Πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία.

 Πρόσφυγες και μετανάστες 
 από την Τουρκία στην Ιταλία.

Οι αφίξεις στην Ιταλία τις ημέρες των γιορτών όχι μόνο δεν σταματούν,  αλλά οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και καινούριες διαδρομές από το Μπόντρουμ ή το Τσεσμέ.


Από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τις 27 του μηνός έφτασαν στην περιοχή της Απουλίας και της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία 1.100 μετανάστες και πρόσφυγες προερχόμενοι από την Τουρκία. Τους μετέφεραν έντεκα αλιευτικά, ιστιοφόρα και άλλου είδους πλοιάρια. Οι επιχειρήσεις διάσωσης πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα της Απουλίας και στην Ίζολα Κάπο Ριτσούτο της Καλαβρίας. Στην περιοχή αυτή μάλιστα συνελήφθησαν και δυο τούρκοι διακινητές.

Και η  ανησυχία στην Ιταλία αυξάνεται. Εκτός από τις συνεχείς ροές από τη Λιβύη, τώρα η οικονομική αστυνομία της χώρας και το λιμενικό πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις νέες αυτές αφίξεις. "Απόδειξη  του ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα", υπογραμμίζουν πολλοί σχολιαστές.

Σε ορισμένα πλοιάρια μάλιστα οι άνδρες και οι γυναίκες του ιταλικού λιμενικού βρίσκουν μόνον ασυνόδευτα ανήλικα. Οι δουλέμποροι απομακρύνονται πριν το σκάφος προσεγγίσει τις ιταλικές ακτές. Τα παιδιά και οι έφηβοι εγκαταλείπονται στη μοίρα τους χωρίς πηδαλιούχο και συχνά χωρίς καύσιμα.
Σε επιφυλακή για την Πρωτοχρονιά

Συνολικά τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας επιβιβάσθηκαν σε πλοιάρια στα τουρκικά παράλια και έφτασαν στην Κάτω Ιταλία πάνω από 11.000 άνθρωποι. Το 20% των συνολικών αφίξεων δηλαδή  μεταναστών και προσφύγων. Η καταγωγή τους είναι κυρίως από το Αφγανιστάν, αλλά και από τη Συρία, το Πακιστάν, τη Σομαλία. Ακόμη και από την Αρμενία και την ίδια την Τουρκία.

Οι δουλέμποροί ξεκινούν συνήθως από το Μπόντρουμ ή το Τσεσμέ της δυτικής Τουρκίας και προσπαθούν να αποβιβάσουν τους "απελπισμένους της θάλασσας" τμηματικά σε μικρούς κόλπους της Απουλίας.

Είναι σαφές, γράφει η ιταλική καθολική εφημερίδα Avvenire, ότι υπάρχει και στην Ιταλία ένα καλά οργανωμένο δίκτυο στήριξης των δουλεμπόρων. Το ιταλικό λιμενικό θα είναι σε επιφυλακή και την Πρωτοχρονιά για νέες επιχειρήσεις διάσωσης.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης,
Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle

29/12/2021
 
 
 ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 
 

Τουρκία: Ευρωπαϊκή «ένεση» 560 εκατ. ευρώ για πρόσφυγες, μετανάστευση και προστασία συνόρων.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, για την Τουρκία.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τη στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες στη χώρα και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων.

Το ποσό των 560 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος των επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2021-2023.
 
Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, δήλωσε σχετικά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτή η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία είναι το κλειδί για τη διασφάλιση των μελλοντικών προοπτικών εργασίας. Θα παράσχουμε επίσης χρηματοδότηση στις Αρχές για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την αύξηση της προστασίας των συνόρων, ιδίως ενόψει της εξελισσόμενης κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Το πρώτο μέτρο, ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ, θα στηρίξει την ποιοτική συνεκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως μέσω υποτροφιών. Η δεύτερη απόφαση χρηματοδότησης προβλέπει 30 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και των συνόρων: ανάπτυξη ικανοτήτων και βελτίωση των προτύπων και των συνθηκών για τους μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας της Τουρκίας, καθώς και βελτιώσεις στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση στα τουρκικά αεροδρόμια.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4.000.000 πρόσφυγες, τη μεγαλύτερη κοινότητα προσφύγων στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει 3,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους Σύρους και 370.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες από άλλες χώρες.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
   
https://www.iefimerida.gr/kosmos/toyrkia-560-ekat-eyro-tis-ee-gia-prosfyges


21/12/2021