Η Τουρκία έτοιμη να “πατήσει γερά” και στο Αφγανιστάν με αμερικανικές ευλογίες αλλά και όρους.

 

Η Τουρκία έτοιμη να “πατήσει γερά” και στο Αφγανιστάν
 με αμερικανικές ευλογίες αλλά και όρους.

Η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει τη φύλαξη και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Άγκυρα επιβάλει όρους που πρέπει να συζητηθούν.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Άγκυρα έκανε την πρόταση αυτή στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον Μάιο, όταν οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν σε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν ως τις 11 Σεπτεμβρίου, έπειτα από 20 χρόνια.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει κάποιους από τους όρους για την εφαρμογή της επιχείρησης, με την Ουάσινγκτον να έχει συμφωνήσει να εξετάσει κάποιους από αυτούς, δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος.

«Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσφέρθηκε να φροντίσει για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Αυτή η πρόταση της Τουρκίας ενδέχεται να βοηθήσει να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Δύσης, που επλήγησαν μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ένα ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα και τις διαμάχες της με χώρες της ΕΕ για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η πρόταση της Άγκυρας προϋποθέτει τη στήριξη από τους εταίρους της.

«Σκοπεύουμε να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν υπό όρους. Ποιοι είναι οι όροι μας; Πολιτική, οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη. Αν τηρηθούν αυτά, μπορούμε να παραμείνουμε στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι», επεσήμανε ο Ακάρ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χαιρετίζουν την τουρκική πρόταση, όμως επεσήμαναν ότι η Άγκυρα ζητά πολλά για την αποστολή. Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αξιοπιστία της Τουρκίας, με δεδομένες τις άλλες διαφωνίες που έχει με τις ΗΠΑ, όμως σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον θα βρει έναν τρόπο να λειτουργήσει αυτή η διευθέτηση.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν το θέμα του Αφγανιστάν στη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής τους τη Δευτέρα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Καθώς γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί η διαμάχη που προέκυψε μετά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, γεγονός που ώθησε την Ουάσινγκτον να της επιβάλει κυρώσεις, η πρόταση της Τουρκίας ενδέχεται να αποτελέσει μια σπάνια κίνηση καλής θέλησης.

ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση λόγω της αμερικανικής στήριξης τους Σύρους Κούρδους μαχητές, για το Μεσανατολικό και τη δικαστική προσφυγή στις ΗΠΑ εναντίον τουρκικής κρατικής τράπεζας

Εξάλλου η διασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ ενδέχεται να πείσει κάποιες χώρες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν. Τον Μάιο η Αυστραλία έκλεισε την πρεσβεία της λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία διαθέτει περισσότερους από 500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, με Τούρκους αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα στρατεύματα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Από Militaire News - 08/06/2021
https://www.militaire.gr/i-toyrkia-etoimi-na-quot-patisei-gera-quot-kai-sto-afganistan-me-amerikanikes-eylogies-alla-kai-oroys/


     ΣXETIKA KEIMENA    




Ευθύμιος Τσιλιόπουλος: Στα χέρια των Τούρκων το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Επιπτώσεις για Ελλάδα και ΕΕ  (slpress.gr,6/6/2021)

'' (...) Μια μελέτη της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου το 2011 υπολόγισε ότι τουλάχιστον 4,5 δισ. δολάρια διακινούνται λαθραία από τη χώρα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με μελέτη του 2015 από την Integrity Watch Afghanistan, το 65% όλων των μετρητών που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν έχει κερδηθεί, μεταφερθεί, ή χρησιμοποιηθεί παράνομα.

(...)Ένα σημαντικό μέρος αυτών των μετρητών συνδέεται με το εμπόριο οπίου, από το οποίο το Αφγανιστάν παρήγαγε το 84% της παγκόσμιας προσφοράς από το 2015 έως το 2020, αναφέρει η έκθεση. Έως και το 85% αυτής της παραγωγής παπαρούνας πραγματοποιείται σε περιοχές που ελέγχονται ή επηρεάζονται από τους Ταλιμπάν και το εμπόριο ναρκωτικών χρηματοδοτεί έως και τις μισές δραστηριότητες της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Ο Γκρίζος Λύκος φυλάει τα πρόβατα

Αναθέτοντας τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ στην Τουρκία, το ΝΑΤΟ βάζει τον Γκρίζο Λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Κι όχι μόνον δίνει στον Ερντογάν την διακαιοδοσία να διαχειρίζεται τα πέρα-δώθε των διαφόρων “επισήμων” που ξεπλένουν τα έσοδα από το λαθρεμπόριο ηρωίνης, αλλά τον πληρώνει και από πάνω! Οι αποκαλύψεις Πεκέρ ήρθαν να προστεθούν σε σωρεία καταγγελιών για την σύμπραξη του τουρκικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα και δη με μεγαλο-λαθρέμπορους ναρκωτικών. Αυτό βέβαια είναι αποδεδειγμένο από την εποχή Σουσουρλούκ.

Με τη συμφωνία οι Τούρκοι θα αποκτήσουν μια ιδιόκτητη πύλη από και προς το Αφγανιστάν, διαχειριζόμενοι τους πόρους και εφαρμόζοντας επιλεκτικά ελέγχους. Ο έλεγχος του αεροδρομίου από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι θα εγγυάται την ασφάλεια των πτήσεων και την πρόσβαση δυτικών διπλωματών, επιχειρηματιών, καθώς και στελεχών υπηρεσιών ανοικοδόμησης και ΜΚΟ. Στην πραγματικότητα, όμως, οι Τούρκοι θα αποκτήσουν το ελεύθερο να διευκολύνουν την πρόσβαση σε άτομα της αρεσκείας τους και να κωλυσιεργούν εις βάρος όσων δεν θεωρούν συμβατούς με τα συμφέροντά τους. (...)

Πέραν όλων αυτών, η διαχείριση του αεροδρομίου δίνει την ευκαιρία στην Άγκυρα να στέλνει μαζικά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πλήθος επιλεγμένων μεταναστών, εξοικειωμένων, βέβαια, με τον χειρισμό όπλων, ίσως και με την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών. Με φτηνές πτήσεις της Turkish Airlines και την χωρίς βίζα είσοδο στην Τουρκία, πρέπει να αναμένουμε πολλούς περισσότερους “πρόσφυγες” και “επενδυτές” από το Αφγανιστάν.

Το ΝΑΤΟ, λοιπόν, δίνει στην Τουρκία τον “αέρα” στο προβληματικό Αφγανιστάν.(...) ''

Μπορείτε να διαβάσετε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο ΕΔΩ:
https://slpress.gr/diethni/sta-cheria-ton-toyrkon-to-aerodromio-tis-kampoyl-epiptoseis-gia-ellada-kai-ee/