Η νέα σύμβαση για τα επιπλέον έξι Rafale F3R της Πολεμικής μας Αεροπορίας κρύβει σημαντικά μυστικά.
Στοιχεία για την συμπληρωματική προμήθεια των έξι μαχητικών Rafale F3R για την Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα έξι πρόσθετα καινούρια Rafale διαμόρφωσης F3-R που θα προμηθευτεί η Ελλάδα για την Πολεμική Αεροπορία θα είναι τέσσερα μονοθέσια -C και δύο διθέσια -Β. Η εν λόγω αγορά που ουσιαστικά θα αποτελέσει επέκταση της προηγούμενης των 12 μεταχειρισμένων και έξι καινούριων του Ιανουαρίου (25) του 2021, θα κατατεθεί προς έγκριση, μαζί με τις Belh@rra FDI HN και τις τορπίλες DM2A4 των υποβρυχίων Type 214 και του μοναδικού “Ωκεανός” την επόμενη εβδομάδα, στη Βουλή των Ελλήνων και το ύψος της θα ανέλθει σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ κατά προσέγγιση.
Τα καινούρια έξι μαχητικά αεροσκάφη θα αγοραστούν στην ίδια τιμή με τα έξι καινούρια της προγενέστερης παραγγελίας. Δηλαδή 530 εκατομμύρια ευρώ. 540 εκατομμύρια ευρώ υπενθυμίζουμε ότι κόστισαν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale F3-R, με βάσητη σύμβαση του Ιανουαρίου του 2021.
Στο ποσό της νέας συμπληρωματικής προμήθειας, περιλαμβάνονται επίσης πρόσθετοι φορείς ανάρτησης όπλων, πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου (υπερηχητικές και υποηχητικές μεγάλης χωρητικότητας 2000+ λίτρων), πρόσθετα συστήματα απεικόνισης στοχοποίησης επί κάσκας Targo II της Elbit Systems, επαύξηση ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης, επιπρόσθετος επίγειος εξοπλισμός επανεξυπηρέτησης και φόρτωσης όπλων, βιβλιογραφία και συστήματα σχεδίασης αποστολής.
Επίσης, η εν συνεχεία υποστήριξη (FOS – Follow On Support) πέρα από το ότι θα περιλαμβάνει τα πρόσθετα μαχητικά θα επεκταθεί χρονικά, οπότε σε σχέση με αυτή της προηγούμενης σύμβασης θα καλύπτει μεγαλύτερο βάθος χρόνου και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το ότι στην αγορά των έξι πρόσθετων αεροσκαφών, θα περιλαμβάνονται και πρόσθετα όπλα.
Η Πολεμική Αεροπορία, έχει καταλήξει στην αξιοποίηση του Rafale στους κατεξοχήν υποστρατηγικούς ρόλους της προσβολής επίγειων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις με μεγάλη ακρίβεια με τους SCALP-EG, αλλά και στη ναυτική κρούση (προσβολή μονάδων επιφανείας…) με τους αναβαθμισμένους αερομεταφερόμενους AM-39 Exocet, διατηρώντας όμως ως πρωτεύοντα ρόλο την αεροπορική υπεροχή μέσω της αξιοποίησης του μεγάλης ακτίνας πυραύλου αέρος – αέρος METEOR, στα πρόσθετα όπλα που θα αποκτηθούν δεν θα περιλαμβάνεται και πάλι το τακτικό αλλά μοναδικών χαρακτηριστικών AASM.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πρόσθετα όπλα (κόστος περί τα 200 εκατ. ευρώ) θα περιλαμβάνονται επιπλέον Exocet AM-39 και METEOR, μαζί με προπαραγγελία του νέας γενιάς MICA NG, ο οποίος αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία στη Γαλλική Αεροπορίας εντός του 2025. Υπενθυμίζεται ότι η νέα έκδοση του MICA που επίσης θα παράγεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις (ηλεκτρομαγνητικής – ΕΜ – και παθητικής μέσω κεφαλής αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας – IR – καθοδήγησης), θα είναι συμβατή όχι μόνο με όλες τις εκδόσεις και διαμορφώσεις του Rafale, αλλά και με τα Mirage 2000-5Mk.2.
Δημοσιεύουμε την πληροφορία αυτή (ιδίως για τους MICA NG) με πάσα επιφύλαξη, δεδομένου ότι ΔΕΝ έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά. Η ουσία είναι ότι η προσθήκη και αυτού του πυραύλου αέρος – αέρος στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητές της στην εναέρια μάχη πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR) με συγκριτικά σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τον METEOR. Και δεν θα καλύψει μόνο τα Rafale…
Τέλος, θα περιμένουμε τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων κόστους της νέας συμπληρωματικής προμήθειας των έξι μαχητικών Rafale F3-R,
για να δούμε το πραγματικό συνολικό τίμημα όχι μόνο της απόκτησης του
νέου τύπου μαχητικού και του πυραύλου METEOR αλλά της ολικής
επανενεργοποίησης και των 24 Mirage 2000-5Mk.2 και των όπλων τους (Exocet AM-39, SCALP-EG, MICA EM/IR). Με το όλο πακέτο να διαμορφώνεται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ κατά προσέγγιση, περιλαμβάνοντας και FOS και για τους δύο γαλλικούς τύπους και τα όπλα τους, θα αξιοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης στο εγγύς μέλλον και για την ενδεχόμενη προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς F-35A από τη χώρα μας…
24/12/2021
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποια είναι τελικά η μέγιστη δραστική του εμβέλεια;
Την άφιξη των πρώτων 6 Rafale F3R στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις αρχές του νέου έτους αναμένει η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα. Τα νέα αεροσκάφη θα ακολουθήσουν 12 ακόμη και μελλοντικά ακόμη έξι μαζί με τον σχετικό οπλισμό που έχει παραγγελθεί για αυτά. Όπως είναι γνωστό ένας από τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα νέα μαχητικά είναι ο πύραυλος αέρος-αέρος METEOR της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA. Ο πύραυλος αυτός με την μεγάλη εμβέλεια και την υψηλή του ταχύτητα που φτάνει τα 4 Mach, θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες αναχαίτισης της ΠΑ διαμορφώνοντας νέες συνθήκες στον τομέα της εναέριας μάχης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.
Αν και ο METEOR βρίσκεται σε υπηρεσία από τις 6 χώρες που ανέπτυξαν και κατασκευάζουν τον πύραυλό δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ισπανία καθώς και από την Ινδία, μέχρι σήμερα η εμβέλεια του βλήματος δεν έχει με ακρίβεια γνωστή.
Τα μέχρι γνωστά στοιχεία δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα αφού σε άλλες πηγές η εμβέλεια του πυραύλου αναφέρεται ότι φτάνει τα 120 χλμ σε άλλες τα 200 χλμ και σε κάποιες τα 250 χλμ. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως οι πηγές συμφωνούν ότι η ζώνη μη διαφυγής του αντιπάλου, δηλαδή η απόσταση εντός της οποίας ο στόχος δεν έχει πιθανότητες διαφυγής φτάνει τα 60 χλμ. Όμως ποια είναι τελικά η μέγιστη δραστική εμβέλεια του METEOR;
Σύμφωνα με ενημερωτική αφίσα της σουηδικής εταιρείας Saab η οποία συμμετέχει στην ανάπτυξη και κατασκευή του πυραύλου καθώς και στην ολοκλήρωση αυτού στο μαχητικό JAS-39 Gripen ο πύραυλος METEOR χάρις στο προωστικό σύστημα throttleable ducted Ramjet που διαθέτει και τον αισθητήρα ενεργού Radar με τον οποίο είναι εξοπλισμένο μπορεί να αναχαιτίσει στόχους σε απόσταση άνω των 170 χλμ.Στην ενημερωτική αφίσα της σουηδικής εταιρείας δεν αναφέρεται ο τύπος του αντίπαλου αεροσκάφους αν είναι δηλαδή μαχητικό ή ιπτάμενο τάνκερ ή ιπτάμενο ραντάρ. Πάντως η πληροφορία αυτή πρακτικά σημαίνει ότι ένα μαχητικό Rafale F3R θα μπορεί να ίπταται πάνω από το Αγ. Ευστράτιο και να καταρρίψει ένα τουρκικό αεροσκάφος εντός της Τουρκίας σε βάθος 65 χλμ από τις τουρκικές ακτές πριν αυτό δηλαδή προλάβει να φτάσει στην εμβέλεια που μπορεί να εξαπολύσει τον πύραυλο AIM-120 AMRAAM που διαθέτει.
Φυσικά η δυνατότητα αυτή δεν αποτρέπει τα τουρκικά μαχητικά να εξαπολύουν τα νέα κατευθυνόμενα οπλικά συστήματα κρούσης χερσαίων και ναυτικών στόχων που σύντομα θα διαθέτουν από απόσταση ασφαλείας αφού η εμβέλεια αυτών ξεπερνά τα 110 χλμ όπως η οικογένεια πυρομαχικών Kuzgun και των πυραύλων cruise τύπου SOM όμως αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα πρέπει κάποια στιγμή να εξεταστεί σοβαρά από τους Έλληνες Επιτελείς.2.
Τρία game changer νέα δεδομένα που αλλάζουν τις ισορροπίες από τον Έβρο έως τη Μεσόγειο: Οι στοχευμένες αγορές που φέρνουν τα πάνω κάτω.
Την στιγμή που ο Χουλουσί Ακάρ αναδεικνύει και πάλι τις διαχρονικές εμμονές για το ακριτικό Καστελόριζο, δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό αλλά και τον προβληματισμό που επικρατεί στο τουρκικό Επιτελείο με αφορμή, όχι την κούρσα εξοπλισμών, αλλά τις στοχευμένες προμήθειες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κυρίως τρία είναι τα προγράμματα που «πονάνε» ιδιαίτερα την γείτονα Τουρκία διότι και τα τρία, καταστρέφουν τα σχέδιά της, να σηκώσει επιθετικό ανάστημα επιχειρώντας την αλλαγή του status quo, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο.
Το πρώτο «χαστούκι» ήταν η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από την θετική εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για τα μαχητικά Rafale F3R.
Η δεύτερη κίνηση «ματ» ήταν η επιμονή του Ναυτικού Επιτελείου ν’ αποκτήσει τις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου Belh@rra, αλλά με ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες άμυνας περιοχής.
Και η γροθιά στο μαλακό υπογάστριο της Άγκυρας ήρθε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που με πολύ υπομονή, δουλειά και δύσκολες συνεννοήσεις ελέω covid, κατάφερε να «κλειδώσει» τους Spike N’ LOS για τους οποίους ο Στρατός δούλεψε και για το Πολεμικό Ναυτικό.
Παράλληλα η πληθώρα των υπό-προγραμμάτων, ιδίως εκείνων που έχουν να κάνουν με νέα όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας, φέρνουν τα πάνω κάτω και μια εντελώς νέα εποχή για τα «γεράκια» του εναέριου στόλου, τα οποία μπορούν πλέον μετά την άφιξη των νέων όπλων να ομιλούν για συντριπτική ακρίβεια και υψηλή επιβιωσιμότητα ιπταμένου και αεροσκάφους.
- Οι «ριπές» ανέμου…
Το πρώτο «χαστούκι» που ήταν η συμφωνία με την Γαλλία έχει και ανάστροφη κίνηση, καθώς στις 19 Ιανουαρίου τα πρώτα έξι Rafale F3R φτάνουν μαζί με τα πρώτα 12 «γεράκια» και τους τουλάχιστον 30 τεχνικούς, πίσω στην Ελλάδα. Στη «φωλιά» της Τανάγρας κάθε μέρα τα έξι μαχητικά θα πετούν διαρκώς με έμπειρους κι άλλους νέους αεροπόρους οι οποίοι περιμένουν τις νέες «ριπές» για να ξεκινήσουν τη δική τους εκπαίδευση στον Ελληνικό ουρανό.
Τα Rafale F3R μετά από πολλά χρόνια που είχαν κόψει το νήμα στις προτιμήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας δικαιώνονται και βάφτηκαν με Ελληνικά χρώματα. Αποτελούν δε τα αεροσκάφη που θα κάνουν την μεγάλη διαφορά ως στρατηγικό όπλο. Μάλιστα οι πύραυλοι SCALP, EXOCET & METEOR είναι αυτοί που καθιστούν το Rafale F3R ως game changer αεροπορικής υπεροχής και ισχύος στην περιοχή.
- Τα κύματα ταραχής Belh@rra
Η δεύτερη κίνηση «ματ» που ενόχλησε ιδιαίτερα τη γείτονα ήταν η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, μετά την επιμονή του Πολεμικού Ναυτικού να ψηφίσει… Ελληνογαλλικά!
Οι Belh@rra που ήδη κόπηκαν τα πρώτα κομμάτια χάλυβα της Ελληνικής φρεγάτας στα ναυπηγεία της Λοριάντ, είναι το πολεμικό πλοίο που θα παίξει μελλοντικά καταλυτικό ρόλο στα νερά της Μεσογείου, τόσο με Γαλλική αλλά κυρίως με την Ελληνική σημαία στον ιστό του.
Η Τουρκία γνωρίζει πως την ώρα που η ίδια παραμένει με πεπαλαιωμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους άμυνας περιοχής SM-1 (σ.σ. κι αυτό φάνηκε σχετικά πρόσφατα στη Λιβύη), τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα έχει στην διάθεσή της, 96 συνολικά ASTER 30 στην πυριτιδαποθήκη των «γαλανόλευκων» τριών Belh@rra. 32 υπερσύγχρονους ASTER για κάθε φρεγάτα που οι Γάλλοι σε Νατοϊκές αξιολογήσεις τους χαρακτήρισαν ως one shoot one kill.
Παράλληλα οι Belh@rra με τα δυο σόναρ και σε συνδυασμό με τα νέα ελικόπτερα ΜΗ-60 ROMEO, προσδίδουν άλλη διάσταση στον σημαντικό για το Πολεμικό Ναυτικό ανθυποβρυχιακό πόλεμο στο απαιτητικό υποβρύχιο ανάγλυφο του Αρχιπελάγους.
Στο ναυτικό Επιτελείο κάνουν λόγο για φρεγάτα game changer που με την Ελληνική ναυτοσύνη καθώς και με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τις κορβέτες, θα γίνουν το φόβητρο εφόσον απαιτηθεί.
- Το μακρύ δόρυ του Ισραήλ
Και φτάνοντας στην γροθιά στο μαλακό υπογάστριο, ο Στρατός Ξηράς αποφάσισε να «κεντήσει» τον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου με ένα από τα πιο «έξυπνα» όπλα Ισραηλινής κατασκευής, τους πυραύλους Spike N’ LOS.
Την ώρα που οι αντιαρματιστές είχαν μάθει πως έχουν στα χέρια τους όπλα που δύναται να φτάσουν έως και τα πέντε χιλιόμετρα, σε λίγο καιρό θα εκπαιδεύονται σε όπλο που ξεπερνά τα 30 χλμ και που με αυτό μπορούν να βάλλουν και κατά στόχων ευκαιρίας.
Πρόκειται για ένα όπλο που μόνο στην σκέψη ότι βρίσκεται κάπου καλυμμένο, πίσω από τις αντίπαλες γραμμές, από μόνο του λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε κίνηση.
Και την ίδια στιγμή με αυτή την παραγγελία επωφελήθηκε το Πολεμικό Ναυτικό που με την προσθήκη αυτών των εκτοξευτών και πυραύλων σε Κανονιοφόρους και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, ουσιαστικά μετατρέπει τον πρώτο τύπο πλοίου σε μια ιδιαίτερα ισχυρή μονάδα επιφανείας που δρα στην οριογραμμή και δεύτερον θα διαθέτει δυο πλωτά μέσα που θα είναι ικανά να προκαλέσουν «ναυτική απαγόρευση» κυκλοφορίας, εγκλωβίζοντας οποιαδήποτε εχθρική μονάδα επιχειρήσει να ξεμυτίσει από κάποιον ναύσταθμο.
Τα δυο πρώτα προγράμματα έχουν προχωρήσει σημαντικά, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει και το τρίτο ώστε ν’ αναγνωριστεί στο έπακρο η game changer προσπάθεια που έγινε από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Επιτελεία όλο το προηγούμενο διάστημα…
https://hellasjournal.com/2021/12/tria-game-changer-nea-dedomena-pou-allazoun-tis-isorropies-apo-ton-evro-eos-ti-mesogio-i-stochevmenes-agores-pou-fernoun-ta-pano-kato/25/12/2021
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ- ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Οι δύο παγίδες πού στήνει η Άγκυρα ζητώντας αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ( Παναγιώτης Γκαρτζονίκας,25/12/2021,slpress.gr)
Η τουρκική απειλή και η άγνοια κινδύνου των εν τω Μαξίμου παρεπιδημούντων ( Φοίβος Αποστολόπουλος, 2021/12/25,www.anixneuseis.gr)