Η Πίτσος πέθανε, ζήτω η Pyramis.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
  (1) Ψάξτε στην Τουρκία και για χαϊβάνια, κύριοι της γερμανικής BSH.
(2)
Όχι των Γερμανών στην ενοικίαση της Πίτσος στον Μπακατσέλο.
 
  Φωτ. Intime
 
Η Πίτσος πέθανε, ζήτω η Pyramis.

Η Πίτσος πέθανε, ζήτω η Pyramis. Αυτή είναι στην ουσία η έκβαση της υπόθεσης «Πίτσος», η οποία τελικά δεν θα μπορέσει να γιορτάσει 156 χρόνια ζωής στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια μέσα από μία νέα παραγωγική επένδυση άλλης εταιρείας και μάλιστα ελληνικής.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό χθες ο γερμανικός όμιλος BSH, στον οποίο ανήκε η «Πίτσος», δέχθηκε εν μέρει την πρόταση που είχε κάνει στις αρχές Μαρτίου ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pyramis Μεταλλουργία ΑΕ. Αυτό που συμφώνησαν τελικά οι δύο πλευρές είναι να εξαγοράσει η Pyramis τα μηχανήματα και τα καλούπια του εργοστασίου της «Πίτσος» στην περιοχή του Ρέντη, εργοστάσιο που έχει σταματήσει να λειτουργεί από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, αλλά όχι να νοικιάσει το εργοστάσιο με στόχο να το εξαγοράσει στη συνέχει και να αναλάβει την παραγωγή κουζινών «Πίτσος» για λογαριασμό της BSH.

Τι πρακτικά σημαίνει το παραπάνω; Ότι η παραγωγή των προϊόντων με το σήμα «Πίτσος» σταματά οριστικά στην Ελλάδα, αλλά μες στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει μία νέα επένδυση από τον Έλληνα επιχειρηματία, στην οποία εκτιμάται ότι θα απασχοληθεί σημαντικό μέρος από τους πρώην εργαζόμενους της «Πίτσος». Η Pyramis, η οποία βρίσκεται ήδη στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών αφενός με προϊόντα που παράγονται για την εταιρεία από τρίτους προς πώληση με το λογότυπο Pyramis και αφετέρου με την αντιπροσωπεία των σημάτων Körting (σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία) και Gorenje (σε Ελλάδα και Κύπρο) θέλει να κάνει το επόμενο σημαντικό βήμα, την παραγωγή δηλαδή στην Ελλάδα από την ίδια ηλεκτρικών κουζινών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες αναζητείται χώρος για την εγκατάσταση του εργοστασίου στα Οινόφυτα ή στον Ασπρόπυργο, με στόχο, ει δυνατόν, το νέο εργοστάσιο με δύο γραμμές παραγωγής, να είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος έτους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις, κυρίως σε επίπεδο στελεχών, από το προσωπικό της «Πίτσος» με στόχο στη συνέχεια αυτές να αυξηθούν.

Η υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, πέρα από τη σημασία που έχει για την ίδια την εταιρεία Pyramis, αλλά και για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν εκεί, αποκτά ιδιαίτερη σημασία συνολικά για την ελληνική μεταποίηση. Κι αυτό διότι ουσιαστικά ξαναμπαίνει η Ελλάδα στον «χάρτη» της παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, χάρτη στον οποίο παλαιότερες δεκαετίες είχε πολύ ισχυρή παρουσία. Υπενθυμίζεται ότι τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 κυριαρχούσαν οι ελληνικές εταιρείες ΙΖΟΛΑ και ESKIMO, με τη μεν πρώτη να κατασκευάζει το 1951 την πρώτη ελληνική κουζίνα, τη δε δεύτερη να κατασκευάζει το 1959 τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία στην Ελλάδα. Το τέλος της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και των δύο εταιρειών ήταν άδοξο. Τα μεν σήματα υπάρχουν ακόμη, η παραγωγή όμως γίνεται εκτός Ελλάδας (στην Πολωνία της ΙΖΟΛΑ, στη Σλοβενία και την Τουρκία της ESKIMO), ενώ και τα προϊόντα «Πίτσος» θα παράγονται πλέον στο εργοστάσιο της BSH στην Τουρκία.

Η ιστορία της Pyramis


Οι βάσεις για την Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ μπήκαν το 1959 όταν ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος ξεκινά με ένα μικρό εργαστήριο μεταλλικών επίπλων που στεγάζεται σε 110 τ.μ. Το μικρό εργαστήριο αναπτύσσεται και το 1962 οι  εγκαταστάσεις του καλύπτουν πλέον συνολική έκταση 4.500 τ.μ. Έξι χρόνια μετά, το 1968 ο Αλέξανδρος Μπακατασέλος ιδρύει την Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε. και ξεκινά την παραγωγή ανοξείδωτων νεροχυτών για να κάνει το 1969 τις πρώτες εξαγωγές με προορισμό την Ιταλία.

Οι δουλειές αυξάνονται και μαζί οι ανάγκες για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Έτσι το 1972 η εταιρεία αποκτά νέες εγκαταστάσεις, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, σε χώρο 286.000 τ.μ. και το 1977 κατασκευάζει νέα γραμμής παραγωγής για ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη, δραστηριότητα από τις πλέον γνωστές στα ελληνικά νοικοκυριά. Η φήμη της εταιρείας στο εξωτερικό αυξάνεται συνεχώς και το 1990 οι εξαγωγές της είναι αυξημένες κατά 75,5%.  Το 1997 η εταιρεία προχωρά σε νέα γραμμή παραγωγής για μονοπρεσαριστούς νεροχύτες, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση της αγοράς. Δέκα χρόνια μετά, το 2007, πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ σε συστήματα αυτοματισμού, ενώ έχει φτάσει να έχει 9 θυγατρικές στο εξωτερικό (σε Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρουσία σε 65 χώρες. Το 2014, εν μέσω κρίσης, η εταιρεία κατασκευάζει νέο εργοστάσιο παραγωγής γρανιτένιων και συνθετικών  νεροχυτών στο Κιλκίς. Πλέον η εταιρεία έχει παρουσία σε 82 χώρες και το 97% της παραγωγής της εξάγεται με βασικό προϊόν τους ανοξείδωτους νεροχύτες. 

 
 
          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ         




 1.
Ψάξτε στην Τουρκία και για χαϊβάνια, κύριοι της γερμανικής BSH.

Γκιουλέ- γκιουλέ..., στη γλώσσα των (φανατικά) αγαπημένων τους Τούρκων,  το αντίο από όλους τους Έλληνες καταναλωτές, τους εργαζόμενους και την Ελλάδα, στους Γερμανούς της BSH που διάλεξαν την Τουρκία για την επένδυσή τους, λογαριάζοντας ότι θα στέλνουν τούρκικες κουζίνες ΠΙΤΣΟΣ και θα τις αγοράζουν ελληνικά χαϊβάνια..., επειδή (έτσι νομίζουν) τα γερμανικά βρακιά είναι über alles... Ας το νομίζουν... 

Διάβασα προχθές στο Capital.gr ρεπορτάζ της έγκριτης συναδέλφου κ. Αλεξάνδρας Γκίτση ότι οι Γερμανοί της BSH θα πουλήσουν,  τελικά, (μετά από διαπραγματεύσεις δύο μηνών!!) στον κ. Νίκο Μπακατσέλο (ΠΥΡΑΜΙΣ) μόνο τα μηχανήματα και τα καλούπια του εργοστασίου ΠΙΤΣΟΣ!!

Μηχανήματα ανενεργά, από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, μιας και η εργοστασιακή μονάδα των Γερμανών της BSH είναι με ένα πόδι στην Ελλάδα,  από το 2017!!! 

Στον αέρα λοιπόν και η υπερψηφισθείσα (164 υπέρ, 75 κατά, 1 παρών), από τον Απρίλιο του 2012, διάταξη κύρωσης συμβιβασμού της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, διευθετώντας την πασίγνωστη (δεν χρειάζεται επανάληψη...) υπόθεση Siemens. 

Ο λόγος για τον συμβιβασμό με τον οποίο η Siemens δεσμευόταν να υλοποιήσει και επένδυση 60 εκατ. ευρώ που θα απασχολούσε 700 εργαζόμενους.

Επένδυση μη προσδιορισμένη βεβαίως αλλά και οι κλητήρες της Βουλής..., ήξεραν πως αφορούσε μετεγκατάσταση του εργοστασίου ΠΙΤΣΟΣ της BSH, από τον Ρέντη στη Μαγούλα Αττικής. 

Και ας αφήσουμε τους 250 εργαζόμενους της ΠΙΤΣΟΣ για το τι τους είχαν πει και τι περίμεναν...Πάνε και αυτά. Έμειναν πίσω!!

Αλλά γιατί αγοράστηκε η έκταση στην Μαγούλα  από την BSH και σχεδιάστηκε η μεταφορά; 

Μήπως για να μας αποκαλύψουν οι Γερμανοί το κομματικό καραγκιοζιλίκι, κάποιας μερίδας αριστερής τοπικής αυτοδιοίκησης που παριστάνει στον λαό πως είναι ενάντια στις επενδύσεις; Στην Ελλάδα τα έμαθαν αυτοί οι πολυεθνικοί της BSH;  

Το 2017-2018 τα έμαθε η BSH αυτά; Και τι έκανε από το 1974 που μπήκε στην (ασταμάτητη...) "γερμανική εισβολή" εξαγοράς της ελληνικής βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών και κάθε είδους εφαρμογής ηλεκτρισμού. Τι έκανε 47 ολόκληρα χρόνια στην ελληνική αγορά. 

Τώρα ενοχλήθηκε από τις παλαιομοδίτικες κομματικές τακτικές κάποιων Δημάρχων; Και πάει στην Τουρκία,  (παρέα με την Volkswagen), επειδή εκεί είναι όλα αγγελικά πλασμένα...; 

Τα ελληνικά κουσούρια στην αναπτυξιακή πολιτική ενόχλησαν την BSH ή τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή,  στην Τουρκία και στην οικονομία της, για μεγαλύτερα κέρδη από την Ελλάδα...

Οπότε τα κλείνουμε εδώ και πάμε εκεί.. Λέμε εμείς τώρα... Και μακάρι να έχουμε άδικο.

Αλλά πώς να έχουμε άδικο όταν η BSH απέρριψε την πρόταση του κ. Μπακατσέλου για ενοικίαση της ΠΙΤΣΟΣ προκειμένου να αναλάβει "φασόν” την παραγωγή 60.000 κουζινών,  με δική του επένδυση. Σωτήρια και για τους 250 και πλέον εργαζόμενους. 

Τι δηλαδή; Θα κάνει η γερμανική BSH τον κ. Νίκο Μπακατσέλο ανταγωνιστή..., αντί να στέλνει τις (ιστορικές για την Ελλάδα) κουζίνες ΠΙΤΣΟΣ από το εργοστάσιο της Τουρκίας που δήθεν θα έστηνε στην Ελλάδα;   

Γνωρίζω πολύ καλά πώς λειτουργούν, στην πράξη,  οι κανόνες του καπιταλισμού. Ο αντίλογος όμως,  στο σημερινό μας σημείωμα (με αφορμή τη μεταφορά της ΠΙΤΣΟΣ από τους Γερμανούς στην Τουρκία) έχει να κάνει με την επενδυτική ιστορία της Γερμανίας στην Ελλάδα και στη βιομηχανία συσκευών ηλεκτρισμού, τα 47 χρόνια της μεταπολίτευσης όπως την παρακολούθησα, δημοσιογραφικά, βήμα-βήμα. 

Από την εποχή της ΙΖΟΛΑ της οικογένειας Δράκου όταν η Γερμανία ξεκίνησε να καταβροχθίζει μεθοδικότατα..., τη βιομηχανική παραγωγή και στην παραγωγή ειδών εφαρμογής ηλεκτρισμού, που είχε στρώσει με αγώνα η ελληνική βιομηχανία. 

Εχει σημασία μια μικρή ιστορία όπως μου την είπε ο, εκ των θεμελιωτών της ελληνικής βιομηχανίας ανταγωνιστής και της ΠΙΤΣΟΣ, Γιώργος Δράκος.

Γνωστός διοικητής Τράπεζας τον μάλωνε "Γιώργο, οδηγείς την ΙΖΟΛΑ σε καταστροφή. Τα κέρδη της χρονιάς του ομίλου είναι 800.000 δραχμές και η δαπάνη διαφήμισης 2.000.000 δραχμές. Δεν είναι τρέλα αυτό;". 

Και η απάντηση του Γιώργου Δράκου "Δεν έχω επιχειρήματα για να σας απαντήσω, κύριε Διοικητά, ύστερα όμως από λίγα χρόνια είμαι βέβαιος ότι θα έχω." 

Γνωρίζοντας λοιπόν τις τότε δυνατότητες και τους οραματισμούς της ελληνικής βιομηχανίας να προκαλεί με επιτυχία και την Ευρώπη (έστω και μέχρι το 1974 που πολιτικοί και πολιτικές έφεραν την αποβιομηχάνιση) από την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών, την τσιμεντοβιομηχανία,  τη χημική βιομηχανία,  ως τη διύλιση, τα λιπάσματα, τη ναυπηγική βιομηχανία,  και τη χαλυβουργία,  πληρώνοντας και το κόστος της δολοφονίας βιομηχάνων (Δημήτρη Αγγελόπουλου -χαλυβουργία- Αλέκου Αθανασιάδη - λιπάσματα-) από τους γνωστούς επαγγελματίες δολοφόνους της 17 Νοέμβρη, πώς να μη σταθώ και στις σημερινές κινήσεις διακεκριμένων διαδόχων της.

Την παραδειγματική στάση του κ. Νίκου Μπακατσέλου,  ο οποίος αντί να τα μαζέψει από τη διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς, σε επιστολή του προς την κυβέρνηση (λίγες ώρες μετά την απαράδεκτη απάντηση της BSH) δήλωσε αποφασισμένος να ξεκινήσει μόνος του την επένδυση. Την παραγωγή κουζινών και εστιών στην Ελλάδα συνεχίζοντας έτσι την παραγωγική ιστορία της χώρας, που ξεκίνησε το 1864.

Και συμφωνώ ανεπιφύλακτα με την επισήμανση του γνωστού "STERBER" στο forum όπως, η προσπάθεια Μπακατσέλου στηριχτεί απ` όλους γιατί είναι εθνικό στοίχημα.

Κατά τη γνώμη μου, εκτός από τις δικές μας αναφορές, η κυβέρνηση οφείλει να επανεκτιμήσει την ειλικρίνεια των υποκλίσεων..., των Γερμανών στην Αθήνα (μέγαρο Μαξίμου) και στο Βερολίνο, μεταξύ 2017-2020, (σε τρία ελληνικά κυβερνητικά επιτελεία). Υποκλίσεις με διαβεβαιώσεις πως η Γερμανία θα στηρίξει επενδυτικά την ελληνική οικονομία,  ενεργοποιώντας και προγράμματα από όλα τα συμφέροντα της Γερμανίας με δράση στην Ελλάδα. Μήπως εννοούσαν στήριξη… σαν της ΠΙΤΣΟΣ από τη γερμανική BSH που τη μεταφέρει στην Τουρκία και αρνείται την παραγωγή, από άλλες ελληνικές βιομηχανίες; 

Γιώργος Κράλογλου

https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3544284/psaxte-stin-tourkia-kai-gia-xaibania-kurioi-tis-germanikis-bsh

10/5/2021

 

2.
Όχι των Γερμανών στην ενοικίαση της Πίτσος στον Μπακατσέλο.

Το κεφάλαιο Πίτσος για την Ελλάδα κλείνει οριστικά και με τη βούλα των Γερμανών της BSH, οι οποίοι έκαναν τελικά εν μέρει δεκτή την πρόταση του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπακατσέλου της Pyramis, όπως επιβεβαιώνουν στο Capital.gr πηγές με γνώση και από τις δύο πλευρές.  

Ο κ. Νίκος Μπακατσέλος, στις αρχές Μαρτίου, είχε καταθέσει στην BSH πρόταση για την ενοικίαση του εργοστασίου της Πίτσος με option την απόκτηση αυτού, την εξαγορά των μηχανημάτων και των καλουπιών αλλά και τη δυνατότητα να αναλάβει "φασόν” την παραγωγή 60.000 κουζινών Πίτσος. 

Μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, τελικά οι Γερμανοί της BSH, έκαναν δεκτή την προσφορά του Έλληνα επιχειρηματία μόνο ως προς το σκέλος της εξαγοράς των μηχανημάτων και των καλουπιών του εργοστασίου, που έχει σταματήσει την παραγωγή από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.  

Εξέλιξη η οποία δεν ανατρέπει τα σχέδια του κ. Νίκου Μπακατσέλου για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στην Αττική. Αντιθέτως ο κ. Μπακατσέλος, μιλώντας στο Capital.gr λίγες ώρες μετά την απάντηση της BSH, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και αποφασισμένος να ξεκινήσει την επένδυση, δηλαδή την παραγωγή κουζινών και εστιών στην Ελλάδα. "Αυτό θα γίνει άμεσα καθώς υπάρχουν τα μηχανήματα, τα καλούπια και οι πιστοποιήσεις” είχε δηλώσει ο ίδιος μιλώντας στο Capital.gr, στις αρχές Μαρτίου.

Βασικός στόχος του, μέσω της νέας του επένδυσης, είναι η κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής αγοράς αλλά κυρίως η κάλυψη των εξαγωγών που πραγματοποιεί η Pyramis σε διάφορες χώρες όπως στην Ιταλία. Η Pyramis Μεταλλουργική, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο, ιδρύθηκε το 1959, το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 57,880 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 194.546 ευρώ ενώ το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις κινήθηκαν πάνω από τον τζίρο που πέτυχε η εταιρεία το αντίστοιχο διάστημα του 2020. 

Οι τελευταίες εξελίξεις ικανοποιούν και τους πρώην εργαζόμενους της Πίτσος που αναμένουν από τον κ. Μπακατσέλο να τους προσλάβει. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο Capital.gr για τη λειτουργία της μονάδας θα χρειασθούν 8 εκατ. ευρώ επένδυση και 100 πρώην εργαζόμενοι της Πίτσος, οι οποίοι έχουν την εμπειρία και γνωρίζουν τη λειτουργία των μηχανημάτων, αριθμός ο οποίος θα διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Αναφορικά με το παραγωγικό έργο του εργοστασίου για να είναι αποδοτικό θα πρέπει να παράγει ετησίως περί τα 120.000 τεμάχια κουζινών και εστιών. 

Ασχέτως με το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος και την άρνηση των Γερμανών να το νοικιάσουν και να δώσουν φασόν την παραγωγή 60.000 κουζινών στον κ. Νίκο Μπακατσέλο, το brand Πίτσος, που ανήκει στην Robert Bosch GmbH, παραμένει. Αλλά τα προϊόντα Πίτσος, μεταξύ αυτών και οι κουζίνες -κάποιες εκ των οποίων κατασκευάζονταν μέχρι και πέρυσι στην Ελλάδα- θα είναι εισαγόμενα και κυρίως από το εργοστάσιο που διατηρεί η BSH στην Τουρκία. 

Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο, που βρίσκεται στην Παρνασσού 8, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, κοντά στο Allou Fun Park, στο Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. και στα Village Cinemas, είναι φιλέτο, αφού η ανάγκη για αποθηκευτικούς χώρους έχει αυξηθεί κατακόρυφα όπως και οι τιμές και το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών και εταιρειών. Όπως της ΑΒ Βασιλόπουλος η οποία επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή για τη δημιουργία dark store συνολικού εμβαδού 7.000 τ.μ. για να εξυπηρετήσει το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Η συγκεκριμένη επένδυση ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ ενώ η αλυσίδα σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ακόμη dark store. 

Η επιστολή του Νίκου Μπακατσέλου στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη:


Της Αλεξάνδρας Γκίτση 
 
 
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3544081/oxi-ton-germanon-stin-enoikiasi-tis-pitsos-ston-mpakatselo
 
8/5/2021 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: