάσει, μαζί με την εποχή που η Τουρκία ονειρευόταν να γίνει δυτική κοινωνία και να εισέλθει στην Ε.Ε. ως ισότιμο μέλος.
O "αντικειμενικός" τρόπος που ο δυτικός τύπος αντιμετώπισε τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα πρέπει να μας προβληματίσει.
Πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι όπως κατά την υβριδική εισβολή στον Έβρο, το Τουρκολυβικό μνημόνιο και την "επακούμβηση" αλλά χωρίς να χρεωθούμε την ευθύνη μιας κατάστασης που θα ξεφύγει του ελέγχου.
Η Τουρκία για άλλη μια φορά εξελίσσεται σε υπαρξιακό ζήτημα για τον απανταχού ελληνισμό.
Του Κώστα Στούπα
https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3539814/o-erntogan-brike-toixo-alla?fbclid=IwAR3_79c2pTv_rLGSBw-8K52Kq1SZ4Fw8nsRTcQ2LaMxMzPXterYvp2kWisE
19/4/2021
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Η δημόσια αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου εξαφάνισε τα ελάχιστα φτιασίδια που έμεναν και αλλοίωναν την πραγματική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους καλοπροαίρετους θέλουν να βλέπουν ακόμη και τώρα την Τουρκία σαν την χώρα εκείνη του 1994 ή του 2003, η οποία επιθυμούσε διακαώς να προσδεθεί στο ευρωπαϊκό άρμα και να δηλώσει την ευρωπαϊκή – δυτική ταυτότητα της.
Η επίσκεψη ήταν απολύτως χρήσιμη, καθώς δόθηκε με πειστικό τρόπο η ελληνική απάντηση στην προσπάθεια της Τουρκίας να κατοχυρώσει και να επιβάλει την δική της φόρμουλα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου μείζονα ζητήματα στα οποία η ίδια έχει προκαλέσει σοβαρές κρίσεις, όπως αυτά των θαλασσίων ζωνών, των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, των παρανόμων σεισμογραφικών ερευνών κ.ά. θα μπαίνουν κάτω από το χαλί, όταν αυτό βολεύει τις τουρκικές επιδιώξεις.
Και ενώ η ίδια θα δηλώνει ότι είναι νόμιμες οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα παραπεμφθεί όχι σε «διερευνητικές επαφές» αλλά σε «συμβουλευτικές», η αναζήτηση λύσης στα ζητήματα αυτά. Και η υπόλοιπη ατζέντα όμως θα παραμένει φορτωμένη με αυτά που η Τουρκία θεωρεί προβλήματα: Την «τουρκική» μειονότητα της Θράκης και την έκδοση όσων πολιτικών φυγάδων βαφτίζει τρομοκράτες το τουρκικό καθεστώς. Αλλά και πιο πρακτικά ζητήματα, όπως η πολύ μεγάλη αύξηση αδειών διέλευσης φορτηγών που ζητά η Τουρκία από τη χώρα μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν κατά τις οποίες έχει επιχειρηθεί ο εξωραϊσμός της τουρκικής πολιτικής προκειμένου δήθεν να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όμως όσο η απειλή και η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ενεργές δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή και βιώσιμη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων. Θετική ατζέντα μπορεί να υπάρξει, συνεργασία στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό τομέα και αλλού, μπορεί να υπάρξει, όχι όμως ομαλοποίηση των σχέσεων.
Ειδικά στην παρούσα φάση, η Τουρκία του Τ.Ερντογάν θεωρεί (και εν μέρει δικαιολογημένα) ότι έχει αλλάξει «πίστα» και ότι η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να διαπραγματευθεί μαζί της.
Κυρίως η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει αποκαθιστώντας ισότιμες και ειλικρινείς φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα. Έτσι καθίσταται δύσκολο αυτό το πάρε-δώσε, που συχνά έχει επιστρατευθεί στις διεθνείς σχέσεις για την επίλυση διαφορών, καθώς η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να κάνει πίσω από τις διεκδικήσεις της εάν δεν γνωρίζει ότι θα κερδίσει σε ένα άλλο μέτωπο.
Σύμφωνα με μια σχολή σκέψης της ελληνική διπλωματίας, υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν τρομερό λάθος να γίνει η οποιαδήποτε παραχώρηση στην Τουρκία, καθώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει κατευναστικά, ούτε και να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη μιας μόνιμης συμφιλίωσης και επίλυσης των προβλημάτων.
Η Τουρκία θέλει να κρατά ανοικτά και με επίδειξη ισχύος, τα μέτωπα που αντιλαμβάνεται ότι δεν θα μπορεί να κερδίσει, είτε με μια Συμφωνία, είτε με αποφαση ενός διεθνούς μηχανισμού επίλυσης διαφορών.
Σε αντίθεση με το 1994 και το 1999 που τότε η Τουρκία γνώριζε ότι το μεγάλο διακύβευμα, η έγκριση της Τελωνειακής Ενωσης με την Ε.Ε. και η αναγνώριση της ως υποψήφιας προς ενταξη στην Ε.Ε. χώρας, περνούν και από την Ελλάδα και ίσως προσέφερε ένα κίνητρο για έναν συμβιβασμό στα ελληνοτουρκικά. Χρόνος που παρήλθε άπρακτος, μέχρι που η Τουρκία πλέον δεν έχει πια αυτή την εξάρτηση και την προσήλωση στην ευρωπαϊκή της προοπτική.
Από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά και του ίδιου του Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής, διαπιστώνεται ότι πέραν των ζητημάτων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία επιμένει σε ένα ζήτημα το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί, καθώς εκτός των άλλων αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της και προσπάθεια χειραγώγησης από την Άγκυρα, Ελλήνων πολιτών.
Το ισλαμικό υπόβαθρο του Ταγίπ Ερντογάν αναγάγει σε μείζον θέμα στην ατζέντα του την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα και το παράδοξο ακριβώς είναι ότι ενώ η Ελλάδα βάσει και της Συνθήκης της Λοζάνης προβάλει τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος πλέον επιμένει και στην εθνικιστική ατζέντα, μέσω της προβολής της «τουρκικής» εθνικής ταυτότητας αυτών των Ελλήνων πολιτών.
Συγχρόνως η Άγκυρα επιμένει να αυτοπροβάλλεται ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων και έτσι να αναμειγνύεται στον σχεδιασμό της λειτουργίας ή όχι τζαμιών στην Ελλάδα, θέμα στο οποίο υπάρχουν καθυστερήσεις μεν, αλλά έχουν γίνει βήματα με πρώτο το νέο Τέμενος στην Αθήνα.
Όμως η πονηρή πρόταση του Μ.Τσαβούσογλου για από κοινού αποκατάσταση Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα αποσκοπεί στην ικανοποίηση του αιτήματος για λειτουργία τους και ως τζαμιά, σε περιοχές της Ελλάδας που παραδοσιακά δεν υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός. Αλλά όπως και σε πολλές βαλκανικές χώρες ο στόχος αυτής της τουρκικής παρέμβασης είναι να επανατοποθετεί στα προχωρημένα φυλάκια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως μέσο άσκησης επιρροής.
Όμως και τα μηνύματα που θα έστελνε ένα «φοβικό» πέρασμα του ΄Ελληνα ΥΠΕΞ από την Άγκυρα, στον αραβικό κόσμο και σε όσους στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα στην διάρκεια της αντιπαράθεσης με την Τουρκία θα ήταν προβληματικά.
Ο Νίκος Δενδιας χθες με τον Ισραηλινό ομόλογο του, με τον εκπρόσωπο του Εμιρατινού προέδρου, στην Τετραμερή της Πάφου, όπως και στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ κ.Σούκρυ την Κυριακή, θα βρίσκονταν στην δυσχερή θεση να απολογείται για την «υποταγή» στην Τουρκία, εάν ειχε εμφανισθεί στην Άγκυρα υπό τους όρους που ειχε θέσει η τουρκική πλευρά.
Όμως πολύ απλά θα μπορεί να εξηγήσει στον κ.Σούκρυ ότι αν η Ελλάδα μια μικρή χώρα σε μέγεθος και πληθυσμό μπόρεσε να ορθρώσει το ανάστημα της στην Άγκυρα, τότε η μεγαλύτερη αραβική χώρα δεν μπορεί να εκτίθεται και να εμφανίζεται ως έτοιμη να προσκυνήσει τον «Σουλτάνο»…
Nίκος Μελέτης
https://www.liberal.gr/diplomacy/ta-ellinotourkika-choris-ftiasidia/371439
17 Απρίλιος 2021
2.
Ο Ερντογάν μοιράζει …πατάτες στο εσωτερικό
και … απειλές στο εξωτερικό.
«Πατάτες ,πάρτε πατάτες και κρεμμύδια δωρεάν» ! Με εντολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας μοιράζουν …πατάτες και κρεμμύδια στους φτωχούς. Και μάλιστα σε επίσημες τελετές. Οι εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα στη Γείτονα και δημοσίευσαν χθες οι περισσότερες εφημερίδες ,έκαναν τον γύρο του κόσμου. Και σίγουρα θα έπεσαν και στην αντίληψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια . Πριν γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και συναντηθεί στη συνέχεια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μάλλον θυμηδία προκάλεσε άλλωστε η αναπληρώτρια κυβερνήτης της περιφέρειας Κωνσταντινούπολης, Εζλέμ Μποζκούρτ Γκεβρέκ που έβγαζε selfie φωτογραφίες και με υπερηφάνεια μοίραζε στους φτωχούς σακιά με …πατάτες .Το ίδιο και ο Κυβερνήτης της περιοχής Χιλβάν, Κοσκούν Ντουζάν. Αυτές οι εικόνες ,σε μια χώρα που μετέχει στην G20 – στις πλουσιότερες 20 χώρες του κόσμου- προκαλούν όμως σοκ και οργή στο μέσο Τούρκο πολίτη, που βιώνει πλέον μια οδυνηρή καθημερινότητα.
«Η φτώχεια είναι εκτός ελέγχου στην Τουρκία» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη. «Εάν ρωτήσετε τους ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη πως είναι τα οικονομικά τους, θα ακούσετε πολύ συχνά να λένε: “Δεν ξέρω τι να κάνω ! Ξοδεύω 200 λίρες στο σούπερ μάρκετ, αλλά οι τσάντες είναι άδειες!” Διακόσιες λίρες, ήταν κάποτε πάρα πολλά χρήματα. Σήμερα δεν μπορείς να αγοράσεις με τα χρήματα αυτά τίποτα περισσότερο από ένα κιλό κιμά ,ένα κιλό λευκό τυρί, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο και μερικές ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες και κρεμμύδια. Ισα ίσα δηλαδή για ένα μόλις οικογενειακό δείπνο. Ο ελάχιστος μικτός μισθός είναι 3,577 λίρες, οι τιμές αυξάνονται κάθε εβδομάδα, ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 16%» γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Επισήμως, επίσης ,το ποσοστό ανεργίας το 2020 ήταν 13,2%, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερο. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν εμφανίζονται πλέον στα επίσημα στατιστικά στοιχεία ,γιατί έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας και έτσι δεν κάνουν καν αιτήσεις. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ανεργία ξεπερνά το 30%. Την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να την διοχετεύσει στον εξωτερικό «εχθρό» . Ο,τι όλοι δήθεν συνωμοτούν εναντίον της Τουρκίας και κατ’ επέκταση κατά των πολιτών της.
Θρασύτατες απειλές
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να καταλάβει απο πρώτο χέρι οτι η εσωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου συνδέεται άμεσα με την εξωτερική του πολιτική.
Μπορεί μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές να μην μάθαμε τι ακριβώς του είπε ο Ερντογάν στην 45λεπτη συνάντηση στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα , αλλά μας …αποζημίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών , Μεβλούτ Τσαβούσογλου :
Ούτε ενα βήμα πίσω απο την Άγκυρα στα Ελληνοτουρκικά ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τσαβούσογλου και μαλιστα δημοσίως , στη δίαρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου .Με μια σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια . Μια επίθεση που ακολούθησε στη συνέχεια το σύνολο σχεδόν του Τουρκικού Τύπου.
Τούρκοι δημοσιογράφοι με τους οποίους συνομιλήσαμε αργά χθες το βράδυ ,υποστήριξαν ότι “ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε …αλλαζών και σκληρός”! Άσχετα αν ο Δένδιας διατύπωσε τις πάγιες ελληνικές θεσεις. Χωρίς να υποχωρήσει ούτε κατά κεραία.
«Ηρθε για να προκαλέσει ένταση και όχι για να συμφωνήσει» γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Turkiye και προσθέτει : «Σκληρή απάντηση από τον Τσαβούσογλου» τονίζοντας ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «στην αρχική ομιλία του δεν κατηγόρησε την Ελλάδα, αλλά ήλπιζε ότι η πρώτη τους συνάντηση θα ήταν σε πιο θετική ατμόσφαιρα. Αλλά ο κ. Δένδιας διατύπωσε απαράδεκτες κατηγορίες. Ο, τι η Τουρκία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα .Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε» γράφει η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύοντας την απάντηση Τσαβούσογλου στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών.
«Ο Δένδιας πήρε απάντηση στη γλώσσα που καταλαβαίνει» ,γράφει η Yeni Safak προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ,η Sabah γράφει: «Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε» ,αναφέροντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών «χρησιμοποίησε εξαιρετικά απαράδεκτη ρητορική».
Θέλει να κρυφτεί αλλά …
Αναζητεί σωσίβια στο εξωτερικό
Πλήρης αποκάλυψη της πολιτικής Ερντογάν , που θέλει να κρυφτεί πίσω από δήθεν φιλειρηνικές κινήσεις ,αλλά η νεοαποικιακή του πολιτική δεν τον αφήνει …
Προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα και να εξασφαλίζει την ευμενή ουδετερότητα της Γερμανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά όμως ότι η τύχη του κρέμεται από την Αμερική. Γι αυτό και όλες οι κινήσεις του τελευταία έχουν στόχο να εξευμενίσουν την διοίκηση Μπάιντεν : Παίρνοντας το μέρος της Ουκρανίας στην επαπειλούμενη σύγκρουση με τη Ρωσία, δίνοντας το πράσινο φως για τη διέλευση δυο αμερικανικών πολεμικών σκαφών από το Βόσπορο προς τη Μαύρη Θάλασσα (άσχετα αν τελικά το ακύρωσαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί). «Ο Λευκός Οίκος δεν παίρνει την Τουρκία όμως πολύ στα σοβαρά, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προσωρινά τη στάση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, δεν χρειάζονται την περιττή συγκατάθεση της Τουρκίας, αλλά μάλλον μια συνεννόηση με την Ουκρανία» γράφει το γαλλικό περιοδικό Le Point και προσθέτει: Οσο για την Ευρώπη; Αντιμέτωπη με το νεο-οθωμανικό σχέδιο του Ερντογάν, η Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, κοιτάζει αλλού και καθίσταται όμηρος του Τούρκου προέδρου, προσπαθώντας απλά να κερδίσει χρόνο για να αποφύγει μια νέα κρίση».
Στο πλαίσιο αυτό ,ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε τελευταία να εμφανιστεί ως «περιστερά» απέναντι στην Ευρώπη και την Ελλάδα -όπως έδειξε και με την επιμονή του να συναντήσει εκτός προγράμματος χθες τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Ο Τσαβούσογλου ίσως και να του… τσαλάκωσε το προφίλ αυτό . Συνέβαλε βέβαια και ο Δένδιας στο να αποκαλυφθεί πλήρως η συμπαιγνία. Γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό επιτέλους σε όλους όσοι πιστεύουν οτι μπορούν να τα βρουν με το …θηρίο. Δεν θα κάνει επί της ουσίας ούτε ένα σημαντικό βήμα πίσω από τις προκλητικές διεκδικήσεις του ,πέρα από τα συνήθη διπλωματικά , ωραία λόγια και την «επίθεση γοητείας».
Οπως γράφει ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Λικ ντε Μπαρσάν στο περιοδικό Le Point αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι στην Ευρώπη ,που ενώ «σκοντάφτει συνεχώς πάνω στις προκλήσεις και την κακοήθεια του Οθωμανού αναλώνεται σε συζητήσεις οπως ο Βυζαντινός κλήρος για το …φύλλο των Αγγέλων, την ώρα που ο Οθωμανικός στρατός πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη» …
Του Μιχάλη Ψύλου
Από Militaire News -16/04/2021