ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Είναι εφικτό ένα ελληνικό «οικονομικό θαύμα»;

 


Είναι εφικτό ένα ελληνικό «οικονομικό θαύμα»;
 

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μέσα στην επόμενη 5ετία. Οι επενδύσεις θα βγουν από την πολυετή χειμερία νάρκη και θα αρχίσουν να «φουσκώνουν» με διψήφια ποσοστά τα οποία, ειδικά του χρόνου θα είναι εντυπωσιακά, της τάξεως του 30%. Τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν από τα 46 δις. ευρώ στα 58 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ οι συντελεστές θα μειώνονται ολοένα και χαμηλότερα τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Τα ελλείμματα θα σβήσουν και θα γίνουν πλεονάσματα  με μεγάλη ταχύτητα και -το κυριότερο- χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων. Το παραγωγικό κενό της χώρας, θα μηδενιστεί, οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα παραμείνουν καθηλωμένοι κάτω από τα 5 δις. ευρώ παρά την εκτόξευση του χρέους στα 352 δις. ευρώ και πάνω από το 205% του ΑΕΠ. Ενός χρέους, το οποίο, αναλογικά με το ΑΕΠ θα μειωθεί πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις μια πενταετία.

Είναι τα 7 θαύματα που θα επιδιώξει να επιτύχει η ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του 2025. Αποτυπώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα νούμερα, αυτή τη φορά δικαιολογούν τα «θαύματα». Με όχημα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ, η έκρηξη των επενδύσεων και η αύξηση των εξαγωγών είναι εφικτή. Με την ψηφιοποίηση του φορολογικού μηχανισμού και με δεδομένη την ανάπτυξη, η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν χρειάζεται να στηριχτεί σε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών καθώς η συμμόρφωση είναι πιθανότερο να γίνει με το καρότο (τη μείωση των συντελεστών) παρά με το μαστίγιο.

Όσο για τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους, η δουλειά έχει γίνει από τον ΟΔΔΗΧ και τώρα είναι η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς. Το χρέος αναλογικά με το ΑΕΠ θα μειωθεί αυτόματα λόγω του παρονομαστή ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή θα στηριχτεί στο μεγάλωμα της πίτας και όχι στις περικοπές.
Τα επτά θαύματα

Είναι πολλά τα επτά θαύματα; Είναι εφικτά; Ιδού ποια είναι ποσοτικοποιημένα και αποτυπωμένα στο νέο μεσοπρόθεσμο.

1. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί από τα 165,8 δις. ευρώ το 2020, στα 217 δις. ευρώ το 2025.

2. Οι ξεχασμένες επενδύσεις επί σειρά ετών, θα «ζωντανέψουν» και θα αυξηθούν με διψήφια ποσοστά και το 2022 (+30%) και το 2023 (+12,3%) και το 2024.

3. Τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν από τα 45,792 δις. ευρώ το 2021 στα 58,058 δις. ευρώ το 2025 ενώ την ίδια περίοδο θα μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές.

4. Το παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας από το 12,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2020 και το 7,5% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος, θα μηδενιστεί μέχρι το 2025.

5. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που εκτοξεύεται φέτος στα 17 δις. ευρώ, θα «γκρεμιστεί» στα 5,7 δις. ευρώ μέσα σε μόλις έναν χρόνο και θα μετατραπεί σε πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης από το 2024 και μετά. Η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, -μεγαλύτερη τουλάχιστον σε ταχύτητα και έκταση ακόμη και συγκριτικά με αυτή της μνημονιακής περιόδου, θα γίνει χωρίς μειώσεις συντάξεων και μισθών.

6. Οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα παραμείνουν σε επίπεδα κάτω των 5 δις. ευρώ επί μια ολόκληρη 5ετία παρά την εκτόξευση το χρέους πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

7. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί ταχύτατα και από το ιστορικό ρεκόρ του 205,6% θα μειωθεί κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες στο 156,9% μέχρι το 2025.


Νίκος Ζαργάνης

https://www.liberal.gr/economy/einai-efikto-ena-elliniko-oikonomiko-thauma-/386571


24 Ιουνίου 2021