Ημερολόγιο κορωνοϊού, 28 Δεκεμβρίου 2021.



  Ημερολόγιο κορωνοϊού, 28 Δεκεμβρίου 2021,
 να είμαστε λίγο προσεκτικότεροι στο τι λέμε και να μαζευτούμε τις επόμενες ημέρες στο τι πράττουμε:

1. Κυκλοφόρησε μια προδημοσίευση από τη ομάδα του Alex Sigal του Durban, σχετικά με την ανοσία που επάγει η νόσηση από το στέλεχος Όμικρον. Με πηχυαίους τίτλους αναπαράγεται ότι "αν νοσήσεις από Όμικρον, προστατεύεσαι και από το Δέλτα". Σε συνδυασμό με ποικίλες καθησυχαστικές δηλώσεις περί "ήπιου στελέχους Όμικρον", σε λίγο θα το παρουσιάζουμε το Όμικρον ως αναμνηστική δόση με εμβόλιο εξασθενημένου ιου και θα οργανώνουμε Όμικρον-πάρτι. ΔΕΝ είναι έτσι. Άλλοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, αυτο-ανακηρυχθέντες εφευρέτες, τα λένε αυτά.

2. Τι λέει η μελέτη; Ότι σε ένα μικρό δείγμα ατόμων που νόσησαν από Όμικρον, είδαν μετά από μέρες μια ενισχυμένη ανοσία ΚΑΙ απέναντι στο Δέλτα. Σε όλους; Όχι, μόνο στους εμβολιασμένους, που ήδη είχαν επίπεδα ανοσίας και τα ανέβασαν. ΔΕΝ ισχύει όμως αυτό για τους ανεμβολίαστους, κι ας κάνουν μια στατιστική αλχημεία οι συγγραφείς: Τέσσερις ανεμβολίαστους μελέτησαν, και οι δύο ΔΕΝ πέρασαν το προκαθορισμένο όριο ανοσίας απέναντι στο Δέλτα, ο τρίτος το πέρασε οριακά, και ο 4ος το πέρασε αλλά είχε ξεκινήσει παράξενα ψηλά- με βάση τον τέταρτο έβγαλαν μέσο όρο που φαινόταν ικανοποιητικός για το σύνολο, αλλά δεν είναι έτσι... Άρα, αν οι ανεμβολίαστοι πιστεύουν ότι θα νοσήσουν από Όμικρον θα έχουν ευρεία ανοσία για άσχετα μελλοντικά στελέχη τύπου Δέλτα, λυπάμαι, αλλά δεν αποδεικνύεται επί του παρόντος. Έχει και γράφημα το άρθρο, να διαβάζουμε πριν προτρέξουμε.

3. Αν φιλοδοξείτε να "κολλήσετε για να ξενοιάσετε", λάβετε υπόψη ότι: δεν σας εξασφαλίζει κανείς ότι δεν θα πάθετε long covid γιατί απλά δεν έχει μελετηθεί ακόμη, και όσο σπανιότερο κι αν είναι με το Όμικρον (που δεν έχει παθοφυσιολογικό λόγο να είναι σπανιότερο), θα είναι συχνότατο... Δεν σας εξασφαλίζει κανείς ότι δεν θα ξεκινήσετε (ή θα συνεχίσετε) μια αλυσίδα μετάδοσης η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιον συνάνθρωπό σας. Δεν σας εξασφαλίζει κανείς, αν είστε ανεμβολίαστος ειδικά, ότι θα το περάσετε ήπια. Καταγράφονται θάνατοι (οποία έκπληξις!...) από το Όμικρον ήδη, και θα συνεχίσουν. Αυτό που μπορείτε να θεωρήσετε εξασφαλισμένο είναι ότι θα συμμετέχετε ενεργά σε μια έντονη απορρύθμιση της, όποιας, κανονικότητας, γύρω σας, θα συμμετέχετε στο να ωθούνται οι ιθύνοντες σε, ενίοτε, αδιανόητα σπασμωδικά, μέτρα, θα συνεισφέρετε στην διαιώνιση μιας κατάστασης. Από την οποία μπορεί να βγείτε και με πληγές.

4. Οι υπεύθυνοι, ας μην βιαστούν να πανηγυρίσουν. Αν το Όμικρον, κατά την γνώμη κάποιων, είναι το τέλος της πανδημίας, θα φύγει με κρότο. Και νεκρούς. Αλλά η μαζική του, ανεξέλεγκτη κυκλοφορία, ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα οδηγήσει σε Όμικρον plus, Όμικρον ultra, Όμικρον εις το τετράγωνο; Να τρομάζουμε δηλαδή τον κόσμο; Όχι, να τον ενημερώνουμε ουσιαστικά, και ερμηνεύοντας τα δεδομένα με περίσκεψη. Να μην κρύβουμε τον κίνδυνο (αυτά τα λίγα δεκάδες κρούσματα Όμικρον που ανακοινωνόταν επίσημα μέχρι πριν τα Χριστούγεννα, και που αντιστοιχούσαν προφανώς σε sequencing δειγμάτων προηγουμένων εβδομάδων, δεν ήταν η πραγματικότητα της στιγμής, αλλά δεν το είπαμε στον κόσμο...). Να εξηγήσουμε τα δεδομένα. Να μην επιδιώκουμε απλώς να γινόμαστε αρεστοί τάζοντας λουλουδάκια και ροζ συννεφάκια στο άμεσο μέλλον.

5. Τι κάνουμε τώρα; Η πραγματικότητα είναι λίγο χειρότερη από ό,τι απεικονίζουν τα κρούσματα σήμερα, επειδή ακόμη δεν έχει ενσωματωθεί η εορταστική περίοδος του Σαββατοκύριακου. Να αυτοπεριοριστούμε, ενάντια στην αναβλητικότητα της πολιτείας, την αμετροέπεια υπουργών, το χάιδεμα όλων των παρατάξεων σε επαγγελματίες αμφισβητίες ακαδημαϊκής ή θρησκευτικής ή όποιας άλλης προέλευσης, την ανυπαρξία ελέγχων . Να κάνουμε μόνοι μας τεστ ξανά και ξανά (ειδικά αν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα- τότε ίσως να επιδιώξουμε και μοριακό για περισσότερη σιγουριά), και κυρίως αμέσως πριν συναντήσουμε ευπαθείς και ηλικιωμένους. Να ξανασκεφτούμε δημόσιες εκθέσεις μας και μετακινήσεις μας κι ας δίνει άλλο παράδειγμα η πολιτεία. Οι τοπικοί άρχοντες να ακυρώσουν εκδηλώσεις, διαβάζω για πρωτοχρονιάτικες συναυλίες σε κλειστούς χώρους το Σάββατο; Με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό; Το διαβάζω και απορώ, ειλικρινά...Να έχει κολλήσει κάποιος από τα πνευστά να γίνουμε παγκόσμιο case report; Να μαζευτούμε λίγο, πολύ βασικά, για να είναι όσο πιο ανώδυνος γίνεται ο επόμενος μήνας. Όλοι κουρασμένοι είμαστε, όλοι θέλουμε να τελειώσει όλοι θέλουμε να είναι ήπιο το Όμικρον και να εξαφανιστεί, έτσι απλά. Αλλά ΔΕΝ τελειώνει με το να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο. ΔΕΝ γνωρίζει από μαθηματικά μοντέλα ο ιος, ΔΕΝ ενδιαφέρεται το υπόλοιπο οικοσύστημα για την κούρασή μας, ΔΕΝ υπάρχουν μάγοι σαν τον Hanussen της εικόνας (από τον μέγα Brandauer υπό τις οδηγίες του μέγα Szabo), προσήλωση και επιστημονική επιμονή και σωστή πληροφόρηση υπάρχει μόνο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

https://www.facebook.com/giorgos.pappas.376/posts/10159982932542490?__cft__[0]=AZUUt0V4xQ7wl0zNVkf8xhrxDjo8eWgpa4H0rtKDoNRJ6ahBpkmi4r811FESNSw38bqkig9ndSf04-9BwW1HT2p6sdDuCej_rBryiPDCibBjqzSTvbIAHrjy8T6f03j-Og9INfPRk1EaWitUuYtUbDkbO6ZRtPqT4RIoM6F970MaHw&__tn__=%2CO%2CP-R


28/12/2021



     ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   


Κορονoιός Ελλάδα: 35.580 νέα κρούσματα , 72 νεκροί.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού  ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 72 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 636 διασωληνωμένοι ασθενείς. Καταγράφονται συνολικά 35. 580 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

    Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 35.580, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
  •  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.170.293 (ημερήσια μεταβολή +3.1%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  •  Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.708 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  •  Ο  αριθμός  των ασθενών  που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι  είναι 636  (59.7% άνδρες). Η διάμεση  ηλικία  τους  είναι  64 έτη. To  80.5%  έχει υποκείμενο  νόσημα  ή/και  ηλικία  70  ετών  και άνω.   Μεταξύ  των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 540 (84.91%) είναι ανεμβολίαστοι  ή  μερικώς  εμβολιασμένοι  και  96 (15.09%)  είναι  πλήρως  εμβολιασμένοι.
  •  Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.751 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 421 (ημερήσια μεταβολή +1.94%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 346 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
  •  Από το σύνολο των 35.580 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 37 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.