Κώστας Τσιάρας: Τέλμα

 Κώστας Τσιάρας: Τέλμα

 Χθες, την ώρα που στη Βουλή ολοκληρωνόταν η συζήτηση του νέου Ποινικού Κώδικα, ο εισαγγελέας παρέπεμπε σε δίκη τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για τη δολοφονία της Καρολάιν. Η σύμπτωση ήταν μια καλή αφορμή για να θυμηθεί κανείς τον ηθικό πανικό που είχε προκληθεί μετά τη δολοφονία της 20χρονης. Να θυμηθεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να υπόσχεται προσαρμογή του νόμου στο «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κυρίως, να θυμηθεί ότι τότε, και για πολλές εβδομάδες, προτού ο δράστης ομολογήσει, αυτό το «αίσθημα» κατευθυνόταν εναντίον των ληστών που υποτίθεται πως είχαν εισβάλει στο σπίτι στα Γλυκά Νερά. Αλλά δεν πειράζει. Το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» πρέπει να δικαιώνεται, ακόμη κι όταν περίτρανα αποδεικνύεται ότι κινούνταν από ένστικτο εκδίκησης, στα τυφλά.

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του προσφάτως αναθεωρημένου και ξανά αναθεωρημένου ποινικού νόμου θα μπορούσε έτσι να επιστρέψει στα κλασικά: Στο κατά πόσον οι αυστηρές ποινές φέρνουν εντέλει αντεγκληματικό αποτέλεσμα. Στο κατά πόσον η χιλιοτραγουδισμένη «αυστηροποίηση» είναι μόνο προϊόν μιας ποινικής δημαγωγίας που, αν και ατελέσφορη για την ασφάλεια, θεραπεύει την κοινή περί εγκλήματος ανασφάλεια.

Ομως, ούτε ο κολασμός των βαρέων εγκλημάτων ούτε η πολύκροτη επινόηση νέων, περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, είναι το πρόβλημα με την κυβερνητική πολιτική στη Δικαιοσύνη. Το πρόβλημα δεν είναι όσα, εύκολα, αλλάζουν στις ποινές. Το πρόβλημα είναι όσα δεν αλλάζουν στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, που παραμένει το βραδύτερο της Ευρώπης.
  •  Ηταν ο ποινικός νόμος η προτεραιότητα για τη Δικαιοσύνη;
Τι χρειάζεται; Νέα δικαστική χωροταξία. Νέο σύστημα αξιολόγησης των δικαστών. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσής τους. Τι έχει γίνει; Εργώδης προπαρασκευή. Δηλαδή τίποτε. Το τέλμα δεν το καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Το διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Δεν μπορεί η οικονομία και η τεχνολογία να τρέχουν με χίλια και η Δικαιοσύνη με εκατό», είχε πει ο Παναγιώτης Πικραμμένος πριν από δέκα μέρες στην «Καθημερινή» της Κυριακής (1/11/2021, συνέντευξη στην Ιωάννα Μάνδρου). Ο Πικραμμένος απευθυνόταν στους πρώην συναδέλφους του, τους δικαστικούς λειτουργούς. Οι διαπιστώσεις του όμως δεν μπορεί παρά να διαβαστούν και ως αυτοκριτική για τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Η επιλογή Τσιάρα για το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ξαφνιάσει τον Ιούλιο του 2019, καθώς ο υπουργός ήταν ίσως ο πρώτος μη νομικός που το αναλάμβανε. Εκτοτε, κάθε φορά που εκφραζόταν αμφιβολία για την καταλληλότητά του, η απάντηση ήταν σταθερά η ίδια: Ο εκ Καρδίτσης μικροβιολόγος δεν έχει συνάφεια με το λόμπι των νομικών. Δεν προέρχεται από τη συντεχνία που υπερεκπροσωπείται στη Βουλή και σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Είκοσι οκτώ μήνες μετά, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει όντως δικαιώσει τις προσδοκίες ως προς αυτό: Το προσόν του παραμένει ότι με το χαρτοφυλάκιό του είναι άσχετος.

Μιχάλης Τσιντσίνης

https://www.kathimerini.gr/opinion/561582736/kostas-tsiaras-telma/
 

12/11/2021