Αναζωπυρώνεται η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

 

 
Αναζωπυρώνεται η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ζήτημα τεχνικό, χωρίς πολιτικές διαστάσεις. Όμως γύρω από αυτούς πληθαίνουν οι νεοψυχροπολεμικές ιαχές όσων ακριβώς έχουν θέσει ως πρώτιστο πολιτικό στόχο την ματαίωση της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: η Ευρώπη βαδίζει προς έναν "παγωμένο” χειμώνα, ενδεχομένως με μπλακ άουτ και δελτίο στην ενεργειακή κατανάλωση. Η κρίση του περασμένου Σεπτεμβρίου επιστρέφει – αλλά αυτή τη φορά σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον πολύ περισσότερο επιβαρυμένο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας ανέστειλε την εβδομάδα αυτή την αδειοδότηση του Nord Stream 2, ζητώντας τη σύσταση της εταιρίας εκμετάλλευσης κατά τρόπο σύμφωνο με τη γερμανική νομοθεσία. Η διαδικασία πιστοποίησης, η οποία αναμένεται να κρατήσει έως τον Ιανουάριο ή και τον Μάρτιο, θα ξεπαγώσει, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, αφότου η μητρική ελβετική εταιρεία Nord Stream 2 AG δημιουργήσει γερμανική θυγατρική, στην οποία θα μεταφέρει τα αντίστοιχα στοιχεία ενεργητικού, ειδικά για το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από την επικράτεια της Γερμανίας. Μέχρι τότε, η αναμονή είναι υποχρεωτική, καθώς σε περίπτωση μη πιστοποίησης, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων.

Για "τυπική διαδικασία” έσπευσε να κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αξιολόγηση ασφαλείας του έργου.

Αλλά και η ρωσική πλευρά εμφανίζεται ψύχραιμη.” Στην εν λόγω περίπτωση πράγματι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Και η διαχειρίστρια εταιρεία είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν αυτό το σημαντικό για όλους έργο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, για να προσθέσει: "Η πιστοποίηση του Nord Stream-2 είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία και αυτό ήταν αντιληπτό ευθύς εξ αρχής. Σε κάθε περίπτωση, ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η έναρξη λειτουργίας του αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα αποτελούν "δύο διαδικασίες, που παρότι συντελούνται στον ίδιο τομέα αλλά δεν είναι αλληλοσυνδεόμενες”.

Οι Πράσινοι επιχαίρουν

Θα πρέπει συνεπώς να αποδώσουμε σε... σατανική σύμπτωση το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να τερματίσουν με κυρώσεις την ολοκλήρωση του Nord Stream 2, όσο αυτός ακόμη ήταν υπό κατασκευή ή ότι η Κομισιόν αναθεώρησε το κοινοτικό ενεργειακό πλαίσιο, χωρίς ωστόσο να μπορέσει αναδρομικά να ακυρώσει το έργο. Η γλώσσα των απλών συναλλαγών που χρησιμοποιούν η Μόσχα και το Βερολίνο, δεν μπορεί να εξαλείψει την πραγματικότητα της γεωπολιτικής, που βλέπει στον Nord Stream 2 την οικοδόμηση μιας σχέσης εξάρτησης, απειλητικής για την ενότητα του ατλαντικού χώρου.

Άλλωστε και εντός Γερμανίας, δεν λείπουν οι πολιτικές δυνάμεις που καθόλου δεν συμμερίζονται τα παραδοσιακώς θερμά αισθήματα Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για τη συνεργασία με τη Ρωσία. Και πρόκειται ακριβώς για τις δυνάμεις εκείνες που έχουν τον καθοριστικό λόγο στις εν εξελίξει διαδικασίες διαμόρφωσης νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν λόγους να επείγονται, όσο το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό.

Έτσι, οι μεν Φιλελεύθεροι δηλώνουν, δια στόματος του τομεάρχη Ενέργειας Χάγκεν Ράινχολντ, ότι "ορθώς γίνεται ο έλεγχος” των νομικών προϋποθέσεων λειτουργίας του αγωγού, αν και "η πόρτα παραμένει ακόμη ανοιχτή”, ενώ πλειοδοτώντας ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Όλιβερ Κρίσερ τόνισε εκ νέου ότι ο Nord Stream 2 "δεν χρειάζεται” και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει κανέναν ρόλο στην ενεργειακή αγορά τον φετινό χειμώνα.

Άλμα των τιμών

Μόνο που η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης του Nord Stream 2 ήταν το υπονοούμενο "μυστικό” της ενεργειακής βοήθειας την οποία προσφέρθηκε να δώσει τον φετινό χειμώνα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενόσω ήταν ήδη εμφανές ότι τα αποθέματα της Ευρώπης ήταν άκρως ανεπαρκή.

Και τέτοια παρέμειναν έκτοτε, καθώς η ρωσική τροφοδοσία κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων, ενώ την ίδια στιγμή η συσσώρευση των γεωπολιτικών εντάσεων άπλωνε σκιά για το κατά πόσον θα συνεχίσουν να τηρούνται και αυτές.

Με τις τιμές να κινούνται ήδη ανοδικά, μετά το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και τις πληροφορίες του ΝΑΤΟ για συγκέντρωση 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα νέα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας επέφεραν την Τετάρτη νέο άλμα της τάξης του 8%, στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για το συμβόλαιο Δεκεμβρίου στην Ολλανδία, σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, επιστρέφοντας στο προ μηνός υψηλό, ενώ το συμβόλαιο για τον Ιανουάριο κέρδισε 7,8% στα 101,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα, η Ενωμένη Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έλλειμμα τροφοδοσίας της τάξης των 32 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως, ενώ τα αποθέματα ανέρχονται στο 52% στην Αυστρία, στο 61% στην Ολλανδία και στο 69% στη Γερμανία σε μια εποχή του έτους που θα έπρεπε να εμφανίζουν πληρότητα.

Ο ρόλος Πολωνίας και Βρετανίας

Οι αποφάσεις της Γερμανίας ως προς τη λειτουργία του Nord Stream 2 ήταν προδιαγεγραμμένες, στον βαθμό που η Πολωνία ήταν αποφασισμένη να προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η πολωνική κυβέρνηση προσπαθεί ρητά να ακυρώσει το έργο, το οποίο την παρακάμπτει, παραλληλίζοντάς το, ούτε λίγο ούτε πολύ, με το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, το οποίο διαμέλισε το 1939 την Πολωνία μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης. Επιπλέον, πέραν των δικών της στρατηγικών ανησυχιών, εμφανίζεται και ως συνήγορος της Ουκρανίας, καθώς έργα όπως ο Nord Stream 2 βρίσκονται στην καρδιά του σχεδίου της Μόσχας να καταργήσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου δια της ουκρανικής επικράτειας.

Αλλά περισσότερο δραστήρια παντός άλλου εμφανίζεται η Βρετανία, με τον Μπόρις Τζόνσον να προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι βρίσκεται ενώπιον μιας "επιλογής” ανάμεσα στην "συσπείρωση υπέρ της Ουκρανίας” και την έγκριση του Nord Stream 2. Διόλου τυχαία, άλλωστε, η Βρετανία ενεργοποιείται και στο έτερο μέτωπο της περιοχής, ανακοινώνοντας την αποστολή στρατιωτών της στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, την ίδια ώρα που ο γαλλογερμανικός άξονας επιχειρεί αποκλιμάκωση της έντασης με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Άγκελα Μέρκελ με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο και του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμιρ Πούτιν. 

Του Κώστα Ράπτη
 

21/11/2021