Ο Προβληματικός Τουρκικός Τουρισμός.


    
Ο Προβληματικός Τουρκικός Τουρισμός.

Η Τουρκία είχε γίνει τουριστικός προορισμός από τη δεκαετία του 1980, μετά, δηλαδή, από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου με τον Τουργκούτ Οζάλ (Turgut Ozal) που ηγείτο της οικονομίας της χώρας. Μεγάλα ξενοδοχεία χτίστηκαν στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου, για τη μαζική υποδοχή των Ευρωπαίων τουριστών. Η τουρκική οικονομία χρειαζόταν ξένο νόμισμα, διότι δεν είχε μεγάλη παραγωγή ή εξαγωγή. Έτσι, τα χρήματα των Αμερικανών και Ευρωπαίων τουριστών ήταν ένα σημαντικό, αποφασιστικής σημασίας, έσοδο. Ωστόσο, η φύση είχε παραμορφωθεί, το μπετόν είχε καταβροχθίσει το πράσινο και το μπλε, αλλά δεν είχε σημασία!
 
Επί 40 και πλέον χρόνια, ο τουρισμός κατέστη σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ατού για την Άγκυρα.

Η πανδημία του κορωναϊού, αλλά και η δικτατορία του Προέδρου Ερντογάν έβλαψαν πολύ τον τουρκικό τουρισμό: ήδη σημειώθηκε πτώση κατά 65% στον αριθμό των τουριστών το 2020 συγκριτικά με το 2019, και υπάρχει φόβος για περαιτέρω αύξηση, φέτος, του ποσοστού αυτού.

Οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι γενικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία. Φέτος, όμως, ο Πρόεδρος Πούτιν ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία, διότι ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας και δεν συνεργάζεται πολύ καλά με τη Μόσχα, ούτε ως προς το θέμα της Συρίας. Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Τουρισμού στη Μόσχα δεν άλλαξε τη θέση του Κρεμλίνου.

Το ίδιο ισχύει και για την επίσκεψη αρκετών Τούρκων Υπουργών στη Γερμανία, με στόχο να πείσουν τις αρχές του Βερολίνου για την αποστολή τουριστών στην Τουρκία.

Επιπλέον, οι Τούρκοι πολίτες που έχουν ακόμη και τη θεώρηση Σένγκεν δεν μπορούν ακόμη να ταξιδέψουν στην Ευρώπη λόγω του κορωναϊού.
 
Ο Τσαβούσογλου, μπόρεσε πρόσφατα να συμφωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του ως προς την αμοιβαία αναγνώριση της εγκυρότητας των εμβολίων που χορηγούνται στην Τουρκία και την Ελλάδα. Έτσι, οι Τούρκοι και οι Έλληνες που έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού τεστ κορωναϊού θα μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ των δύο χωρών. Λίγοι Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται το καλοκαίρι την Τουρκία, ενώ οι Τούρκοι τουρίστες θα κατακλύσουν ως επί το πλείστον, συντόμως, τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τα ουζερί των ελληνικών νησιών.
 
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού Προέδρου, Μπάιντεν, και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Μητσοτάκη. Ο τουρισμός θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας του. Αλλά λίγες χώρες σε όλον τον κόσμο είναι έτοιμες να ενθαρρύνουν τους συμπολίτες τους να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στην Τουρκία. Η Άγκυρα δεν καταφέρνει να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας (6602 νέα κρούσματα και 114 θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 3 Ιουνίου).

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει την εικόνα του πιο δημοκρατικού ηγέτη στην περιοχή.

«Το Μάιο και τον Ιούνιο ... τους χάσαμε ήδη τους τουρίστες. Πιθανώς κανείς δεν θα έρθει τον Ιούλιο... ίσως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο μπορούμε να υποδεχτούμε κάποιους τουρίστες», πιστεύουν οι Τούρκοι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Η κρίση έχει άμεση επίδραση σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα, οι οποίοι δεν λαμβάνουν ούτε δεκάρα κρατικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι δευτερογενείς τομείς βρίσκονται, επίσης, σχεδόν σε χρεωκοπία. Ωστόσο, το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής («TUIK»), με επικεφαλής ένα στενό φίλο του Προέδρου Ερντογάν, συνεχίζει να δημοσιεύει πολύ θετικά στοιχεία για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορωναϊού, καθώς και οι επιθετικές, στο εξωτερικό, και οι κατασταλτικές, στο εσωτερικό της χώρας, πολιτικές προκάλεσαν σημαντική μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό. Η Τουρκία κέρδιζε στο παρελθόν περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια από τις τουριστικές δραστηριότητες, το οποίο ισοδυναμούσε με περίπου 5% του ΑΕΠ.
 
 Ragip Duran (Ραγκίπ Ντουράν),
Turkish journalist

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.

https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-problimatikos-toyrkikos-toyrismos?fbclid=IwAR15IRFHxPv8xBzcQ_0IEGelezYQX-KAnA4tCIePDKP8IICwOBz2fT9t5EE
 
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.
 
6/6/2021


              ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            
 

 


 Όταν ο Τσαβούσογλου ασχολείται με τους τουρίστες
και τη δημόσια υγεία…

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διπλωμάτης υπ’αριθμον 1 του καθεστώτος, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη στη Βόννη, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας (Heiko Maas), ότι «όλοι, όσους θα βλέπουν οι τουρίστες στην Τουρκία, θα είναι εμβολιασμένοι έως τα τέλη Μαΐου».

Αυτά τα λόγια επικρίθηκαν ευρέως από τους εκπροσώπους Τύπου της αντιπολίτευσης και τους πολίτες. Διότι, η Τουρκία στα μέσα Μαΐου μπόρεσε να εμβολιάσει με τη δεύτερη δόση μόνο 10 εκατομμύρια από τους πολίτες της σε σύνολο 84 περίπου εκατομμυρίων κατοίκους, ελλείψει εμβολίων και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης της κρίσης της πανδημίας.

Για να πείσει το Γερμανό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι όλοι οι οδηγοί και οι ξεναγοί, καθώς και όλο το προσωπικό των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των ταξιδιωτικών γραφείων και των αεροδρομίων θα εμβολιαστούν.

Παρέλειψε να αναφέρει ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Γαλλία ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων κορωναϊού ανά 100.000 κατοίκους. Στις 5 Μαΐου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας -μη αποδεκτά, σημειωτέον, από όλους τους ειδικούς-, στα 229.491 τεστ κορωναϊού, διαπιστώθηκαν 26.476 θετικά κρούσματα και 356 θάνατοι. Το Υπουργείο, μπροστά στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων, μείωσε πρόσφατα τον αριθμό των τεστ.

«Είναι οι τουρίστες σημαντικότεροι από τους δικούς μας τους πολίτες;» ρωτά ο Μουχαρέμ Ιντζέ (Muharrem Ince), Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Κινήματος «Η Χώρα». «Πόσοι τουρίστες και ποιας εθνικότητας, πρέπει να με δουν, για να εμβολιαστώ;» διερωτάται ένας χρήστης του διαδικτύου. «Αντί του Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Υγείας ή το Επιστημονικό Συμβούλιο θα πρέπει να ανακοινώνει αυτά τα μέτρα, σωστά;», δήλωσε ένας γιατρός.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα ήταν ο Νουρί Ερσόι (Nuri Ersoy), Υπουργός Τουρισμού και, ταυτόχρονα, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας ταξιδιωτικών πρακτορείων στη χώρα, ο οποίος είχε προβλέψει ότι «στα τέλη Μαΐου ο αριθμός των κρουσμάτων κορωναϊού θα είναι μικρότερος των 5.000 και θα υποδεχθούμε τους τουρίστες μας». Ήταν ένα μήνυμα προς το Ρώσο Πρόεδρο που είχε ακυρώσει τις πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, όταν η Άγκυρα είχε στηρίξει την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Μόσχα.

 Ο Τσαβούσογλου υιοθετεί την ίδια ρητορική, για να διευκολύνει την άφιξη των Γερμανών τουριστών στην Τουρκία.

Το 2020, τα έσοδα από τον τουρισμό της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 65%, φτάνοντας τελικά στα 12 δισ. δολάρια. Φέτος, οι ειδικοί προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν λίγο περισσότερο από το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στην Τουρκία.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στον τομέα των ταχυμεταφορών και σε άλλους ιδιαιτέρως δραστήριους τομείς κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Τουρκία, δεν μπόρεσαν ακόμη, κατά προτεραιότητα, να εμβολιαστούν. Οι βουλευτές και άλλοι πολιτικοί αξιωματούχοι ήταν σημαντικότεροι από τους εργαζομένους.

Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος της Άγκυρας κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο, μεταξύ αυτών και δηλώσεις που δεν σέβονται την πραγματικότητα, για να δείξουν στους ξένους τουρίστες μία καθαρή, υγιή και ασφαλή Τουρκία, κάτι τελείως προπαγανδιστικό.
 
 Ragip Duran (Ραγκίπ Ντουράν),
Turkish journalist

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.

https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/otan-o-tsaboysogloy-asxoleitai-me-toys-toyristes-kai-ti-dimosia-ygeia?fbclid=IwAR3sTrsm0JnqJkU6XzjZKhZv12AgdkuYUqjK4NPaXTm4f47QGYvfe_Ln5Gs

6/5/2021