Η Τουρκία καίγεται, ο Ερντογάν κοιτά.


Χιλιάδες εκτάρια δασών στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου καίγονται εδώ και 10 ημέρες, αλλά το καθεστώς του «Ενός Ανδρός» ουδόλως είναι σε θέση να οργανώσει την κατάσβεση των πυρκαγιών. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η εξουσία κλείνει τα μάτια της και παραμένει ανενεργή οικειοθελώς ενώπιον αυτής της καταστροφής, διότι όλα αυτά τα δάση θα είναι ελεύθερα μετά για την ανέγερση, κυρίως, ξενοδοχειακών θερέτρων. Εξάλλου, η κυβέρνηση βιάζεται τόσο πολύ, που την 6η ημέρα των πυρκαγιών το Παλάτι του Ερντογάν εξέδωσε νομοθετικό διάταγμα, προετοιμάζοντας τη «νομική» βάση για την αδειοδότηση της κατασκευής των τουριστικών εγκαταστάσεων στη γη που ήταν πριν δημόσιος χώρος, αρμοδιότητας του Υπουργείου Δασοκομίας.

Η Άγκυρα αρνήθηκε αρχικά την ξένη βοήθεια για την πυρόσβεση. Διότι η Τουρκία διαθέτει μόνο τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, όλα μισθωμένα από τη Ρωσία. Η Ελλάδα, της οποίας η έκταση είναι τουλάχιστον πέντε φορές μικρότερη, διαθέτει 38!

Η Τουρκική δημόσια Αεροναυτική Ένωση («THK»), η οποία διέθετε 20 περίπου πυροσβεστικά αεροσκάφη, διαλύθηκε από τον Ερντογάν. Η Άγκυρα αναγκάστηκε τελικά να δεχτεί τη βοήθεια του Αζερμπαϊτζάν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι 100 πυροσβέστες, από το πρώτο, και δύο ειδικά αεροσκάφη, από τη δεύτερη. Η Εισαγγελία ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος των πολιτών που ζητούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παρέμβαση των ξένων χωρών. Ένας εκπρόσωπος του Παλατιού δήλωσε ότι πρόκειται για «μία επιχείρηση κατευθυνόμενη από το εξωτερικό με στόχο τη δυσφήμιση της Τουρκίας». Λες και το καθεστώς του Ερντογάν δεν ήταν ήδη αρκετά δυσφημημένο …

Ο ισχυρός (500.000 στρατιωτών) τουρκικός στρατός είναι πιθανότατα ο καλύτερα οργανωμένος θεσμός της χώρας. Διαθέτει ακόμη και μία ειδική πυροσβεστική μονάδα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι συνταγματάρχες θέλουν να παρέμβουν, αλλά ότι έχουν λάβει «αυστηρές εντολές» να μην κινητοποιηθούν. «Αυστηρές εντολές» στη σημερινή Τουρκία ένα πράγμα σημαίνει: τα μηνύματα του Παλατιού του Ερντογάν. Ο τελευταίος συνεχίζει να κάνει δηλώσεις που θυμώνουν τους πολίτες:

«Όταν καίγεται το δάσος, είναι φυσιολογικό να πεθαίνουν ζώα κλπ.. Αλλά θα ανταμείψουμε τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους. Θα τους πληρώσουμε».

«Οι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές είναι οι διευθύνσεις των τοπικών δήμων».

Η πλειονότητα των δήμων στις περιφέρειες, όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, είναι δήμοι της αντιπολίτευσης, οι κεμαλιστές σοσιαλδημοκράτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος («CHP»).
 
Όσον αφορά στα ΜΜΕ του Ερντογάν, διαδίδουν «fake news», σύμφωνα με τα οποία Κούρδοι τρομοκράτες καίνε τα δάση, ενώ κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί ως ύποπτος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, εάν χρειαστεί να αναζητήσουμε έναν υπεύθυνο για τις πυρκαγιές, «πρέπει να κατηγορήσουμε εκείνους που ενθάρρυναν για οικονομικά και δημοσιονομικά συμφέροντα την κλιματική αλλαγή». «Πράγματι, υπό συνθήκες ζέστης 50 βαθμών Κελσίου, με ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι από τον περασμένο Μάιο, ένα πολύ μικρό κομμάτι γυαλιού αρκεί, για να ξεκινήσει μία μεγάλη φωτιά. Ο άνεμος προκαλεί την εξάπλωση της.

Τουλάχιστον εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία εβδομάδα κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών. Πρόκειται κυρίως για πολίτες που εθελοντικά συμμετείχαν στην πυρόσβεση.

Αυτές οι πυρκαγιές έδειξαν για άλλη μια φορά ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν νοιάζεται για τη φύση και, το χειρότερο, για τη ζωή των πολιτών. Με γνώμονα το οικονομικό κέρδος το καθεστώς έχει μετατρέψει τα δάση της περιοχής σε έρημο.

Όταν η κυβέρνηση παρείχε βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σομαλία που επλήγη από πυρκαγιές, η αντιπολίτευση και η πλειονότητα των πολιτών διαμαρτυρήθηκαν έντονα: «Χρειαζόμασταν μόνο 4 εκατομμύρια δολάρια για  την αναζωογόνηση των υπηρεσιών της THK», δηλώνουν.

Ο  κόσμος διαμαρτυρήθηκε κατά του Ερντογάν και πάλι στη Μαρμαρίδα (Αιγαίο) για δύο λόγους: Ο δρόμος αποκλείστηκε, εξαιτίας της συνοδείας τουλάχιστον 50 οχημάτων του Προέδρου Ερντογάν, η οποία ήρθε στο κέντρο της πόλης. Τα πυροσβεστικά οχήματα έπρεπε να περιμένουν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έβγαλε λόγο στους καθ’ υποχρέωση συγκεντρωμένους αξιωματούχους, μοίρασε φακελάκια τσαγιού, όπως κάνει στο τέλος των προεκλογικών του ομιλιών. «Χρειαζόμαστε αεροπλάνα και νερό, για να σβήσουμε τη φωτιά, όχι τσάι!», φώναζαν ως σύνθημα.

Εφεξής, ακόμη και οι πρώην ψηφοφόροι του Ερντογάν αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η χώρα με το καθεστώς του Ενός Ανδρός χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο.
 
Ραγκίπ Ντουράν

https://tvxs.gr/news/kosmos/i-toyrkia-kaigetai-o-erntogan-koita?fbclid=IwAR2xI7j-ZiqeVarE8mdI05tkvKFQOBAzreqzolUbWYRWrEDWV6ycgw5ahjA

7/8/2021


                 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ              



Τουρκία: Οι εθελοντές χωρικοί,οι αφανείς ήρωες
 στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πήραν τα δίκρανα, τα φτυάρια και τις αξίνες και έφυγαν στα βουνά για να βοηθήσουν τους εξαντλημένους πυροσβέστες να βρουν τον δρόμο τους μέσα σε αυτές τις δύσκολες ζώνες όπου μαίνεται η μάχη κατά των πυρκαγιών στην Τουρκία.

Οι κάτοικοι των κυματιστών λόφων και των πευκόφυτων δασών κοντά στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου έγιναν οι αφανείς ήρωες μιας χώρας που δοκιμάζεται από ορισμένες από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στη ιστορία της.

"Βλέπετε αυτή τη μικρή φωτιά εκεί πέρα; Θα επέμβουμε για να πάμε να τη σβήσουμε αμέσως", λέει με υπερηφάνεια ο Μεχμέτ Γεσίμογλου, ένας 50χρονος καταστηματάρχης σε ένα χωριό της περιοχής Μούγλα (νοτιοδυτική Τουρκία), δείχνοντας με το δάκτυλο μια ανησυχητική εστία με κόκκινες και πορτοκαλί φλόγες. "Αν δεν το κάνουμε, θα μεγαλώσει και στη συνέχεια θα χρειαστούν ελικόπτερα και αεροπλάνα".

Οι Τούρκοι παρακολουθούν με τρόμο την καταστροφή που προκαλούν οι πυρκαγιές σε εδάφη που είναι από τα πιο γόνιμα της χώρας. Αυτοί οι αγροί κι αυτά τα λιβάδια, που έγιναν στάχτη, έδιναν ψωμί σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χωριά εκκενώθηκαν. Από τα υπάρχοντά τους, οι κάτοικοι ξέρουν ότι ελάχιστα μπορούν να τα ξαναβρούν μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Οι διανομές νερού και τροφίμων πλημμύρισαν από όλη τη χώρα, σε σημείο που οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τους Τούρκους να σταματήσουν να φέρνουν πράγματα: απλώς δεν υπήρχε χώρος για να αποθηκευτούν όλα αυτά.

Αντί να κατεβάσουν τα χέρια, πολλοί χωρικοί προτίμησαν να πάνε στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

"Κανείς ποτέ δεν ξέρει, αν δεν δοκιμάσει", λέει ο Τανζέρ Μπουλούτ, ένας άλλος χωρικός 30 ετών, ο οποίος κατευθύνεται προς ένα σύννεφο καπνού που σκεπάζει τον ορίζοντα.

"Προσπαθούμε πάνω απ΄όλα να είμαστε λογικοί. Βλέπουμε πού πάνε οι φλόγες και προσπαθούμε να πάμε εκεί πριν φθάσουν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αν και δεν είμαστε επαγγελματίες", εξηγεί.

Γνώση του εδάφους


Ορισμένοι κάτοικοι καθοδηγούν τους πυροσβέστες, δείχνοντάς τους ποια κατεύθυνση να πάρουν και βοηθώντας τους να βρουν τον δρόμο τους μέσα από ελικοειδείς δρόμους, που χάνονται συχνά μέσα στον καπνό της ημέρες, και φωτίζονται από τις φλόγες τη νύχτα.

Ένας άνδρας στέκεται στην άκρη του δρόμου, φωτίζοντας ένα μονοπάτι με μια λάμπα που έχει προσαρμόσει στο κράνος του, καθοδηγώντας με μια γκλίτσα τα οχήματα των πυροσβεστών.

Άλλο χωρικοί βοηθούν τους πυροσβέστες να ξετυλίξουν τις βαριές μάνικες στους ώμους τους μέχρι τις φλόγες.

"Ήταν πολύ απόκρημνα για να περάσει μια μπουλντόζα, αλλά τους έδειξα ένα διαβατό μονοπάτι για να φτάσουν χωρίς πρόβλημα στην κορυφή", διηγείται ο Χαγιατί Ζορλού, 55 ετών, δήμαρχος ενός χωριού της περιοχής Μούγλα, που είναι γνωστή για τα τουριστικά παραθαλάσσια συγκροτήματά της.

"Είναι επειδή ξέρω το έδαφος και είμαι ο μόνος εδώ. Δεν υπάρχει άλλος αξιωματούχος από τον δήμαρχο", προσθέτει.

Ο Χακάν Καραμπουλούτ, επικεφαλής ενός αποσπάσματος της πυροσβεστικής της Κωνσταντινούπολης που στάλθηκε στην περιοχή, δεν θυμάται πια πόσες φορές οι κάτοικοι προσέφεραν τη βοήθειά τους.

"Πρώτον, είναι οι οδηγοί μας. Δεύτερον, μας δείχνουν πού να ανεφοδιαστούμε σε νερό. Τρίτον, μας λένε πού είναι οι φωτιές. Τέταρτον, αναλαμβάνουν την τροφοδοσία, είτε πρόκειται για ένα γεύμα ή για νερά και αναψυκτικά. Και, πέμπτον, μας βοηθάνε να ξετυλίξουμε τις πυροσβεστικές μάνικες", εξηγεί.

Και υπάρχουν κι άλλα, υπογραμμίζει: "Υπάρχουν νέοι εδώ που είναι κυνηγοί και έχουν άριστη γνώση του εδάφους. Όταν συναντώ κάποιον από αυτούς και τον εμπιστεύομαι ότι γνωρίζει τον τόπο, δεν τον αφήνω".

https://www.capital.gr/diethni/3574821/tourkia-oi-ethelontes-xorikoi-oi-afaneis-iroes-sti-maxi-gia-tin-katasbesi-ton-purkagion

7/8/2021