H Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται…

Εδώ και αιώνες, η Βρετανική Αυτοκρατορία έχει το ψέμα ως το πιο τελειοποιημένο εργαλείο της, είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια σε αυτό το σπορ.



H Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται…


 Έγραφα το άρθρο που υποσχέθηκα για την ιστορία της πυρηνικής στρατηγικής μετά το 1945 και τη διαρκή διαπάλη μέσα στο δυτικό κατεστημένο μιας ολοκληρωτικής φιλοπόλεμης τάσης με την τάση των… “νορμάλ” ιμπεριαλιστών, προκειμένου να έχουμε το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ερμηνευθεί η τελευταία συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν, όταν άρχισε πάλι ο “κατακλυσμός”. Δεν προλαβαίνεις να σχολιάσεις ένα επεισόδιο και σού ‘ρχονται άλλα τρία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έκανε χρήση πραγματικών πυρών για να διώξει ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος από τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Το επεισόδιο έγινε την παραμονή των γιγαντιαίων ασκήσεων Sea Breeze Ουκρανίας και ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα (με συμμετοχή και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού – όχι, θα έλειπε, τρομάρα του!).

Η Βρετανία ισχυρίζεται ότι δεν έγινε κανένα επεισόδιο. Εμείς δεν έχουμε ανεξάρτητο τρόπο να διαπιστώσουμε αν έγινε. Έχουμε όμως ανεξάρτητο τρόπο να ξέρουμε ότι, εδώ και αιώνες, η Βρετανική Αυτοκρατορία έχει το ψέμα ως το πιο τελειοποιημένο εργαλείο της, είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια σε αυτό το σπορ. Μάλιστα, όταν οι Αμερικανοί είχαν ανάγκη να κατασκευάσουν την ιστορία με τα “όπλα μαζικής καταστροφής” του Σαντάμ στο Ιράκ, δεν τα πολυκατάφερναν από μόνοι τους και κατέφυγαν στον Τόνι Μπλερ και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να τους βοηθήσουν.

Την προηγουμένη του “ανυπάρκτου” επεισοδίου στη Μαύρη Θάλασσα και μόλις μερικές μέρες μετά την προσπάθεια Μπάιντεν μιας κάποιας αποκλιμάκωσης της έντασης ΗΠΑ και Ρωσίας, οι Βρετανοί υπέγραψαν επίσης μια τεράστια συμφωνία εκσυγχρονισμού του ουκρανικού ναυτικού που θα κοστίσει στους εξαθλιωμένους Ουκρανούς μερικά δις. Το μόνο στο οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει είναι σε πόλεμο κατά της Ρωσίας, το πρώτο θύμα της οποίας θα είναι η ίδια η Ουκρανία. “Θα πολεμήσουμε κατά των Γερμανών μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος των Ινδών”, όπως είχε πει κάποτε ο Τσώρτσιλ.

Το προηγούμενο της Λιβύης

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι θα φτάσουμε εκεί στην περίπτωση της Ουκρανίας, αξίζει πάντως να θυμίσουμε πώς έγινε ο πόλεμος στη Λιβύη, παρόλο που ο Ομπάμα, κατά δήλωσή του, δεν τον επιθυμούσε.

Οι Νεοσυντηρητικοί, που αντιμετώπιζαν τότε δυσκολίες στην Ουάσιγκτον, έδρασαν μέσω Γαλλίας και Βρετανίας, εκμεταλλευόμενοι την καθοριστική επιρροή του Ισραήλ, διοικούμενου από τον πατριάρχη του νεοσυντηρητισμού Νετανιάχου επί του Σαρκοζί (τόσο μεγάλη που ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να διορίσει τον Υμπέρ Βεντρίν ως Υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν υλοποίησε την απόφασή του, γιατί έβαλαν βέτο οι εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας υποστηρίζοντας ότι ο υποψήφιος έχει φιλοπαλαιστινιακές θέσεις…). Ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί έπεισε το 2011 τον Γάλλο πρόεδρο να ξεκινήσει την εκστρατεία κατά της Λιβύης με τη βοήθεια της Βρετανίας και οι Βικτόρια Νούλαντ και Χίλαρι Κλίντον ανέλαβαν να “βραχυκυκλώσουν” τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η Διεθνής της Καταστροφής

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ένας συνηθισμένος Βρετανός συντηρητικός πολιτικός. Είναι επίλεκτο μέλος της “Διεθνούς της Καταστροφής” (Μπάνον, Πομπέο, Νετανιάχου, Μόντι, Μπολσονάρου κτλ.). Έχει παραμερίσει όλες τις παραδοσιακές δεξαμενές σκέψεις του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος προς όφελος των πιο εξτρεμιστικών, ακροδεξιών, νεοφιλελεύθερων, νεοσυντηρητικών, φιλο-ισραηλινών, αντιοικολογικών και φιλοπόλεμων (οπαδών και της ανοσίας της αγέλης) αμερικανικών και διεθνών δεξαμενών σκέψης.

Για αυτό και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε πιθανώς μπροστά σε μια ακόμα εκδήλωση του “εμφυλίου πολέμου” που σοβεί στο εσωτερικό του παγκόσμιου κέντρου εξουσίας, δηλαδή στην ίδια την Αυτοκρατορία του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου και ο οποίος εκδηλώνεται κατά τρόπο οριζόντιο και συχνά παραπλανητικό σε όλα τα δυτικά (και όχι μόνο) κράτη.

Σήμερα έχουμε καταντήσει να μην έχει πολύ νόημα να ρωτάμε ποιος πολιτικός ή ποιο κόμμα κέρδισε τις εκλογές. Οι σωστές ερωτήσεις είναι ίσως “Ροκφέλερ ή Ρότσιλντ;”, “JPMorgan ή Goldman Sachs”.

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις στον Μπάιντεν

Δεν είναι άλλωστε όσα αναφέρουμε η μόνη ένδειξη που έχουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίθεση του Gatestone Institute, ακροδεξιού προπυργίου του νεοσυντηρητισμού στον Μπάιντεν για την πολιτική του έναντι και της Ρωσίας και της Κίνας με τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Ο Μπάιντεν δεν μαθαίνει ποτέ. Θέλει ακόμα να μιλήσει με την Κίνα”.

Ή την δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι δεν έχει στο άμεσο μέλλον η Κίνα δυνατότητα να καταλάβει την Ταϊβάν, δύο μόλις μέρες αφότου υποστήριξαν το αντίθετο δύο Αμερικανοί ναύαρχοι του Στόλου του Ειρηνικού.

Ή το στρίμωγμα του Μπλίνκεν από το CBS να κηρύξει περίπου πόλεμο στην Κίνα, τις προηγούμενες επθέσεις της Washington Post στον Μπάιντεν γιατί δεν παίρνει τηλέφωνο τον απελπισμένο Ζελένσκι κτλ.

Μέρκελ, Μακρόν, Ζελένσκι

Μας έκανε μεγάλη εντύπωση εξάλλου το γεγονός ότι η κίτρινη στο χρώμα εφημερίδα του City, oι Financial Times, δημοσίευσε την είδηση ότι Μέρκελ και Μακρόν σκέπτονται να καλέσουν τον Πούτιν στην επόμενη συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. Ποιος μπορεί να έχει και πως έχει μια τέτοια πληροφορία; Γιατί μια τέτοια διαρροή έγινε στον βρετανικό και όχι στον γαλλικό ή στον γερμανικό τύπο; Που αποσκοπεί η τόσο πρόωρη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας ιδέας;

Ανάλογες ενδείξεις, πίεσης δηλαδή στον Μπάιντεν να είναι πιο “αποφασιστικός” έναντι της Ρωσίας, είχαμε ολόκληρη την άνοιξη. Όπως είχαμε και τον κ. Ζελένσκι, που ξαφνικά βρήκε το πολύ ασυνήθιστο θάρρος να επικρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο γιατί βλέπει τον Πούτιν πριν δει τον ίδιο και γιατί δεν βάζει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Ζελένσκι άλλωστε ξεκίνησε την κρίση όταν “επανερμήνευσε” (επί Τραμπ ακόμα στις ΗΠΑ) τις συμφωνίες του Μινσκ τον περασμένο Οκτώβριο, προτείνοντας να γυρίσει ο ουκρανικός στρατός στο Ντονμπάς (μαζί με τις εξοπλισμένες με ισραηλινά όπλα νεοναζιστικές πολιτοφυλακές που έχει ενσωματώσει στις τάξεις του), να κλείσουν τα σύνορα με τη Ρωσία και μετά να δούμε τι θα γίνει! Ενώ στη συνέχεια έθεσε και ζήτημα επανακατάληψης της Κριμαίας που πρακτικά σημαίνει τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Είναι αδύνατο ο κ. Ζελένσκι να πήρε τις πρωτοβουλίες αυτές μόνος του. Κι όπως φαίνεται, με περίπου βεβαιότητα πλέον, δεν ήταν από την κυβέρνηση Μπάιντεν που έλαβε την αναγκαία ενθάρρυνση και προτροπή.

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος, διαχειριστής της σελίδας konstantakopoulos.gr και συνιδρυτής της Delphi Initiative. Εργάσθηκε στο παρελθόν σε ερευνητικά ιδρύματα της Γαλλίας και της Ελλάδας ως φυσικός, στο πρωθυπουργικό γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου ως ειδικός συνεργάτης για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών και στη Μόσχα ως διευθυντής του γραφείου του Αθηναϊκού Πρακτορείου επί δεκαετία και ως ανταποκριτής για πολλά μέσα. Συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Ράπτη (Pablo) στην έκδοση της διεθνούς επιθεώρησης για την Αυτοδιαχείριση “Utopie Critique”. Έχει γράψει τα βιβλία: “Η Κύπρος στο στόχαστρο – Γιατί θέλουν μια Κύπρο χωρίς Έλληνες” (Ινφογνώμων 2017), “Η Κύπρος σε Παγίδα” (Λιβάνης, 2008), “Η Αρπαγή της Κύπρου” (Λιβάνης, 2004) και “Φάκελος Ελλάς – Τα αρχεία των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών” (Λιβάνης, 1993).

 kosmodromio.gr/2021/06/24/


   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ      



 
1.
Ρωσία-Βρετανία: Εντείνεται η διένεξη στη Μαύρη Θάλασσα – Ανταλλαγή απειλητικών προειδοποιήσεων εκατέρωθεν.

Δεν θα δεχθούμε παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα, λέει το Λονδίνο στη Ρωσία, με τη Μόσχα να απαντά... προειδοποιώντας: «μην μας προκαλέσετε ξανά στη Μαύρη Θάλασσα».

 Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα και πως το Πολεμικό Ναυτικό της θα υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο, σε μια γραπτή δήλωση στο Κοινοβούλιο, έπειτα από την πρόσφατη αντιπαράθεση πολεμικού πλοίου με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηρίζει πάντα το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση», ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Βρετανία ότι διαδίδει ψέματα για την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε οιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από το βρετανικό ΠΝ ανοικτά των ακτών της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Στη δήλωσή του, ο Ουάλας ανέφερε πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender είχε προειδοποιηθεί για μια ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά και σημείωσε ότι η άσκηση πραγματοποιείτο εκτός του εύρους της θέσης του. Ο Ουάλας είπε, επίσης, πως ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 500 ποδών (152,4 μέτρων) πάνω από το Defender.

«Αυτά τα αεροσκάφη δεν έθεσαν σε άμεση απειλή το HMS Defender, όμως, ορισμένοι από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν ούτε ασφαλείς, ούτε επαγγελματικοί», σημείωσε και κατέληξε ότι το «το HMS Defender απάντησε επανειλημμένως μέσω ασυρμάτου VHF στις ρωσικές μονάδες και, σε κάθε περίπτωση, με ευγένεια και επαγγελματισμό».

Ρωσία προς ΗΒ: Μην μας προκαλέσετε ξανά στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή στη Μόσχα για επίσημη διπλωματική επίπληξη, αφού το βρετανικό πολεμικό πλοίο παραβίασε αυτά που θεωρεί το Κρεμλίνο ότι είναι τα δικά του χωρικά ύδατα, αλλά που η Βρετανία και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου λένε ότι ανήκουν στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την Βρετανίδα πρέσβη, Ντέμπορα Μπρόνερτ, για να της παραδώσει ένα «σκληρό διάβημα», ενώ και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε το Λονδίνο για «απροκάλυπτα ψέματα».

«Πιστεύουμε ότι ήταν μια εσκεμμένη και προμελετημένη πρόκληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για το συμβάν, στο οποίο η Μόσχα είπε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές.

«Σε περίπτωση επανάληψης μιας τέτοιας απαράδεκτης προκλητικής δράσης, εάν αυτές οι ενέργειες προχωρήσουν περαιτέρω, δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία επιλογή όσον αφορά τη νομική υπεράσπιση των συνόρων της Ρωσίας», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Η Μαύρη Θάλασσα, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί για να προβάλλει τη δύναμή της στη Μεσόγειο, αποτελεί εδώ και αιώνες σημείο ανάφλεξης μεταξύ της Ρωσίας και των ανταγωνιστών της, όπως η Τουρκία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και θεωρεί τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την ακτή της, ως ρωσικά ύδατα.

Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας και απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας για τη θάλασσα γύρω από αυτήν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι το πολεμικό πλοίο ενεργούσε σύμφωνα με το νόμο και βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

«Το σημαντικό σημείο είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Αυτά είναι τα ύδατα της Ουκρανίας και ήταν απολύτως σωστό να τα χρησιμοποιούμε για να πάμε από το Α στο Β», τόνισε ο Τζόνσον.

Η Βρετανία αμφισβήτησε τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ραμπ, να την αποκαλεί «αναμενόμενα ανακριβή».

Πηγή: Reuters
 
https://www.in.gr/2021/06/24/world/rosia-vretania-enteinetai-dieneksi-sti-mayri-thalassa-antallagi-apeilitikon-proeidopoiiseon-ekaterothen/


24 Ιουνίου 2021


2.

Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία αναμετρώνται στην Κριμαία.


 Η λανθάνουσα αναμέτρηση ανάμεσα στο ναυτικό δύο εκ των ισχυρότερων κρατών του κόσμου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας, δείχνει τις αποκλίνουσες τάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Τα επόμενα βήματα και από τις δύο πλευρές αναμένονται με ενδιαφέρον αλλά κι αγωνία.

Η είδηση, από τη ρωσική πλευρά, πως το αντιτορπιλικό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού HMS Defender προσπάθησε να ασκήσει δικαίωμα διέλευσης από την Οδησσό προς τη Γεωργία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπου και δέχθηκε προειδοποιητικές βολές από ένα πλοίο του ρωσικού λιμενικού, ενώ περισσότερα από 20 ρωσικά, μαχητικά αεροσκάφη το περικύκλωσαν, διαψεύστηκε από τη Μεγάλη Βρετανία. Το Λονδίνο δήλωσε πως οι Ρώσοι απλά έκαναν γυμνάσια με πυροβολικό στη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι σαφές ωστόσο πως η Μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμούσε μία σύγκρουση, αλλά ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς την άλλη πλευρά. Ως η πλέον παραδοσιακή ναυτική δύναμη, η Μεγάλη Βρετανία ήθελε να κατοχυρώσει πως διατηρεί το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το βρετανικό BBC.

Οι Ρώσοι μπορούν να διατείνονται πως όταν ένα πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται τόσο μακριά από τη χώρα του, έχουν δικαίωμα να ανησυχούν. Κάνοντας μάλιστα ένα λογοπαίγνιο με την ονομασία του βρετανικού πλοίου, πρότειναν πως θα έπρεπε το πλοίο να ονομάζεται Προβοκάτορας, αντί για Υπερασπιστής (Defender).

Η διαδρομή από την Κριμαία που ακολούθησε τo βρετανικό HMS Defender άγγιξε ευαίσθητες χορδές της Μόσχας. Η περιοχή της Κριμαίας, απ’ όπου πέρασε το πολεμικό πλοίο, είναι για τη Ρωσία ιδιαίτερη περίπτωση, από τον καιρό που ενάμιση αιώνα πριν είχαν διεξαχθεί οι πολεμικές επιχειρήσεις των Δυτικών απέναντι της, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας το 1856. Ίσως κι ακόμα πιο παλιά. Αλλά και σήμερα η Κριμαία διατηρεί τη σημασία της, τόσο για τη ρωσική ελίτ όσο και για τον χριστιανικό πληθυσμό. Όταν η Ρωσία εισέβαλε και ουσιαστικά προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, υπήρξε μία συγκινησιακή αντιμετώπιση στο εσωτερικό της, υπέρ του Κρεμλίνου. Βέβαια, η χερσόνησος διεθνώς αναγνωρίζεται ως ακόμα έδαφος της Ουκρανίας, καθώς η ένοπλη εισβολή της Μόσχας δεν θεωρείται νόμιμη.

Το ζήτημα ωστόσο παραμένει πως η Ρωσία θεωρεί πως περικυκλώνεται όλο και περισσότερο από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Η έντονη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στη τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία ανησύχησε το Κρεμλίνο, ενώ η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν επιβεβαίωσε το φορτισμένο κλίμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο κι αν υπήρχαν κάποιες πρωτοβουλίες για την άμβλυνση της αντιπαράθεσης.

Η Μεγάλη Βρετανία υπήρξε από τις δυνάμεις που συμφώνησαν για τη σκληρή στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία. Επιπρόσθετα, η συμφωνία για την από κοινού κατασκευή πολεμικών πλοίων και την κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ουκρανίας αποτελεί ακόμα μία πρόκληση για τη Μόσχα. Η Ουκρανία αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, όπου και θέλει να δείξει πως δεν θα ανεχθεί άλλους να ορίζουν τι θα ισχύει στον εγγύς περίγυρο της. Η Ρωσία βέβαια δεν θα ήταν διατεθειμένη να δεχθεί τέτοια επίδειξη ισχύος κοντά σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές της βάσεις, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστουπόλεως. Η απάντηση της, αλλά και η ευρεία δημοσιότητα που προσπάθησε να δώσει στη στάση της, είναι μάλλον εκδηλωτική της μελλοντικής της συμπεριφοράς.

Ηλίας Τασόπουλος

https://www.liberal.gr/world/rosia-kai-megali-bretania-anametrontai-stin-krimaia/386717


 25 Ιουνίου 2021



* * *

    Οι απόψεις, που δημοσιεύονται στα εκάστοτε- αποκλειστικά χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που τις διατυπώνουν.Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του blogger. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.