Ημερολόγιο κορωνοϊού, 25 Νοεμβρίου 2021, καλωσήρθατε στην εποχή των ρινόκερων.

 


Ημερολόγιο κορωνοϊού, 25 Νοεμβρίου 2021,
καλωσήρθατε στην εποχή των ρινόκερων.

1.
Όχι, δεν μεταμορφωθήκαμε, ούτε μεταμορφωνόμαστε εμείς σε ρινόκερους. Δεν είμαστε εμείς οι απαθείς απέναντι στο κάθε ένα νεκρό, δεν είμαστε εμείς οι κακόψυχοι που ψάχνουν αιφνίδιους θανάτους γύρω τους και ανερυθρίαστα τους αποδίδουν στα εμβόλια, και ξεδιάντροπα συνεχίζουν να το κάνουν παρά το ότι αποδεικνύονται ψεύτες. Όχι, για εμάς κάθε θάνατος, κάθε διασωλήνωση, κάθε νοσηλεία είναι αγωνία. Είναι άγχος για όσους δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους, φίλους και ασθενείς. Είναι θλίψη για τους διστακτικούς, είναι μια μικρή χαρά κάθε φορά που κάποιος πείθεται. Όχι, δεν γινόμαστε ρινόκεροι εμείς που τηρούμε μέτρα, που υπομονετικά ελαχιστοποιούμε πιθανότητες έκθεσης στον ιο. Όχι, δεν γίνονται ρινόκεροι τα παιδιά που απώλεσαν την απρόσκοπτη αμεσότητα της επαφής για λίγο επειδή έτσι πρέπει, και που υπομένουν ενώ βλέπουν το "για λίγο" να γίνεται "ξανά και ξανά". Όχι, άλλοι μεταμορφώνονται σε ρινόκερους, αργά, σε όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας.

2.
Η πολιτεία μεταμορφώνεται σε ρινόκερο, κάθε φορά που νίπτει τας χείρας της στην καθημερινή εκατόμβη. Που καμώνεται πως πέτυχε- τι; Που εξακολουθεί να πορεύεται σα να θέλει να αναβιώσει όλη την εργογραφία του Πιραντέλλο: Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, και Έτσι Είναι επειδή Έτσι Νομίζουμε εμείς, και εν τέλει Χάος... Η πολιτεία είναι αυτή που αλλάζει δέρμα και πρόσωπο κάθε φορά που επιχειρεί με νηπιακές στατιστικές αλχημείες (αυτά τα εύπλαστα 80% όποτε βολεύουν...) να υπερασπιστεί εκλογικά ακροατήρια, που δηλώνει αδύναμη όμως να υπερασπιστεί το δικαίωμα της πλειοψηφίας, των ανθρώπων που δεν θέλουν να γίνουν ρινόκεροι. Που επιτρέπει τον τραμπουκισμό και την ψευδή πληροφόρηση και την γενικευμένη αφασία. Που παριστάνει πως έχει πλάνο. Αν περιμένεις φοβικά να κλείσει η υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη για να κλείσεις εν μέρει, κι εσύ, έρμαιο του click away και των δημοσκοπήσεων, τότε έχεις ήδη γίνει ρινόκερος. Άλλωστε, αν οι ψηφοφόροι σου γίνονται ρινόκεροι, οφείλεις να τους ακολουθήσεις, νομίζεις...

3.
Τους βλέπουμε τους ρινόκερους σε έδρανα και θέσεις εξουσίας, σε συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες κραυγές. Γίνεσαι ρινόκερος, αν ανέχεσαι ακόμη στον χώρο σου άτομα με θεσμικό παρελθόν και παρόν που συστηματικά παραπληροφορούν και υποσκάπτουν την εμβολιαστική προσπάθεια. Όσο δεν διαγράφεις στελέχη, γίνεσαι ένα με αυτούς, μην ξαφνιαστείς ένα πρωί στον καθρέφτη σου- εκτός αν έχεις ήδη κοιταχτεί και έκρινες κι εσύ πως οι ψηφοφόροι που έγιναν ρινόκεροι θέλουν έναν όμοιο τους. Όλοι οι έρημοι κι απρόσωποι εκπρόσωποι αποκτούν πρόσωπο-ρινόκερου όσο σιωπούν, όσο απέχουν από την τριβή της καθημερινής πειθούς, όσο ανέχονται το ψέμα, όσο δεν εφαρμόζουν αυτά που όλοι μαζί αποφάσισαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία (τι εννοείς "δεν έγινε τέτοιο συμβούλιο, συμβούλια γίνονται μόνο για σοβαρά θέματα"; ) . Μα τι θα περίμενε κανείς από ένα συμβούλιο ανθρώπων που μεταμορφώνονται σε ρινόκερους;-θα ρωτήσεις. Λίγη ντροπή, πολλή προσπάθεια εκεί έξω, καθημερινά, λίγη ενσυναίσθηση, λίγη αποφασιστικότητα, πολλή λογική και πολύ νόμο, ένα μέλλον. Μέλλον οργανωμένο και άτεγκτο απέναντι στο ψέμα και τον ιο.

4.
Άλλοι μεταμορφώνονται σε ρινόκερους, από ΜΜΕ που αναζητούν αστέρες της ανοησίας, από αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους τσομπάνηδες των παραπλανημένων. Ρινόκεροι γίνονται αυτοί που ανοίγουν το σπίτι τους και το μυαλό τους (και την τσέπη τους ακόμη...) στους τσομπάνηδες του ψεύδους. Αυτούς που βάφτισαν "παραδοσιακά" εμβόλια κάποια εξ Ανατολών (τόσο παραδοσιακά που αδειοδοτήθηκαν αντίστοιχα πρώτη φορά το 2019), αυτούς που εκμεταλλεύονται τον ξεπεσμό της δυτικής δημοκρατίας σε δειλία και θέλουν να την ξεκάνουν, αυτούς που βρήκαν μια τόσο δα μικρή φωτιά αμφιβολίας και την ταΐζουν καύσιμα και αέρα. Αυτούς που θρέφουν μίσος και όρνεα. Αυτούς που θέλουν να κάψουν. Κάθε φορά που τους ακούς αυτούς τους τσομπάνηδες (πόσοι είναι που δίνουν γραμμή στην Ελλάδα; 10-20;), γίνεσαι ρινόκερος λίγο λίγο. Κάθε φορά που αναπαράγεις το ψέμα τους, κάθε φορά που κοροϊδεύεις τον εαυτό σου πως υπάρχει συνομωσία εναντίον σου, εξυπηρετείς τον σκοπό τους. Κι ο σκοπός τους δεν περιλαμβάνει την δική σου ζωή, πίστεψέ με.

5.
Δεν γινόμαστε εμείς ρινόκεροι, γι' αυτό αγανακτούμε κάθε μέρα που περνάει και δεν φιμώνεται το ψέμα: Εκεί στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πατρών και Κρήτης καλά; Τι επιστήμες υγείας διδάσκετε; Έχετε να μας πείτε κάποιο νέο; Κάνατε κάτι οι πρυτάνεις και οι κοσμήτορες ή απλά γίνεστε κι εσείς ρινόκεροι χωρίς να το καταλαβαίνετε; Εκεί στους επιστημονικούς συλλόγους όλα εντάξει; Εκεί στις εισαγγελίες; Στις Μητροπόλεις; Τι θα πει "δεν είναι εφικτοί οι έλεγχοι"; Οι 90-100 θάνατοι την ημέρα δεν πειράζει που έγιναν εφικτοί; Μην απορείτε με τον θόρυβο που ακούτε, οι οπλές της αγέλης είναι. Εκτός αν ονειρεύεστε να γίνετε αρχηγοί της. Αν έχετε γίνει ήδη ρινόκεροι.

6.
Κάθε φορά που σου λένε για αντιρρησίες "επιστήμονες" ψάξε λίγο πιο πέρα, για να μην γίνεις ρινόκερος. Σβάστικες και εβραιοφάγους θα βρεις, οπαδούς της τηλεμεταφοράς του DNA θα βρεις και νομπελίστες που νόμισαν πως έγιναν ο Δρ Σποκ, δικαιωματιστές εκ του ασφαλούς (εμβολιασμένους) θα βρεις, πωλητές μαντζουνιών θα βρεις, επίδοξους βουλευτές θα βρεις, θολούρα μεταμφιεσμένη σε πνευματικότητα θα βρεις. Αν δεν είσαι ναζί, αν δεν θέλεις να τα κάψεις όλα, αν καμιά φορά σκέφτεσαι τον διπλανό σου, τον καρκινοπαθή, τον ανοσοκατασταλμένο, τον ευάλωτο, αν θέλεις να τελειώνουμε με αυτό, μην τους ακολουθείς, μην τους ταΐζεις, μην γίνεσαι ρινόκερος.

7.
Έχουμε διαβεί τα αναστρέψιμα σημεία. 'Έχουμε μπει στην εποχή των ρινόκερων. Και δεν έχουμε απολογηθεί καν. Απλά ακούμε τον θόρυβο να δυναμώνει, την σκόνη να σηκώνεται. Απλά ελπίζουμε πως δεν θα είναι οι άνθρωποι τα κατακάθια της εποχής, αυτά που θα φτύσουν οι ρινόκεροι μετά το επίμονο μάσημά τους, κατά το ποίημα που ολοκληρώνει το σπουδαίο Rhino Season του Bahman Ghobadi από το οποίο δανείστηκα την εικόνα.

8.
Οι λύσεις είναι οι ίδιες, που ήταν και τον Απρίλιο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021. Τι άλλο να πούμε πια; Στην απελπισία μας πλέον, θα πρόσθετα και τις καταδρομικές εφόδους σε πηγές παραπληροφόρησης (γιατί ο οίκος του Θεού δεν είναι ο οίκος του παραπληροφορούντα ιερέα, είναι ο οίκος της Αλήθειας) για να αντικρούουμε τα κηρύγματα των ρινόκερων εκεί, στην πηγή τους (κάτι που κανονικά θα έπρεπε να κάνουν οι αρμόδιοι μητροπολίτες...) - και σε κάτι πανεπιστημιακά αμφιθέατρα θα είχε επιτυχία. Και θα πρόσθετα και μια ημερομηνία λήξης στα ραντεβού της πρώτης δόσης. Μέχρι 10/12. Όποιος έκλεισε ραντεβού εμβολιασμού ΟΚ, κρατάω για αυτούς, κρατάω και 3ες δόσεις για όλους και τα υπόλοιπα 11/12 το πρωί φεύγουν για Αφρική. Να πιάσουν τόπο.
 
----------------------------
 Γιώργος Παππάς,25/11/2021,