Πώς η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ θα μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ:  (1) Δύο προτάσεις Λευκωσίας στην  Άγκυρα  για  ΑΟΖ:  Έναρξη    διαπραγματεύσεων   για    καθορισμό  θαλάσσιων   συνόρων  ή   προσφυγή   στο  Διεθνές   Δικαστήριο(2) Το  ποτάμι  μπορεί να γυρίσει πίσω:  Η  χωρίς  όρια δράση   της  Τουρκίας   και  η  επιβαλλόμενη αντίδραση.


Τις τελευταίες  εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, διαβεβαιώνει  ότι  δεν  πρόκειται να επιτρέψει ή και να συναινέσει ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο. Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (24/9/21), επισήμανε ότι «η τελική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της».

Σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 61η επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (1/10/21), ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη «βούληση όσων θέλουν να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο». Εξάλλου, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εκτοπισμένων κατοίκων της περιοχής Μόρφου (10/10/21), διαβεβαίωσε σε έντονο ύφος:
  • «Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε πατριώτη πως, εάν δεχθούμε τις αξιώσεις που προβάλλουν, η Κύπρος, όπως τα κατεχόμενα, θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και εγώ δεν είμαι αποφασισμένος να παραδώσω προτεκτοράτο με τη λήξη της θητείας μου».
Ο ΥπΕξ της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών (16/11/2020), εξέφρασε την «προσωπική του ανησυχία για τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023».

Τις ίδιες ακριβώς εκτιμήσεις εξέφρασε και ο πρώην κατοχικός ηγέτης, Ακιντζί, σε συνέντευξή του (18/8/2021) στην τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν». Σε συνέντευξή του στην Edith L. Lederer [The Associated Press (29/9/2021)], ο Κύπριος ΥπΕξ επισήμανε πως «αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι η προώθηση μιας νεο-Οθωμανικής πολιτικής στην περιοχή», επειδή «επιδιώκει να καταστεί περιφερειακός ηγεμόνας».
  • Η κυπριακή πολιτική ηγεσία, όπως συχνά και η ελλαδική, άλλωστε, αριστεύει σε ανέξοδες διαπιστώσεις, σε βροντώδεις διακηρύξεις και σε νευρώδεις διαβεβαιώσεις. Όταν, όμως, έρχονται στο διά ταύτα, «βουν επί της γλώττης έχουν»!
Πριν από λίγες ημέρες, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παραβίασε την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ και εμπόδισε εργασίες του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo». Και τώρα οι μπουλντόζες ανέλαβαν ξανά δράση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ελλάδα και Κύπρος κατάπιαν την παραβίαση, η οποία συνιστά ξανά βάναυση αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους και της εξαγγελθείσας ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πώς θα εμποδίσει προτεκτορατοποίηση της Κύπρου;
  •  Πώς θα ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια προσάρτησης και τουρκοποίησής της; Εμμένει μονότονα σε επανάληψη του διαλόγου «από εκεί που μείναμε στο Crans Montana» διότι, λέγει, με πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέσα και με στήριγμα το Διεθνές Δίκαιο, θα πετύχουμε την απαλλαγή από τον Αττίλα.
Προφανώς δεν έχει μελετήσει ούτε τον Θουκυδίδη ούτε τον Σουν Τζου και κανέναν θεωρητικό των Διεθνών Σχέσεων.

Λευκωσία και Αθήνα έχουν όπλα στην πολιτικο-διπλωματική φαρέτρα τους αφού απορρίπτουν την πολεμική επιλογή. Οι κατ’ εναντίον του Ελληνισμού αρπακτικοί και κατακτητικοί τουρκικοί στόχοι είναι ξεκάθαροι. Πώς θα στομωθούν και πώς θα αχρηστευθούν;

Υπάρχουν τρόποι, αρκεί η πολιτική ηγεσία να συνειδητοποιήσει τους φοβερούς κινδύνους που απειλούν τον Ελληνισμό. Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να προσδιορίσουν την υψηλή στρατηγική τους. Βρίσκονται ενώπιον διλήμματος: Κατευνασμός και υποταγή στις τουρκικές αξιώσεις ή αντίσταση δι’ όλων των μέσων.
  •   Ποιο είναι το ξεκάθαρο αφήγημά τους; Γιατί μέχρι σήμερα δεν διαμήνυσαν στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ όσο κατέχει την Κύπρο, ασελγεί στο Αιγαίο και παραβιάζει το Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο; Διότι, δυστυχώς, ισχύει η άθλια Σημιτική πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου.
Είναι τραγικό: Ελλάδα και Κύπρος είναι οι μόνες χώρες που επιμένουν να θέλουν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ! Πρώτα, όμως, να εμμείνουν απαρέγκλιτα στην υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεών της. Διαπορεί κάθε Έλληνας Κύπριος:
  • Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία απουσίασε από την ελληνογαλλική συμφωνία; Η Αθήνα γιατί παραγνώρισε την αχίλλειο πτέρνα της άμυνάς της, που είναι ο αδύναμος κυπριακός κρίκος; Εκτός και αν ισχύει απαρασάλευτα ότι «η Κύπρος κείται μακράν». Γιατί δεν οριοθετείται η ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου; Πού χάθηκε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου;
Ακόμα και οι πλέον αδαείς αντιλαμβάνονται ότι η διζωνική δήθεν ομοσπονδία οδηγεί αφεύκτως στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Γιατί δεν απορρίπτεται και να χαραχθεί μία νέα, πανεθνική στρατηγική απελευθέρωσης από τον Αττίλα;

Η Λευκωσία καλείται να συνάψει αμυντικές συμφωνίες με γειτονικές χώρες αφού η τουρκική απειλή είναι κοινή και η τουρκοδιζωνική είναι αντίθετη με τα συμφέροντά τους. Είναι ορθή η θέση Αναστασιάδη για επανένταξη των Τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία και επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 με συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται ενώπιον δύο επικίνδυνων δεδομένων.
  • Πρώτον, μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει τις γαλλικές φρεγάτες, θα υπάρχει ένα αμυντικό κενό τεσσάρων χρόνων. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία δεν θα το εκμεταλλευτεί για να προκαλέσει τετελεσμένα πρώτα στην Κύπρο και μετά στο Αιγαίο;
  • Δεύτερον, το 2023 θα διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία. Ο Ερντογάν θέλει να προσφέρει στους Τούρκους μια μεγαλύτερη Τουρκία, αναλώμασι της κατεχόμενης Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ ή και της Ελλάδος. Αυτές τις εφιαλτικές προοπτικές, Ελλάδα και Κύπρος πότε, πώς και με ποια μέσα και ποιους θα τις εξουδετερώσουν;

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

https://www.apopseis.com/pos-i-kypriaki-dimokratia-den-tha-metatrapei-se-toyrkiko-protektorato/


17/10/2021


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           

 
Ο χάρτης επισυνάπτεται στην επιστολή για να δείξει το σημείο παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους από τουρκικά πλοία.

1.
Δύο προτάσεις Λευκωσίας στην  Άγκυρα  για ΑΟΖ: Έναρξη   διαπραγματεύσεων   για    καθορισμό θαλάσσιων  συνόρων  ή   προσφυγή  στο  Διεθνές Δικαστήριο
.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υποβάλλει εκ νέου, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, προς την Τουρκία δυο εναλλακτικές προτάσεις για τα θέματα της ΑΟΖ. Η πρώτη αφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δκαιο της Θάλασσας. Η πρόταση αυτή είχε διαβιβασθεί ξανά -ουκ ολίγες φορές- προς την Άγκυρα, η οποία όμως την απορρίπτει, καθώς μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα». Η πρόταση αυτή επαναλαμβάνεται και τώρα. Εναλλακτικά, ως δεύτερη πρόταση,  η Κύπρος επαναλαμβάνει την εισήγησή της προς την κατοχική Τουρκία (compromis) για την κοινή υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο, θέτοντας έτσι τους ισχυρισμούς της ( Άγκυρας) σε δοκιμασία.

Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται σε επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή τις πρόσφατες παρενοχλήσεις από πλευράς Τουρκίας του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», μαλτέζικης σημαίας και ιταλικής ιδιοκτησίας, που είχε αναλάβει να κάνει μελέτες στην κυπριακή ΑΟΖ για τον αγωγό East Med. Στην επιστολή, ημερομηνίας 13 Οκτωβρίου 2021, ο Κύπριος πρέσβης επισημαίνει, ως καταληκτική αναφορά, πως η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει καμία αμφιβολία για τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της και παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει να τα ασκεί, να τα υποστηρίζει και να τα προστατεύει με καλή πίστη και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Για την καταγγελία σημειώνεται συναφώς ότι στις 3 Οκτωβρίου 2021, δυο τουρκικά σκάφη, μια φρεγάτα («Oruc reis») και μια κορβέτα (Bafra), παρενόχλησαν και εν πολλοίς  εμπόδισαν το σκάφος «Nautical Geo», το οποίο είναι αδειοδοτημένο από τις αρμόδιες Αρχές της Κύπρου, για τη διεξαγωγή έρευνας, σχετικά με την πιθανή όδευση του αγωγού East Med. Όπως συναφώς αναφέρεται στην επιστολή, το έργο έχει σημαντική περιφερειακή σημασία. Έχει επίσης οριστεί ως έργο για το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας. Σημειώνεται συναφώς ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τη μελέτη.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα τουρκικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς και εμπόδισαν παράνομα την πορεία του ερευνητικού σκάφους, αναγκάζοντάς το να εγκαταλείψει την περιοχή. Οι Τούρκοι επιστράτευσαν το ψευδές επιχείρημα ότι η περιοχή εμπίπτει στην τουρκική ναυτική δικαιοδοσία! Κι αυτό ενώ το περιστατικό συνέβη σε απόσταση μόλις 22 ναυτικών μιλίων από τις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, που έχει ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μεταξύ των απέναντι παράκτιων κρατών. Συγκεκριμένα της Δημοκρατίας της Κύπρου και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, μέσω της Συμφωνίας Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003. «Απλώς για να καταδείξουμε το απίθανο των ισχυρισμών της Τουρκίας, η τουρκική ακτή από το περιστατικό βρίσκεται σε απόσταση 112 ναυτικών μιλίων. Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί που έγιναν από την πλευρά της Τουρκίας στερούνται νομικής βάσης και αντιβαίνουν στη γεωγραφία», σύμφωνα με την επιστολή του πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου.

Όπως συναφώς καταγγέλλεται, οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της Κύπρου να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, συνιστούν παράλληλα σοβαρή παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κύπρου βάσει του Διεθνούς Δικαίου, τόσο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) όσο και του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

https://www.apopseis.com/dyo-protaseis-leykosias-stin-agkyra-gia-aoz-enarxi-diapragmateyseon-gia-kathorismo-thalassion-synoron-i-prosfygi-sto-diethnes-dikastirio
/


18/10/2021


2.
Το ποτάμι μπορεί να γυρίσει πίσω: Η χωρίς όρια δράση  της  Τουρκίας  και  η  επιβαλλόμενη αντίδραση.
   
Σε δύσκολη, επικίνδυνη φάση, έχουμε εισέλθει σε σχέση με τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Είναι προφανές πως έχει διαμορφωθεί από πλευράς της κατοχικής δύναμης ένα πλαίσιο κινήσεων επιβολής, που βρίσκεται σε μια –μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί– τελική φάση. Πρόκειται για κινήσεις σε πολλά μέτωπα, που έχουν ως στόχο να υλοποιηθούν σταδιακά οι επιδιώξεις, ενώ ταυτόχρονα διαμηνύεται πως είναι «δρόμος χωρίς επιστροφή» για την Άγκυρα. Επί του παρόντος φαίνεται πως η Τουρκία κινείται ανεμπόδιστα, κι αυτό συνδέεται και με τη διεθνή συγκυρία αλλά και την αδυναμία της ελληνικής πλευράς. Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό;

Πρώτον, η Τουρκία επιχειρεί με τις παρανομίες της στην ανατολική Μεσόγειο να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδος και της Κύπρου. Η κατοχική δύναμη επιχειρεί να καταστήσει και τις δυο χώρες κυριαρχικά «ανάπηρες» και εν δυνάμει προτεκτοράτα της. Κι αυτό προσπαθεί να το πετύχει στην πράξη είτε παρεμποδίζοντας είτε και ακυρώνοντας έρευνες όπως εκείνη του σκάφους Natural Geo, που είχε προγραμματισμένες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ, για μετρήσεις σε μια ενδεχόμενη όδευση του αγωγού East Med. Ενός εγχειρήματος, το οποίο μάλλον θα μείνει στις μελέτες, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ώως λειτουργεί η Άγκυρα και πώς επιβάλλεται. Υπενθυμίζεται πως το σκάφος αυτό παρενοχλήθηκε και όταν διενεργούσε έρευνες ανατολικά της Κρήτης.

Δεύτερον, οι κινήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με τις νέες εργασίες στην «πιλοτική» περιοχή, αποτελούν υπενθύμιση από πλευράς της Άγκυρας ότι κινείται για επιβολή τετελεσμένων και στη θάλασσα και στο έδαφος. Είναι δε προφανές πως θα προχωρήσει σταδιακά στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει και Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Επί του παρόντος, για την περιοχή που εκτελεί εργασίες, οι αριθμός των αιτήσεων από Ελληνοκύπριους είναι πολύ μικρός. Αυτό, βέβαια, δεν πρόκειται να σταματήσει την Άγκυρα και θα την εποικίσει. Θέλει να τη μετατρέψει σε… Ντουμπάι ή και Λας Βέγκας, όπως ειπώθηκε πριν μερικά χρόνια.

Τρίτον, 
στο Κυπριακό οι εξελίξεις έχουν παγώσει μετά το πρόσφατο γεύμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Το θέμα «κόλλησε», ως γνωστό, στο ρόλο του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Κι αυτό δεν ήταν μια ακόμη αρνητική στάση της Άγκυρας. Το θέμα συνδέεται με τον μεγάλο στόχο για λύση δυο κρατών, για συνομοσπονδία, έχοντας ως τη μόνη επιδίωξη τον πλήρη έλεγχο του νησιού.

Τέταρτον, η κατοχική Τουρκία δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους Τουρκοκύπριους, επιχειρώντας να εξουδετερώσει κάθε αντίθετη φωνή αμφισβήτησης της κυριαρχίας της στα κατεχόμενα. Η πρόσφατη τακτική των απελάσεων Τουρκοκυπρίων δεν αποτελεί μόνο μια αντίδραση ενός δικτατορικού καθεστώτος, στο οποίο δεν ανέχονται άλλη άποψη, αλλά είναι προετοιμασία του εδάφους για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Αυτός ο κίνδυνος δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται, αν και δεν φαίνεται στην παρούσα φάση να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κατοχικής δύναμης.

Πέμπτον
, οι αντιδράσεις που καταγράφονται έναντι των τουρκικών προκλήσεων είναι επιδερμικές μέχρι και ανύπαρκτες μέχρι στιγμής. Φραστικές περισσότερο παρά επί της ουσίας. Σε αυτό το πεδίο, κυρίως της Ε.Ε., γίνονται πολλές προσπάθειες από κυπριακής πλευράς, ο δρόμος ωστόσο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Φαίνεται πως η Κύπρος δεν είναι Ουκρανία, Κριμαία. Είναι, όμως, προφανές πως εάν δεν αναληφθούν ενέργειες από την Ε.Ε. δεν θα αντιδράσουν άλλοι, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ. Το έχουν ήδη διαμηνύσει τούτο.

Οι Αμερικανοί, πλην του Γερουσιαστή Μενέντεζ, που τοποθετήθηκε με έντονο τρόπο, το βαθύ κράτος, η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υιοθέτησε τη γνωστή στάση των «ίσων αποστάσεων», που επί της ουσίας προσφέρει κάλυψη στις παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης.

Όλα αυτά περιγράφουν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση πραγμάτων. Η επιθετικότητα της Άγκυρας είναι χωρίς όρια. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πώς αντιδρά η Λευκωσία. Τι δυνατότητες υπάρχουν. Να θεωρήσουμε πως είμαστε μόνοι μας και πρέπει να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη αποτρεπτική πολιτική. Πρέπει να τύχουν επεξεργασίας πολιτικές που προκαλούν κόστος στην κατοχική δύναμη και στο κατοχικό καθεστώς, που θα είναι μεγαλύτερο από τη συντήρηση της κατοχής και των ενεργειών που προβαίνουν σε έδαφος και θάλασσα. Παράλληλα, να οικοδομηθούν πραγματικές γέφυρες συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους, σε μια σωστή βάση –με όχημα την Κυπριακή Δημοκρατία– και όχι να γίνονται ανώφελες επαναπροσεγγιστικές φιέστες αναγνώρισης των «πραγματικοτήτων», που θέλει να επιβάλει η κατοχική Τουρκία. Ιδιαίτερα τώρα, που η κατοχική δύναμη τους απαγορεύει και να… σκέφτονται.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

https://www.apopseis.com/to-potami-mporei-na-gyrisei-piso-i-choris-oria-drasei-tis-toyrkias-kai-i-epivallomeni-antidrasi/


16/10/2021