ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Η ακτινογραφία της «εκτίναξης» του ΑΕΠ, υπό τη σκιά... υψηλότερων ή ανάλογων επιδόσεων σε όλη την Ε.Ε.
Η ακτινογραφία της «εκτίναξης» του ΑΕΠ,
υπό τη σκιά... υψηλότερων ή ανάλογων επιδόσεων σε όλη την Ε.Ε.
υπό τη σκιά... υψηλότερων ή ανάλογων επιδόσεων σε όλη την Ε.Ε.
Αναμενόμενη και μαθηματικά εξηγήσιμη η αύξηση 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο, επέτρεψε μεν τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών, ωστόσο το στοίχημα της ανάπτυξης κρίνεται στους επόμενους μήνες, σε συνάρτηση με τις παρενέργειες των ανατιμήσεων.
Σε νέα, υψηλότερη βάση, ακόμη και στην περιοχή του 5% από 3,6%, που είναι ο ετήσιος αναθεωρημένος στόχος, μπαίνουν οι προβλέψεις για τη φετινή ανάκαμψη, ενώ επανασχεδιάζονται οι φοροελαφρύνσεις, μετά τη διψήφια αύξηση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, με βασικούς κινητήρες την κατανάλωση, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (ναυτιλιακό συνάλλαγμα, μεταφορές) και τις επενδύσεις.
Στο εξάμηνο, η αύξηση του ΑΕΠ είναι 7%. Ωστόσο το «στοίχημα» της ανάπτυξης θα κριθεί τους τελευταίους μήνες, όπου η ακρίβεια θα έχει καλύψει το σύνολο των προϊόντων της αγοράς και οι επιπτώσεις στην κατανάλωση από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών θα είναι εμφανείς.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, καθώς μια γενικευμένη ακρίβεια που θα «κάψει» όχι μόνο τα εισοδήματα των πολιτών αλλά και τις μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των άμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αναθέρμανση της κατανάλωσης, που αποτελεί βασικό ζητούμενο για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία. Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν και από το πόσο ψηλά θα ανέβει φέτος ο πήχης των τουριστικών εσόδων, ο οποίος για την ώρα τοποθετείται στο 70% των εισπράξεων του 2019 (20 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 16,2% στο δεύτερο φετινό τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, η οποία λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη όχι μόνο γιατί είχε φανεί από τους πρόδρομους δείκτες, αλλά γιατί η σύγκριση έγινε με ένα διάστημα που ήταν παραγωγικά «νεκρό», λόγω της πολύμηνης καραντίνας της χώρας. Συνεπώς, ήταν μαθηματικά αδύνατο να μην υπάρξει ανάπτυξη, ακόμη και αν η αγορά στο δεύτερο τρίμηνο φέτος παρέμενε κλειστή.
Πράγμα που δεν συνέβη, οπότε η αναπήδηση της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει τη «θεωρία του ελατηρίου», ότι έπειτα από ύφεση 15,2% (β’ τρίμηνο 2020!) βαθιά, έρχεται εκτίναξη του ΑΕΠ με γρηγορότερους ρυθμούς από το κανονικό. Ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα, το ελατήριο λειτούργησε πολύ καλύτερα σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που πέρυσι βρέθηκαν σε ανάλογα βάθη ύφεσης και φέτος έπιασαν μεγαλύτερες ταχύτητες στο ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ιρλανδίας έτρεξε με 21,1%, της Ισπανίας με 19,8%, της Γαλλίας με 18,7%, της Ιταλίας με 17,3%, ενώ κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται Πορτογαλία με 15,5% ανάπτυξη, Γερμανία με 9,2%, Λιθουανία με 8,6%, Τσεχία με 7,8%. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης σημείωσε αύξηση 14,3% στο δεύτερο τρίμηνο και της Ε.Ε. 13,2%. Την ίδια στιγμή, ενώ η απασχόληση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ το ίδιο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1,8% και 1,9% αντίστοιχα, στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,6%, έναντι αύξηση 3,3% στη Γερμανία, 4,3% στην Ισπανία, 1,9% στη Γαλλία και την Ιταλία.
Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση είναι αποτέλεσμα της πορείας των παρακάτω δεικτών:
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ: Παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ αγαθών και υπηρεσιών: Σημείωσαν αύξηση κατά 22,6%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ αγαθών και υπηρεσιών: Παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
Σε δημοσιονομικό πεδίο, η αύξηση του ΑΕΠ οδηγεί σε μικρότερα ποσοστά το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ αυξάνει κατά 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις, όπως έχει φανεί μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος αφήνει παράθυρο για αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στη Βουλή.
Μάριος Χριστοδούλου
https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/309351_i-aktinografia-tis-ektinaxis-toy-aep-ypo-ti-skia-ypsiloteron-i
8/9/2021
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
1.
ΑΕΠ +16% σε σχέση με αυτό του lockdown
Πανηγυρίζουν και αλληλοσυγχαίρονται στην Κυβέρνηση γιατί, το 2ο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16% (σε τρέχουσες τιμές με εποχική διόρθωση) σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Μόνο που η σύγκριση γίνεται με το 2ο τρίμηνο του 2020 που η χώρα βρισκόταν σε σκληρό lockdown και τότε το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 16,1%.
Πανηγυρίζουν και αλληλοσυγχαίρονται γιατί ο τζίρος της οικονομίας (δεν πρόκειται για κανενός είδους ανάπτυξη) επανήλθε στα προ ενός έτους επίπεδα. Παραθέτουμε την πορεία του ΑΕΠ (αναθεωρημένα στοιχεία) την περίοδο της πανδημίας :
1ο τρίμηνο 2020 – 1,4%
2ο τρίμηνο 2020 – 16,1%
3ο τρίμηνο 2020 – 10,1%
4ο τρίμηνο 2020 – 7,8%
1ο τρίμηνο 2021 – 3,7%
2ο τρίμηνο 2021 + 16,0%
Ήταν αναπόφευκτο μετά 5 τρίμηνα μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ να υπάρξει μια αντίστροφη πορεία. Αν όμως συγκρίνουμε το φετινό 2ο τρίμηνο, με το αντίστοιχο του 2019 τότε καταγράφεται μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6%. Αν μάλιστα συγκρίνουμε το φετινό 1ο εξάμηνο, με το αντίστοιχο του 2019, τότε η μείωση είναι 3,8%.
Ο Κ. Μητσοτάκης θέλοντας να επικοινωνήσει το «χαρμόσυνο νέο» για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ έγραψε στο twitter: «Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τρίμηνο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία (που το είδε;) Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».
«Μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα» Αβραάμ Λίνκολν.
Η ΕΛΣΤΑΤ, στο τελευταίο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναθεώρησε τα στοιχεία των προηγούμενων τριμήνων. Έτσι η μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2021 περιορίστηκε από – 4,9% σε – 3,7% (+ 833 εκατ.) και του 1ο τριμήνου του 2020 από – 1,9% σε – 1,4% (+ 327 εκατ.). Για τις σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων ανά τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει χαρακτηριστικά :
«Η Eurostat και οι Εθνικές Στατιστικές Αρχές του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος συνεργάζονται για την έκδοση κατευθυντηρίων γραμμών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των στατιστικών προκλήσεων που ανακύπτουν εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με τις μεθοδολογικές συστάσεις και οδηγίες της Eurostat, για την εποχική προσαρμογή των χρονολογικών σειρών, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, οι επιπτώσεις αυτές προτείνεται να αντιμετωπιστούν ως ακραίες τιμές…. Με την προσθήκη νέων παρατηρήσεων στις χρονολογικές σειρές, ο τύπος των ακραίων τιμών ενδέχεται να αλλάξει, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές αναθεωρήσεις, στα ήδη δημοσιευμένα εποχικά διορθωμένα στοιχεία» (Τα έντονα γράμματα είναι του συντάκτη).
Στην ΕΛΣΤΑΤ ψάχνονται να βρουν κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των στατιστικών προκλήσεων και προαναγγέλλουν σημαντικές αναθεωρήσεις σε ό,τι έχουν ανακοινώσει. Μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε τα στοιχεία ως απλώς ενδεικτικά και τίποτα περισσότερο.
Το Δημόσιο Χρέος
Παράλληλα, με την οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το δημόσιο συναλλαγματικό χρέος (Κεντρικής Διοίκησης) εξακολουθεί να αυξάνεται υπονομεύοντας την όποια μελλοντική προσπάθεια ανάκαμψης. Το 2ο τρίμηνο του 2021 το χρέος αυξήθηκε κατά 6,5 δις. Ενώ το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε συνολικά κατά 13,3 δις. Τέλος από την αρχή του 2020 έχει αυξηθεί κατά 31,3 δις και αισίως έχει ανέλθει σήμερα σε 387,3 δις ή το 226,6% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού διαχειρίστηκε αποτελεσματικά την πανδημία (κάποιοι λίγοι αρνητές φταίνε που δεν έχει επιτευχθεί το «τείχος ανοσίας»), αφού αντιμετώπισε τις πυρκαγιές (καλύτερα δε γινότανε), έχει εξασφαλίσει και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας με εισαγόμενες ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συγχαρητήρια κύριοι, έχετε βάλει την Ελλάδα σε δρόμο χωρίς επιστροφή.
Νίκος Ιγγλέσης
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr
https://www.anixneuseis.gr/%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b9%ce%b3%ce%b3%ce%bb%ce%ad%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b5%cf%80-16-%cf%83%ce%b5-%cf%83%cf%87%ce%ad%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c-%cf%84%ce%bf/
9/9/2021
Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο κάτω από τα δυσμενή σενάρια
και προφανώς είναι μη βιώσιμο και κάτω από πραγματικά σενάρια.
2.
Παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ – Η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιαπωνία έχει τον χειρότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, προσεχώς 400.000.000.000 ευρώ.
Η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιαπωνία για πρώτη φορά στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ και πλέον διαθέτει τον υψηλότερο – άρα και χειρότερο – δείκτη διεθνώς στο 236% με όρους κεντρικής διοίκησης έναντι 233% της Ιαπωνίας.
Η Ιταλία που ενίοτε αναφέρεται ως πρόβλημα στο χρέος έχει φθάσει η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 155% περίπου.
Καλλιεργείται λανθασμένα η εντύπωση ότι από τα 387 δισεκ. του χρέους μαζί με τα 36,5 δισεκ. repos τα 243 δισεκ. είναι των μηχανισμών στήριξης, έχουν ρυθμιστεί με την μεγάλη συμφωνία του 2018, οπότε… δεν υπάρχει πρόβλημα.
Λάθος.
Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο κάτω από τα δυσμενή σενάρια και προφανώς είναι μη βιώσιμο και κάτω από πραγματικά σενάρια.
Η Ιταλία που ενίοτε αναφέρεται ως πρόβλημα στο χρέος έχει φθάσει η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 155% περίπου.
Καλλιεργείται λανθασμένα η εντύπωση ότι από τα 387 δισεκ. του χρέους μαζί με τα 36,5 δισεκ. repos τα 243 δισεκ. είναι των μηχανισμών στήριξης, έχουν ρυθμιστεί με την μεγάλη συμφωνία του 2018, οπότε… δεν υπάρχει πρόβλημα.
Λάθος.
Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο κάτω από τα δυσμενή σενάρια και προφανώς είναι μη βιώσιμο και κάτω από πραγματικά σενάρια.
Ο πληθωρισμός που εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, θα μεταβάλλει την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και αυτό σημαίνει ότι… θα ξεκινήσει σταδιακά η αύξηση των επιτοκίων.
Μόνο μια αύξηση 0,50% στα επιτόκια παρέμβασης σε βάθος χρόνου θα έχει επίπτωση πάνω από 120 μονάδες βάσης στις αποτιμήσεις των ομολόγων και μια άνοδος των επιτοκίων δεν θα αυξήσει μόνο τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, θα επιβαρύνει το προφίλ χρέους της Ελλάδος.
Ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το μεν χρέος προσεγγίζει τα 400 δισεκ. και το ΑΕΠ πέραν του 2021 και 2022 δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς – λογιστικής φύσεως -.
Ας ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα από το 2023 θα επανέλθει στους δημοσιονομικούς κανόνες δηλαδή σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό σημαίνει ότι το 2,2% του ΑΕΠ από τα δημόσια έσοδα θα καταλήγει για την διαχείριση του χρέους.
Μόνο μια αύξηση 0,50% στα επιτόκια παρέμβασης σε βάθος χρόνου θα έχει επίπτωση πάνω από 120 μονάδες βάσης στις αποτιμήσεις των ομολόγων και μια άνοδος των επιτοκίων δεν θα αυξήσει μόνο τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, θα επιβαρύνει το προφίλ χρέους της Ελλάδος.
Ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το μεν χρέος προσεγγίζει τα 400 δισεκ. και το ΑΕΠ πέραν του 2021 και 2022 δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς – λογιστικής φύσεως -.
Ας ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα από το 2023 θα επανέλθει στους δημοσιονομικούς κανόνες δηλαδή σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό σημαίνει ότι το 2,2% του ΑΕΠ από τα δημόσια έσοδα θα καταλήγει για την διαχείριση του χρέους.
Το ελληνικό κρατικό χρέος μόνο αυξάνεται
Είναι εντυπωσιακό αλλά το ελληνικό κρατικό χρέος, μόνο αυξάνεται και επί της ουσίας η μόνη πραγματική παρέμβαση το haircut του PSI+ ουσιαστικά μηδενίστηκε, καθώς συνεχίζει να έχει αυξητικές τάσεις.
Πρώτη φορά στην ιστορία η Ελλάδα θα βρεθεί με σχεδόν 400 δισεκ. χρέος είναι η χειρότερη επίδοση και ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός, θα φέρει την εθνική οικονομία προ αρνητικών εκπλήξεων.
Όχι η κατάσταση δεν είναι καλή και δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή όταν το χρέος έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει πάλι σοβαρό πρόβλημα χρέους και αυτό χρήζει μεγάλης προσοχής.
Δεν μπορεί το χρέος να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και ως απόλυτο μέγεθος και ταυτόχρονα, να θεωρούν κάποια ότι τα πράγματα πάνε καλά.
Η επιδείνωση του χρέους θα αποτελέσει μείζονος σημασίας πρόβλημα για την Ελλάδα, η αύξηση του χρέους είναι παραλογισμός.
Επιδείνωση δεικτών
Πάντως είναι εντυπωσιακό οι δύο βασικότεροι οικονομικοί δείκτες για την Ελλάδα, το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα που αμαυρώνουν την ορθή δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος με τα πρωτογενή πλεονάσματα, έχουν επιδεινωθεί.
Το χρέος έχει φθάσει ήδη τα 387,32 δισεκ. με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου 2021.
Συνολικό χρέος Ελλάδος 387,32 δισεκ. ευρώ Μάρτιος 2021
Δάνεια από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 131 δισεκ. ευρώ
Δάνεια από Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας 59,8 δισεκ. ευρώ
Διμερή Δάνεια διακρατικά GLF 51,8 δισεκ. ευρώ
Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου 78 δισεκ. ευρώ
Έντοκα Γραμμάτια 12,6 δισεκ. ευρώ
Ομόλογα που διακρατούνται από ΕΚΤ και ομόλογα PSI περίπου 2 δισ
Ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ SMP 2,3 δισ
Συμφωνίες επαναγοράς – repos 36,56 δισεκ. ευρώ
Δάνεια από το πρόγραμμα Sure και λοιπά δάνεια 5,38 δισεκ.
Το άθροισμα όλων αυτών και κάποιων μικρών ποσών από την ΤτΕ και άλλες πηγές διαμορφώνεται στα 387,32 δισεκ.
Η αύξηση του χρέους που θα συνεχιστεί γιατί η Ελλάδα θα πάρει και 13 δισεκ. δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα προβαίνει και σε εκδόσεις ομολόγων ή πράσινων ομολόγων αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, αρνητικό προπομπό σε μια χώρα με άκρως αρνητική προϊστορία με το χρέος.
Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα φθάνει σωρευτικά την περίοδο 2020 με 2021 στα 33-34 δισεκ. υπερβαίνει δηλαδή τα 30,8 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Μνημόνια και πανδημία έχουν μετατρέψει την ελληνική οικονομία σε ζόμπι (6/9/2021)
Εκρηκτική αύξηση 16,2% για το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο - Προς αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021 (7/9/2021)