Pandora Papers: Αποκαλύψεις για τα offshore εκατομμύρια των "συμμάχων" του Ερντογάν.
Αποκαλύψεις σχετικά με το πώς εταιρείες που συνδέονται με το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τ. Ερντογάν χρησιμοποιούν υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους για να διοχετεύουν εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό φέρνουν στο φως τα Pandora Papers.
Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) την Κυριακή περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για συστήματα φοροαποφυγής στα οποία εμπλέκονται δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας, αναφέρει η Deutsche Welle.
Πρόκειται για την Çalık Holding, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες υπό την διαχείριση του AKP, με επενδύσεις σε τομείς από τον κατασκευαστικό κλάδο και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έως τα χρηματοοικονομικά αλλά και σε ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τα Pandora Papers η Çalık Holding κατέχει τουλάχιστον τέσσερις offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες, που συνδέονται με ανώτερα στελέχη της Çalık Holding φαίνεται να χρησιμοποιούνται για εμπορικές συναλλαγές, αποφεύγοντας τη φορολόγηση στην Τουρκία.
Επικεφαλής της Çalık Holdings είναι ο Ahmet Çalık, ο οποίος κατατάσσεται ως ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας από το περιοδικό Forbes με περιουσία που εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, παραμένει ασαφές το ποσό της φορολογίας που έχει καταβάλει ο επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια.
Ο όμιλος έχει θυγατρικές σε 20 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτές που εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους δεν περιλαμβάνονται στις ετήσιες εκθέσεις του.
Αναφερόταν επίσης στα Paradise Papers το 2017, σύμφωνα με τα οποία η Çalık Holding χρησιμοποιούσε υπεράκτιους λογαριασμούς στη Μάλτα όταν διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν.
Τα Paradise Papers κατονόμαζαν επίσης την οικογένεια του τότε Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι χρησιμοποιούσε εταιρείες-βιτρίνα για να αποκρύψει τα κέρδη της ναυτιλιακής της αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με τα Pandora Papers άλλη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, η Cengiz Holding, λειτουργεί ένα δίκτυο πληρεξουσίων στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να αποφύγει τη φορολογία στην Τουρκία, αποκρύπτοντας παράλληλα την ταυτότητα των στελεχών της.
Όπως και η Çalık Holding, η εταιρεία επενδύει σε μια ευρεία γκάμα κλάδων. Πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο στα τουρκικά ΜΜΕ η διαμάχη της εταιρείας με τους κατοίκους του χωριού İkizdere στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου η Cengiz Holding επιδιώκει να κατασκευάσει ένα λατομείο παρά το σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος.
Με το AKP στην εξουσία, ο όμιλος έχει ανέλθει σε έναν από τους συχνότερους νικητές κρατικών διαγωνισμών στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η εταιρεία έχει λάβει τουλάχιστον 42,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές συμβάσεις από το 2002, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Η Cengiz Holding και τα στελέχη της προσπάθησαν να αποφύγουν την καταβολή φόρων στην Τουρκία μέσω εταιρειών-βιτρίνων. Στα παραδείγματα που παραθέται η DW περιλαμβάνεται η αγορά -το 2011- ενός σπιτιού στο Λονδίνο αξίας 3.750.000 λιρών μέσω μιας εταιρείας με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που ονομάζεται Trident Trust.
Κληθείς από τη DW να απαντήσει στους ισχυρισμούς, ο πρόεδρος της εταιρείας Μεχμέτ Τσενγκίζ δήλωσε ότι η χρήση μιας διεθνούς οντότητας απλοποιούσε τη διαδικασία πώλησης κατά την αγορά ξένων ακινήτων.
Σημειώνεται ότι η χρήση offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους δεν συνιστά αδίκημα στην Τουρκία.
Η εμπλοκή του φιλοκυβερνητικού κολοσσού των ΜΜΕ Demirören Holding
Σύμφωνα με τα Pandora Papers, ο τουρκικός κολοσσός των ΜΜΕ Demirören Holding, εμπλέκεται επίσης σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, συγγενείς του προέδρου της εταιρείας, Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν ιδρυσαν offshore για να αποκρύψουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες.
Η DW σημειώνει πως η σύζυγος του Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, Χαζάν Ρεβνά Ντεμιρορέν, καταχώρησε δύο εταιρείες στις νήσους της Καραϊβικής, χρησιμοποιώντας τες για να αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο αξίας εκατομμυρίων λιρών.
Κληθείσα να σχολιάσει, η ίδια δήλωσε στη DW ότι οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερωθεί επίσημα για τις συναλλαγές τον Ιούνιο του 2021. Πέρυσι, η Τουρκία εισήγαγε ένα καθεστώς αμνηστίας που επιτρέπει τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό χωρίς να φορολογική επιβάρυνση.
Επιπλέον, ο Φικρέτ Ταϊφούν Ντεμιρορέν, μέλος του ΔΣ της Demirören Holding και αδελφός του Γιλντιρίμ, συμμετείχε σε εταιρεία συμβούλων με έδρα το Ντουμπάι για τη δημιουργία μιας παρόμοιας offshore.
Η Demirören Holding είχε εξασφαλίσει δάνειο ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων από την κρατική τράπεζα Ziraat Bank το 2018 για να αγοράσει πολλά από τα τελευταία εναπομείναντα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Hürriyet και της αγγλόφωνης Hürriyet Daily News.
Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης και της Ziraat Bank έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να απαντήσουν στο αν ξεκίνησε η διαδικασία αποπληρωμής του εν λόγω δανείου μετά τη λήξη της 24μηνης περιόδου χάριτος πέρυσι.
Από όταν η Hürriyet πέρασε υπό τον έλεγχο της Demirören Holding, μαζί με τις Milliyet και Vatan, παρείχε όλο και πιο έντονη υποστήριξη στον Τούρκο πρόεδρο.
Στα βίντεο με καταγγελίες για την κυβερνητική διαφθορά στην Τουρκία που αναρτούσε στο διαδίκτυο ο Σεντάτ Πεκέρ τον περασμένο Ιούνιο, ο Τούρκος αρχιμαφιόζος υποστήριξε ότι ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν δεν είχε επιστρέψει χρήματα από το δάνειο που του χορηγήθηκε για να αγοράσει τη Hürriyet.
Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε βοηθήσει στην οργάνωση μιας επίθεσης κατά των γραφείων της Hürriyet τον Σεπτέμβριο του 2015 στο πλαίσιο της πίεσης που ασκούνταν στην τότε ιδιοκτήτρια εταιρεία Doğan media για να πουλήσει την εφημερίδα.
Η Demirören βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την
αναδιάρθρωση δανείων αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων
εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τις αγορές ΜΜΕ, όπως ανέφερε το Reuters
τη Δευτέρα.
8/10/2021