Ημερολόγια Κορωνοϊού του Γιώργου Παππά:: 12 & 18 Οκτωβρίου 2021

 

 


Ημερολόγιο κορωνοϊού, 18 Οκτωβρίου 2021,
για να αναμένουμε προετοιμασμένοι την γρίπη τουλάχιστον.


1.

 Γιατί μας απασχολεί η γρίπη; Επειδή είναι, ιστορικά, φονέας εκατομμυρίων, επειδή έχει δώσει πανδημίες σε τακτά χρονικά διαστήματα (και είναι πάντα ο βασικός υποψήφιος της κάθε επόμενης πανδημίας), επειδή οι ιοι που την προκαλούν έχουν την συνήθεια να ανασυνδυάζονται μεταξύ τους και να παρουσιάζουν δυσάρεστες εκπλήξεις, επειδή αυτές οι εκπλήξεις μπορεί να προσβάλλουν με μοιραία αποτελέσματα όλες τις ηλικίες, επειδή δεν θέλουμε κι άλλο παθογόνο πάνω από αυτό που ήδη έχουμε να διαχέεται στην κοινότητα, και επειδή είναι ίσως καιρός να εφαρμόσουμε κάποια από τα διδάγματα της τρέχουσας πανδημίας στην βελτίωση της αντιμετώπισης της γρίπης.

2.

 Θα έχουμε γρίπη φέτος; Κανείς δεν ξέρει. Πέρυσι είχαμε μηδέν κρούσματα στην Ελλάδα, μηδέν νοσηλείες και θανάτους στην Ευρώπη. Γιατί δεν εξαφανίστηκε ο ιος; Επειδή συνεχίζει να σέρνεται σε μικρή κυκλοφορία σε όλη την διάρκεια του χρόνου σε τροπικές περιοχές. Γιατί φοβόμαστε ότι ενδέχεται να επιστρέψει φέτος; Επειδή, καλώς ή κακώς, ούτε τα περσινά περιοριστικά μέτρα υπάρχουν, μήτε η συμμόρφωση του κόσμου με την ατομική προστασία αναμένεται καλύτερη, και δεν είναι ότι μάθαμε να καθαρίζουμε τον αέρα των κλειστών χώρων για να περιορίσουμε την μετάδοσή της. Και γιατί να αγχωνόμαστε για κάτι που, κατά τα άλλα, παρατηρείται κάθε χρόνο; Επειδή δεν θέλεις ΚΑΙ γρίπη ΚΑΙ SARS-CoV-2, άσε που δεν έχουμε (και να μην αποκτήσουμε δηλαδή) επαρκή στοιχεία για το πώς συμπεριφέρονται σε ταυτόχρονη λοίμωξη ενός ατόμου.

3. 

Ποιοι είναι οι ιοι της γρίπης; Μεγάλη οικογένεια. Οι γένους Α είναι οι σημαντικότεροι, και προσβάλλουν και πολλά ζωικά είδη- φυσικός τους ξενιστής είναι τα υδρόβια πτηνά (θαλασσοπούλια, γλάροι, αγριόπαπιες και αγριόχηνες), και από εκεί μεταφέρονται σε οικόσιτα πτηνά, χοίρους, και τον άνθρωπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο εν τέλει. Δεκάδες εδώ οι ιοι, που τους ονομάζουμε με βάση τον τύπο των επιφανειακών πρωτεϊνών τους: Υπάρχουν 16 τύποι H (αιμοσυγκολλητίνη) και 9 Ν (νευραμινιδάση)- υπάρχουν και κάτι συμπληρωματικοί στις νυχτερίδες, δεν μας απασχολούν (μάλλον!). Έτσι έχουμε Η1Ν1 (πανδημία του 1918, πανδημία του 1977 που μπορεί και να διέφυγε από πείραμα σε εργαστήριο, πανδημία του 2009), Η2Ν2 (πανδημία του 1958), Η3Ν2 (πανδημία του 1968). Στην κυκλοφορία βρίσκονται Η1Ν1 και Η3Ν2.

4. 

Δεν είναι όλα τα Η1Ν1 ίδια, ούτε όλα τα Η3Ν2. Οι ιοι αυτοί έχουν δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: πρώτον κάνουν λάθη στην μεταγραφή του γενετικού τους υλικού, συνέχεια, οπότε προκύπτουν μικρομεταλλάξεις που τους δίνουν καινούριο προφίλ που δεν το πιάνει η ανοσία που έχουμε αποκτήσει από προηγούμενη επαφή ή παλιό εμβολιασμό (antigenic drift λέγεται και κάνει τον ιο και fast και furious). Δεύτερον, το γενετικό τους υλικό είναι σε κομμάτια ανεξάρτητα, που άνετα μπορούν να ανασυνδυαστούν με κομμάτια γενετικού υλικού άλλου ιου γρίπης, και να φτιαχτεί κάτι σαν τέρας του Φρανκενστάιν και να μην είναι άκακο: ο Η1Ν1 της πανδημίας του 2009 (που είναι πλέον ο ενδημικός Η1Ν1) ήταν ανασυνδυασμός ανθρώπινου Η3Ν2, χοίρειου Η1Ν1 και ενός ακόμη ιου πτηνών). Πού γίνεται ο ανασυνδυασμός; Κλασικά στους χοίρους: οι ιοι γρίπης των πτηνών δένουν σε υποδοχέα a23 (στο  έντερο των πτηνών), αυτοί των ανθρώπων σε a26 (στο ανώτερο αναπνευστικό κυρίως). Οι χοίροι έχουν και τους δύο υποδοχείς. Και μπορούν να μολυνθούν ταυτόχρονα από διαφορετικής προέλευσης ιους και να γίνουν εργαστήριο φυσικής βιοτρομοκρατίας.

5. 

Το ανησυχητικό με τους ιους της γρίπης Α είναι λοιπόν ότι υπάρχουν εκεί έξω πολλοί ιοι γρίπης των πτηνών (Η5Ν1, Η7Ν9, Η9Ν2, για να πούμε τους βασικότερους) οι οποίοι μπορούν σπάνια να μεταδοθούν στον άνθρωπο με πολύ μεγάλη θνητότητα (έως και >50%για κάποια στελέχη), αλλά ευτυχώς δεν μπορούν να μεταδοθούν ακόμη από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν θέλει πολύ όμως, μια προσαρμογή από το a23 στο a26 (OK, πολύ απλοϊκό αυτό, αλλά 4 αλλαγές είναι βασικές, συν λίγη προσαρμογή σε χαμηλότερο pH). Και αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο στέλεχος, δεν θα έχει κανείς διασταυρούμενη ανοσία από άλλα στελέχη γρίπης. Εξ ου και έχει αναπτυχθεί ένα λίαν εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης του τι ιοι γρίπης κυκλοφορούν (η Maria van Kerkhove του WHO έχει πολλή σχετική βιβλιογραφία στο ενεργητικό της, ειδικά για Η5Ν1), εξ ου και θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όσων ασχολούνται επαγγελματικά με χοίρους και οικόσιτα πτηνά. Για να μην μεταφέρουν αυτοί στα ζώα έναν ανθρώπινο στέλεχος και επιτρέψουν έναν απευκταίο ανασυνδυασμό.

6.

 Υπάρχουν και ιοι γρίπης του γένους Β:  κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά στον άνθρωπο, δεν προκαλούν πανδημίες, είναι βραδύτερης κινητικότητας, και προτιμούν τα παιδιά. Τα άλλα γένη τα αφήνουμε στην άκρη ως μη σημαντικά. Δύο τύποι γρίπης Β κυκλοφορούν, ο Brisbane και ο Yamagata, ο τελευταίος ενδέχεται να υποχωρεί από την παγκόσμια κυκλοφορία όπως σημειώνει και σε ένα άρθρο του ο Marios Koutsakos από την Μελβούρνη- βλέπε σχόλια για το άρθρο. Όταν σε ένα έτος γρίπης επικρατούν ιοι Β, έχουμε λιγότερες ΜΕΘ και λιγότερους θανάτους, π.χ. στην Ελλάδα το 2017-18 και το 2011-12. Ενίοτε βέβαια οι ιοι Β απλά κάνουν μια έξαρση του προϋπάρχοντος επιδημικού κύματος των ιων γένους Α, εκεί προς τα τέλη του χειμώνα.

7.

 Είναι η γρίπη ανάλογης βαρύτητας του SARS-CoV-2;  Στο πρώτο σχόλιο υπάρχει ένας πίνακας από ετήσια έκθεση του ΕΟΔΥ που δείχνει ότι η μέγιστη κάλυψη κλινών ΜΕΘ από γρίπη που έχει παρατηρηθεί είναι 185 κλίνες. Αυτή ήταν η χειρότερη ημέρα γρίπης στην Ελλάδα, την περίοδο 2010-11 συνέβη. Χωρίς περιοριστικά μέτρα. Αν είχαμε σήμερα 185 κλίνες ΜΕΘ από SARS-CoV-2 θα πανηγυρίζαμε. Στατιστικό για όσους συνεχίζουν να υποτιμούν την πανδημία γύρω μας. Ετησίως, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εναλλαγή κυκλοφορίας μεταξύ Η1Ν1 και Η3Ν2, πέρυσι θα ήταν η σειρά του Η1Ν1 κανονικά, αλλά μηδενίσαμε με μισά και άσωστα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσαμε. Την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, πεθαίνουν από 42 έως 172 άτομα ετησίως από γρίπη (σε έτη κυριαρχίας του Η3Ν2 μπορεί να είναι περισσότεροι, μη καταγεγραμμένοι. Με τον SARS-CoV-2 έχουμε περισσότερους στην εβδομάδα... .

8.

 Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την γρίπη; Οι συνήθεις ύποπτοι ευπαθείς, με καρδιολογικά, αναπνευστικά, νευρομυϊκά, μεταβολικά (διαβήτης και παχυσαρκία), ανοσοκατασταλτικά υπόβαθρα, συν την εγκυμοσύνη.

9.

 Έχουμε φάρμακα; Είμαστε τυχεροί που το τρέχον στέλεχος Η1Ν1 είναι ευαίσθητο σε αναστολείς νευραμινιδάσης, σαν το oseltamivir που χορηγείται ευρύτατα- φαίνεται να έχει αποτέλεσμα σε πρώιμη χορήγηση, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν και αμφισβητίες της αποτελεσματικότητάς του, υπάρχει και εισπνεόμενο αντίστοιχο, το zanamivir. Το παλαιότερο Η1Ν1, εποχής 1977-2009, ήταν ανθεκτικό (αλλά το έπιανε η αμανταδίνη που δεν πιάνει ετούτο- προτιμάμε τον τρέχοντα συνδυασμό). Ψάχνονται νέα φάρμακα στον χώρο, και το molnupiravir για εκεί πήγαινε πριν εστιάσει στον SARS-CoV-2 η Merck, και το favipiravir (που παρουσιάστηκε ως μαγική θεραπεία για τον SARS-CoV-2 δεκάδες φορές) από εκεί ξεκίνησε, υποσχόμενο παραμένει και το baloxavir, και δοκιμές με μονοκλωνικά υπάρχουν. Αλλά καλύτερη η πρόληψη.

10. 

Τα εμβόλια για την γρίπη είναι πλέον τετραδύναμα, καλύπτουν Η1Ν1 και H3N2 και τα δύο Β που κυκλοφορούν. Τα εμβόλια παρασκευάζονται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που πρωτοπαρασκευάστηκαν το 1940: απενεργοποιημένος ιος που έχει "καλλιεργηθεί" σε αυγά (εξ ου και το θέμα με αλλεργία στα αυγά- αν έχεις αλλεργία, καλό είναι να αποφύγεις το εμβόλιο, αν δεν έχεις όμως αλλεργία μπορείς να κάνεις το εμβόλιο τρώγοντας ομελέτα). Υπάρχουν νεότερες προσεγγίσεις όπου χρησιμοποιείς κυτταρικές σειρές, κοστίζουν περισσότερο. Υπάρχει εμβόλιο με εξασθενημένο ιο, προτείνεται στις ΗΠΑ και αλλού για παιδιά, ρινικής χορήγησης- θέλει προσοχή μην επαναποκτήσει σθένος ο ιος, ή είναι πιο εξασθενημένος από τον ιο ο εμβολιασθείς. Υπάρχει το Flublok, ανασυνδυασμένης τεχνολογίας (ανεπτυγμένο σε κύτταρα εντόμων- κάπου ένας "αμφισβητίας επιστήμονας" θα βλέπει στον ύπνο του τον Jeff Goldblum στην Μύγα). Μπορείς να βάλεις ανοσοενισχυτικά (ειδικά αν είναι πολύτιμες οι δόσεις, σε καιρό πανδημίας), ενώ άλλοι προτείνουν διπλάσια δόση σε ηλικιωμένους. Το μείζον ερώτημα είναι αν οι νέες πλατφόρμες εμβολίων, π.χ. mRNA, θα μπορέσουν να δώσουν ένα αποτελεσματικό, πρακτικό εμβόλιο.

11.

 Το πρόβλημα με την τρέχουσα μέθοδο είναι ότι θες αυγά. Και στην διαδικασία "καλλιέργειας" του ιου εκεί, μπορεί ο ιος να κάνει τις μεταλλάξεις του, και να πάρεις λάθος στέλεχος, Επίσης, αν σου προκύψει πανδημία από γρίπη των πτηνών, ενδέχεται να μην έχεις πτηνά για να σου κάνουν αυγά. Το άλλο πρόβλημα με το εμβόλιο της γρίπης είναι ότι πρέπει να μαντεύεις ποιο στέλεχος H1N1 και ποιο Η3Ν2 θα κυκλοφορήσει. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχιζόμενη αστοχία στο Η3Ν2, άλλο καλύπτει το εμβόλιο, ξαδερφάκι του κυκλοφορεί εκεί έξω, εξ ου και την περίοδο 2019-2020, 1 στους 3 που μπήκε σε ΜΕΘ ή απεβίωσε από γρίπη ήταν εμβολιασμένος (τις άλλες χρονιές είναι 1 στους 5-7). Εξ ου και τελικά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι γύρω στο 60%. Ακόμη όμως κι αν δεν προλαμβάνουν τη νόσο, φαίνεται ότι περιορίζουν την βαρύτητα, οπότε...

12. 

Εμβολιαζόμαστε για την γρίπη: οι άνω των 60, οι ευπαθείς, όσοι φροντίζουν ευπαθείς ή βρέφη κάτω των 6 μηνών, συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, συγκεκριμένοι κλειστοί πληθυσμοί. Γιατί δεν εμβολιαζόμαστε όλοι, θα μου πεις. Και γιατί δεν εμβολιάζουμε τα παιδιά όπως π.χ. στις ΗΠΑ. Σύνθετη συζήτηση με υπέρ και κατά και την έννοια του antigenic sin, θέλει μόνο του ανάρτηση. Το ευχάριστο είναι ότι οι υγειονομικοί έχουμε κάπως συμμορφωθεί, δείτε τον Πίνακα στο σχόλιο 2, με την τραγική εμβολιαστική κάλυψη του 2015-6 στα νοσοκομεία: 10,9%!!!!. Σε αυτό το χωράφι φύτρωσε η μανία των επαγγελματιών αμφισβητιών του εμβολίου για τον SARS-CoV-2, στην άγνοια και την παραίτηση της πολιτείας από το να μορφώσει για τον εμβολιασμό και την ατομική και δημόσια υγεία, και από την εφαρμογή των στοιχειωδών κανόνων της τελευταίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

https://www.facebook.com/giorgos.pappas.376/posts/10159847985242490


18/10/2021
 



Ημερολόγιο κορωνοϊού, 12 Οκτωβρίου 2021,
 τώρα που τελείωσε η πανδημία...

1.
Τι θα πει "δεν τελείωσε"; Όλοι συμπεριφέρονται σαν να έχει λήξει: η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων θεωρεί πως δεν υπάρχει πανδημία έτσι κι αλλιώς. Η πολιτεία από την άλλη αφήνει τους εμβολιασμένους να συνωστισθούν σε κλειστούς χώρους, με αμφίβολη ποιότητα αέρα, ακόμη και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες έντονης εκπνοής χωρίς μάσκα, βλέπε διασκέδαση κάθε είδους- αυτό στην Ελεούσα το λέγαμε infection transmission pressure (πααίνς γυρεύοντας στην καθομιλουμένη). Είπαμε, ο εμβολιασμένος ως μολυσματική μονάδα είναι το 1/10 του ανεμβολίαστου, αλλά...πώς μετά είναι απαραίτητη η μάσκα σε ανοιχτούς χώρους από θεατές (ποδοσφαίρου, παράστασης, συναυλίας); πώς είναι απαραίτητη αντίθετα η μάσκα σε σχολές χορού π.χ. (που έχουν και περιορισμό στην συγκέντρωση ατόμων σε έναν χώρο); Και κάποια στιγμή δεν πρέπει να δούμε το θέμα των ταυτόσημων ονομάτων στα πιστοποιητικά ανοσίας (με το δικό μου πιστοποιητικό μπορεί να περάσει παντού ένας, όποιος, Γιώργος Παππάς), όπως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος έλεγχος τήρησης μέτρων. Ναι, είναι πολιτικές οι αποφάσεις, αλλά δείχνουν συντεχνιακές (βλέπε και το "άνευ ελέγχου" των εκκλησιών), ή, αν δεν είναι συντεχνιακές, δίνουν σαφές μήνυμα εορτασμών.

2.

 Ακόμη όμως και οι Δανοί, υπολόγιζαν ότι πρέπει να φτάσουν στο 90% εμβολιασμένων άνω των 12 ετών, και να διατηρούν κάποιους μικρούς περιορισμούς, ώστε να μην έχουν δυσάρεστες φθινοπωρινές και χειμερινές εκπλήξεις. Αν παραμείνεις χαμηλότερα και ανοίξεις ανεξέλεγκτα, ενδέχεται τα Χριστούγεννα να θυμίζουν τα περσινά (στα σχόλια το σχετικό άρθρο του Kai Kupferschmidt από το Science και η αναλυτική έκθεση από το Staten Serum Institut- στα Δανικά όμως).

3.
Δεν τελείωσε καμία πανδημία, δυστυχώς ούτε για τους εμβολιασμένους, πολύ περισσότερο για τους ανεμβολίαστους. Οπότε τι κάνουμε; Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να παρουσιάσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο (όχι ασαφές, όπως τα "νικήσαμε και σας περιμένουμε καλοί μας τουρίστες, τώρα και για χειμερινά σπορ"). Να εξηγήσει με λεπτομέρεια τι περιμένουμε για το Νοέμβριο και τα Χριστούγεννα, τι διακυβεύεται, αναλύοντας τις παραμέτρους που μπορούν να απορρυθμίσουν την όποια πρόβλεψη (να μας σκάσει  κάποιο νέο, παράξενο στέλεχος βασικά). Να γίνει επίσης επικοινωνιακή, ειδικά στις μέρες μας που παρατηρείται μια συντονισμένη αυξημένη επιθετικότητα των "αντιρρησιών" πάσης φύσεως: η επικοινωνία απαιτεί σαφήνεια και ακριβολογία και μεταδοτικότητα και επιμονή και συχνότητα παρουσίας. Από τα τρέχοντα πρόσωπα που διακινούν το επίσημο αφήγημα στα ΜΜΕ και τον τύπο, λείπουν κάποιες από αυτές τις παραμέτρους- ορισμένα δε από αυτά τα πρόσωπα, με την αμετροέπεια και την φιλαυτία τους, κακό κάνουν (ειδικά όταν εμπλέκονται και πολιτικοί σε άγρα μελλοντικών ψήφων). Τα πρόσωπα που εξυπηρέτησαν με επιτυχία την επικοινωνία στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν: είναι ευθύνη τους να επανέλθουν στο προσκήνιο, δεν φτάνουν οι επιστημονικές ημερίδες την ώρα που στα καφενεία ανακυκλώνεται παραπληροφόρηση, και επαγγελματίες "αμφισβητίες" επιστήμονες περιφέρονται από πόλη σε πόλη σε μαζώξεις σε σπίτια (σα να πουλάνε τάπερ). Έχουμε όλοι ευθύνη (και ναι, όλοι έχουμε δουλειές και όλοι δεν έχουμε χρόνο...), άλλοι θεσμική και άλλοι μικρότερης εμβέλειας, να συνεχίζουμε, μονότονα, να επαναλαμβάνουμε: η πανδημία δεν τελείωσε, εμβολιαστείτε μήπως και της κόψουμε την φόρα.  

4.

 Κι αν δεν θέλει η πολιτεία να το κάνει (εφόσον ούτε καν τιμωρεί, άμεσα και δραστικά, θρασύτατους αντιρρησίες που βρίσκονται στο μισθολόγιό της), ας βγει μπροστά η τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΚ, σε μια χώρα που υπάρχουν τοπικοί άρχοντες ανεμβολίαστοι, πολλά ζητάω). Ας κάνει την εκστρατεία της στα ΚΑΠΗ και τις γειτονιές, ας κινητοποιήσει δίκτυα πολιτιστικών συλλόγων (δεν είναι μόνο για να ανάβουμε φωτιές τις Απόκριες...), ας πάει να σταθεί έξω από κάθε εκκλησία την Κυριακή, ας φωνάξει τους επαγγελματικούς συλλόγους υγείας της κάθε περιοχής να τρέξει μαζί τους. Ας εξηγήσει τα απλά: πως ένα λεωφορείο γεμάτο ανθρώπους πέφτει σε γκρεμό κάθε 1-2 μέρες και σκοτώνονται όλοι, κι αυτό το λεωφορείο λέγεται πανδημία και ιος. Πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και πως η παραπληροφόρηση είναι εκούσια παραμόρφωση των γεγονότων από ανθρώπους που θέλουν να γίνουν πλούσιοι, να γίνουν βουλευτές, να καλλιεργήσουν διχασμούς και κοινωνική ανασφάλεια στην χώρα, την Ευρώπη, τον όποιο πολιτισμό μας περιβάλλει. Ας τους εξηγήσουν πως το φθαρτό του σώματος μας η θεολογία απαιτεί να το φροντίζουμε οι ίδιοι, ας τους εξηγήσουν πως η "αμιγής ελληνικότητα" που υπερασπίζονται προσομοιάζει σε ποσοστά εμβολιασμού και δοξασίες σε κάποιους βόρειους γείτονες άλλης εθνικότητας (και δεν είμαι εγώ ο μισαλλόδοξος και ρατσιστής προφανώς), ας επισημάνουν πως συμμορίες γεννιούνται έτσι- το ξαναζήσαμε πριν λίγα χρόνια μέσα στην αγανακτισμένη μακαριότητά μας, ας εξηγήσουν πως κάθε ανακύκλωση ανοησίας ενδέχεται να τροφοδοτεί την διστακτικότητα του ευπαθούς γείτονα και εν τέλει την επικίνδυνη εκθεσή του στον ιο, ας αποδομήσουν τους βαρύγδουπους προφήτες του επιστημονικού ψεύδους.

5. 

Κι ας σταματήσουν, ίσως, για ένα λεπτό κι αυτοί οι έμποροι του ψεύδους, ας σκεφτούν πού τελειώνει η προσωπική τους προβολή και πού αρχίζει η άγνοια ή η υστεροβουλία τους, που όμως ενδέχεται να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Ας σεβαστούν όσους έχουν άλλες ανηφόρες υγείας να ανεβούν, και η συνέχιση της πανδημίας (αυτή που οι ίδιοι οι "παντογνώστες" τροφοδοτούν) κάνει αυτές τις ανηφόρες δυσκολότερες. Ας σταματήσουν να περιφέρονται σε κανάλια θεωρώντας πως όλος ο κόσμος κινείται γύρω από αυτούς και τα citations τους και τους τίτλους τους, ας βγουν για μια φορά να περπατήσουν στην πραγματικότητα, ας σταματήσουν να μυξοκλαίνε σαν την Μάρθα Καραγιάννη στις Θαλασσιές τις Χάντρες επειδή δεν τους ζήτησαν την γνώμη.

6.

 Κι ας κάνουν, όσοι μπορούν, κάτι. Τα πανεπιστήμια π.χ. έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν μόνα τους για τον καθαρό αέρα των αιθουσών διδασκαλίας. Οι εταιρείες και οι χώροι εστίασης έχουν την δυνατότητα να καθαρίσουν τον αέρα τους- καλό θα κάνει στους ίδιους και την εικόνα τους, στους εργαζόμενους και τους πελάτες τους. Κι όλοι, ας μάθουμε να φοράμε μια έρμη μάσκα- την διαφορετικότητά μας δεν την αναδεικνύουμε με το να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, την αγένειά μας και την ανοησία μας αναδεικνύουμε.

7.

 Κι ας κινηθούμε με κάθε τρόπο, κάθε νέος εμβολιασμός είναι όφελος. Ας κυνηγήσουμε για παράδειγμα να τρέξει και εδώ η φάση ΙΙΙ του παραδοσιακού εμβολίου της Sanofi: κυκλοφόρησε χτες προδημοσίευση από την φάση ΙΙ, βελτιώθηκε το εμβόλιο μετά την αποτυχία στις δοκιμές της πρώτης μορφής, πήγε ωραία, αποτελεσματικότατα, και ήσυχα. Όποιος φοβάται τη νέα τεχνολογία λοιπόν, ας δηλώσει εθελοντής, και όποιος επιστήμονας διασπείρει την αμφιβολία για όποιες νέες τεχνολογίες τον συμφέρει (επιλεκτικά το κάνουν...), ας βγει να υποστηρίξει την πρωτοβουλία (ή αλλιώς να βγει και να ομολογήσει πως στην πραγματικότητα είναι ένας επιτήδειος αντι-εμβολιαστής). Και να προτρέχουμε και των λεπτομερειών: ας δούμε ποιοι κόλλησαν το Βήτα στέλεχος στην Ελλάδα π.χ. (στην βόρεια και δυτική Πελοπόννησο καταγράφηκαν δυσανάλογα κρούσματα), κι ας λάβουμε υπόψη πως η ανοσία από το Βήτα φαίνεται να ΜΗΝ κάνει τίποτε στο Δέλτα (σχετικό άρθρο στα σχόλια). Κι ας κάνουμε κάτι γι' αυτό.

8. 

Και μετά ας δούμε τι γίνεται γύρω μας: Πώς θα τελειώσει αυτή η πανδημία, παγκοσμίως, εν τέλει; Υπάρχει πρόβλεψη για την ανάγκη αυξημένης παραγωγής εμβολίων εφόσον ο ανεπτυγμένος κόσμος θα χρησιμοποιήσει και 3η δόση; Κι αν χρειαστεί και 4η; θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο όπου οι νέες δόσεις απορροφούνται από τις ανεπτυγμένες χώρες ενώ οι αναπτυσσόμενες θα παρατηρούν απελπισμένα το οικοδόμημα της πρωτοβουλίας COVAX να καταρρέει; Και έχουμε υπολογίσει πως τα δύο παραδοσιακά κινέζικα εμβόλια (Sinovac και Sinopharm) θέλουν υποχρεωτικά και 3η δόση στους άνω των 60, το είπε ο WHO, για να θεωρούνται ολοκληρωμένα; Αλλά κι αυτό το οικοδόμημα, το "vaccine for all" όνειρο, πώς μπορεί να τρέξει όταν είναι ήδη δραματικά πίσω και όταν αυτά που υπόσχεται για το αύριο έχουν εγγενείς δυσχέρειες; Πώς θα διανείμει >300 εκατομμύρια δόσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, κάθε μήνα, όταν δεν έχει φροντίσει για την υποδομή απορρόφησης και χρήσης αυτών των δόσεων; Εδώ δεν έχουν σύριγγες άλλοι κι άλλοι, είμαστε σίγουροι πως έχουν την ικανότητα να διανείμουν τα εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο; Ή τελειώνει η ευθύνη μας στο "εμείς σας τα δώσαμε, έστω και καθυστερημένα, κόψτε τώρα το κεφάλι σας"; Οι ηγέτες του κόσμου εδώ φαίνονται, στο όραμα, όχι στην μακρινή υπόσχεση ελεημοσύνης. (Για το θέμα δείτε στα σχόλια και το γράφημα της Airfinity που υπάρχει στο άρθρο της Sarah Gilbert στο Science Translational Medicine).

9.

 Υ.Γ.1: κυκλοφόρησε και η προδημοσίευση από την αμερικανική φάση ΙΙΙ του εμβολίου της Nonavax, που όλο το περιμένουμε κι όλο δεν έρχεται: άριστη αποτελεσματικότητα, μικροί αστερίσκοι το μόλις 11,8% των συμμετεχόντων άνω των 60 ετών, τα λίγα events σε μεγάλη ηλικία που δεν επιτρέπουν εκτίμηση αποτελεσματικότητας εκεί, η ελαττωμένη αποτελεσματικότητα σε Hispanics- σύνδεσμος στα σχόλια, μαζί με παρουσίαση των αποτελεσμάτων του νέου κινέζικου εμβολίου, της Clover, σημαντικού θεωρητικά εφόσον θα πάνε πολλές δόσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο...Αρκεί να παραχθούν κάποτε, να μην τα προλάβουν άλλοι, και να διανεμηθούν επιτυχώς.

10.

 Y.Γ.2: το Journal of Infectious Diseases, σταθερά ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά έντυπα στον χώρο των λοιμώξεων, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα ειδικό τεύχος αφιερωμένο στα εμβόλια, με μια σειρά από ανασκοπήσεις που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς- απαραίτητο ανάγνωσμα για τους ειδικούς (και ειδικά για αμετροεπείς ημιμαθείς), ιδιαίτερα χρήσιμο ανάγνωσμα (ειδικά το πρώτο και το τελευταίο άρθρο) για όλους, σύνδεσμοι στα σχόλια.

11.

 Υ.Γ.3: η εικόνα από το ακατανόητα παραγνωρισμένο Αυγό του Φιδιού του Μπέργκμαν, οι κατά λάθος ταιριαστοί στίχοι από το εκπληκτικό Tender Mercies, δίδυμο Eddie Vedder & Glen Hansard στο μεγαλειώδες soundtrack Flag Day (έχει και Cat Power μαζί, και μελωδικότατη κόρη Vedder, και σπουδαία διασκευή REM).


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

 
https://www.facebook.com/giorgos.pappas.376/posts/10159837785432490

  

 12/10/2021