Τι σημαίνει η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 
 (1)  Οι δυναμικές της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
Η βασική ισορροπία αυτή την περίοδο θα είναι ανάμεσα στον στρατιωτικό και τον θρησκευτικό τομέα.
  (2)Δίκτυο Χακάνι: Η πιο επικίνδυνη ένοπλη οργάνωση των Ταλιμπάν.



Τι σημαίνει η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν.


Η σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν αποτελεί ένα σοκ για τη διεθνή κοινότητα. Το ότι αυτή στελεχώνεται από πρόσωπα επικηρυγμένα από το FBI είναι το λιγότερο. Τη μεγαλύτερη έκπληξη πιθανότατα δοκιμάζουν όχι οι αποχωρήσαντες Αμερικανοί, αλλά οι περιφερειακές δυνάμεις (Κίνα, Ρωσία, Ιράν) που ευελπιστούν να ρυμουλκήσουν τους Ταλιμπάν σε μία συνεργασία με στόχο τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και την προώθηση της ευρασιατικής ολοκλήρωσης.

Η νέα αφγανική κυβέρνηση δεν είναι "συμπεριληπτική”, όπως την ήθελαν οι παραινέσεις των διεθνών παικτών. Τα στελέχη της προέρχονται αποκλειστικά από τους κόλπους των Ταλιμπάν και την εθνότητα των Παστούν. Αλλά αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί στον προσωρινό χαρακτήρα της κυβέρνησης, εν αναμονή της Λόγια Τζίργκα (συνέλευσης των φυλών) η οποία προβλέπεται να νομιμοποποιήσει τη νέα κατάσταση.

Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στο πώς αναδιατάσσονται οι ισορροπίες στο εσωτερικό των Ταλιμπάν, όπου αποτελεί κοινό μυστικό ότι επικρατούσαν τριβές το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην "Ντόχα”, ήτοι την αντιπροσωπεία που είχε εγκατασταθεί στο Κατάρ για να διεξαξάγει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, και την "Κανταχάρ”, δηλ. την παραδοσιακή εγχώρια ηγεσία.

Χαρακτηριστικός είναι ο σχετικός παραγκωνισμός του μέχρι πρότινος φερόμενου ως βέβαιου νέου πρωθυπουργού, μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ντόχα, ο οποίος περιορίζεται σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπό τον μουλά Χασάν Αχούντ.

Ο νέος πρωθυπουργός αποτελεί μία από τις πιο αινιγματικές φυσιογνωμίες των Ταλιμπάν: μολονότι δεν είχε λάβει μέρος στο αντάρτικο κατά των Σοβιετικών τη δεκαετία του '80 αναδείχθηκε κατόπιν σε θρησκευτικό αρχηγό από τους πιο σκληροπυρηνικούς, θιασώτη του κινήματος Deobandi (που γεννήθηκε στην ινδική υποήπειρο επί αποικιοκρατίας προσφέροντας μιαν αυστηρή αντιδυτική εκδοχή του Ισλάμ) και ευθύνεται για μερικές από τις πιο ακραίες ενέργειες του "Εμιράτου του Αφγανιστάν” την περίοδο 1996-2001, όπως η καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στο Μπαμιγιάν και η απαγόρευση της εκπαίδευσης των γυναικών. Καθ΄όλη την προηγούμενη εικοσαετία βρισκόταν εξόριστος στο Πακιστάν.

Η ανάδυσή του ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση του ρόλου που έχουν εξασφαλίσει οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν υπό τον (ευρισκόμενο από τις 5 Σεπτεμβρίου στην Καμπούλ) στρατηγό Φαϊζ Χαμίντ στον έλεγχο των αφγανικών πραγμάτων – ιδίως αν συνδυασθεί με το διορισμό του Σιρατζουντίν Χακάνι ως υπουργού Εσωτερικών.

Το "δίκτυο Χακάνι” διατηρούσε τον καιρό της σοβιετικής εισβολής ισχυρούς δεσμούς με τη CIA και σε κάθε περίπτωση επηρεάζεται από το Πακιστάν. Ο Σιρατζουντίν Χακάνι φέρεται να είναι αυτός που βοήθησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν να διαφύγει από τα βουνά της Τόρα Μπόρα το 2001, ενώ χαρακτηρίζεται από το FBI "τρομοκράτης με διεθνή δράση”.

Με άλλα λόγια, το Πακιστάν έσπευσε να προκαταλάβει κάθε άλλο παίκτη, παίζοντας δυνατά τα χαρτιά του, με την πεποίθηση ότι ο διεθνής παράγοντας θα υποχρεωθεί όπως και αν έχει να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν.

Του Κώστα Ράπτη

https://www.capital.gr/diethni/3580357/ti-simainei-i-nea-kubernisi-ton-talimpan


8/9/2021


          ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ          

 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιουλλάχ Μουτζαχίντ
ανακοινώνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

1.
Οι δυναμικές της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
Η βασική ισορροπία αυτή την περίοδο θα είναι ανάμεσα στον στρατιωτικό και τον θρησκευτικό τομέα.

Μετά την ανακήρυξη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν σχημάτισαν την πρώτη προσωρινή κυβέρνηση τους.

Πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης, είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις γυναικώνοι οποίες ζητούσαν να μην περιθωριοποιηθούν κοινωνικά και στις οποίες οι Ταλιμπάν απάντησαν με πυροβολισμούς.

Ασχέτως της κυβέρνησης, σε πολιτικό επίπεδο, η ηγεσία των Ταλιμπάν διαμορφώνεται ως εξής:

Επικεφαλής είναι ο Σεΐχης Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα.Αναπληρωτές του είναι ο Μουλά Γιακούμπ Ουμαρί, ο Σιραντζουντίν Χακάνι και ο Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.

Επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι ο Μουλά Μοχαμάντ Χασάν Ακχούντ, προερχόμενος από την περιοχή της Κανταχάρ. Θεωρείται από τους ιδρυτές των Ταλιμπάν, περιλαμβάνεται στην λίστα των τρομοκρατών του ΟΗΕ και για 20 χρόνια ήταν επικεφαλής της Ρεχμπαρί Σούρα ( Ανώτατο Συμβούλιο) των Ταλιμπάν.

Ο Ακχούντ ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του προηγούμενου καθεστώτος των Ταλιμπάν, θεωρείται ότι κλίνει περισσότερο προς την θρησκεία, παρά προς τον στρατιωτικό τομέα. Ο Ακχούντ είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν στενές σχέσεις με τον πνευματικό ηγέτη των Ταλιμπάν Σεΐχη Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα, ο οποίος αναμένεται να λάβει την θέση του Ανώτατου Ηγέτη (περίπου με τον ίδιο τρόπο που ισχύει στο Ιράν), στο άμεσο μέλλον.

Ο Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, εκ των ιδρυτών και αυτός των Ταλιμπάν, ορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός. Έχει πάρει τον τίτλο του «Μουλά» και το όνομα Μπαραντάρ που σημαίνει αδερφός, κατευθείαν από τον ιδρυτή και πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ. Με την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001, ο Μπαραντάρ δραπέτευσε στο Πακιστάν, αλλά οι Αμερικανοί τον συνέλαβαν το 2010. Αφέθηκε ελεύθερος το 2018, επί προεδρίας Τραμπ, για να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα για την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Δεύτερος αναπληρωτής πρωθυπουργός ορίστηκε ο Μαουλαβί Χανάφι ο οποίος είναι Ουζμπέκος. Προς το παρόν είναι άγνωστη η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του πρωθυπουργού και των δύο αναπληρωτών πρωθυπουργών.

Εκτιμάται ότι ο καθένας από αυτούς θα αναλάβει την εσωτερική ή την εξωτερική πολιτική, αλλά δεν είναι βέβαιο.

Από τους υπουργούς, ιδιαίτερη σημασία έχουν δύο. Ο υπουργός Άμυνας Μοχαμάντ Γιακούμπ είναι ο μεγαλύτερος γιος του αποθανόντος Μουλά Ομάρ, μέλος της Ρεχμπαρί Σούρα και επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής των Ταλιμπάν από το 2016. Ο υπουργός Εσωτερικών Σιραντζουντίν Χακάνι είναι ο επικεφαλής των συμμάχων των Ταλιμπάν, του Δικτύου Χακάνι και ο πρώτος στην λίστα καταζητουμένων από το FBI.

Από άποψη ισχύος, ιδιαίτερη σημασία έχει ο έλεγχος των ενόπλων Ταλιμπάν και των υπολειμμάτων των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν που έχουν προσχωρήσει στο νέο καθεστώς.

Ο Κάρι Φασιχουντίν, γνωστός και ως κατακτητής του Βορρά, προερχόμενος από τους Τατζίκους, ορίστηκε ως αρχηγός του Στρατού, ενώ συμμετέχει στην στρατιωτική επιτροπή.

Επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής, η οποία θεωρείται η ισχυρότερη στο Αφγανιστάν, είναι ο Μουλά Γιακούμπ Ουμαρί. Εκτός από τον Φασιχουντίν, σε αυτή συμμετέχουν και οι Μουλά Σαντάρ Ιμπραχίμ και Μουλά Αμπούλ Καυαγιούμ Ζακίρ, ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές. Το κύρος του Φασιχουντίν έχει αυξηθεί, αφού σε αυτόν πιστώνεται η κατάληψη του Παντσίρ.

Η στρατιωτική επιτροπή θα πρέπει να συνυπάρξει με την ομάδα των ειδικών δυνάμεων των Ταλιμπάν, την Σάρα Κιτάα (Κόκκινη Μονάδα). Υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την χώρα τάγματα και άλλες μονάδες και διοικείται από τους Πιρ Αγκά, Χάτζι Ουσμάν Τουραμπί, Μπιλάλ Φατίχ Ζαντράν και Ουμάρ Γιασίρ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιουλλάχ Μουτζαχίντ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και γίνεται προσπάθεια να συμμετέχουν σε αυτή και πρόσωπα από άλλες περιοχές της χώρας. Τόνισε ότι δεν αποτελεί επιλογή των Ταλιμπάν η πολιτική που βασίζεται σε εθνοτικά κριτήρια και ότι θα κινηθούν σε μια περισσότερο συμπεριληπτική κατεύθυνση. Ο ίδιος ο Μουτζαχίντ δεν θα είναι επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού και Ενημέρωσης, αλλά υφυπουργός και εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού.

Εκτός από τους προηγούμενους στην κυβέρνηση συμμετέχουν και οι άλλοι 12 υπουργοί, επικεφαλής των διάφορων υπουργείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν χωρίσει τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν σε δύο ομάδες:

 Η ομάδα του Νότου περιλαμβάνει 14 επαρχίες και βρίσκεται υπό την διοίκηση του Μουλά Γιακούμπ Ουμαρί.

Η ομάδα του Νότου-Ανατολής περιλαμβάνει 20 επαρχίες και βρίσκεται υπό την διοίκηση του Σιραντζουντίν Χακάνι. Δηλαδή κάτω από την διοίκηση των δύο αναπληρωτών του Σεΐχη Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα.

Από τις 18 επιτροπές που έχουν σχηματίσει οι Ταλιμπάν, η οικονομική επιτροπή θεωρείται σημαντική γιατί μαζί με την στρατιωτική, ελέγχουν το λαθρεμπόριο οπίου, το οποίο αποτελεί σημαντικό οικονομικό πόρο για την οικονομία.

Αν και μικρότερη, εξίσου σημαντική είναι η επιτροπή των μυστικών υπηρεσιών της οποίας ηγείται ο Μουλά Αμπντούλ Χακ Ουασίκ.

Εκτός κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας των Ταλιμπάν, βρίσκεται το δεύτερο σε ισχύ και κύρος πρόσωπο, μετά τον Ανώτατο Ηγέτη, ο Σεΐχης Αμπντούλ Χακίμ, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος και μέντορας όλων των ηγετών των Ταλιμπάν από την ίδρυση τους το 1994. Η συμβολή του αναμένεται να είναι καθοριστική σε ότι αφορά τα θρησκευτικά θέματα.

Οι Ταλιμπάν παρουσίασαν μια κυβέρνηση που έχει τις δικές της δυναμικές. Η βασική ισορροπία αυτή την περίοδο θα είναι ανάμεσα στον στρατιωτικό και τον θρησκευτικό τομέα.

Ωστόσο, το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αναμένεται να έρθει σύντομα στο προσκήνιο. Τότε θα πρέπει να αναλάβει δράση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, καθώς και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Μουλά Χενταγιατουλάχ Μπάντρι, Κάρι Ντιν Μοχάμεντ Χανίφ και Χάτζι Μοχάμεντ Ιντρίς.

 Βαγγέλης Χωραφάς,
 διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/,
δείτε περισσότερα στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-denamikes-tes-keverneses-ton-talimpan_gr_613864d9e4b0aac9c01d7bd8?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles

8/9/2021


 
2.
Δίκτυο Χακάνι: Η πιο επικίνδυνη ένοπλη οργάνωση των Ταλιμπάν.

 
Η προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν περιλαμβάνει δύο εκπροσώπους του δικτύου Χακάνι, οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Ουάσινγκτον και κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναμενόταν, το δίκτυο Χακάνι έχει επιβληθεί ως πρωταγωνιστικός παράγοντας στο νέο αφγανικό κράτος, μετά την κατάρρευση του παλαιού καθεστώτος και την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.
Ποιοι είναι οι Χακάνι;

Η ένοπλη αυτή οργάνωση ιδρύθηκε από τον Τζαλαλουντίν Χακάνι, που έγινε γνωστός στην δεκαετία του 1980 ως ήρωας του αντισοβιετικού τζιχάντ. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Χακάνι περιλαμβάνεται στα πολύτιμα ατού της CIA κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, όπως το Πακιστάν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν απευθείας τους μουτζαχεντίν.

Κατά την διάρκεια του δεκαετούς πολέμου, το κόστος του οποίου θα αποδειχθεί καθοριστικό για την διάλυση της ΕΣΣΔ, και στην συνέχεια, μετά την σοβιετική αποχώρηση, ο Τζαλαλουντίν Χακάνι διατηρεί στενές σχέσεις με τους ξένους τζιχαντιστές, ανάμεσά τους και τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αργότερα, συμμαχεί με τους ταλιμπάν, που επέβαλαν τον έλεγχό τους στο Αφγανιστάν το 1996, έπειτα από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ πολέμαρχων, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και την καταστροφή της Καμπούλ. Γίνεται υπουργός του ισλαμιστικού καθεστώτος μέχρι την ανατροπή του το 2001 από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι πέθανε το 2018 έπειτα από μακρά ασθένεια. Ο γιος του Σιρατζουντίν τον αντικατέστησε στην ηγεσία του δικτύου.

Χάρις στην οικονομική και στρατιωτική του ισχύ και την αιματηρή του φήμη, το δίκτυο Χακάνι θεωρείται ημιαυτόνομη οργάνωση παραμένοντας ωστόσο στο νεφέλωμα των ταλιμπάν.

Το δίκτυο Χακάνι, οι βάσεις του οποίου βρίσκονται στο ανατολικό Αφγανιστάν --το δίκτυο διαθέτει βάσεις και στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο βορειοδυτικό Πακιστάν-- κατακτά εξέχουσα θέση εντός του κινήματος των ταλιμπάν. Το 2015, ο Σιρατζουντίν Χακάνι ορίζεται υπαρχηγός του ισλαμιστικού κινήματος.
Γιατί θεωρούνται τόσο επικίνδυνοι;

Το δίκτυο Χακάνι θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από εκατοντάδες από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων ετών κατά των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και κατά των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.

Εχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επιβάλει εναντίον του κυρώσεις.

Οι Χακάνι θεωρείται ότι χρησιμοποιούν συχνά καμικάζι, οδηγούς αυτοκινήτων ή φορτηγών παγιδευμένων με εκρηκτικά ή ανθρώπους που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά συμβολικών τόπων από όπου γνωρίζουν ότι δεν θα βγουν ζωντανοί. Γνωρίζουν να διαπράττουν σύνθετες επιθέσεις, με πολλά θύματα, κατά σημαντικών στόχων, κυρίως στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Οι Χακάνι κατηγορούνται για πληθώρα δολοφονιών, ανάμεσά τους και η απόπειρα κατά του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι το 2008, για απαγωγές δημόσιων λειτουργών και Δυτικών, με στόχο την απόσπαση λύτρων ή την ανταλλαγή κρατουμένων.

Θεωρείται επίσης ότι το δίκτυο διατηρεί διαχρονικά στενές σχέσεις με τον πακιστανικό στρατό, τον οποίο το πρώην αφγανικό καθεστώς, και όχι μόνο, κατηγορούσε ότι ενεργούσε για την αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός ναύαρχος Μάικλ Μάλεν έχει χαρακτηρίσει το 2011 τους Χακάνι "πραγματική πτέρυγα" των μυστικών υπηρεσιών του Ισλαμαμπάντ.

Το δίκτυο Χακάνι συνέβαλε σημαντικά στις επιτυχίες των ταλιμπάν, στους οποίους προσφέρουν τις πλέον ετοιμοπόλεμες δυνάμεις, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο. Στην ίδια έκθεση, το δίκτυο Χακάνι χαρακτηρίζεται "κύριος συνδετικός κρίκος" ανάμεσα στους ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.
Ποιος είναι ο ρόλος τους στην νέα αφγανική κυβέρνηση;

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, ένα από τα σημαντικότερα της κυβέρνησης. Θα είναι επιφορτισμένος με την διατήρηση της ασφάλειας του Αφγανιστάν, την ώρα που η οργάνωσή του είναι αναμεμειγμένη σε μυριάδες επιθέσεις κατά του προηγούμενου καθεστώτος.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα κληθεί να αντιμετωπίσει την απειλή της τοπικής πτέρυγας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αν και οι ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος έχουν πολεμήσει λυσσωδώς μεταξύ τους στο ανατολικό Αφγανιστάν, το προηγούμενο αφγανικό καθεστώς κατηγορούσε ο δίκτυο Χακάνι ότι διεξήγε επιθέσεις για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, επιθέσεις που ήταν συχνά οι πιο πολύπλοκες από αυτές για τις οποίες το ΙΚ αναλάμβανε την ευθύνη.

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τα αναρίθμητα προβλήματα που προέρχονται από τις εθνοτικές διαιρέσεις του Αφγανιστάν, καθώς και την εγκληματικότητα.

Ο θείος του, ο Χαλίλ Χακάνι, ανέλαβε το υπουργείο Προσφύγων.

Και οι δύο τους περιλαμβάνονται στην λίστα των καταζητουμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων συνοδεύει τα ονόματά τους.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

https://www.capital.gr/diethni/3580454/diktuo-xakani-i-pio-epikinduni-enopli-organosi-ton-talimpan

8/9/2021




ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ




Mohammad Hassan Akhund

 
Ταλιμπάν: Η "παλιά φρουρά" σε θέσεις κλειδιά στο προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο-Ποιος είναι ο Χασάν Αχούντ που επιλέχθηκε ως εκτελεστικός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν.