Η σκληρή αλήθεια πίσω από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

 


 Η σκληρή αλήθεια πίσω από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.
 

Zero Hedge

Authored by By Cyril Widdershoven via OilPrice.com,

 [Το κατωτέρω άρθρο Γερμανού ειδικού, σε συνδυασμό με τις βρετανικές πρώτες εικόνες της εκρηκτικής ενεργειακής κρίσης που επέρχεται στην Ευρώπη, προσφέρεται ως χρήσιμο αν και ίσως αθεράπευτα καθυστερημένο εγερτήριο μήνυμα, προς ετερόφωτους τοπικούς άρχοντες αποφασίζοντες τις τύχες αυτού του λαού, για το πόσο επικίνδυνο είναι  (και για τους ίδιους τελικά) να ψιττακίζουν και πιθηκίζουν πιστά τις ανόητες πολιτικές και ιδεοληψίες ξένων προτύπων και καθοδηγητών, και (μεταξύ άλλων…)να κλείνουν τα λιγνιτωρυχεία της χώρας, να την καλύπτουν με ανεμομύλους και να ξεπουλούν την ΔΕΗ. Τα επίχειρα αυτής της νοοτροπίας και πολιτικής διαχείρισης, υπό μορφή λογαριασμών ρεύματος, κατάψυξης και λαϊκού… ενθουσιασμού, θα επιβεβαιώσουν την χρησιμότητα του άρθρου.]

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης συνεχίζεται, καθώς οι όγκοι αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν συρρικνωθεί σε χαμηλά 10 ετών. Ένας πιθανός σκληρός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις και πιθανές διακοπές λειτουργίας μεγάλων τμημάτων της οικονομίας.

Ενώ η κύρια συζήτηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση, μια νέα αφήγηση θα μπορούσε σύντομα να γίνει πρωτοσέλιδο. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η ολλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι σε μια σοβαρή κατάσταση κρίσης εφοδιασμού, το πεδίο αερίου Groningen, το μεγαλύτερο χερσαίο πεδίο φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα μπορούσε εν μέρει και προσωρινά να επαναλειτουργήσει. Φαίνεται ότι ο όρος ολλανδική ασθένεια θα μπορούσε να πάρει ένα νέο νόημα, ως επίδειξη της έλλειψης ρεαλισμού της Ευρώπης όσον αφορά τους κινδύνους ενεργειακής μετάβασης και τις τρέχουσες δυνάμεις της αγοράς. Ο Ολλανδός υπουργός Stef Blok δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του πεδίου Groningen, ιδίως πέντε φρεατίων, ιδίως εκείνο στο Slochteren, όπως ανέφερε ο Johan Attema, διευθυντής του nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), του φορέα εκμετάλλευσης του πεδίου της Γκρόνινχεν. Η επαναλειτουργία του πεδίου, ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ενεργειακής κρίσης, είναι πολιτικά αμφιλεγόμενη.

Μέχρι πρόσφατα, το σχέδιο ήταν ότι το Groningen θα έκλεινε εντελώς μέχρι το 2023, τερματίζοντας τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή φυσικού αερίου και τις εξαγωγές από τις Κάτω Χώρες με μια έκρηξη.

Τα ολλανδικά ΜΜΕ εικάζουν ότι ο υπουργός Μπλοκ θα ζητήσει πιθανή επαναλειτουργία του πεδίου Γκρόνινκεν, απόφαση η οποία πρέπει να ληφθεί πριν την 1η Οκτωβρίου. Εάν ο υπουργός αποφασίσει να αλλάξει τα τρέχοντα σχέδια διακοπής λειτουργίας, ολόκληρη η πανωλεθρία του Γκρόνινγκεν, όπως το βλέπουν ορισμένοι, θα παραταθεί. Είναι σαφές, εξετάζοντας την τρέχουσα θλιβερή κατάσταση του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, ότι το Groningen εξακολουθεί να είναι απαραίτητο. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες και την ευημερία των κρατών μελών της ΕΕ, αλλάζοντας τις θωρίες στις Βρυξέλλες και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Η έλλειψη εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο (ή η πολιτική βούληση για περισσότερο εφοδιασμό), η δυσκολία ταχείας αύξησης των εισαγωγών νορβηγικού φυσικού αερίου ή άλλων εισαγωγών φυσικού αερίου θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή κατάσταση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, τίθεται επί τάπητος ένα πιθανό κλείσιμο αρκετών βιομηχανιών έντασης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως λιπάσματα, χημικές ουσίες και παραγωγή χάλυβα/αλουμινίου.

Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις άμεσες επιπτώσεις των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας ή των πιθανών ενεργειακών ελλειμμάτων για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία. Και οι δύο ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαμαρτυρίες ή πολιτικές κατολισθήσεις κατά τη διάρκεια των επερχόμενων εκλογών. Οι απειλές μιας ενεργειακής κρίσης συζητούνται ευρέως, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικές λύσεις εκτός από χαμηλότερους φόρους. Λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, ένα πιθανό επίπεδο τιμής ρεκόρ $100 MMBtu ή $250 ανά βαρέλι ισοδύναμου αργού πετρελαίου είναι πολύ άσχημα νέα για τους πολιτικούς, ειδικά στις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Παραμένει ασαφές, ωστόσο, εάν οι ευρωπαίοι πολιτικοί γνωρίζουν τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι δικές τους πολιτικές στη δημιουργία αυτής της κρίσης. Ακόμη και με τη μερική επανεκκίνηση του πεδίου Groningen, η οποία θα μπορούσε να ανακουφίσει μέρος του πόνου στη Δυτική Ευρώπη, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Με το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου για την ελευθέρωση, χωρίς να παρέχονται τα απαραίτητα εργαλεία στα κόμματα και πιέζοντας για μια αγορά spot, εισήχθη αστάθεια στο σύστημα. Οι γεωπολιτικές εξουσίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο παιχνίδι, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι ευρωπαίοι προμηθευτές έχουν δει ελάχιστη υποστήριξη από τις κυβερνήσεις τους.

Ταυτόχρονα, όταν οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τη Ρωσία με δείκτη τιμών πετρελαίου πετάχτηκαν από το παράθυρο, πολλοί δεν κατάλαβαν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει παράδοση πλήρων εξουσιών της αγοράς σε NOCs, όπως η Gazprom. Ο Πούτιν γιορτάζει, γνωρίζοντας ότι του έχει δοθεί το κλειδί για τις ευρωπαϊκές αγορές, με την επιλογή να χειραγωγεί ταυτόχρονα τα θεμελιώδη στοιχεία και τις τιμές. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη δεν κατάφερε να διαφοροποιήσει επαρκώς την προσφορά. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει απεγνωσμένα να επανεξετάσουν τη θέση τους απέναντι στον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο και τον μελλοντικό ρόλο του NordStream 2, ο οποίος εξακολουθεί να απειλείται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και την αντιπολίτευση της Ανατολικής Ευρώπης.

Φαίνεται ότι ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, κρατάει όλα τα χαρτιά όσον αφορά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Χωρίς ουσιαστικά μεγαλύτερο εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, οι καταναλωτές και η βιομηχανία ενδέχεται κάλλιστα να αντιμετωπίσουν ένα χειμώνα δυσφορίας. Η στρατηγική διαφοροποίησης του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο υπήρξε αποτυχία, όχι μόνο λόγω των τακτικών και των κανονισμών της ΕΕ, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης μονόπλευρης έμφασης στην ταχεία ενεργειακή μετάβαση, την εκποίηση υδρογονανθράκων και τις επενδύσεις πλήρους κλίμακας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι η ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος εξακολουθεί να τροφοδοτείται από υδρογονάνθρακες. 

Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ένα κύριο γεγονός της ζωής, η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης δεν βασίζεται σε μια μονόπλευρη προσέγγιση. Στηριζόμενη υπερβολικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αγορά αποσταθεροποιήθηκε, αλλά οι πολιτικοί και άλλοι δεν ήθελαν να το παραδεχτούν. Η αποσταθεροποίηση θα μπορούσε και πρέπει να αποτραπεί, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι για το άμεσο μέλλον οι υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι χωρίς υδρογονάνθρακες, όχι μόνο απειλείται ο ενεργειακός εφοδιασμός, αλλά και η οικονομία των υδρογονανθράκων υποφέρει. Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό από τους περισσότερους, αλλά χωρίς υδρογονάνθρακες, ειδικά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τα τρόφιμα και άλλοι πρωτογενείς τομείς θα πληγούν σκληρά. Οι πρώτες διακοπές λειτουργίας των εταιρειών λιπασμάτων και χάλυβα έχουν ήδη αναφερθεί. 

Οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, ακόμη και η Χάγη, θα πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν την προσέγγισή τους στην ενέργεια και την οικονομία του μέλλοντος. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να ακούν αναλυτές της αγοράς οι οποίο προειδοποιούν για διακοπή των αγορών ενέργειας.

” ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική θα πρέπει να αναγνωρίσει τη θέση των υδρογονανθράκων ως ραχοκοκαλιά, επενδύοντας ταυτόχρονα σε ανανεώσιμες επιλογές. Οι επενδύσεις στην αποθήκευση, τη διαφοροποιημένη προσφορά και την εγχώρια παραγωγή είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς αυτά, γίγαντες του εφοδιασμού, όπως η Ρωσία του Πούτιν, κρατούν όλα τα χαρτιά.


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ              




1.
H Κίνα τινάζει την αγορά ενέργειας στον αέρα - Πανικός στην Ευρώπη.
 
Η απόλυτη καταιγίδα στην ενεργειακή αγορά που προέβλεψε ο Ευ. Μυτιληναίος φαίνεται ότι μας χτύπησε ήδη την πόρτα, με το ολλανδικό φυσικό αέριο του επόμενου μήνα - αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές στην Ευρώπη - να φτάνει την Παρασκευή ακόμα και τα €100 ανά MWh.

Αν γυρίσουμε το ρολόι ακριβώς έναν χρόνο πριν, κατανοούμε απόλυτα τι έχει γίνει στην αγορά του φυσικού αερίου: Πέρσι τέτοιον καιρό ήταν πέριξ των €15 ανά MWh.

Η έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο υπενθυμίζουμε έχει υιοθετηθεί ευρέως ως «γέφυρα» για την ενεργειακή μετάβαση, έχει οδηγήσει στα ύψη την τιμή χονδρικής του ρεύματος. Στη Γερμανία αυξήθηκε εκ νέου κατά 13% στη Γαλλία κατά 10,3%, ενώ η ελληνική αγορά ρεύματος υπεραντέδρασε με την τιμή χονδρικής να εκτοξεύεται κατά 26,1% (σ.σ: «χτύπησε» τα 168 ευρώ ανά MWh, καθώς η υψηλή τιμή προσδιορίσθηκε στα 225 ευρώ και η χαμηλή στα 93 ευρώ).

Πώς προέκυψε η χιονοστιβάδα της αύξησης των τιμών


Πολύ απλά. Μια σειρά αρνητικών συγκυριών διατάραξε καίρια το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

Ο βαρύς περσινός χειμώνας μηδένισε σχεδόν τα αποθέματα φυσικού αερίου και η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά τα lockdowns σε συνδυασμό με τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες λόγω καύσωνα το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, δεν επέτρεψαν την αποκατάσταση αυτών των αποθεμάτων.

Την ίδια στιγμή ο θεός του ανέμου ήταν σαφώς εναντίον μας. Η άπνοια έβγαλε εκτός συστήματος τα αιολικά πάρκα ενώ μια σειρά πυρκαγιών κατέστρεψαν υποδομές -για παράδειγμα την υπόγεια διασύνδεση Γαλλίας, Μ.Βρετανίας - και ταυτόχρονα δεν επέτρεψαν την έγκαιρη συντήρηση βασικών υποδομών.

Αν προσθέσουμε και τις μειωμένες ούτως ή άλλως επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου λόγω της κατεύθυνσης των budgets στις ΑΠΕ και το γεωπολιτικό παιχνίδι της Ρωσίας το οποίο περιγράφουμε αναλυτικά εδώ, κατανοούμε γιατί η προσφορά αερίου δεν μπορεί εδώ και μήνες να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα τη σταδιακή και συνεχή άνοδο των τιμών.

Μέσα στους λόγους που εκτόξευσαν τις ενεργειακές τιμές πρέπει να προσθέσουμε και τις υψηλές τιμές για πιστώσεις άνθρακα, τις οποίες χρειάζονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για την καύση ορυκτών καυσίμων.

Μέσα σε αυτό το αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ ανόδου των ενεργειακών τιμών, ήρθε η Κίνα να δώσει τη χαριστική βολή.

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας και αρμόδιος για τον ενεργειακό τομέα, Χαν Τζενγκ, έδωσε αυστηρή εντολή στις κρατικές ενεργειακές εταιρείες να προμηθευτούν φυσικό αέριο με κάθε κόστος.

Βγαίνοντας με αυτόν το επιθετικό τρόπο στην παγκόσμια αγορά για ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο, η Κίνα φρόντισε για την απόλυτη απογείωση των τιμών αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας για όλους: Aπό το πιο μικρό νοικοκυριό μέχρι τη μεγαλύτερη βιομηχανία.

Οι πρωτοβουλίες προκειμένου να ελεγχθεί η άνοδος των τιμών

To γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη - οι ΗΠΑ ως βασικοί παραγωγοί έχουν τουλάχιστον την ευελιξία να μειώσουν τις εξαγωγές τους - έχει φέρει το θέμα πρώτο στην ατζέντα των Ευρωπαίων σε κεντρικό επίπεδο.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθεί η ενεργειακή κρίση, ενώ αυτή τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τόσο για τις αυξανόμενες τιμές στη ενέργεια όσο και για τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να υιοθετηθούν, καθώς οι εθνικοί προϋπολογισμοί του 2022 θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το κόστος της ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστεύει ότι πριν δοθεί οποιαδήποτε πολιτική απάντηση, θα πρέπει πρώτα να διαλευκανθεί αν είναι προσωρινές ή μόνιμες οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παράδειγμα πιστεύει ότι οι ακριβότερες τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι προσωρινές και θα μειωθούν το 2022 με πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συμφωνούν.

To πρόβλημα όμως εστιάζεται στο τι κάνουμε το μεσοδιάστημα, με τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο να είναι προ των πυλών

Πολλά κράτη λοιπόν ήδη αναλαμβάνουν δράση. Η Ισπανία και η Γαλλία για παράδειγμα προχώρησαν σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και το πιο πιθανό είναι το παράδειγμα τους να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Μάλιστα η ισπανική κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες έχει εκδώσει διάταγμα βάση του οποίου θα διεκδικήσει πέριξ των 2,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του επόμενου Μαρτίου από τις εταιρείες ενέργειας που επωφελούνται από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου.

Το διάταγμα στοχεύει στη μείωση των μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές κατά 22% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ περιλαμβάνει προσωρινές περικοπές φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και ανώτατο όριο για τα απροσδόκητα κέρδη των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.

Bέβαια τέτοια μέτρα έχουν προσωρινά οφέλη μεν, μακροπρόθεσμα κόστη δε.

Ένα παράδειγμα είναι η απόφαση της Iberdrola να σταματήσει τις τρέχουσες διαδικασίες διαγωνισμού για αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την κατασκευή νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία, έως ότου γίνει μια λεπτομερής αξιολόγηση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτών των έργων μέσα στο νέο πλαίσιο που επέβαλε η ισπανική κυβέρνηση.

Οι ισορροπίες λοιπόν είναι λεπτές καθώς μπορεί να τιναχτεί στον αέρα ο μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός. Ως εκ τούτου, οι χειρισμοί στην αγορά ενέργειας επιβάλλεται να έχουν την ακρίβεια χειρουργείου και να χαρακτηρίζονται από διορατικότητα. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Η πλάτη των ΑΠΕ και του πετρελαίου

Την Παρασκευή σύμφωνα με το Bloomberg άνοιξαν οι πρώτες εμπορικές ροές ανανεώσιμης ενέργειας μεταξύ Νορβηγίας και Βρετανίας μέσω της υποθαλάσσιας σύνδεσης των δύο χωρών North Sea Link της National Grid. Η διαδρομή προορίζεται να είναι αμφίδρομη, αλλά το υψηλό premium για τη βρετανική ενέργεια οδηγεί τη ροή να κινηθεί προς μία κατεύθυνση αρχικά, ανακουφίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο που αντιμετώπισε πρώτο την ενεργειακή κρίση, με πολλούς μικρούς παρόχους να έχουν κατεβάσει ρολά και εκατομμύρια καταναλωτές να έχουν μείνει «στον αέρα». (σ.σ: H προμήθεια θα περιοριστεί στο μισό περίπου της δυνατότητας των 1.400 megawatt της διασύνδεσης, με τον σχεδιασμό να προβλέπει σταδιακή αύξηση σε πλήρη παραγωγή έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς, τροφοδοτώντας εν τέλει έως και 1,4 εκατ. νοικοκυριά).

Χείρα βοηθείας όμως θα προσφέρουν και τα αιολικά, τα οποία πλέον έχουν επιστρέψει στην παραγωγή ενισχύοντας το σύστημα, ενώ πιέσεις δέχεται και ο OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές και το πετρέλαιο να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο μέχρι να αποκατασταθεί η προσφορά.

Σύμφωνα μάλιστα με την BofA η αντικατάσταση φυσικού αερίου με πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 1 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Βέβαια, πολύ δύσκολα να ακούσουμε ένα τέτοιο νούμερο στη συνεδρίαση των μελών του OPEC+ τη Δευτέρα.

Είναι όμως πιθανό τα μέλη του ΟPEC ν’αποφασίσουν να ξεπεράσουν την υπάρχουσα συμφωνία τους για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Όσο πιο πολύ ξεπεραστεί το νούμερο των 400,000 βαρελιών/ημέρα, τόσο πιο πολύ θα αποκλιμακωθούν οι πετρελαϊκές τιμές, προσφέροντας έστω μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στους παραγωγούς ενέργειας που έχουν ήδη στραφεί στο μαζούτ ή στο ντίζελ.

Εν αναμονή λοιπόν...


Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Μαίρη Βενέτη

https://www.liberal.gr/LiberalMarkets


2 Οκτωβρίου 2021
 
 
 
       ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ      

2021/10/4.Ανατροπή στην αγορά ηλεκτρισμού: 
Οι λιγνίτες πιο φθηνοί από τις μονάδες αερίου.
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3586017/anatropi-stin-agora-ilektrismou-oi-lignites-pio-fthinoi-apo-tis-monades-aeriou

2021/10/2. Κωσταντίνος Μαριόλης:
 Θα… κοπάσει η τέλεια καταιγίδα στις τιμές φυσικού αερίου;
https://www.liberal.gr/economy/tha-kopasei-i-teleia-kataigida-stis-times-fusikou-aeriou/405488


2021/10/1. Γιάνννης Χατζηχρήστος:
ΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙΑ ΕΛΑΒΑΝ ΤΈΛΟΣ!      
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ!
https://www.facebook.com/yiannis.hadjichristos/posts/10225989280015735


2021/10/1.Γιάνννης Χατζηχρήστος:
ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΏΔΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΦΥΛΛΑΓΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ-reloaded και με τις νέες τιμές ενέργειας super ουάου...  
https://www.facebook.com/yiannis.hadjichristos/posts/10225992514816603


2021/9/30.Αντώνης Φουρλής:
Χειμώνας 2021- Ο ενεργειακός πόλεμος για το Φυσικό Αέριο στα σπίτια μας.
Γιατί πρέπει να ευχόμαστε - φέτος ακόμα περισσότερο - για έναν ήπιο χειμώνα.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/cheimonas-2021-o-eneryeiakos-polemos-yia-to-fesiko-aerio-sta-spitia-mas_gr_61547c9fe4b008640eaf021f?fbclid=IwAR1Y0A8kN6QGzLPeMFGSjNOuMxVo9O6TiCD325O4sDC8uu4wcHbww8i2lbk