Τετραμερή στην Αθήνα, με Γαλλία, Αίγυπτο η απάντηση στις «ενστάσεις» Ερντογάν στην Ελληνογαλλική Συμφωνία.

 

Τετραμερή στην Αθήνα, με Γαλλία, Αίγυπτο η απάντηση στις «ενστάσεις» Ερντογάν στην Ελληνογαλλική Συμφωνία.
 

Έμπρακτη απάντηση στην «αντίθεση» της Τουρκίας στην Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία και στην ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην αυξανόμενη παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή, δίνει το Παρίσι, καθώς στις 18 Νοεμβρίου έρχεται για επίσκεψη στην Αθήνα ο υπουργός εξωτερικών Λε Ντριαν για συνομιλίες με τον Ν.Δένδια και την επομένη ημέρα συγκαλείται Τετραμερής Συνάρτηση Ελλάδας-Γαλλίας- Αιγύπτου -Κύπρου.

Η Τουρκία έχει αντιδράσει και σε ανώτατο επίπεδο για την Ελληνογαλλική Συμφωνία, που προβλέπει και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής αλλά και για την προμήθεια από την Ελλάδα των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Bellhara και ο Ταγιπ Ερντογάν έθεσε τα ζητήματα αυτά στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μακρόν στη Ρώμη. Αλλά και οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου και Χ.Ακάρ ασκούν κριτική στην Γαλλία σε σχεδόν καθημερινή βάση και επιχειρούν να εμφανίσουν την ελληνογαλλική συμφωνία ως αντίθετη με το πνεύμα του ΝΑΤΟ. Και αυτό από μια χώρα η οποία θεωρεί λογικό το να διατηρεί casus belli και να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η ενίσχυση της παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι συμμαχικές σχέσεις με την Ελλάδα,την Κύπρο αλλά και την Αίγυπτο,δημιουργούν ένα ανεπιθύμητο ανάχωμα στις επεκτατικές βλέψεις της τόσο για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Αίγυπτος έχει στενή σχέση με τη Γαλλία και οι Ένοπλες Δυνάμεις της έχουν προμηθευτεί ήδη Rafale αλλά και τα πολεμικά σκάφη Mistral.

Η Τετραμερής της Αθήνας θα στείλει το μήνυμα ότι οι 4 χώρες επιμένουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα , την στήριξη των ενεργειακών σχεδίων της Ανατολικης Μεσογείου και κυρίως στην εμπέδωση ασφάλειας και σταθερότητας στην κρίσιμη αυτή περιοχή.

Ειδική ενότητα αποτελεί φυσικά η κατάσταση στη Λιβύη όπου οι 4 χώρες έχουν εκφράσεις με κάθε τρόπο τη στήριξη τους στην προσπάθεια διεξαγωγής των εκλογών κανονικά στις 24 Δεκεμβρίου αλλά και στην πλήρη απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα,συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών. Η κόντρα της Τουρκίας με τη Γαλλία για τη Λιβύη αποτυπώθηκε και στην άρνηση του Τ.Ερντογάν να συμμετάσχει στη Διάσκεψη που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, από κοινού με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι, με την επίκληση ως δικαιολογίας της πρόσκλησης που απηύθυνε το Παρίσι σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη.

Για την Άγκυρα δεν έχει περάσει φυσικά απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτή η Τετραμερής συνεργασία έχει παράπλευρη δικτύωση και με τα ΗΑΕ και τη Σ.Αραβία που αποτελούν δυο επίσης περιφερειακούς ανταγωνιστές της Άγκυρας.

Όμως η Τετραμερής θα επιβεβαιώσει επίσης την ύπαρξη ενός ισχυρότατου μετώπου στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών της περιοχής. Διατυπώσεις που προφανώς βρίσκουν αντίθετη την Τουρκία η οποία και αντιδρά σε τέτοια περιφερειακά σχήματα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι είναι ο βασικός παραβάτης του διεθνούς δικαίου και ο μόνιμος παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Επίσης, αυτή η κόντρα με τη Γαλλία και η προσπάθεια υποβολής υποδείξεων στο Παρίσι για τις επιλογές του στην Εξωτερική πολιτική, κάθε άλλο παρά βοηθά το κλίμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς η Γαλλία αναλαμβάνει την εξάμηνη Προεδρία της Ε.Ε. τον Ιανουάριο 2022.

Η άσκηση NEMESIS η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες νότια της Κύπρου με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο έστελνε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. Στα σενάρια μάλιστα της άσκησης προβλέπονταν και σενάριό διάσωσης μια πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου που υποτίθεται είχε καταληφθεί από τρομοκράτες.

Η Τουρκία έχει εκτοξεύσει απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντίποινα σε περίπτωση που προχωρήσουν κανονικά οι έρευνες και γεωτρήσεις της EXXON MOBIL στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν προγραμματισθεί από τον αμερικανικό κολοσσό για τις επόμενες εβδομάδες...

Νίκος Μελέτης

https://www.liberal.gr/politics/to-tet-a-tet-mitsotaki-tzonson-sto-londino-kai-i-plousia-atzenta/412589


5 Νοεμβρίου 2021