Από άσπονδοι εχθροί... εταίροι: Σειρά οικονομικών συμφωνιών υπέγραψαν Τουρκία - ΗΑΕ.

 

Από άσπονδοι εχθροί... εταίροι:  Σειρά οικονομικών συμφωνιών υπέγραψαν Τουρκία - ΗΑΕ.

Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν την Τετάρτη μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας των κρατικών επενδυτικών funds και των χρηματιστηρίων τους, σε μία από τις πλέον υψηλού επιπέδου συναντήσεις αξιωματούχων των δύο "μεγάλων αντιπάλων" στο πεδίο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Ο ντε φάκτο ηγέτης των ΗΑΕ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν έγινε δεκτός στην Άγκυρα από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες από πολιτική άποψη στιγμές του, με τη δημοτικότητά του να φθίνει εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2023. Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου είναι η πρώτη από το 2012 και η πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση εδώ και αρκετά χρόνια.

"Τα προβλήματα με τα ΗΑΕ είναι πλέον πίσω μας. Μπαίνουμε σε μια περίοδο που βασίζεται πλήρως στη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος", δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Reuters.

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Εμιράτων υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας. Νωρίτερα, δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι διεξάγουν συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία swap. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε προηγουμένως αναζητήσει συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος με άλλες χώρες ως πηγή σκληρού νομίσματος για τη δημιουργία αποθεματικών και τη στήριξη της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει έως και 45% φέτος. Έχει συμφωνίες ανταλλαγής αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Κατάρ και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Νότια Κορέα, συνολικά στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι ιδρύουν ένα ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη    στήριξη   κυρίως στρατηγικών επενδύσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της υγείας και της ενέργειας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι (Abu Dhabi Developmental Holding Company PJSC ή ADQ) υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το αντίστοιχο της Τουρκίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.

Τα δύο κρατικά funds (ADQ και TWF) υπέγραψαν επίσης συμφωνία για δημιουργία κοινοπραξίας για επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες.

Η τουρκική λίρα ενισχυόταν πριν από την έναρξη της συνάντησης των δύο ηγετών, που σπάει για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση τον πάγο μεταξύ των δύο αντιπάλων, οι συγκρούσεις των οποίων έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων σε μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου.

Εκτός αυτών το χρηματιστήριο του Abu Dhabi και το Borsa Istanbul της Τουρκίας υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, ενώ η Abu Dhabi Ports υπέγραψε συμφωνία για επενδύσεις στα λιμάνια και στον κλάδο των logistics στην Τουρκία, όπως μετέδωσε η εφημερίδες Sabah και Hürriyet.

Το Γραφείο Επενδύσεων της τουρκικής Προεδρίας υπέγραψε με το κρατικό fund των Εμιράτων συμφωνία για άμεσες επενδύσεις σε κλάδους όπως η ενέργεια, τα πετροχημικά, η τεχνολογία, οι μεταφορές, οι υποδομές, οι υγειονομικές υπηρεσίες οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα τρόφιμα και η γεωργία. Το ADQ υπέγραψε επίσης συμφωνίες με τις τουρκικές εταιρείες Kalyon και CCN, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του ο σουλτάνος αλ-Τζάμπερ, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε: "Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, μετά από πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν, είναι πραγματική ευκαιρία να πάει αυτή η σχέση σε ένα νέο επίπεδο. Σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Και οι δύο χώρες έχουν πολύ ισχυρά κοινά θεμέλια. Μπορούμε και πρέπει να  αναπτύξουμε τη σχέση", είπε.

Όπως έγινε λίγο αργότερα γνωστό, μεταξύ των δύο χωρών συμφωνήθηκε να μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Αμπού Ντάμπι, τον Δεκέμβριο, ως επίσημος προσκεκλημένος του Εμιρατινού ομολόγου του.

Η αναθέρμανση των σχέσεων Αμπού Ντάμπι - Άγκυρας είχε αρχίσει νωρίτερα εντός του 2021 και θα μπορούσε να "ξεμπλοκάρει" δισ. δολάρια σε διμερές εμπόριο και επενδύσεις. Ήδη τα funds των Εμιράτων εξετάζουν εδώ και μήνες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Τουρκία, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερα ρεπορτάζ του το Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα Εμιράτα έχουν προσανατολίσει τη στρατηγική τους το τελευταίο διάστημα περισσότερο προς την οικονομία και λιγότερο προς την εμπλοκή σε περιφερειακές διαμάχες.

Η μανιώδης επίκληση του Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού έχει κοστίσει στην τουρκική λίρα απώλεια 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα και πάνω από 40% από την αρχή του έτους.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους αναζητεί έτσι οικονομικά "σωσίβια" σε νέες πηγές επενδύσεων στη χώρα του.

Βασική πηγή σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών ήταν ο ρόλος ισλαμιστικών πολιτικών ρευμάτων στην αναταραχή που σάρωσε τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή από το 2011, με την Τουρκία να διατηρεί αγαστές σχέσεις με το ρεύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ήταν εκ των πρωταγωνιστών των εξεγέρσεων σε σειρά χωρών της περιοχής.

Οι δύο χώρες βρέθηκαν σε αντιδιαμετρικά αντίπαλα στρατόπεδα στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, ενώ έχουν διαφορετικές θέσεις και για τα δικαιώματα εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://www.capital.gr/diethni/3597214/apo-aspondoi-exthroi-etairoi-seira-oikonomikon-sumfonion-upegrapsan-tourkia-iae

24/11/2021


    ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   


 


Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας και ΗΑΕ.


Σε συνθήκες ακραίας νομισματικής κρίσης η γειτονική Τουρκία υποδέχεται σήμερα έναν υψηλό ξένο – μάλλον τον τελευταίο που θα περίμενε κανείς να καταστεί συνομιλητής του Ταγίπ Ερντογάν. Και η διπλωματική αυτή εξέλιξη δεν είναι, ως φαίνεται, καθόλου άσχετη με την οικονομική.

Ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι και de facto κυβερνήτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεϊχης Μοχάμεν μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν επισκέπτεται την Άγκυρα, στην υψηλότερου επιπέδου επαφή μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και δεκαετίες. Ως προπομπός του είχε μεταβεί στην γείτονα τον Αύγουστο ο αδελφός του και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεϊχης Ταχνούν μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν ο οποίος και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πρόκειται για αξιοσημείωτη αλλαγή σελίδας, διότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούσαν τον κυριότερο ανταγωνιστή της Τουρκίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Για το Άμπου Ντάμπι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία πατρονάρει το δίδυμο Τουρκίας-Κατάρ, αποτελεί υπαρξιακή απειλή με την οποία δεν νοείται συμφιλίωση. Ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ φέρεται να λειτουργεί ως μέντορας απέναντι στον, μεγάλο εχθρό της Τουρκίας μετά και την δολοφονία Κασόγκι, Σαουδάραβα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (τον οποίο ώθησε στην απόφαση αποκλεισμού του Κατάρ), ενώ ο φιλοκυβενητικός τύπος της Τουρκίας τον έχει κατηγορήσει ότι χρηματοδότησε το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016.

Δεν υπάρχει μέτωπο της ευρύτερης περιοχής στο οποίο Άγκυρα και Άμπου Ντάμπι να μην έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Λιβύης όπου τα Εμιράτα είχαν και στρατιωτική εμπλοκή, πράγμα εκ πρώτης όψεως παράδοξο για μία χώρα του Περσικού Κόλπου άσχετη με τα πράγματα της Μεσογείου. Οι δε στενοί δεσμοί των Εμιράτων με την Γαλλία (της οποίας φιλοξενούν στρατεύματα) και με το Ισραήλ, με το οποίο συνυπέγραψαν τις "Συμφωνίες του Αβραάμ”, δημιουργούν αντικειμενικά έναν "σκληροπυρηνικό” άξονα, στον οποίο βρήκε θέση και η Ελλάδα καλλιεργώντας, κατά τρόπο επίσης εκ πρώτης όψεως παράδοξο, τις σχέσεις της, ακόμη και στρατιωτικές, με την χώρα του Περσικού Κόλπου.

Υπερέκταση

Όμως τα Εμιράτα πάσχουν πλέον από "υπερεπέκταση” - και πολλά από τα εγχειρήματα στα οποία έχουν εμπλακεί απέβησαν άκαρπα, όπως η προσπάθεια "αλλαγής καθεστώτος” στη Συρία, ο πόλεμος κατά των Χούθι στην Υεμένη ή η προέλαση του στρατάρχη Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης της Λιβύης.

Ως ναυτική δύναμη με συμφέροντα και ευελιξία που την ξεχωρίζουν από την "νοοτροπία της ερήμου” του Οίκου των Σαούντ, τα Εμιράτα έχουν προ πολλού δρομολογήσει τις αναγκαίες αναδιπλώσεις. Εγκατέλειψαν την πολεμική περιπέτεια των Σαουδαράβων συμμάχων τους, αφότου εξασφάλισαν τον έλεγχο της νήσου Σοκότρα και λιμένων στα νότια της Υεμένης, ενώ πρωτοστάτησαν στις κινήσεις επανεισδοχής του Μπασάρ αλ Άσαντ στην "αραβική οικογένεια”, επαναλειτουργώντας πρεσβεία στη Δαμασκό.

Η χείρα φιλίας προς την Τουρκία δίνει τώρα την δυνατότητα μετατροπής της "βεντέτας” σε επωφελή επενδυτική σχέση, σε μία στιγμή που τα ξένα κεφάλαια είναι για την γείτονα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Για επενδύσεις ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων κάνει λόγο το Bloomberg, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτηρίζει "θετική” την ατμόσφαιρα του τελευταίο διαστήματος στις διμερείς σχέσεις.

Το ότι η σημερινή επίσκεψη προκύπτει έπειτα από πρόσκληση του Ερντογάν (ο οποίος έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ στις 31 Αυγούστου), συμβαδίζει με άλλες κινήσεις του Τούρκου ηγέτη, όπως τα πρόσφατα ανοίγματα προς την Αίγυπτο, ή η αξιοποίηση της περιπέτειας των δύο Ισραηλινών τουριστών που συνελήφθησαν ενώ φωτογράφιζαν το προεδρικό ανάκτορο για την επίτευξη τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η "απομόνωση” δεν είναι μία πιθανότητα με την οποία η Τουρκία μπορεί να συμφιλιωθεί.


Του Κώστα Ράπτη

https://www.capital.gr/diethni/3597112/ti-simainei-i-proseggisi-tourkias-kai-iae


24/11/2021