Γερμανικός Τύπος: Τα αναμενόμενα κέρδη της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

(1) 
Αποδοχή του ρόλου της Τουρκίας στη Λιβύη. 
  (2) Μήπως οι Γερμανοί δεν είναι τελικά φίλοι μας;

 

Γερμανικός Τύπος: 
Τα αναμενόμενα κέρδη της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Die Welt αναφέρεται στις προσπάθειες Μέρκελ για ανανέωση της Προσφυγικής Συμφωνίας και επέκτασης της τελωνειακής ένωσης. Εξάρτηση ΕΕ από Ερντογάν βλέπει η Handelsblatt.
 

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα βγει κερδισμένη και με το παραπάνω από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Ερντογάν διασφαλίζει επιπλέον 3,5 δις ευρώ μέχρι το 2024 στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης Προσφυγικής Συμφωνίας, αλλά και την προοπτική επέκτασης της τελωνειακής ένωσης.

Η Die Welt γράφει με τίτλο «Το τελευταίο deal του Ερντογάν με τη Μέρκελ»: «Τις τελευταίες μέρες η καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τον τούρκο πρόεδρο. Ο Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε ακόμα και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο για να του αποσπάσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό για την Τουρκία ενόψει της ανανέωσης της Προσφυγικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα όμως η καγκελάριος ήθελε να πείσει τον γάλλο πρόεδρο να μην επιβαρύνει με πολλούς όρους και αγενείς διατυπώσεις το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου. Εκτός από τη Γαλλία, είναι κυρίως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία και το Βέλγιο που είναι ιδιαίτερα επικριτικές έναντι της Άγκυρας, όσον αφορά την βίαιη καταπίεση μειονοτήτων και αντιπολιτευόμενων φωνών, αλλά και την τουρκική πολιτική αποσταθεροποίησης σε σειρά διεθνών διενέξεων.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ωστόσο διαφορετική άποψη. Είναι το σημαντικότερο στήριγμα του Ερντογάν στη Δύση. Βλέπει κυρίως τα γερμανικά συμφέρονται στην οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Άγκυρας ως διαχειριστή προσφυγικών ροών. Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι για τη Δύση. Ακόμα και στο Αφγανιστάν. Γι αυτό και ασκεί πλέον πιέσεις. Ο τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι όταν το Σεπτέμβριο η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρήσει από την πολιτική θα του είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχει σημαντικούς για εκείνον στόχους, όπως η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και η άρση της βίζας.

Η Μέρκελ προσέκρουσε σε αντίσταση των Μακρόν, Μητσοτάκη και Κουρτς


Η καγκελάριος κατάφερε στο κείμενο συμπερασμάτων να αναφερθεί πως ‘λαμβάνεται υπόψη ότι θα ξεκινήσουν διεργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας‘. Σε αυτό το σημείο η Άγκελα Μέρκελ προτιμούσε βέβαια μια πιο φιλική διατύπωση, αλλά δεν μπόρεσε να την επιβάλλει. Ήταν ανέφικτο με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι ευρωπαϊκές αγκάλες είναι ανοιχτές σε περίπτωση που η Άγκυρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται ότι οι 27 προτίθενται ‘να έρθουν σε επαφή με την Τουρκία για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπου υπάρχει κοινό συμφέρον‘. Η Άνγκελα Μέκρελ ωστόσο δεν θα έχει πια λόγο και ρόλο όταν έρθει η στιγμή να αποφασιστεί ποιες θα είναι αυτές οι προϋποθέσεις».

Τίποτα στη θετική ατζέντα δεν είναι θετικό

«Βασικό μέλημα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι να μείνει ικανοποιημένος ο τούρκος πρόεδρος», παρατηρεί η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη ενισχύει τον Ερντογάν». Γράφει η οικονομική εφημερίδα: «Την ώρα που η Άγκυρα προωθεί τα οικονομικά της συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αποχωρεί από την ευρωπαϊκή συνθήκη προστασίας γυναικών και αδιαφορεί για δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι Βρυξέλλες επινόησαν για την Τουρκία τον όρο ‘θετική ατζέντα‘.

Τίποτα ωστόσο σε αυτή δεν είναι θετικό. Η στάση της ΕΕ είναι πολύ περισσότερο έκφραση της ολοένα και μεγαλύτερης εξάρτησης των Ευρωπαίων από την Άγκυρα. Και τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν την αξιοποιεί: είτε απομακρυνόμενος από αξίες της Δύσης είτε με την επιθετική εξωτερική πολιτική έναντι γειτονικών χωρών. Όσο περνά ο χρόνος, τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται.

Η Γαλλία έστειλε μαχητικά, το Βερολίνο ζητούσε διάλογο

Την ώρα που η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα με μαχητικά στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα, το Βερολίνο έκανε έκκληση για διάλογο. Από τη πλευρά της η ΕΕ απείλησε με κυρώσεις, οι οποίες ποτέ δεν επιβλήθηκαν. Στη Λιβύη, η οποία διαθέτει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και τη Μάλτα, έπρεπε πρώτα να παρέμβει η Τουρκία στον εμφύλιο για να αλλάξει το κλίμα υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Ως προς τη Προσφυγική Συμφωνία, η Τουρκία είναι εκείνη που ορίζει τους κανόνες. Ο έλεγχος του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων βρίσκεται πλέον στην Άγκυρα και όχι στις Βρυξέλλες. Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι 27 θα εγκρίνουν την ανανέωση της Προσφυγικής Συμφωνίας, όσο κι αν κοστίσει.

Ο δρόμος για μια ειλικρινή και συναφή πολιτική έναντι της Άγκυρας είναι δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος. Ίσως η συνεργασία θα μπορούσε να ξεκινήσει όχι από πολιτικούς, αλλά από οικονομικούς τομείς, όπως έγινε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Στην περίπτωση της Τουρκίας αυτό θα σήμαινε εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, όπως έχει σχεδιαστεί ούτως ή άλλως. Μια στενότερη οικονομική συνεργασία δημιουργεί προϋποθέσεις για καλλιέργεια εμπιστοσύνης, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τη βάση μιας πραγματικής και ειλικρινούς σχέσης, που στο κάτω κάτω ωφελεί και τις δύο πλευρές».

Πηγή: Deutsche Welle
 
https://www.ot.gr/2021/06/24/epikairothta/kosmos/germanikos-typos-ta-kerdi-tis-tourkias-apo-ti-synodo-koryfis/

24.06.2021  
 
 
          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ          

 
Η διάσκεψη της Λιβύης στο Βερολίνο


 
1.
Αποδοχή του ρόλου της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο. Άγκυρα και Μόσχα σε συνεννόηση για την αποχώρηση των δυνάμεών τους. Πλώρη για εκλογές το Δεκέμβριο.


Το απόγευμα ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το ζητούμενο ήταν, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, η αναζήτηση λύσεων για ένα «ειρηνικό και ασφαλές μέλλον σε μια σταθερή και ενωμένη Λιβύη.» Στη διάσκεψη συμμετείχαν 16 χώρες και διεθνείς οργανώσεις που παραβρέθηκαν και στην πρώτη διάσκεψη τον Ιανουάριο 2020. Αυτή τη φορά συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της Λιβύης, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς. Στην ομιλία του στη διάσκεψη ο κ. Μάας επισήμανε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι διεθνείς προσπάθειες απέφεραν αποτελέσματα: από τον περασμένο Οκτώβριο επικρατεί στη χώρα εκεχειρία και ξεκίνησαν ξανά οι εξαγωγές πετρελαίου. Τα επόμενα βήματα είναι οι ενοποίηση των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας, η ανοικοδόμηση υποδομών και η βελτίωση του εφοδιασμού του πληθυσμού με τρόφιμα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 1,3 εκ. άνθρωποι στη Λιβύη έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
 
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα είναι η πραγματοποίηση εθνικών εκλογών σε ολόκληρη την επικράτεια στις 24 Δεκεμβρίου και η αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων. «Ξένοι μαχητές, στρατεύματα και μισθοφόροι» θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, επειδή «με την παρουσία τους και μόνο επηρεάζουν την ειρηνευτική διαδικασία», είχε τονίσει στην εναρκτήρια ομιλία του. Στη συνέντευξη τύπου αργότερα ο κ. Μάας ενημέρωσε ότι η διάσκεψη ασχολήθηκε «πολύ εντατικά» με το θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Όπως ενδεικτικά δήλωσε: «Τουλάχιστον από τουρκικής πλευράς επισημάνθηκε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοφόροι με τακτικό προσωπικό για την εκπαίδευση.»

Κατανόηση για την Τουρκία

Ανέκαθεν η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται νόμιμα στη Λιβύη δεδομένου ότι έχει συναφθεί σχετική σύμβαση με τη λιβυκή κυβέρνηση και ότι η αποστολή τους περιορίζεται στη στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτή η εκδοχή δεν συνάδει οπωσδήποτε με την πραγματικότητα. Η Άγκυρά έχει στείλει χιλιάδες Σύρους ισλαμιστές ως μισθοφόρους στη Λιβύη. Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό της έργο, σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters πληροφορεί ότι η Τουρκία έχει αναλάβει την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το προσωπικό θα επανδρώσει τα σκάφη τα οποία θα προμηθεύσει η ΕΕ.
Σκάφος της λυβικής ακτοφυλακής με πρόσφυγες

Σκάφος της λυβικής ακτοφυλακής με πρόσφυγες

Προς το παρόν πάντως η παραμονή τουρκικών δυνάμεων «δεν αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Μάας στη συνέντευξη τύπου. Ούτως ή άλλως η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και «ισορροπημένα»: Θα πρέπει να αποφευχθεί η μια πλευρά να αποσύρει με γρήγορους ρυθμούς τις δικές της δυνάμεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί κατά αυτό τον τρόπο μια υπεροχή για την άλλη. Η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει συντονισμένα ξεκινώντας με τους μισθοφόρους. Επ΄ αυτού έχουν γίνει, σύμφωνα με τον κ. Μάας, ήδη οι πρώτες επαφές ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

Εκλογές τον Δεκέμβριο


Σημαντικός παράγοντας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη είναι κατά τον Χάικο Μάας η διεξαγωγή εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Παρόμοια άποψη εξέφρασαν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όπως και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Την ανησυχία του για τους όρους πραγματοποίησής τους εξέφρασε στην εναρκτήρια ομιλία στη διάσκεψη ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Γκουτέρες. Όπως επισήμανε μέσω βίντεο, η βουλή στη Λιβύη θα πρέπει να «δημιουργήσει τις νομικές προϋποθέσεις για εκλογές και να θεσπίσει τους απαιτούμενους νόμους.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

 
 Deutsche Welle

https://www.dw.com/el/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CF%8D%CE%B7/a-58022862?maca=gri-VEU-Volltext-Capital-11783-xml-mrss

23/6/2021



2.
Μήπως οι Γερμανοί δεν είναι τελικά φίλοι μας;

Χθες ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τα εσωτερικά με την Τουρκία να πρωταγωνιστεί στην ατζέντα, ενώ η Γερμανία εκτελούσε χρέη συνηγόρου της στοχεύοντας στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ αλλά και στην οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Βέβαια για τη μεταναστευτική κρίση σημαντικότατο ποσοστό ευθύνης φέρει η ίδια η Τουρκία, αν πιστέψουμε τις πληροφορίες πολλών μυστικών υπηρεσιών περί στήριξης του ISIS με χρήμα και με όπλα από το καθεστώς Ερντογάν, ή αν πιστέψουμε τον αυτοδιαφημιζόμενο ως αρχιμαφιόζο της Τουρκίας στις αποκαλύψεις του περί των ίδιων θεμάτων.

Όμως ο στόχος της Γερμανίας για την άρον-άρον τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία προσέκρουσε στην αντίσταση τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού όσο και του Γάλλου προέδρου και του Αυστριακού καγκελαρίου.

Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει πρώτα να διευθετηθούν με την Τουρκία πριν μπορέσει η Ελλάδα να δώσει το πράσινο φως για να περνάνε τα τουρκικά εμπορεύματα χωρίς έλεγχο τελωνείου στην Ευρώπη μέσω ελληνικών συνόρων.

Εντόνως φημολογείται ότι η Τουρκία από δεκαετίες αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του "δρόμου της Ηρωίνης" προς τη Δύση, ο οποίος αρχίζει από το Αφγανιστάν, περνάει στο Ιράν και τέλος καταλήγει στην Τουρκία. Αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας πριν συναινέσει η Ελλάδα να αποτελέσει τον ακούσιο επόμενο σταθμό του διεθνούς εμπορίου σκληρών ναρκωτικών, προκειμένου να διευκολύνει τις γερμανικές βιομηχανίες με θυγατρικές στην Τουρκία.

Με αυτό εννοώ ότι η Τουρκία αποτελεί για δυο σχεδόν δεκαετίες τον προορισμό των βιομηχανικών επενδύσεων χιλιάδων γερμανικών εταιρειών (στο ίδιο μοντέλο που οι ΗΠΑ μετέφεραν τη βιομηχανική παραγωγή τους στην Κίνα στις προηγούμενες δεκαετίες) προκειμένου οι πρώτοι να επωφεληθούν των εξαιρετικά φτηνότερων εργατικών, αλλά και τη συνεννόηση με το καθεστώς Ερντογάν για την προάσπιση των συμφερόντων των γερμανικών βιομηχανικών θυγατρικών.

Πέραν των παραπάνω, η ευρωπαϊκή εταίρος Γερμανία εξοπλίζει την Τουρκία με τα τελευταία "αόρατα" υποβρύχια, που φυσικά κανέναν άλλο σκοπό δεν έχουν παρά την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα.

Επίσης επιδεικτικά παρέλειψε η χθεσινή Σύνοδος της ΕΕ να αναφέρει ή ακόμα καλύτερα να προειδοποιήσει την Τουρκία, ώστε να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ και τον ελληνικό εναέριο χώρο και να απεμπολήσει τις επεκτατικές βλέψεις της στο Αιγαίο και τις "γαλάζιες πατρίδες"...

Η εταίρος Γερμανία εξοπλίζει μια χώρα που έχει casus beli εναντίον μιας άλλης ευρωπαϊκής εταίρου της, της Ελλάδας!

Αμέσως μετά τη χθεσινή σύνοδο θα γίνει στο Βερολίνο άλλη μια Σύνοδος της ΕΕ για τη Λιβύη.

Πάλι ο πρωταγωνιστής/μπάχαλος είναι η Τουρκία που μαζί με τη Ρωσία προκαλεί τις περισσότερες τριβές στη Λιβύη, τόσο με τους μισθοφόρους πρώην τζιχαντιστές του ISIS (στους οποίους έταξε μάλιστα τουρκικό διαβατήριο ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους στη Λιβύη), όσο και με τακτικό στρατό ο οποίος έχει δήθεν εκπαιδευτική αποστολή.

Η Ελλάδα όμως, που έχει τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, και βλάπτεται και από το ΠΑΡΑΝΟΜΟ Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, έχει εξαιρεθεί από τη Σύνοδο με απόφαση της Γερμανίας!

Η Τουρκία που έχει συνάψει το ΠΑΡΑΝΟΜΟ Τουρκολιβυκό Σύμφωνο με τη μη-αναγνωρισμένη πρώην κυβέρνηση της Τρίπολης, εναντίον της Ελλάδας και κάνει λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη, παρά την απαγόρευση του ΟΗΕ, έχει μισθοφόρους και στρατό στη Λιβύη παρά τις αντιρρήσεις των Λίβυων, και χρησιμοποιεί το Μεταναστευτικό εκβιαστικά έναντι της ΕΕ, είναι ο επίτιμος καλεσμένος της Γερμανίας!

Μέρος των συζητήσεων θα αφορά επίσης στην τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Ελλάδος, και την κατάργηση της βίζας για τα τουρκικά διαβατήρια.

Ένα τουρκικό διαβατήριο, εδώ που τα λέμε, πωλείται €1.000-€1.500 στα παράνομα κυκλώματα και λέγεται από ανεπιβεβαίωτες πηγές ότι θα δοθεί δωρεάν σε όσους πρώην τζιχαντιστές του ISIS υπηρετούν στις μισθοφορικές δυνάμεις της Τουρκίας, στη Λιβύη και το συριακό Κουρδιστάν.

Με άλλα λόγια η ευρωπαϊκή εταίρος Γερμανία, κάνει τα πάντα χρησιμοποιώντας πιέσεις και "ανταλλάγματα" για να ανοίξει Κερκόπορτες στην Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν που:

- διατηρεί σε στρατιωτική κατοχή μισή χώρα μέλος της ΕΕ, την Κύπρο,
- απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης με εκατομμύρια "οικονομικούς μετανάστες" / πρόσφυγες που η ίδια η Τουρκία δημιούργησε,
- απειλεί την εδαφική ακεραιότητα άλλης ευρωπαϊκής χώρας με το casus beli, και με το ΠΑΡΑΝΟΜΟ Τουρκολιβυκό Σύμφωνο,
- απειλεί την Ειρήνη στην Γαλλία με απειλές εναντίον του Γάλλου προέδρου όταν αντιστέκεται στην Ισλαμιστική τρομοκρατία μέσα στη χώρα του,
- απειλεί την Ευρώπη ολόκληρη με κινητοποίηση του ισλαμιστικού στοιχείου αν κάποιος εκλεγμένος ηγέτης δεν πάει με τα νερά της Τουρκίας, όπως ο Αυστριακός καγκελάριος!

Και όλα αυτά γιατί;

Για να διαφυλάξει η εταίρος Γερμανία τα οικονομικά συμφέροντα από επενδύσεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και θυγατρικές στην Τουρκία, έξι χιλιάδων γερμανικών εταιρειών;

Αλήθεια;

Τόσο βαραίνουν η ασφάλεια, η εδαφική ακεραιότητα, η προφύλαξη από καταστροφικές ναρκωτικές ουσίες και συνοχή της ΕΕ στα μάτια της Γερμανίας; Λιγότερο από τις αποσβεσμένες επενδύσεις 6000 γερμανικών εταιρειών;

Τα ξέρουν τα παραπάνω οι Γερμανοί πολίτες και ψηφοφόροι; Αν δεν τα ξέρουν μήπως (λέω μήπως) κάποιος πρέπει να τους τα εξηγήσει;

Δεν υπολογίζω στο σκεπτικό μου καν τις ενέργειες του πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κ. Σόιμπλε προ πενταετίας, για να πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης την Ελλάδα, που σταμάτησε ο αμερικανός τότε ΥΠΟΙΚ με ένα τηλεφώνημα και οδήγησε στην ενεχυρίαση των περιουσιακών της χώρας μας για 99 χρόνια. Δεν το υπολογίζω αυτό τώρα.

Δεν είναι οικονομικό το θέμα. Ή μήπως είναι;

Με τα υπόλοιπα όμως, μήπως τελικά οι Γερμανοί ΔΕΝ είναι φίλοι μας;

Μήπως θα πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει ένα προληπτικό Βέτο σε κάθε προοπτική τελωνειακής ένωσης μέσω Ελληνικών εδαφών και περάσματος με τουρκικό διαβατήριο χωρίς ελέγχους και βίζα από Ελληνικές συνοριακές  εισόδους;


Του Άγη Βερούτη

https://www.capital.gr/arthra/3555139/mipos-oi-germanoi-den-einai-telika-filoi-mas


25/6/2021