Πόσο σημαντική είναι η μείωση της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19;

 

Πόσο σημαντική είναι η μείωση της ανοσίας
μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19;


Πριν από 6 μήνες, ο Ανοσολόγος με ειδίκευση στην Υπολογιστική Βιολογία του Πανεπιστημίου New South Wales στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας Miles Davenport έκανε μια ιδιαίτερα τολμηρή πρόβλεψη: κάθε 108 ημέρες τα επίπεδα αντισωμάτων των εμβολιασμένων θα μειώνονται στο μισό! Και συνεπώς, η αρχική 90% προστασία, μετά από 6-7 μήνες θα είναι 70%! Οι προβλέψεις του αποδείχθηκαν αληθινές. Ανοσολογικές μελέτες μετά από εμβολιασμό για τον SARS-CoV-2 έχουν καταγράψει μια σταθερή μείωση των επιπέδων αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου. Σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, όπως το Ισραήλ και η Αγγλία, οι μελέτες έδειξαν ότι όλα τα εμβόλια κατά της COVID-19 εξασθενούν σταδιακά και τα άτομα που εμβολιάστηκαν μπορεί να νοσήσουν ήπια και να μεταδώσουν τη νόσο.

Με την ευκαιρία της επίσημης συνάντησης των υπευθύνων για τα προγράμματα εμβολιασμού στην Αγγλία, πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου, ειδικής σε θέματα βιοϊατρικής έρευνας, Elie Dolgin στο περιοδικό Nature αναλύει τα νέα δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας και την αναγκαιότητα επανάληψης του εμβολιασμού. Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ουρανία Τσιτσιλώνη, Βαγγέλης Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα βασικά στοιχεία του άρθρου.

Σε ποιο βαθμό η ανοσία από το εμβόλιο προστατεύει τους εμβολιασμένους από σοβαρή νόσο, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ακόμα και θάνατο; Η εμπειρία από άλλα αντι-ιικά εμβόλια έχει δείξει ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα αυξάνονται μετά τον εμβολιασμό, αλλά μειώνονται γρήγορα μερικούς μήνες αργότερα. Όμως, η κυτταρική ανοσία έχει μεγαλύτερη διάρκεια και πρακτικά αυτή προστατεύει τον οργανισμό. Αν ξαναμολυνθεί ένας εμβολιασμένος, τα Β κύτταρα μνήμης που έχουν δημιουργηθεί, παράγουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και τα Τ κύτταρα μνήμης σκοτώνουν αποτελεσματική τα μολυσμένα κύτταρα από τον ιό. Μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, έδειξε ότι ο εμβολιασμός για τον SARS-CoV-2 προκάλεσε παρατεταμένη κυτταρική ανοσία: τα ειδικά για το νέο κορονοϊό Β κύτταρα μνήμης συνέχισαν να αυξάνονται σε αριθμό για τουλάχιστον 6 μήνες και τα Τ κύτταρα μνήμης παρέμειναν σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Έτσι, ενώ τα αντισώματα στο αίμα μειώνονται, το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί «απόθεμα» από τα ειδικά κύτταρα μνήμης, που είναι ικανότατα να ενεργοποιηθούν ξανά και να προστατεύσουν τον οργανισμό.

Πώς μπορεί αυτή η ανοσολογική μνήμη να ενισχύεται με το χρόνο; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Washington, έλαβαν βιοψίες από τους λεμφαδένες εμβολιασμένων ατόμων και παρατήρησαν στο μικροσκόπιο ότι είχαν πολλά βλαστικά κέντρα, περιοχές δηλαδή που εκπαιδεύουν τα Β λεμφοκύτταρα. Αυτά τα κέντρα «εκπαίδευσης» ήταν ενεργά για 15 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και παρέμειναν για τουλάχιστον 6 μήνες. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τόσο παρατεταμένη παρουσία βλαστικών κέντρων μετά από εμβολιασμό, γεγονός που δείχνει την εξαιρετική αποτελεσματικότητα των εμβολίων νέας τεχνολογίας.

Μπορεί αυτή η ανοσολογική μνήμη να παρέχει διαρκή προστασία από σοβαρή νόσηση από COVID-19; Η απάντηση είναι όχι. Δεδομένα από το Ισραήλ έδειξαν ότι ηλικιωμένοι που εμβολιάστηκαν στην αρχή του 2021 είχαν διπλάσιο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν αργότερα. Μια τρίτη δόση εμβολίου όμως, τους προστάτευσε από τη μόλυνση. Ερευνητές του Ινστιτούτου Weizmann δήλωσαν ότι υπάρχουν πλέον πειστικά στοιχεία πώς μια τρίτη δόση αυξάνει δραματικά την προστασία: τα ηλικιωμένα άτομα που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, από εκείνα που δεν εμβολιάστηκαν για τρίτη φορά.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες εκτός από το Ισραήλ; Τα αρχικά στοιχεία από την Αγγλία και το Κατάρ επιβεβαιώνουν την ισραηλινή εμπειρία. Στην Αγγλία, ήδη σημειώθηκε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων με την αισθητή πτώση των αντισωμάτων. Αυτό συνέβη περίπου 20 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, τόσο με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech όσο και με της AstraZeneca, και ήταν εντονότερο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Μεταξύ των ηλικιωμένων, υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου έδωσε πιο καλή προστατευτική ανοσία. Στο Κατάρ, το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech παρείχε σταθερά υψηλή προστασία για έως και έξι μήνες μετά την ανοσοποίηση, οπότε η τρίτη δόση κρίθηκε ως μη απαραίτητη. Όμως, τα δεδομένα επτά μήνες μετά την ανοσοποίηση (αν και προκαταρκτικά), έδειξαν ότι η ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει τη νοσηλεία και το θάνατο μειώθηκε και η τρίτη δόση εμβολίου είναι η μόνη λύση. Παρόλα αυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι τα ποσοστά σοβαρής νόσησης από COVID-10 μεταξύ των εμβολιασμένων αυξάνονται αισθητά.

Ακόμα κι αν τα περισσότερα εμβολιασμένα άτομα δεν αρρωσταίνουν σοβαρά, υπάρχουν άλλα οφέλη από τις επιπλέον δόσεις εμβολίου; Η μείωση των ποσοστών μόλυνσης θα βοηθήσει να «σπάσει» ο κύκλος μετάδοσης του ιού, και θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής COVID-19 και θανάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αυστριακό Εξελικτικό Γενετιστή Fyodor Kondrashov, ο εμβολιασμός θα βοηθήσει στην αποτροπή της εμφάνισης μεταλλάξεων των ιού ανθεκτικών στα εμβόλια. Μέχρι στιγμής, σε κανένα ανθρώπινο εμβόλιο δεν έχει παρατηρηθεί αντίσταση, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με πολλά αντι-ιικά φάρμακα. Αν και ο SARS-CoV-2 είναι ένα καινούριος ιός και η μετάλλαξη Delta αιφνιδίασε τον κόσμο, οι πιθανότητες ανάπτυξης αντίστασης στα εμβόλια είναι μικρές. Όπως τονίζει η Katrina Lythgoe από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αν παρακαμφθεί το πρόβλημα της διαθεσιμότητας των εμβολίων, εκτός από τα άτομα που είναι ιδιαίτερα ευπαθή, οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον εμβολιασμό όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.defence-point.gr/news/poso-simantiki-einai-i-meiosi-tis-anosias-meta-ton-emvoliasmo-gia-tin-covid-19


2/10/2021


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                



 
1. Το 97% των τελευταίων 100.000 νεκρών στις ΗΠΑ
 ήταν ανεμβολίαστοι - New York Times

H συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών που πέθαναν κατά τους πρόσφατους μήνες από την COVID-19 δεν είχαν εμβολιαστεί, με τους περισσότερους θανάτους να καταγράφονται στον αμερικανικό Νότο, σύμφωνα με την εφημερίδα "The New York Times".

Η νέα και ανησυχητική αύξηση των θανάτων στη διάρκεια του καλοκαιριού σημαίνει ότι η επιδημία του κορονοϊού είναι η πιο θανατηφόρα στην ιστορία των ΗΠΑ, επισημαίνει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, ενώ επικαλούμενη στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζει ότι από τους 100.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, μόνον 2.900 ήταν εμβολιασμένοι, δηλαδή ποσοστό 2,9%.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα η πανδημία "χτυπάει" κυρίως τις πολιτείες του αμερικανικού Νότου, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τις Βόρειες περιοχές, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο κατά τα πρώτα κύματα.

Όπως σημειώνεται από τις 16 Ιουνίου η πολιτεία του Μισισιπή, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν υπερβαίνει το 45%, έχει καταγράψει σχεδόν 80 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Στη γειτονική Λουιζιάνα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται περίπου στο 46%, έχουν καταγραφεί σχεδόν 70 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.

Στον αντίποδα, πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη και το Μέιν, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κυμαίνεται από το 65% έως το 69%, οι θάνατοι λόγω κορονοϊού δεν υπερβαίνουν τους 18 ανά 100.000.

Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εάν νοσήσουν σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με έρευνα του CDC, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα. Διατρέχουν επίσης πενταπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και υπερδεκαπλάσιο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η μελέτη, η οποία εκτείνεται από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου, χρησιμοποίησε δεδομένα από 10 πολιτείες.
Θύματα και οι νεότεροι

Το νεότερο κύμα, που οφείλεται πρωτίστως στη μετάλλαξη Δέλτα, συνοδεύεται από την απότομη αύξηση των θανάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT. Περίπου το 40% των 100.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τα μέσα Ιουνίου ήταν κάτω των 65 χρόνων.

Πριν από λίγες ημέρες οι θάνατοι από COVID-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 700.000. Η φονικότερη πανδημία στην νεότερη παγκόσμια Ιστορία, η αποκαλούμενη "ισπανική" γρίπη (1918-19), είχε προκαλέσει περίπου 675.000 θανάτους στην Αμερική.

Στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος, τον χειμώνα του 2020-21, όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων ήταν πολύ περιορισμένη, πέθαναν 200.000 ασθενείς σε διάστημα 70 ημερών. Αντίθετα, οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα 105 ημερών, παρά τη διασπορά της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

ΠΗΓΗ: Thetoc.gr

https://www.capital.gr/diethni/3585878/new-york-times-to-97-ton-teleutaion-100-000-nekron-stis-ipa-itan-anemboliastoi


2/10/2021
 

 
  2. Κορωνοϊός και ιστορίες από τις ΜΕΘ

Η πορεία και η έξοδος από τη ΜΕΘ και δεν είναι μια απλή ευθεία. Δεν είναι ένα ΄ξεχάστηκα, δεν φόρεσα τη μάσκα, δεν έπλυνα τα χέρια μου, κόλλησα, μου έγινε εισαγωγή, μπήκα στη ΜΕΘ και μετά από κάποιες μέρες βγήκα’. Και μερικοί επιλέγουν να το ξεχνάνε όλο αυτό.  

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει και διαβάσει τέτοιες ιστορίες, είτε από την πλευρά του ασθενούς - είτε από την πλευρά του υγειονομικού. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα.  

Οι ασθενείς του κορωνοϊού μπορεί όχι μόνο να έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, αλλά να αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα. Ίσως όταν μπουν στο νοσοκομείο να αντιμετωπίζουν συννοσηρότητες πλέον του κορωνοϊού. Ίσως να ανήκουν στους ευπαθείς, να είναι ασθενείς με προϋπάρχουσες πολυνοσηρότητες.  

Πριν φτάσουν στη ΜΕΘ λοιπόν, η θεραπεία τους αποφασίζεται με βάση το ιστορικό και με τους γιατρούς να προσπαθούν να καταστείλουν την νόσο. Κάποιοι από αυτούς όμως τελικά φτάνουν στη ΜΕΘ και διασωληνώνονται. Πρόσφατα, διάβασα μια συγκλονιστική μεταφορά της διαχείρισης των ασθενών του κορωνοϊού από τον εντατικολόγο/ νεφρολόγο, Darren Markland.

«Πριν έρθει ένας ασθενής με κορωνοιό σε εμάς στη ΜΕΘ, ανάλογα με τον φόρτο από τα υπάρχοντα κρούσματα στο νοσοκομείο, άλλοι γιατροί μπορεί να του παρείχαν εντατική φροντίδα ακόμα και στα πατώματα του νοσοκομείου.  
Στη ΜΕΘ, έρχονται συνήθως 14 ημέρες μετά από την αρχική μόλυνση. Ο πολλαπλασιασμός του ιού μπορεί και να μην είναι πλέον το ζήτημα. Φανταστείτε πως αν ο κορωνοϊός ήταν η αστραπή, αυτό με το οποίο ασχολούμαστε είναι η άγρια φωτιά που βγήκε εκτός ελέγχου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καμία από τις αντιικές θεραπείες δεν λειτουργεί στη ΜΕΘ. Παλεύουμε με μια ανεξέλεγκτη φλεγμονή. Όπως χτυπάς το χέρι σου και πονάς περισσότερο την επόμενη μέρα; Έτσι.  

Αλλά επειδή ο COVID στοχεύει στα αιμοφόρα αγγεία είναι σαν να έχετε χτυπήσει σε κάθε μέρος του σώματός σας.

Ακριβώς όπως βάζουμε πάγο σε αυτόν τον μώλωπα στο χέρι, έτσι χρησιμοποιούμε διάφορα φάρμακα. Και όλο αυτό το διάστημα περιμένουμε να σβήσει η φωτιά, για να δούμε πόση καταστροφή έχει γίνει και τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Είναι αυτό το σημείο της θεραπείας που δεν πρέπει να βλάψουμε τον ασθενή. Και προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία στην παροχή οξυγόνου: να είναι αρκετό ώστε να μην ασφυκτιά ενώ προσπαθούμε να μην σκίσουμε τους δύσκαμπτους πνεύμονες και να ξεκινήσουμε ξανά τη φλεγμονή.

Κάποιοι ασθενείς διασωληνώνονται δηλαδή γίνεται παράκαμψη του πνεύμονα και ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα έξω από το σώμα. …Η δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τον ευάλωτο ασθενή και από άλλα πράγματα, όπως τον υποσιτισμό, τις κατακλύσεις, τους θρόμβους αίματος, τις βακτηριακές λοιμώξεις, τη νεφρική ανεπάρκεια… ενώ περιμένουμε να θεραπευτούν οι πνεύμονες. Και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες…»

Πως είναι να πρέπει να ελέγχεις την αναπνοή σου;

«πάρτε μια βαθιά ανάσα, μέχρι το τέλος… απλά κάντε το. Τώρα κρατήστε τη. Αυτή είναι η νέα αφετηρία της αναπνοής. Θέλω να πάρετε την επόμενη ανάσα σας από εκεί. Και την επόμενη. Μην κλέβετε. Είναι λίγο αγχωτικό, σωστά;»

Για να προστατεύσουν τους ασθενείς σε αυτή την κατάσταση από το να ταλαιπωρούν κι άλλο τους πνεύμονές τους, πρέπει να τους δώσουν ηρεμιστικά και μερικές φορές να τους βάλουν σε καταστολή. Αυτό μερικές φορές είναι η μόνη επιλογή.

« …Και μετά περιμένουμε, μερικές φορές για εβδομάδες να θεραπευτούν οι πνεύμονες.. Δεν υπάρχει σαφής τρόπος να προβλέψουμε ποιος θα γίνει καλά και πότε. Είναι ένα ασαφές μονοπάτι που υπαγορεύεται από γενετική και ανοσία. Προαναγγέλλεται από τη σιωπή των αναπνευστήρων, καθώς οι πνεύμονες δεν πιέζονται τόσο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ξυπνήσουμε, να επαναφέρουμε τους ασθενείς. Εκεί τα πράγματα είναι συχνά δραματικά, σαν να βγαίνεις από πολύ βαθιά νερά. Πρέπει να είμαστε πολύ ευγενικοί. Ήταν μεγάλος αγώνας και μπορεί να χάσουμε όλα όσα κερδίσαμε.

Είδα κάποιους να βελτιώνονται γρήγορα. Όπως τους ασθενείς που είχαν απλά μια πνευμονία. Άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Μιλάμε στις οικογένειες για τις τραχειοστομίες και πως θα το χειριστούμε και θα το χειριστούμε μακροπρόθεσμα. Αυτοί οι ασθενείς συνήθως πάνε καλά, αλλά μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές από αυτό το ταξίδι.»

Όμως το ξέρουμε, δεν γίνεται το ίδιο με όλους.

 «…υπάρχει πάντα ένα υποσύνολο αυτών των ασθενών, που ενώ φαίνεται να βελτιώνονται αρχικά, παρά αυτά που κάνουμε, επιδεινώνονται μετά από μια εβδομάδα διασωλήνωσης. Ανεξάρτητα από το τι κάνουμε, οι πνεύμονές τους γίνονται άκαμπτοι, και όσο περνούν οι μέρες ακόμα πιο άκαμπτοι. Αντί να θεραπευτούν, οι πνεύμονές τους αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό.

Αναζητούμε κρυφές λοιμώξεις, θρόμβους αίματος, παρενέργειες φαρμάκων, πιθανές αυτοάνοσες ασθένειες. Τις επόμενες εβδομάδες, οι καρδιές τους αρχίζουν να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας το τεράστιο έργο της ώθησης του αίματος μέσα από τους ινώδεις πνεύμονες.

Και τα νεφρά επηρεάζονται πρώτα. Η αιμοκάθαρση θα κρατήσει τους ασθενείς ώστε να αντέξουν για λίγο περισσότερο.»  

Μέσα σε όλο αυτό το δράμα του να μην μπορείς να βοηθήσεις τον ασθενή οι γιατροί πρέπει να ενημερώσουν τις οικογένειες  
«…μιλάμε με τις οικογένειες πριν συμβούν όλα αυτά για να τους ενημερώσουμε για την πορεία των αγαπημένων τους. Τους λέμε τους στόχους μας. Τους ενημερώνουμε για το τι μπορούμε να πετύχουμε και τι όχι.

Παρά τους πόρους και την τεχνολογία μας, συχνά είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τους ασθενείς και ακόμα λιγότερα για τις οικογένειές τους…Το ταξίδι του θανάτου από τη νόσο του COVID19 μέσα από τη ΜΕΘ διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 6 εβδομάδες. Και έχω δει τι κάνει αυτό στις οικογένειες των ασθενών. …»

Και να σκεφτεί κανείς πως κάνοντας το εμβόλιο στις περισσότερες περιπτώσεις όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν.  

Συνειδητοποιώ βλέποντας πως κάποιοι ακόμα αρνούνται να εμβολιαστούν, πως δεν μπορούμε μετά από τόσο καιρό να αναγκάσουμε κανέναν να πιστέψει πως υπάρχει ιός. Σαφώς και είναι εξωφρενικό πως κάποιοι ακόμα δεν καταλαβαίνουν πως μπορεί να καταλήξουν στη ΜΕΘ για ένα καπρίτσιο.
--------------------------------
Ηλίας Μόσιαλος,3/10/2021
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=405312044338667&id=100045796247437

 
 
 
3. ΙΤΑΛΙΑ
 
Αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών: στοιχεία από την ΙΤΑΛΙΑ.
 
Η Ιταλία έχει χρησιμοποιήσει έναντι του κορωνοϊού τα εμβόλια της Pfizer (με μεσοδιάστημα 5 εβδομάδων), της AstraZeneca (με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων),της Moderna (με μεσοδιάστημα 5 εβδομάδων) και της Johnson & Johnson.

Τα εμβόλια και στην Ιταλία αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID-19 ακόμη και στην περίπτωση λοίμωξης των εμβολιασμένων με την παραλλαγή Δέλτα.

 Να αναφέρω εδώ πως και στην Ιταλία η παραλλαγή Δέλτα είναι αυτή τη στιγμή η πιο διαδεδομένη παραλλαγή του κορωνοϊού.

Παραθέτω μερικά ενδεικτικά δεδομένα όπως ανακοινώθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου από το εθνικό ινστιτούτο υγείας (Istituto Superiore di Sanità (ISS)).

Συνολική αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών

• προστασία κατά της νοσηλείας: 93%
 • προστασία κατά της εισαγωγής στη ΜΕΘ: 96%
• προστασία κατά του θανάτου: 96%

Τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων από τόσες διαφορετικές χώρες, δείχνουν την ίδια τάση.

Τα εμβόλια μας προστατεύουν από τον ιό που έχει σταματήσει τη ζωή στον πλανήτη.

 Ας προσπαθήσουμε όλοι να πείσουμε τους τελευταίους εναπομείναντες γνωστούς και φίλους μας να εμβολιαστούν.
------------------------------------------------
Ηλίας Μόσιαλος,15/9/2021
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=393539632182575&id=100045796247437
 
 
 4. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
 
 Στην Πορτογαλία το 98% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί. 

Από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου έχουν αρθεί όλα τα μέτρα και γυρνάνε πίσω σε κανονική ζωή σαν να μην υπάρχει ο ιός. 

Ο 7ήμερος ΜΟ σε θανάτους στην Πορτογαλία ειναι 4. 

Στην Ελλάδα με ιδιο πληθυσμό με την Πορτογαλία, έχει εμβολιαστεί το 60% άνω των 12 ετών. Έχουμε πλήρη μετρα σε ισχύ και τοπικά λοκ νταουν σε πολλές πολεις με χαμηλότερο του γενικού μέσου όρου ποσοστό εμβολιασμού (γυρω στο 40-45%). 

Οι ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή Δυτικη και Κεντρικη Μακεδονία, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη έχουν ηδη κορεστεί στο 100%. 

Ο 7ήμερος ΜΟ σε θανάτους στην Ελλάδα ειναι 33. 

Δηλαδη 30 άνθρωποι ημερησίως, περίπου 1000 το μηνα, πεθαίνουν και θα πεθάνουν πολλες χιλιάδες ακόμη άδικα, γιατι δεν εμβολιαστήκαμε καθολικά. 

Εύγε στους Έλληνες τον εξυπνότερο λαό του κοσμου my ass.
----------------------------------
Elena Milioti
https://www.facebook.com/miliotielena.1974/posts/10225364780682188