Αμυντικές συμφωνίες και εύλογοι προβληματισμοί.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
«Οι ισχυροί σύμμαχοι είναι άχρηστοι σε όποιον δεν διαθέτει ο ίδιος σεβαστό ειδικό βάρος...»
«Οι ισχυροί σύμμαχοι είναι άχρηστοι σε όποιον δεν διαθέτει ο ίδιος σεβαστό ειδικό βάρος...»
Δέκα παρατηρήσεις μου για το πλαίσιο των εξελίξεων όπως διαμορφώνεται μετά τις υπογραφές των αμυντικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
1.Είναι λυπηρό και αναποτελεσματικό να ξανά χαράσσεται στον επικοινωνιακό λόγο και αντίλογο των κομμάτων η γραμμή μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς με αφορμή θέματα εθνικά εν μέσω, πολύ περισσότερο, απειλών και αναγνωρίσιμων εθνικών κινδύνων.
2.Δεν ωφελεί την εθνική μας προοπτική να «φοβερίζουμε» τους Τούρκους με τις πλάτες Συμμαχικών δυνάμεων ή κανόνων συμπεριφοράς που υπαγορεύονται σε κείμενα. Καμία μάχη δεν κερδήθηκε ποτέ στα χαρτιά.
3.Κανένας δεν αρνείται ότι η Ελλάδα αυξάνει τον γεωπολιτικό της εύρος και μπορεί να λάβει, εκ των πραγμάτων, ουσιαστικότερο ρόλο όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια.
4.Οι Νέες θριαμβολογίες για τις πολύ σημαντικές συνεργασίες ΗΠΑ- Γαλλίας είναι περιττές και δεν πρέπει να εκφράζονται τουλάχιστον από επίσημα χείλη.
5.Χωρίς συνεκτικό φρόνημα πατριωτισμού και διάθεση θυσίας(που δεν διαφαίνεται πέραν των βερμπαλισμών), χωρίς εξισορρόπηση του εσωτερικού μετώπου που βρίσκεται σε υποτυπώδη ενότητα και χωρίς τις ραγδαίες απαιτούμενες αλλαγές στις βασικές υποδομές της πολεμικής μας βιομηχανίας άμυνα δεν υφίσταται.
6.Οι ΗΠΑ επενδύουν σε Ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σε καίριες περιοχές στρατηγικής σημασίας. Φαίνεται ότι εκτός των άλλων και στην Σκύρο ή και σε αλλά, ανάλογα των εξελίξεων, νησιά του Αιγαίου. Φαίνεται, όμως, ότι επιτρέπει και την χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το σημαντικό είναι ποια προκύπτει να είναι η προοπτική στην μελλοντική «επένδυση» που θα προκύψει από τις Συμφωνίες; Όπως και το ποιος θα ρυθμίζει την προσαρμογή στις διεθνείς εξελίξεις που θα παρουσιάζονται κάθε τόσο.
7.Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά την συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς και οι συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργούν ισχυρή ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα, στην περίπτωση ένοπλου αιφνιδιασμού ή μήπως η υποστήριξη θα αρκεσθεί στο πως θα οδηγηθεί η χώρα σε συμβιβασμούς στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ ή στην Χάγη;
8.Γιατί η Ε.Ε. σιωπά με εκκωφαντικό τρόπο; Δεν ενισχύεται η Ευρωπαϊκή Άμυνα με τις Συμφωνίες της Ελλάδος; Δεν ενδυναμώνεται ο ευρωατλαντικός δεσμός;
9.Που μπαίνει σε όλα αυτά η Κύπρος που ήδη θεωρείται ότι θα είναι ο πρώτος στόχος απειλής;
10.Στην Ελλάδα τόσο η Εξουσία όσο και η Αντιπολίτευση ασκούνται στο πλάσιμο μύθων. Αυτή η ατμόσφαιρα πόσο θα βοηθήσει στο να μην υπονομεύσει, στο τέλος, μια εξάρτηση λόγων και κειμένων όπως και το αναγκαίο πνεύμα πατριωτισμού;
Αναντίρρητα τα κείμενα των αμοιβαίων αμυντικών συμφωνιών μπορεί να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο της ισχύος μας στη διεθνή σκακιέρα...
Τελειώνοντας θα επικαλεστώ τον Παναγιώτη Κονδύλη και τον Henry Kissinger, σε μεταξύ μας συνομιλία:
«Οι ισχυροί σύμμαχοι είναι άχρηστοι σε όποιον δεν διαθέτει ο ίδιος σεβαστό ειδικό βάρος ... » (Κονδύλης)
«Έχετε δίκαιο σε όλα τα εθνικά σας ζητήματα, αλλά πρέπει να διαθέτετε και τον κατάλληλο μηχανισμό υποστήριξης (Kissinger)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Δανείστηκα τον σημερινό μου τίτλο από ένα εξαίρετο μυθιστόρημα που διάβασα πρόσφατα, την “Αστυνομία της Μνήμης” της Γιαπωνέζας Ogawa Υοκο, από τις εκδόσεις “Πατάκη”, ένα βιβλίο που αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο της απάλειψης της μνήμης στην καταστροφή του πολιτισμού από τον Ολοκληρωτισμό.
Πρόκειται για μια παραλλαγή του αρχαίου μύθου των Λωτοφάγων που εμείς διδάξαμε πρώτοι στην ανθρωπότητα με τον Όμηρο και εμείς κινδυνεύουμε, πραγματοποιώντας τον, να χαθούμε πρώτοι από τη σκηνή της ιστορίας.
Χωρίς ορθή μνήμη είναι αδύνατη η κρίση, ο Λόγος, που στην αρχική έννοια της λέξης σήμαινε αναλογία. Οι Αρχαίοι για αυτόν ακριβώς τον λόγο κατασκεύασαν τη λέξη Αλήθεια από το στερητικό α- και τη Λήθη. Να θυμάσαι τα σπουδαία και σημαντικά.
Ζούμε, εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα και διεθνώς, σε μια καθαρά οργουελιανή, καφκική κατάσταση εντός της (ακόμα δημοκρατικοφανούς) ολοκληρωτικής αυτοκρατορίας του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου. Όχι μόνο κάνουν ότι θέλουν, όταν τουλάχιστο δεν βρίσκουν πολύ έντονες και σοβαρές αντιστάσεις, αλλά επιχειρούν, και σε ένα μέτρο καταφέρνουν, να μας κάνουν να πιστέψουμε ως δικές μας τις δικές τους σκέψεις. Για να το πετύχουν δεν κάνουν μόνο τη συνηθισμένη (και αρκετά πρωτόγονη, συγκρινόμενη με αυτό που γίνεται τώρα) προπαγάνδα που διέκρινε τους παλαιούς ολοκληρωτισμούς. Επιχειρούν την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την καταστροφή ή, ακόμα καλύτερα, την παραμόρφωση της μνήμης.
Και, εδώ στην Ελλάδα, είμαστε, από το 2010, στην πρωτοπορία του φαινομένου. Από τον καιρό του “Λεφτά υπάρχουν”, πρέπει κανείς να αντιστρέφει συστηματικά αυτό που λένε οι πολιτικοί και τα μέσα για να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει. Όσο για τα “μέσα”, όχι μόνο τα συμβατικά, αλλά και τα “κοινωνικά”, ελέγχονται πλέον ασφυκτικά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μυστικές υπηρεσίες, και αυτές όργανα, όπως και τα κράτη, όλο και περισσότερο, του μεγάλου Κεφαλαίου. Τα “Μέσα” έχουν μετατρέψει τη “δημοσιογραφία” στο αντίθετο αυτού που ισχυρίζεται ότι είναι και χρησιμοποιούν την ισχύ τους για μια μαζική, συστηματική, περίτεχνη πλύση εγκεφάλου.
Πλύση εγκεφάλου για τις βάσεις
Πριν καν δημοσιοποιηθεί το κείμενο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και της επιστολής Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη, ολόκληρο το ολοκληρωτικό σύστημα παραπληροφόρησης στη χώρα (φιλοκυβερνητικό, αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο φιλοαμερικανικό, οι Αμερικανοί εξάλλου ελέγχουν και την ελληνική κυβέρνηση) άρχισε να βάλλει με όλη τη δύναμη πυρός που διαθέτει εναντίον του εγκεφάλου των Ελλήνων, για να μας πείσει ότι αυτή η εξευτελιστική και επικίνδυνη για την Ελλάδα και για τις ένοπλες δυνάμεις της συμφωνία προστατεύει την χώρα και συνοδεύεται από σπουδαία ανταλλάγματα.
Και είναι μεν θεμιτό να έχει κανείς αυτή την άποψη, δεν είναι όμως θεμιτό να εξαφανίζει κάθε αντίθετη από τον δημόσιο λόγο και να εμφανίζει τον δήθεν επιτευχθέντα “εθνικό θρίαμβο” με την ίδια βεβαιότητα που ένας δάσκαλος θα παρουσίαζε το νόμο της βαρύτητας του Νεύτωνα ή το θεώρημα του Πυθαγόρα ή θα εξηγούσε στους μαθητές του ότι ο Ήλιος βγαίνει από την Ανατολή. Αυτό συνιστά στην πραγματικότητα κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, γιατί στερεί τους πολίτες (φοβάμαι και τους ίδιους τους κυβερνώντες) από τη δυνατότητα να μορφώσουν δική τους γνώμη για το τι συμβαίνει στη χώρα τους και τους μετατρέπει σε αγέλη ζώων.
Σε τηλεοράσεις, εφημερίδες, σάιτς και ραδιόφωνα είδαμε, διαβάσαμε, ακούσαμε αυτές τις μέρες μια απίθανη κουστωδία δημοσιογράφων, αναλυτών, σχολιαστών, αποστράτων, πανεπιστημιακών να εκθειάζουν τη συμφωνία, λέγοντας τη μία αρλούμπα μετά την άλλη. Μόνο παπάδες και λοιμωξιολόγους δεν επιστράτευσε αυτή τη φορά το “Γενικό Επιτελείο” της Προπαγάνδας, για να μας πείσει πόσο σπουδαία είναι αυτή η συμφωνία. Ίσως το κάνουν σε επόμενο γύρο.
Οι περισσότεροι παρεμβαίνοντες ήταν φανερό από αυτά που έλεγαν ότι αγνοούσαν παντελώς θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Όσο λιγότερα όμως γνώριζαν, τόσο πιο αποφασιστικοί εμφανίζονταν στις απόψεις τους και τόσο λιγότερο τους ενοχλούσε η ασυναρτησία όσων έλεγαν.
Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, τους Αμερικάνους και τη συμφωνία. Το πράγμα είναι τραγικό, αλλά έχει και την κωμική του όψη τελικά. Άκουσα για παράδειγμα έναν απόστρατο να λέει πόσο σπουδαίο είναι ότι μας λέει ο Μπλίνκεν στην επιστολή regional leaders (περιφερειακούς ηγέτες) και να γεμίζει το στόμα του, από τη φωνή του καταλάβαινες ότι κόρδωνε το στήθος του επαναλαμβάνοντας το “κομπλιμέντο”. Το ίδιο ύφος θα είχε και ο φύλακας στις επιχειρήσεις του Λάτση ή του Βαρδινογιάννη, αν καμιά μέρα σταματούσε το αφεντικό και του ‘λεγε πόσο σπουδαίος είναι. Δηλαδή τι έπρεπε να πει ο Μπλίνκεν; Του δώσαμε όλη την Ελλάδα και τον στρατό της, να μη μας πει και μια κουβέντα πόσο σπουδαίοι είμαστε; Δεν κοστίζει και τίποτα. Ο δημοσιογράφος είχε χρίσει ειδικό και αναλυτή αυτόν τον άνθρωπο, ώστε να του πάρει συνέντευξη και δεν του έφερνε φυσικά καμία αντίρρηση, έλεγε μόνο ένα ελαφρά επιδοκιμαστικό “α, ναι” κάθε τόσο, φροντίζοντας να επαναλαμβάνει αυτά που είχε πει ο απόστρατος, μπας και δεν καρφωθούν για τα καλά στο μυαλό των ακροατών και τον ενθάρρυνε να πει περισσότερα.
Περιττό να πούμε ότι τα μέσα δεν είχαν καν στοιχειώδη πρόνοια για μια σχετική εξισορρόπηση της παρουσίασης, να φέρουν και κανέναν που να διαφωνεί με τη συμφωνία, για ξεκάρφωμα έστω, να διατηρήσουν κάπως την αξιοπιστία τους. Ίσως φοβήθηκαν μήπως τους παρεξηγήσουν από το Γενικό Επιτελείο, ίσως φοβήθηκαν μήπως καταρρεύσει ο μύθος. Διότι, όπως ξέρουμε από το παραμύθι του Άντερσεν, ακόμα και ένα παιδί μπορεί να τον ανατινάξει λέγοντας “ο Βασιλιάς είναι γυμνός”.
Σε καλό να μας βγει. Εμένα μου φαίνεται ότι αυτή η κατάσταση απειλεί το έθνος και το μυαλό του περισσότερο από την Τουρκία, απειλεί δε και τους ίδιους τους κυβερνώντες, ακόμα και τους Αμερικανούς, τους μεν γιατί θα καταλήξουν να πιστεύουν την προπαγάνδα τους, τους δε ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν την ‘Υβρι που στο τέλος επιφέρει τη Νέμεσι, με τρόπους συνήθως απρόβλεπτους.
Οι συνέπειες της διατροφής με πνευματικό σανό
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, αν και είναι αλήθεια ότι στο ζήτημα αυτό η δύναμη πυρός του ολοκληρωτισμού φτάνει σε δυσθεώρητα σημεία και έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε απόκλιση. Αφορά όλα τα θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Τις προάλλες, για παράδειγμα, ένας φίλος μου είπε ότι το παιδάκι του, 12 ετών γύρισε μια μέρα και του είπε, “μπαμπά, γιατί οι Παλαιστίνιοι είναι εχθροί μας;”. Το παιδάκι είχε βγάλει αυτό το εξωφρενικό συμπέρασμα από όσα έλεγαν οι ελληνικές τηλεοράσεις κατά τη διάρκεια του πρόσφατου βομβαρδισμού της Γάζας, όταν Έλληνες δημοσιογράφοι είχαν φτάσει ακόμα και στο σημείο να υποστηρίζουν ότι πιθανώς ο Ερντογάν έβαλε τη Χαμάς να ξεκινήσει την κρίση, για να απασχολήσει το Ισραήλ και να μπορέσει να μας χτυπήσει η Τουρκία. Ο συλλογισμός αυτός έχει περισσότερες πραγματολογικές ανακρίβειες και παραλογισμούς από όσες λέξεις χρειάζεται για να διατυπωθεί, όμως όταν επί μεγάλο διάστημα επιπίπτουν παρόμοια πνευματικά βλήματα στον εγκέφαλο της κοινής γνώμης, έχουν αποτέλεσμα. Στην Αμερική π.χ. μια πλειοψηφία πολιτών πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν εισβάλλει στο Ισραήλ.
Η ίδια μέθοδος πρέπει να σημειώσουμε είναι διεθνής, μόνο που φυσικά οι αρλούμπες είναι στοχευμένες στο κοινό που απευθύνονται. Στους Γερμανούς για παράδειγμα δεν έλεγαν τέτοια πράγματα την ίδια περίοδο, τους έλεγαν ότι όποιος κάνει κριτική στο Ισραήλ είναι αντισημίτης, εκμεταλλευόμενοι την ενοχή των Γερμανών και τον φόβο τους μήπως κατηγορηθούν για αντισημίτες. Εγώ απορώ πάντως, με όλα αυτά που ακούνε, διαβάζουνε και βλέπουν οι άνθρωποι, πως διατηρούνται ψήγματα λογικής και ευθυκρισίας (διαρκώς υποχωρούντα είναι αλήθεια) στον πληθυσμό.
Για να ξαναγυρίσω στο παράδειγμα με το παιδάκι, θα μπορούσε κάποιος να είναι υπέρ του Ισραήλ και κατά των Παλαιστινίων. Αυτό είναι μια πολιτική άποψη και έχει κάποιος το δικαίωμα να εμφορείται από αυτή και να την εκφράζει.
Αλλά ποιος καλός σκοπός μπορεί να εξυπηρετηθεί από την κραυγαλέα παραμόρφωση της ιστορίας; Γιατί φυσικά οι Παλαιστίνιοι μόνο εχθροί μας δεν μπορούν να θεωρηθούν. Οι μαχητές της ΕΔΕΚ του Λυσσαρίδη στα δικά τους στρατόπεδα εκπαιδεύονταν για να απελευθερώσουν τα Κατεχόμενα μετά το 1975, στη Βυρηττό έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν, με κίνδυνο της ζωής τους ο Θεοδωράκης και ο Λυσσαρίδης, ελληνικά πλοία έστειλε ο Παπανδρέου να σώσει τους μαχητές του Αραφάτ, ελληνικό καΐκι έσπασε πρώτο τον αποκλεισμό της Γάζας. Θα χρειαζόμαστε ένα βιβλίο απλώς για να δείξουμε τους στενότατους, συχνά εν όπλοις, δεσμούς των δύο λαών, του ελληνικού και του παλαιστινιακού. Είναι ασφαλώς θεμιτό να θέλει κανείς μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Γιατί όμως πρέπει να παραμορφώνουμε την ιστορία; Το παιδάκι θα μεγαλώσει. Η γενιά του θα αντικαταστήσει τις γενιές που τα θυμούνται αυτά και τότε, μαζί με αυτές, θα χαθεί και η ιστορική μνήμη.
Ποιο σκοπό άραγε εξυπηρετεί αυτός ο Κύπριος συγγραφέας που έγραψε πρόσφατα ένα ογκώδες βιβλίο για να “αποδείξει” ότι δεν φταίει ο Κίσσινγκερ αλλά ο Μπρέζνιεφ (!) για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε;
Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που έχει στρατηγική σημασία να αντισταθούμε (και να το κάνουμε με μεγάλη σοβαρότητα, όχι με τον πρωτογονισμό ή την προχειρότητα, που συχνά, δυστυχώς, μας διακρίνει και στην αμφισβήτηση) και στην παραμόρφωση ή απάλειψη της μνήμης και στον ολοκληρωτισμό της ενημέρωσης. Αλλιώτικα πλησιάζει η ώρα που δεν θα έχουμε χώρα και ο όποιος πολιτισμός μας θα χαθεί μέσα στην παραφροσύνη.
Υ.Γ.: Προς ΜΜΕ: Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κάνετε εκτενέστερες αναφορές στον σπουδαίο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην προστασία της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην υπεράσπιση του ελληνισμού από την Τουρκία, ιδίως στην Κύπρο. Να βοηθήσετε να καταλάβει ο κόσμος σε τι σπουδαίους φίλους παραχωρήσαμε τις βάσεις και τον στρατό μας. Ζήτω το Έθνος.
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
http://www.konstantakopoulos.gr/17481/%ce%b7-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%cf%84
18 Οκτωβρίου 2021
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ελληνική διπλωματία επιτυγχάνει την κύρωση δύο σημαντικών συμφωνιών. Από τη μια, η ελληνογαλλική συμφωνία που εμπεριέχει την ουσιαστική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας με την αγορά φρεγατών τύπου FDI απο τη γαλλική εταιρεία Naval αλλά και την αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο. Από την άλλη, η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ που επικεντρώνεται σε μια σειρά νέων επενδύσεων του αμερικανικού Πενταγώνου σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Σούδα, σε περιοχές δηλαδή με αυξημένη στρατηγική υπεραξία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ.
Οι δύο συμφωνίες φαινομενικά ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, αλλά στην πραγματικότητα αντανακλούν τα νέα στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα, επομένως διεγείρουν το ενδιαφέρον περισσότερων παραγόντων εκτός των άμεσα εμπλεκόμενων μερών.
H εκλογή Μπάιντεν και η άφιξη Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ήρθαν να τοποθετήσουν το στρατηγικό δόγμα Ομπάμα περί της μεταφοράς του αμερικανικού ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό Ωκεανό, με ειδικά σημεία τομής τη Νότιο και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, σε τροχιά εφαρμογής. Οι ΗΠΑ ως ένα κατεξοχήν ρεαλιστικό κράτος σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής γνωρίζουν ότι έπειτα από μία εικοσαετία κολοσσιαίων δαπανών σε Αφγανιστάν, Ιράκ, και όχι μόνο, και μια συστημική οικονομική κρίση το 2008, τα φορτία φθοράς που έχουν προκαλέσει στις υποδομές τους λόγω των υψηλών γεωστρατηγικών τριβών είναι πλέον ανυπέρβλητα. Επαναξιολογούν λοιπόν τα δεδομένα και γίνονται επιλεκτικότερες διεθνώς.
Η Μεσόγειος συνεχίζει να αποτελεί για τις ΗΠΑ χώρο με έντονους συμβολισμούς αλλά και υπαρκτά γεωστρατηγικά και γεωενεργειακά θέματα. Το νέο Πενταετές Ελληνοαμερικανό Σύμφωνο αναδεικνύει τη διάθεση της Ουάσιγκτον διατήρησης της υψηλής εποπτείας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μήνυμα έμμεσης αποτροπής (indirect approach) προς την Αγκυρα. Κάποιοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για το ότι οι ΗΠΑ δείχνουν μη διάθεση άμεσης εμπλοκής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της υφιστάμενης ισορροπίας ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την επιβίωση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα εμπλακούν σε μια ευθεία αντιπαράθεση με την Αγκυρα για την αναθεωρητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, αλλά και ούτε είναι διατεθειμένες να κλείσουν τα μάτια στην επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι σε κομβικούς συμμάχους όπως η Ελλάδα και κατά προέκταση η Κύπρος. Στο σημείο αυτό έρχεται το ελληνογαλλικό σύμφωνο που αποτελεί εργαλείο ευθείας αποτροπής (direct approach) και ταυτόχρονα ένα πείραμα για τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ.
Η ελληνογαλλική συμφωνία, αντιθέτως με τις προσδοκίες πολλών, δεν αποτελεί το προοίμιο της υποχώρησης του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη. Αντιθέτως παίζει τον ρόλο ενός θεσμικού προοιμίου ως προς την υιοθέτηση ενός ενεργητικότερου ρόλου των έως σήμερα ατροφικών ευρωπαϊκών δομών άμυνας και ασφάλειας για την επιχειρησιακή ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην περιοχή. Κι αυτό το δεδομένο από μόνο του είναι εξόχως σημαντικό πέρα από τα de facto δεδομένα που προκαλεί στις δομές αποτροπής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο συστημικός πολυπολισμός που διαπερνάει το διεθνές σύστημα στην παρούσα χρονική στιγμή διαμορφώνει νέες προσλαμβάνουσες στον τρόπο που οι ΗΠΑ τοποθετούνται απέναντι στο ανταγωνιστικό παίγνιο σε κεντρικό επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί την έναρξη της εποχής της ενηλικίωσης όλων των υπολοίπων δυτικών κρατών, αφού πλέον η Ουάσιγκτον εισάγει το «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» ως βασικό στρατηγικό δόγμα που θα καθορίσει τον πυρήνα της δυτικής άμυνας για τις επόμενες, πολλές δεκατίες. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία της ελληνογαλλικής συμφωνίας ξεπερνάει τα όρια μιας διακρατικής σύμπραξης και ανάγεται σε δεδομένο αλλαγής παραδείγματος της δυτικής αμυντικής οντολογίας, καθιστώντας τη σημαντικότερη απ’ ό,τι έχει γίνει ώς σήμερα κατανοητό.
Σπύρος Ν. Λίτσας,
καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
https://www.kathimerini.gr/politics/561542515/apopsi-metavoles-paradeigmatos-sti-dytiki-amyna-kai-asfaleia/
18/10/2021
(2) Joint Statement on Third United States – Greece Strategic Dialogue
The Governments of the United States and Greece held the third United States – Greece Strategic Dialogue in Washington, DC on October 14, 2021. Greek Minister of Foreign Affairs Nikos Dendias and U.S. Secretary of State Antony J. Blinken launched the Strategic Dialogue, which included high-level interagency representation from both countries.
The Strategic Dialogue underscores the deepening cooperation between the United States and Greece. This year marks Greece’s bicentennial as a modern European state, and both the United States and Greece are highlighting an ever-stronger bilateral and transatlantic relationship based on shared values and interests, and reaffirming the will to enhance cooperation in the areas described below.
Begin Text:
Regional Cooperation
The United States and Greece underscored the continued importance of working together to strengthen peace and prosperity across the region. The two governments exchanged views on the Eastern Mediterranean, the Western Balkans, European and transatlantic institutions, and migration. The two countries also discussed wider international issues, including developments in the MENA region, Russia, and China. Greece and the United States reinforced their commitment to a rules-based system and respect for international law, including international human rights obligations. They lauded the resumption of exploratory talks and stressed the importance of avoiding destabilizing actions. They emphasized the importance of diplomacy, good-neighborly relations and peaceful resolution of differences between countries. Both noted the importance of respecting sovereignty, sovereign rights, international law, including the law of the sea, and existing regional frameworks to prevent future tensions. They also reiterated their dedication to enhancing their close cooperation, using all appropriate means at their disposal to safeguard stability and security in the wider region. The United States applauded Greece’s recent efforts to deepen ties with neighbors across the Eastern Mediterranean to enhance stability. The two sides reiterated their desire to bolster cooperation through the 3+1 format (Greece, Cyprus, Israel, plus the United States) on energy issues, economic development, counterterrorism, and the climate crisis and associated humanitarian challenges which recently affected the region. Greece and the United States reaffirmed the importance of the full, consistent and in good faith implementation of the Prespa Agreement. Both parties resolved to support continued integration, investment, and infrastructure development of Western Balkan partners.
The United States and Greece both continue to strongly support the Euro-Atlantic integration of the Western Balkans, including Kosovo, and stress the importance of urgently commencing accession negotiations between EU and both Albania and North Macedonia according to the set conditionalities. Both sides highlighted recent successes in national public health policies designed to curb the COVID-19 pandemic and cited the need to dispel disinformation and other malign influences that threatened public safety. Both sides discussed priorities in responding to the humanitarian crisis in Afghanistan. Greece shared the progress made in processing and integrating asylum-seekers and refugees; both countries affirmed the importance of respecting the human rights of asylum seekers, migrants, and refugees.
Defense and Security
The United States and Greece welcomed the recent update to the Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA), which greatly contributes to the security of both nations and reflects our long-term, deepening and expanding, strategic defense partnership and cooperation and Greece’s geostrategic importance in contributing to the stability of the region. Both sides reiterated their firm determination mutually to safeguard and protect the security, sovereignty, independence and territorial integrity of their respective countries. They both emphasized the continued importance of bilateral exercises and training activities throughout Greece that enhanced their ability to address regional security issues. Both countries expressed interest in enhancing cooperation on security issues in the Western Balkans, Middle East, and North Africa, and the Eastern Mediterranean regions, and in that respect the United States acknowledged the importance of Greece in promoting stability and cooperation in the wider periphery. The two governments expressed the joint desire to assist each other in maintaining strong and capable militaries and increase their modernization and interoperability. The United States highlighted the F-16, S-70B, and P-3B upgrades and Greece’s procurement of MH-60R anti-submarine helicopters. The United States welcomes Greece’s expression of interest to join the F-35 fighter program. The United States expressed appreciation that Greece continued to exceed the 2014 Wales Summit pledge to spend at least 2 percent of GDP on defense and 20 percent of its defense budget on modernizing major equipment. The United States also thanked Greece for its many contributions to NATO’s 20-year mission in Afghanistan.
Law Enforcement and Counterterrorism
Both sides emphasized their commitment to continuing close cooperation to combat organized crime, cybercrime, complex financial crimes, the illicit use of cryptocurrencies, malign influence, and terrorism. The two governments restated their shared interest in continuing law enforcement training to facilitate mutual legal assistance requests and extraditions, and enhance operations related to criminal investigations and homeland security reforms. The United States praised Greece for the implementation of its Passenger Name Record legislation and discussed Greek efforts to implement biometric-enabled national identity documents, which would permit a return to full Visa Waiver Program status. Greece underlined its recent efforts to increase border security infrastructure and surveillance, which helped stem the flow of cross-border crime and irregular migration. The United States and Greece underscored the need to increase cooperation with Western Balkan countries on law enforcement and border security programs. Greece announced the implementation of significant amendments to Greek law concerning preventing terrorism and violent extremism.
Trade and Investment
The United States and Greece welcomed the initial recovery of their economies from the COVID-19 pandemic and looked forward to deepening trade and investment across various sectors. Both governments stressed the importance of bilateral trade and investment consistent with broader multilateral frameworks such as the U.S.-EU trade policy. They lauded the recent inaugural meeting of the U.S.-EU Trade and Technology Council (TTC), with the aim to expand and deepen transatlantic investment and update the rules-based framework for the 21st century economy. In this context, Greece stressed the importance of a transatlantic accord for removal of trade measures against EU on steel & aluminum that directly affect bilateral trade. Greece also stressed the importance of enhancing bilateral cooperation on mutual recognition of control systems for the entry of Greek agri-food products to the United States. Both sides hailed the presence of significant new U.S. investments in Greece’s technology and digital sectors following the 2020 signing of our Science and Technology Agreement and Greece’s removal from the USTR 301 Watch List. The United States congratulated Greece on its continued development of Thessaloniki as a regional technological and educational hub and expressed support for significant U.S. tech investments to further develop Greece’s digital economy. Greece highlighted the main incentives granted for private and strategic investments with a special reference to the Emblematic Investments and the Just Development Transition Plan. Both sides welcomed bilateral cooperation on emerging technologies. Both sides reiterated their support for women’s economic empowerment, with the United States highlighting TechCamp Thessaloniki, a U.S.-funded program designed to support women-led startups and create equal opportunities in the entrepreneurship ecosystem. The United States and Greece noted they look forward to exchanging views on trends and best practices regarding investment screening. The United States highlighted the new Build Back Better World initiative as a possible area of cooperation for investment in low and middle-income economies. The United States also welcomed the investment of Greek companies in the United States. Through an innovative program in cooperation with Enterprise Greece, 43 companies from Greece participated in the annual SelectUSA Investment Summit last June – the largest delegation ever from Greece. The United States welcomed more investment successes from Greece. The United States welcomed the proposal of Greece for the signing of an MOU on Tourism. Both sides reiterated the importance of enhancing bilateral tourism flows. Greece expressed its satisfaction for the maintenance of flights uniting the two countries. Both countries intend to consider the establishment of new all year-round air connections.
Energy and Environment
The United States and Greece recommitted to their shared goals of increasing energy diversification and security, promoting fair and equitable access to greener sources of energy, and addressing climate change through decarbonization policies. The United States lauded Greece for its growing role as a regional energy hub and welcomed completion of the Trans-Adriatic Pipeline and progress on the Interconnector Greece Bulgaria, set to become operational in 2022. Greece shared developments on other regional energy projects that will further diversify regional energy supplies and support the phaseout of coal, such as the planned Greece-North Macedonia Interconnector and the Floating Storage Regasification Unit in Alexandroupoli. Both sides celebrated the increasingly interconnected energy relationship between Greece and the United States, both in terms of bilateral trade and investment and as a positive driver of progress towards energy security and diversification goals. Greece pointed out the importance of natural gas discoveries by Israel, Cyprus and Egypt as a valuable diversified energy source for southern and southeastern Europe.
Greece reiterated its goal to phase out lignite by 2025, and the United States praised Greece’s steps forward on its 2019 National Energy and Climate Action Plan. Both sides acknowledged the importance of a diversified strategy to support the energy transition and our broader goal to achieve net zero emissions by 2050. This includes opportunities to expand energy efficiency initiatives and increase the supply of clean energy resources like offshore wind, energy storage, and hydrogen. The United States highlighted increasing U.S. investments in green energy projects in Greece and stressed the need for continued decarbonization and renewable energy development, and Greece shared updates on its planned windfarms and solar energy projects. The United States affirmed support for Greece’s National Initiative Addressing Climate Change Impacts on Cultural and Natural Heritage and welcomed the participation of American companies in Greece’s innovative hydrogen power initiatives. Both governments underlined the unique role Greece could play in breaking regional energy monopolies, facilitating energy investment in developing economies, and confronting the global climate crisis head-on.
Humanitarian Challenges and Disaster Preparedness
The United States and Greece acknowledged the long-term challenges posed by climate change, particularly the recent wildfires across the Mediterranean region, and committed to establishing a new Strategic Dialogue pillar on Humanitarian Challenges and Disaster Preparedness. Greece highlighted its resolve to confront these challenges by showcasing the creation of its new Ministry on Climate and Civil Protection. The United States and Greece underscored their commitment to develop stronger ties between their respective agencies responsible for disaster prevention-preparedness and resilience building, including wildfire response and recovery. Greece thanked the U.S. for providing a P-8 Poseidon aircraft to assist Greece in fighting historic wildfires and welcomes a U.S. assessment team which is on the ground in Greece to assist in post-fire recovery. Greece expressed interest in capacity building related to fire suppression and organizational disaster management to tackle acute crises. Over the longer-term, Greece emphasized the importance of soil stabilization, erosion control, and reforestation. The United States and Greece discussed the importance of an implementation plan for future training and agreed to begin working level consultations.
People-to-People Ties
The United States and Greece reaffirmed the meaningful connections that further mutual understanding between the people of both nations, especially in Greece’s bicentennial year. Both countries acknowledged the challenges the pandemic posed and remain committed to supporting cultural and educational exchanges, particularly through the Fulbright Program, for which Greece has reinstituted its annual contributions, and the recent signing of the Cultural Property Agreement, which stands as an enduring commitment to stem cultural property trafficking and to preserve heritage. Both countries also reiterated a commitment to collaborate on STEM programming, including via Mission Greece’s expanded American Spaces program, English language training, and the TechGirls program. The United States reaffirmed support of Greece’s efforts to establish new collaborations between U.S. and Greek universities.
The United States and Greece look
forward to exploring opportunities to enhance vocational education and
training in Greece as well as programs such as the Future Leaders
Exchange (FLEX) that develop cross cultural and leadership skills while
strengthening the transatlantic relationship. The two countries also
reiterated a commitment to work together on capacity building and
further collaboration in the creative industries, and in particular in
the film and audio-visual sector, and to continue to explore
public-private partnerships in culture and technology. Both countries
expressed continued support for Holocaust Education and the United
States praised Greece’s first presidency of the International Holocaust
Remembrance Alliance, dedicated to preserving the memory of historical
events which are significant to both countries.
https://www.state.gov/joint-statement-on-third-united-states-greece-strategic-dialogue/
14/10/2021
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές