ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ:Τουρκική επίθεση-Eφιαλτικά σενάρια.

 

 
 Εάν επιτεθεί η Τουρκία,
 ιδού ποια εφιαλτικά σενάρια θα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα…

Η χώρα μας είναι “καταδικασμένη” (εντός και εκτός εισαγωγικών) από την γεωγραφία. Η γεωγραφία αυτή λοιπόν συμπεριλαμβάνει μεγάλους ορεινούς όγκους, οι οποίοι διακόπτονται από κοιλάδες και κάποιες πεδιάδες, αρχιπελαγική δομή με εκατοντάδες κατοικημένα νησιά και χιλιάδες μικρότερα (μικρονήσοι και βραχονησίδες) και τέλος ανοικτή και βαθιά θάλασσα (deep blue sea). Πέραν από αυτά τα χαρακτηριστικά, η γεωγραφία μας έχει καταδικάσει επίσης σε έναν “γείτονα”, ο οποίος απειλεί (casus belli) με συμβατικό πόλεμο μεγάλης έντασης, στην περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει τα δικαιώματα της, έτσι όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές (και όχι μόνο) δίκαιο. Δύο ακόμη παράγοντες είναι αυτοί που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ο ένας – ο οποίος έγινε πρόσφατα της μόδας – είναι της “Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης” (ΑΟΖ), ενώ ο δεύτερος είναι ότι πολλά από τα νησιά είναι εξαιρετικά κοντά (από γεωγραφικής άποψης) στην Τουρκική ενδοχώρα.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι το θέατρο επιχειρήσεων το οποίο θα κληθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) να επιχειρήσουν, θα εκτείνεται από το Ορμένιο, μέχρι την Κύπρο, μια απόσταση άνω των 1.400 χλμ., ενώ τα σύγχρονα όπλα επεκτείνουν το βάθος των επιχειρήσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια (άρα λοιπόν δεν υπάρχει περιοχή που να μην μπορεί να προσβληθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο). Πέραν των παραπάνω, το “Αμυντικό Δόγμα” που έχει υιοθετήσει η χώρα μας έχει δώσει στον αντίπαλο, την ευελιξία να επιλέξει εκείνος το πότε και το πού θα εκδηλώσει την όποια επίθεσή του.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, θα γίνει μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί ο τρόπος (ή οι τρόποι) με τον οποίο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) θα μπορούσαν να εκδηλώσουν μια επίθεση ενάντια στη χώρα μας. Ο πρώτος τρόπος αφορά σε μια καθόλα συμβατική επιχείρηση, ενώ ο δεύτερος αφορά σε μια υβριδικού τύπου επιχείρηση. Τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος τρόπος έχουν ένα κοινό αποτέλεσμα, την κατάληψη ελληνικού χώρου.

Ο πρώτος τρόπος που θα αναλυθεί είναι αυτός μιας συμβατικής επιχείρησης. Με την έννοια συμβατική, εννοούμε ότι θα χρησιμοποιηθούν συμβατικά όπλα, μέθοδοι και αποστολές. Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται ότι οι ΤΕΔ θα προσπαθήσουν:

– Να αποκτήσουν πλήρη εικόνα περί της κατάστασης των ΕΔ. Αυτή η εικόνα μπορεί να αποκτηθεί από μια ποικιλία υλικών και άυλων μέσων, όπως Unmanned Aerial Vehicles (η Τουρκία θεωρείται από τις πρωτοπόρους χώρες όχι μόνο στην κατασκευή αλλά και στη χρήση, και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι τα UAV έχουν ήδη ενσωματωθεί με επιτυχία στον κύκλο στοχοποίησης), από συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου (οι ΤΕΔ έχουν μια μεγάλη ποικιλία από συστήματα ELINT – ELectronic INTelligence, SIGINT – SIGnal INTelligence, ESM – Electronic Support Measures, κ.λπ., τόσο εγχώρια ανεπτυγμένα, όσο και εισαγόμενα), από δορυφόρους κατόπτευσης (σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη – μέσω του προγράμματος Göktürk – σε λειτουργία 2 σχετικούς δορυφόρους και ετοιμάζει έναν τρίτο), από πολλαπλά συστήματα Ε/Ο (Electro-Optical) και αντίστοιχα ραντάρ, καθώς και από επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου (εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι σχετικές επιχειρήσεις στα κοινωνικά δίκτυα), καθώς και με άλλους ποικίλους και ευφάνταστους τρόπους. Η λήψη αυτών των πληροφοριών θα οδηγήσει τις ΤΕΔ στο να διαμορφώσουν μια πλήρη “εικόνα” για πολλούς ποιοτικούς και ποσοτικούς παράγοντες που αφορούν στις ΕΔ.

– Να αποκτήσουν τοπική αεροπορική υπεροχή (ή/και κυριαρχία). Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ΤΕΔ ήταν [1] η “επένδυση” στον αεροπορικό κλάδο, καθώς αυτές ακολουθούσαν το δόγμα των αμερικανικών ΕΔ, όπως αυτό είχε ήδη αναπτυχθεί ήδη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο έδινε και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αεροπορικό σκέλος και στις σχετικές επιχειρήσεις που αυτό μπορεί να εκτελέσει.

Οι ΤΕΔ έχουν έναν αριθμό συστημάτων, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς τις σχετικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R Air-to-Air Refuelling, τα αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ Ε-7Τ MESA, η ομοιογένεια του στόλου (οικονομίες κλίμακας, ευκολία συντήρησης, κλπ.), ο εξοπλισμός τους με “έξυπνα” πυρομαχικά (πολλά εκ των οποίων είναι εγχώρια κατασκευασμένα ή/και ανεπτυγμένα), κλπ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν τα παρακάτω όσον αφορά στη χρήση των UAV:

1. Τα UAV μπορούν να περιπολούν σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή, για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλία UAV των ΤΕΔ εγγυάται ότι τα UAV θα παραμένουν στις περιοχές ενδιαφέροντος για όσο χρειαστεί.

2. Τα εξοπλισμένα UAV που διαθέτουν οι ΤΕΔ, μπορούν να αναλάβουν ένα μεγάλο αριθμό από τις σχετικές αποστολές προσβολής στόχων εδάφους, αλλά και να εκτελέσουν τις εξαιρετικά επικίνδυνες από αυτές (π.χ. SEAD/DEAD – Suppression/Destruction of Enemy Air Defense), αποδεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά.

– Να επικρατήσουν σε μια “Μονομαχία” Πυροβολικού. Ένα ακόμα πεδίο που οι ΤΕΔ θα προσπαθήσουν να επικρατήσουν είναι αυτό του Πυροβολικού. Θα προσπαθήσουν λοιπόν, τόσο όπου δεν είναι εφικτό να επικρατήσουν στον αέρα, όσο και συμπληρωματικά των αεροπορικών επιχειρήσεων, να οδηγήσουν το ελληνικό ΠΒ μάχης σε μια τακτική “μονομαχίας” ελπίζοντας ότι εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο αριθμό τόσο συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων, όσο και πυροβόλων με βεληνεκές 40+ χλμ., τα οποία υποστηρίζονται από πληθώρα UAV (βλπ. Παραπάνω), συστημάτων ραντάρ, και C2.

Εφόσον οι ανωτέρω αποστολές υλοποιηθούν με επιτυχία (σημειώνεται εδώ ότι αυτές θεωρούνται ως οι κύριες αποστολές, οι οποίες δεν αποκλείουν τη συνδυαστική χρήση μονάδων ειδικών δυνάμεων – όπως τα Bordo Berelliler – ή τις αντίστοιχες ναυτικές επιχειρήσεις), τότε τα λοιπά όπλα και κλάδοι θα αναλάβουν δράση ώστε να ολοκληρώσουν την κατάληψη του χώρου ενδιαφέροντος [2].

Ο δεύτερος τρόπος αφορά στην εξέλιξη μιας “υβριδικού τύπου” επιχείρησης. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν πλέον το 5ο πεδίο μιας ολότητας επιχειρήσεων (all-domain operations) και θα πρέπει να εξετάζονται συνδυαστικά. Με τον όρο λοιπόν “υβριδικού τύπου” θεωρούμε μια επιχείρηση η οποία θα προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει και να “καθησυχάσει” τον αμυνόμενο ως προς τους κύριους και πραγματικούς στόχους της.

Υπό αυτό το πρίσμα οι ΤΕΔ μπορούν (όπως προσπάθησαν να κάνουν ήδη το Μάρτιο του 2020) να χρησιμοποιήσουν μια μεγάλη μάζα μεταναστών όπου εξτρεμιστικά στοιχεία (π.χ. στρατολογημένοι Σύριοι μισθοφόροι) θα έχουν ενσωματωθεί και θα διαθέτουν πρόσβαση σε οπλισμό.

Ένα ενδεικτικό σενάριο θα μπορούσε να ήταν η “απόβαση” χιλιάδων ανθρώπων σε κάποια από τις μικρονήσους, όπου ένας αριθμός μισθοφόρων και στελεχών ειδικών δυνάμεων θα εκτελούσε συγκεκριμένες αποστολές (όπως καταστροφή κρίσιμων υποδομών, αποκλεισμό οδών, λήψη ομήρων – φανταστείτε μια ομάδα εξτρεμιστών να καταλάβει ένα σχολείο ή ένα νηπιαγωγείο κάπου, απαιτώντας τον αφοπλισμό και την παράδοση των στρατιωτικών τμημάτων – δολοφονίες, διασπορά ψευδών ειδήσεων, κ.λπ.).

Επιπρόσθετες ενέργειες, όπως κυβερνοεπιθέσεις (ή και επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου) στα δίκτυα επικοινωνιών ώστε να μην είναι δυνατή η έγκαιρη ενημέρωση, η αεραπόβαση βαρύτερου οπλισμού και προσωπικού, κ.λπ., δύναται να εκτελεστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ολοκληρωθεί η κατάληψη του εδάφους.

Σημειώνεται αντί επιλόγου, ότι τόσο η υπερεκτίμηση όσο και η υποεκτίμηση του αντιπάλου είναι δύο παράγοντες οι οποίοι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Η προσπάθεια οραματισμού μιας μελλοντικής σύρραξης είναι βασική προϋπόθεση για την κατάλληλη προετοιμασία, όχι όμως και για την αντιμετώπισή της.

Εδώ υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες, όπως είναι η εμπειρία, η εκπαίδευση, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, ειδικά σε χαοτικά και ταχέως εξελισσόμενα περιβάλλοντα. Κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία είναι η αποκόλληση από δογματισμούς και θέσφατα, και η καλλιέργεια κριτικής ικανότητας και αξιολόγησης.

Σημειώσεις:
[1] Η χρησιμοποίηση παρελθόντα χρόνου έχει εξαιρετική σημασία εδώ, καθώς μετά το αποτυχημένο (ή επιτυχημένο) πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, το καθεστώς στράφηκε με μανία κατά του αεροπορικού όπλου. Κρίσιμοι πολλαπλασιαστές ισχύος στη μορφή εξαιρετικά έμπειρων πιλότων και επιτελών “εξαφανίστηκαν” κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα, αποστερώντας από το γενικότερο σύστημα κρίσιμες λειτουργίες. Επιπρόσθετα με την “ιδιαίτερη” πολιτική του, ο Recep Tayyip Erdoğan κατάφερε να στερήσει την Τ/ΠΑ και από υλικό (όπως τα F-35A Lighting II αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε κρίσιμα ανταλλακτικά για τον στόλο των F-16C/D Fighting Falcon που διαθέτει).

[2] Όπως έχουν δείξει όλες οι συρράξεις (ανεξαρτήτως εμπλεκόμενων δυνάμεων και εφαρμογής τεχνολογίας αιχμής) ο μόνος παράγοντας που επιβεβαιώνει την κατάληψη μιας περιοχής/εδάφους είναι ο πεζός στρατιώτης. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η παράβλεψη θεμάτων οπλισμού, εξοπλισμού και εκπαίδευσης των στρατιωτών είναι κρίσιμος παράγοντας αποτυχίας, τέτοιος που καμία άλλη δύναμη ή τεχνολογία δεν μπορεί να καλύψει.

  Σώζων Λεβεντόπουλος

 https://www.defence-point.gr/news/ean-epitethei-i-toyrkia-idoy-poia-efialtika-senaria-tha-echei-na-antimetopisei-i-ellada

22/5/2021

 

   ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ   

 Κρατά τις εκπλήξεις για τη θλιβερή επέτειο της εισβολής ο Ερντογάν: Προετοιμάζει το έδαφος για σημαντικές εξαγγελίες για Κύπρο και την περιοχή (21/5/2021)

' Η νέα τουρκική απειλή, τα drones “σκοπευτές” στα τεθωρακισμένα τους (13/5/2021)

Η Aselsan παρουσίασε το Saka, ένα τετρακόπτερο επιτήρησης (21/5/2021)

  Αεροπορικά Διδάγματα από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (26/2/2021)

Πως ένα drone σε μέγεθος παλάμης αλλάζει τη διεξαγωγή πολέμων (2/5/2021) 

 ΑΠΟΨΗ: Τα TB2 Bayraktar και ο MAM-L, θανάσιμοι κίνδυνοι για το Πολεμικό μας Ναυτικό (βίντεο) (3/3/2021)

  Γιατί δεν ενδιαφέρθηκε η Ελλάδα για το νέο μαχητικό 6ης γενιάς; (20/5/2021)

Νέα φρεγάτα και γιατί δεν “ακούγεται” τίποτα για τα ναυπηγεία (12/5/2021) 

Εννέα καινούργια αντιαρματικά τεθωρακισμένα Κaplan παρέλαβε ο Τουρκικός Στρατός (2/5/2021) 

Τι κάνει η Άγκυρα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής; (13/5/2021) 

Νέο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για υδρογονάνθρακες (30/4/2021) 

Η σιωπηρή θαλάσσια απειλή που ταιριάζει στο Αιγαίο (25/4/2021) 

Σύντομα ξεκινά η παραγωγή της ανθυποβρυχιακής έκδοσης του τουρκικού ταχύπλοου μη-επανδρωμένου σκάφους Ulaq (30/4/2021) 

Η Πέμπτη Φάλαγγα της Τουρκίας στην Ελλάδα (27/4/2021) 

  Το Μεταναστευτικό και η κατάρριψη των Μύθων του: Ανάλυση με γεωπολιτικές προεκτάσεις (23/4/2021)

Πώς οι Βρετανοί λειτουργούν σαν ατζέντηδες της Τουρκίας στο Κυπριακό (2/5/2021) 

Γιατί η Βρετανία του Μπόρις ποντάρει στην Τουρκία του Ερντογάν (1/5/2021) 

Το δια παραλείψεως εθνικό έγκλημα Λευκωσίας και Αθήνας (30/4/2021) 

  Τα έκανε λίμπα η Τουρκία και βγήκε κερδισμένη (1/5/2021)

Έγκλημα εποικισμού: Σιωπή μην ενοχληθεί η Τουρκία Πώς η εξηγείται η απουσία της κυπριακής κυβέρνησης; (27/2/2021) 

Η σχέση με τους γείτονες χωρίς συναισθηματισμούς (27/4/2021) 

Τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία αποκτήσει θερμοβαρικά όπλα… (17/4/2021)

  Ο φετιχισμός των υπερόπλων – Πύραυλοι ακριβότεροι από τους στόχους! (2/4/2021)

  Πως μπορεί η Ελλάδα να υφάνει ένα φονικό δίχτυ στο Αιγαίο (4/4/2021)

  RAM Block.2 για την Τουρκία (31/3/2021)

Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου σε UAV ετοιμάζει η Τουρκία (28/3/2021) 

  Κατάρρευση του μύθου ανόητων, περί… τεράστιων ελληνικών δήθεν δαπανών για τους εξοπλισμούς! (15/3/2021)

  Όπλα απόλυτης προτεραιότητας για τη Πολεμική Αεροπορία: Βόμβες stand-off και μίνι πύραυλοι cruise (14/3/2021)

O Υβριδικός Πόλεμος της Τουρκίας και οι Φαντασιώσεις της. (11/3/2021)

Ακούγιου: Πούτιν-Ερντογάν στην έναρξη κατασκευής του τρίτου αντιδραστήρα (10/3/2021) 

Τα βρήκαν Τούρκοι και Νοτιοκορεάτες για τον κινητήρα του άρματος μάχης Altay, δηλώσεις για έναρξη παραγωγής σε 18 μήνες (9/3/2021)

Πως εμποδίζουν την ανάπτυξη ελληνικής στρατιωτικής σκέψης (6/3/2021) 

Το αξιόμαχο δεν είναι μόνο αεροσκάφη και φρεγάτες (5/3/2021)

Τουρκία: Πρώτες δοκιμές εν πλω για το εγχώριο οπλισμένο USV ‘ULAQ’ (15/2/2021) 

Bloomberg: Πού στρέφεται η Τουρκία για στρατιωτική τεχνολογία Το «παιχνίδι» της Άγκυρας και οι στόχοι του. (5/3/2021) 

Η Τουρκία βγάζει στο Αιγαίο οπλισμένα με εγχώρια όπλα αεροσκάφη CN-235 τροποποιημένα… από την Ισπανία 20/2/2021) 

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι της Ελλάδας από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας (22/2/2021) 

Το αξιόμαχο δεν είναι μόνο αεροσκάφη και φρεγάτες (5/3/2021) 

Γιατί η έλλειψη “αναλώσιμων” στρατιωτών καθιστά μονόδρομο την αποτροπή (3/3/2021) 

Το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu θα μεταφέρει έως 50 UCAV Bayraktar TB3 (5/3/2021) 

Από τα μεγαλεία… σε αδιέξοδο η ΕΛΒΟ Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) έζησε στα 41 χρόνια της ιστορίας της στιγμές μεγαλείου, δόξας, μεγάλης κερδοφορίας και επιτευγμάτων στρατιωτικής τεχνολογίας, με εξαίρετους μηχανικούς και υπαλλήλους (7/9/2013) 

 

       ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ    


*  Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς, ισορροπία ισχύος, εξοπλισμοί   (ΑΡΘΡΑ 1580)   

Ελλάδα-Τουρκία   (ΑΡΘΡΑ 4012)    

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ: 
Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία.