To χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Πώς ο κορωνοϊός σάρωσε την Ινδία.

  Προεκλογικές συγκεντρώσεις και θρησκευτικές τελετές (φωτ. από τη μεγάλη τελετή Κουμπ Μελά στις όχθες του Γάγγη) έδρασαν ως υπερμεταδότες της φονικής μετάλλαξης στην Ινδία. (Φωτ. REUTERS / Anushree Fadnavis)


To χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας.

Πώς ο κορωνοϊός σάρωσε την Ινδία.
 


Η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ινδία δεν αποτελεί μια φρικτή παραδοξότητα της πανδημίας, αλλά την κατάληξη ενός προαναγγελθέντος δράματος, που πυροδοτήθηκε από την αλαζονεία και την ολιγωρία της κυβέρνησης Μόντι. Το ιδιαιτέρως ήπιο πρώτο πανδημικό κύμα δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η Ινδία αποτελούσε εξαίρεση στην πανδημική πραγματικότητα και οδήγησε σε καταστροφικές αποφάσεις, που εξώθησαν τη χώρα στην άβυσσο. Ο Σρινά Ρέντι, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, εξηγεί ότι η χώρα έφτασε στον σημερινό όλεθρο επειδή «τον Ιανουάριο θεωρήσαμε ότι είχαμε συλλογική ανοσία και ότι δεν επρόκειτο να βιώσουμε δεύτερο κύμα. Το Νέο Δελχί αναλώθηκε σε θριαμβολογίες και οι Αρχές επέτρεψαν την πραγματοποίηση μαζικών εκδηλώσεων, πεπεισμένες ότι η πανδημία ήταν πλέον παρελθόν».

«Η θεωρία ότι είχε επιτευχθεί συλλογική ανοσία σε συνδυασμό με τη σιωπηρή παραδοχή ότι αποτελούσαμε εξαίρεση στον κανόνα ήταν οι απολύτως λανθασμένες αντιλήψεις που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση», επισημαίνει ο Καουτάμ Μενόν, ειδικός στη δημιουργία μαθηματικών μοντέλων για την εξάπλωση των ασθενειών στο Μαθηματικό Ινστιτούτο της Τσενάι.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα εμπορικά κέντρα στο Νέο Δελχί και στο Μουμπάι έσφυζαν από καταναλωτές, ενώ τα αθλητικά στάδια γέμισαν θεατές που ήθελαν να παρακολουθήσουν αγώνες κρίκετ. Την ίδια στιγμή, στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης, προπύργιο του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η εκλογική επιτροπή, απορρίπτοντας τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έδωσε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της περιφερειακής προεκλογικής εκστρατείας και τη διεξαγωγή εκλογών σε τέσσερις ακόμα πολιτείες. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη θρησκευτική τελετή Κουμπ Μελά στις όχθες του Γάγγη. Εκατομμύρια ινδουιστές από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στην πόλη Αλαχαμπάντ για να γιορτάσουν. Οι εκδηλώσεις, μάλιστα, διαφημίστηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με το πρόσωπο του Μόντι να εγγυάται «ασφαλείς και καθαρούς εορτασμούς». Σαν να μην έφταναν αυτά, επιτράπηκε σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες να συγκεντρωθούν στα περίχωρα της ινδικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν κατά της αγροτικής πολιτικής της ινδικής κυβέρνησης.

Κανείς δεν έτρεφε τόση βεβαιότητα για το τέλος της πανδημίας όσο το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα. Στις αρχές του χρόνου, κομματική ανακοίνωση ανέφερε ότι «με υπερηφάνεια η Ινδία νίκησε την COVID, υπό την ικανή και εμπνευσμένη ηγεσία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι». Την ημέρα δημοσίευσής της, στις 21 Φεβρουαρίου, καταμετρήθηκαν στη χώρα 14.199 κρούσματα. Δύο μήνες αργότερα, ξεπερνούσαν τις 314.000. Ομως, από τις αρχές Μαρτίου, οι ειδικοί προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη κέρδιζε έδαφος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κώφευσε και αρνήθηκε να επιβάλει μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της. Ταυτόχρονα, η πεποίθηση ότι τα χειρότερα είχαν περάσει επηρέασε δυσμενώς την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, επιβραδύνοντάς το. Ολα αυτά τα επιμέρους συστατικά δημιούργησαν τη συνταγή που οδήγησε την Ινδία στον όλεθρο, σε έναν εφιάλτη που όμως θα μπορούσε να αποτραπεί.

Διονυσία Βορίδη

https://www.kathimerini.gr/world/561356818/to-chroniko-mias-proanaggeltheisas-tragodias/


 10/5/2021
 
 


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 
 
 
Τρόμος στο Νεπάλ: 
Η πανδημία γονάτισε το κράτος των Ιμαλαΐων  
 
 Την άμεση συνδρομή της διεθνούς κοινότητας ζητά το Νεπάλ για να καταπολεμήσει την δραματική έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει διαλύσει τη χώρα, φέρνοντας την σε μια κατάσταση που δείχνει χειρότερη από αυτή της γειτονικής Ινδίας.

Οι κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί, η έλλειψη εμβολίων και η επιβάρυνση των νοσοκομείων που λειτουργούν πέρα από τα όρια των, ούτως ή άλλως περιορισμένων, δυνατοτήτων τους, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Αν σε αυτά προστεθεί ο αριθμός ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που πλέον ξεπερνούν τα 9.000, και ο ασύλληπτος δείκτης θετικότητας, ο οποίος βρίσκεται στα επίπεδα του 47%, τότε γίνεται σαφές ότι πλέον μιλάμε για ανθρωπιστική τραγωδία.

Οι εικόνες που έρχονται από το κράτος των Ιμαλαΐων είναι συγκλονιστικές. Οι νεκροί μεταφέρονται μέσα σε μαύρες σακούλες και  αποτεφρώνονται μαζικά σε ανοιχτούς χώρους από στρατιώτες που προηγουμένως  έχουν κουβαλήσει τα ξύλα για να φτιάξουν την πυρά.

Οι πολίτες κάνουν τεράστιες ουρές για να κάνουν μια από τις σπάνιες όσο και πολύτιμες δόσεις του εμβολίου, αλλά συνωστίζονται σε τέτοιο βαθμό που τελικά προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του κορωναϊού.

Μια από τις περιοχές που έχει χτυπηθεί περισσότερο είναι αυτή που βρίσκεται στα σύνορα με την Ινδία όπου χιλιάδες Νεπαλέζοι μετανάστες επιστρέφουν για να προλάβουν το προαναγγελθέν κλείσιμο των συνόρων. «Πρέπει να δράσουμε άμεσα αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα περιορίσουμε αυτή την καταστροφή» λέει ο Alexander Matheou, διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Ασία.

Από την πλευρά του, ο Netra Prasad Timsina, διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού στο Νεπάλ, λέει: «Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ινδία είναι το τρέιλερ για το Νεπάλ αν δεν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την έξαρση του ιού, ο οποίος σκοτώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους».

Στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων μιλούν για τις δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης εξηγώντας ότι η χώρα προμηθεύεται ιατρικό εξοπλισμό από την Ινδία, η οποία, όμως, τον χρειάζεται για να καλύψει τις δικές της ανάγκες.  Επίσης, τα φάρμακα, τα εμβόλια και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η πανδημία πρέπει να διοχετευτεί σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεταφερθούν από κακούς ορεινούς δρόμους και, συχνά με τα πόδια. Πρόκειται για μια συνταγή η οποία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η μεταφορά εμβολίων και τεστ σε απομακρυσμένα χωριά είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή» τονίζουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με αδύνατο σύστημα υγείας, με μόλις 1.600 κρεβάτια εντατικής και 600 αναπνευστήρες για τα 30 εκατομμύρια των κατοίκων της και μια αναλογία 0,7 γιατρών για 100.000 ανθρώπους. Ακόμα και το υπουργείο Υγείας της χώρας παραδέχεται ότι ο έλεγχος έχει χαθεί: «Ο αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει τα όρια του συστήματος υγείας και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν νοσοκομειακές κλίνες για να φροντίσουμε όσους το χρειάζονται».
 
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:
 
 ]8/5/2021