Ερντογάν: Αναζητώντας σωτηρία για τη τουρκική οικονομία στα πετροδόλαρα τoυ θανάσιμου εχθρού του.


Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Abu Dhabi Crown Prince Mohammed bin Zayed (MBZ)


Ερντογάν: 
Αναζητώντας σωτηρία για τη τουρκική οικονομία στα πετροδόλαρα τoυ θανάσιμου εχθρού του.

Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και η συνειδητοποίηση ότι το άνοιγμα μετώπων όχι μόνο με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ αλλά με όλους τους περιφερειακούς παίκτες, καταλήγει σε αδιέξοδο, οδηγούν την Άγκυρα και τον Τ.Ερντογάν σε μια σημαντική στροφή και υπαναχωρήσεις. Στόχος, να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα που είναι ζωτικό για την οικονομία του, άλλα και «ανακωχή» σε αντιπαραθέσεις από τον Καύκασο μέχρι τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, το Κέρας της Αφρικής και της Λιβύης.

Η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρίγκιπα Μοχαμεντ μπιν Ζαγέντ στην Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Τ.Ερντογάν στην πρώτη μετά από δέκα χρόνια συνάντηση ανώτατου επιπέδου μεταξύ των δυο χωρών, χαιρετίζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ, ως μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών και προαναγγέλλεται ότι τα ΗΑΕ πρόκειται να ανακοινώσουν επένδυση 10 δισ δολαρίων στην Τουρκία.

Μια τέτοια κίνηση από τα Εμιράτα θα είναι σωτήρια για το καθεστώς Ερντογάν που αναζητά εναγωνίως επενδύσεις, οι οποίες θα αυξήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, καθώς όπως όλα δείχνουν οι χρηματοδοτικές ενέσεις που είχε εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια από το Κατάρ έχουν περιορισθεί.

Βεβαίως, κάθε ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας αυτή την δύσκολη στιγμή, από τον μέχρι τώρα «θανάσιμο αντίπαλο» του Ερντογάν, θα καταστήσει τον Τούρκο πρόεδρο «όμηρο» των Εμιράτων καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να τραβήξουν το χαλί στην τουρκική οικονομία και στον ίδιο.

Έτσι μπορεί ο κ.Ερντογαν να έχει κερδίσει πόντους στην περιφερειακή αναμέτρηση με τα ΗΑΕ στη Λιβύη, στο Κερας της Αφρικής ή στη Συρία, αλλά τελικά βρίσκεται στη δυσμενή θέση να εναποθέτει τις ελπίδες ακόμη και της πολιτικής επιβίωσης του στα χέρια του MBZ.

Ενημερωμένες πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία δήλωναν στο liberal.gr, ότι έχει υπάρξει ενημέρωση από τα Εμιράτα για τις επαφές με την Τουρκία και «τίποτα δεν αλλάζει στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν εχθρικές σχέσεις από όταν στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης η Τουρκία ενισχύοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους υποδαύλισε τις κινήσεις εναντίον της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ και έκτοτε υπήρξε διαρκής αναμέτρηση των δυο χωρών για την προώθηση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Επίσης, το 2016 το καθεστώς Ερντογάν κατηγόρησε τα Εμιράτα και προσωπικά τον ΜΒΖ ότι βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τ.Ερντογάν.

Η προσπάθεια αποκατάστασης δίαυλων επικοινωνίας ξεκίνησε πριν τρεις μήνες όταν ο αδελφός του πρίγκηπα διαδόχου του θρόνου, Ταχνουν μπίν Ζαγιέντ συναντήθηκε με τον Τ.Ερντογάν με την ιδιότητα του ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΑΕ.

Πριν λίγες εβδομάδες τα Εμιράτα προσέφεραν 10 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των ζημίων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Τουρκία.

Η Τουρκία παρά τις κινήσεις που έχει κάνει για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Σ. Αραβίας με κάποια μέτρα εναντίον ακραίων Αδελφών Μουσουλμάνων, βρίσκεται μακριά από την πλήρη απομόνωση και αποδοκιμασία του κινήματος αυτού, που για τις αραβικές Μοναρχίες και την Αίγυπτο θεωρείται θανάσιμος αντίπαλος. Εξάλλου αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα πια για τον ίδιο τον Τ. Ερντογάν η στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων καθώς ο ίδιος προβάλλεται ως ο προστάτης των απανταχού καταπιεσμένων μουσουλμάνων. Και η εγκατάλειψη των Αδελφών Μουσουλμάνων προκειμένου να εξασφαλίσει τα 10 δισ. δολάρια εμιρατιανών επενδύσεων, θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στο προφίλ που καλλιεργεί.

Τα ΗΑΕ σε μια ακόμη επίδειξη ισχύος στις 9 Νοεμβρίου έστειλαν τον ΥΠΕΞ Αμπνταλα μπιν Ζαγιέντ στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον Ασαντ στέλνοντας το μήνυμα και στην Άγκυρα ότι δεν είναι διατεθειμένα να εγκαταλείψουν την Συρία και να αφήσουν ανοικτό το πεδίο για επέκταση της επιρροής της Τουρκίας και του Ιράν.

Όσον αφορά την Λιβύη, μετά την ισχυρή στήριξη που τα ΗΑΕ έχουν προσφέρει στις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης και στον στρατηγό Χ.Χαφταρ πολύ δύσκολα μπορούν να βρουν «κοινό πάτημα» με την Τουρκία η οποία επιδιώκει να ελέγξει μια σημαντική αραβική χώρα, όπως η Λιβύη. Συγχρόνως η αντιπαράθεση των δυο χωρών στο Κέρας της Αφρικής παραμένει ζωντανή.

Όμως η σπουδή και της Τουρκίας να τα βρει με τα Εμιράτα δεν είναι άσχετη και με την πίεση που ασκήθηκε προς την Άγκυρα από την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας των ΗΑΕ με την Ελλάδα, την στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των Τριμερών και Τετραμερών συνεργασιών, της συμμαχίας με την Αίγυπτο και την συνεργασία με την Γαλλία.

Δύσκολα πάντως η σημερινή επίσκεψη του ΜΒΖ στην Άγκυρα και οι δύσκολες συνομιλίες του με τον Τ.Ερντογαν θα μπορέσουν να ανατρέψουν γεωπολιτικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τώρα. Πολύ περισσότερο όταν ο Τούρκος ηγέτης βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας…

Νίκος Μελέτης

https://www.liberal.gr/world/anazitontas-sotiria-gia-ti-tourkiki-oikonomia-sta-petrodolara-tou-thanasimou-echthrou-tou/416047


24 Νοεμβρίου 2021