Ημερολόγιο κορωνοϊού, 4 Ιανουαρίου 2022, Hopium and Happy-ends.



 Ημερολόγιο κορωνοϊού, 4 Ιανουαρίου 2022,
Hopium and Happy-ends.


1.
"I’m getting the impression that the COVID19 pandemic will declared over in 2022 even if every goalpost has to be moved to achieve it". Για να παραφράσω τον Onisillos Sekkides, θα την λήξουμε την πανδημία εντός των επόμενων μηνών, αρκεί να επαναπροσδιορίσουμε τι εστί πανδημία, τι κανονικότητα, τι αποδεκτός αριθμός θανάτων από λοιμώδες αίτιο, τι αποδεκτές μακροπρόθεσμες επιπλοκές λοιμώδους νοσήματος, τι variant of concern, τι παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, τι ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Αρκεί να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι νίκη και τι λήξη. Εφόσον λοιπόν και από επίσημα χείλη ακούγονται όλο και περισσότερο εφησυχαστικοί λόγοι και θετικές βεβαιότητες, εφόσον η μαζικότητα της διασποράς ενός ιου θεωρείται αναπόφευκτη ή επιδιώκεται (γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις την απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων, την εμμονή στο "θα ανοίξω σχολεία", την ταχεία υιοθέτηση του επιεικώς αμφισβητούμενου μέτρου του πενθήμερου περιορισμού κρουσμάτων χωρίς τεστ, την προκλητική απουσία ελέγχων και συμμόρφωσης στα στοιχειώδη- την έρμη την μάσκα εννοώ, την επανεκκίνηση του mantra περί τουρισμού και καλοκαιριού, την απουσία, σε όλο τον Δυτικό κόσμο, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού), εφόσον λοιπόν απλά παραδοθήκαμε και θα πανηγυρίσουμε αν ο αντίπαλος είναι φιλεύσπλαχνος και αγαθός, τότε ναι τελειώνει η πανδημία. Hopium το λένε αυτό πολλοί. 

2.
 Ξέρουμε περισσότερα για το Όμικρον ώστε να επαναπροσδιορίζουμε στάσεις και συμπεριφορές; Γνωρίζουμε, ναι. Η σημαντική Δανική μελέτη περί μετάδοσης μας εξήγησε: ότι οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να μεταδίδουν. Αλλά πλέον μεταδίδουν, λιγότερο μεν αλλά σημαντικά δε, και οι διπλά εμβολιασμένοι και ακόμη λιγότερο, αλλά σημαντικά επίσης, οι τριπλά εμβολιασμένοι. Οπότε τώρα πια και οι εμβολιασμένοι εμφανίζουν μείζονα μεταδοτική δυναμική, και είναι και πολλοί (και οι επαγγελματίες διακινητές του ψεύδους, και οι ακόλουθοί τους, ας μην βιάζονται να πανηγυρίσουν επειδή τώρα μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να αποδεχτούν ότι έλεγαν ανοησίες πριν, όταν την πανδημία την διακινούσαν οι ανεμβολίαστοι κι αυτοί υπονόμευαν την εμβολιαστική κάλυψη). Όλα αυτά επειδή απλά ο ιος διαφεύγει της εμβολιαστικής θωράκισης, λένε οι Δανοί, όχι επειδή έχει εγγενές πλεονέκτημα μεταδοτικότητας. Από την άλλη, σημαντικές  πειραματικές μελέτες μας έδειξαν ότι το Όμικρον εμφανίζει πλεονέκτημα στον τρόπο που μπαίνει στα κύτταρα και σε πόσα είδη κυττάρων μπαίνει, οπότε, όσον αφορά την μεταδοτικότητα, μπορεί να έχει περισσότερες φωλιές στο ανώτερο αναπνευστικό (όλοι οι σύνδεσμοι μελετών στα σχόλια). 

3.
 Αυτό που δεν λένε οι διακινητές Hopium λοιπόν, είναι ότι αυτές οι προσαρμογές στο πώς εισέρχεται το Όμικρον στα κύτταρα, το κάνουν και περισσότερο ικανό να προσβάλλει διάφορα ζώα (έκπληξη!, δεν υπάρχει μόνο ο άνθρωπος στην φύση). Την πιθανότητα να είναι το Όμικρον απότοκο μόλυνσης ζώων και μεταλλάξεων εκεί την έχω αναφέρει προ μηνός.  Το σενάριο περαιτέρω διάχυσης του Όμικρον σε πληθυσμούς ζώων, περαιτέρω μεταλλάξεών του εκεί, και επανόδου του ως, π.χ. Ωμέγα, την έχουμε βγάλει από το μυαλό μας επειδή μας κουράζει ως σκέψη. 

4.
Δηλαδή τι προτείνεις, θα μου πεις, να μην ανοίξουν τα σχολεία; Να κλειδαμπαρωθούμε μέσα; Το τελευταίο θα το πρότεινα μόνο αν ο χρόνος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επαρκώς: αλλά, αν επανέλθω σε ό,τι έγραφα ένα χρόνο ακριβώς πριν (και, μετά βιβλιογραφίας, έστελνα όπου έπρεπε), δεν φροντίσαμε τον καθαρό αέρα των κλειστών χώρων- και δεν φαίνεται να σκοπεύουμε να το κάνουμε, δεν αναπτύξαμε την διαγνωστική μας ικανότητα όπως θα έπρεπε, μήτε την ιχνηλατική μας και δεν προλαβαίνουμε για το Όμικρον τουλάχιστον, δεν δημιουργήσαμε ελεγκτικούς και υποστηρικτικούς μηχανισμούς απομονωμένων νοσούντων και επαφών και δεν σπεύδουμε να το κάνουμε, δεν κάναμε εκτεταμένο sequencing που στο επόμενο στέλεχος θα είναι σημαντικό (να μια απορία: πώς ξέρεις από ποιο στέλεχος νοσείς; έχει σημασία; έχει κάποια), δεν αναπτύξαμε τοπικές μονάδες δράσης και δεν προλαβαίνουμε για το Όμικρον, δεν τιμωρήσαμε τις πηγές παραπληροφόρησης επειδή δεν θέλουμε, δεν κάναμε, εν κατακλείδι, σοφότερη την κοινωνία όσον αφορά την επιστήμη και την υγεία. Το Vaccines-Plus, που προτείνουν σημαντικοί επιστήμονες ( π.χ. Aris Katzourakis και Christina Pagel),  στο πρόσφατο BMJ (σύνδεσμος στα σχόλια), έχει αυτές τις παραμέτρους, συν την παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη: δεν ανακαλύψαμε τον τροχό όλοι μας, στοιχειώδη γνώση προτείνουμε προς εφαρμογή. 

5.
Οπότε μικρή σημασία, ειλικρινά, έχει πλέον, για την πορεία των επόμενων εβδομάδων, η όποια σπασμωδική παρέμβαση: το 50%+ των σχολείων ακόμη κι αν γίνει 20%+, δεν θα βοηθήσει στο Όμικρον αν δεν αλλάξει αέρας και ατομική προστασία. Όσα self κι αν βάλεις, δεν θα αλλάξει αν δεν εξασφαλίσεις ότι γίνονται και γίνονται σωστά (και κάποια στιγμή να δούμε την αξιοπιστία κάθε μάρκας, έχουν κάνει μια εκπληκτική μελέτη Γερμανοί επιστήμονες που αναδεικνύει ποια είναι αξιόπιστα και πόσο, αλλά και πόσο αναξιόπιστα είναι κάποια που χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στην Ελλάδα- σύνδεσμος στα σχόλια). Όσο κι αν περιορίσεις το διάστημα αποχής των νοσούντων εκπαιδευτικών, θα έχεις ταυτόχρονες πολλές απουσίες.  

6.
Μόνο στην εμβολιαστική κάλυψη μπορείς να ωφεληθείς τον Ιανουάριο πια. Η Βρετανική έκθεση της 31ης Δεκεμβρίου καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος νοσηλείας από Όμικρον είναι ελαττωμένος κατά 81-88% στους τριπλά εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους (και 65% στους διπλά εμβολιασμένους). 

7.
Αλλά προετοιμάσου για το μέλλον: κάνε όλα αυτά που δεν έκανες. Μπορεί να φανούν χρήσιμα τον Φεβρουάριο, ή στο επόμενο στέλεχος του ιου, ή στην επόμενη πανδημία, ή απλά και στην καθημερινότητά μας. Η καλύτερη διάγνωση, η δημόσια υγεία ως πράξη, η γνώση, εφαρμόζονται και σε καιρό υγειονομικής ειρήνης. 

8.
Ας έχουμε τα μάτια στραμμένα και στο Corbevax: έγραφα τις 8 Μαρτίου του 2020 για την εμπειρία που είχε το Baylor από την απόπειρα δημιουργίας εμβολίου για τον SARS, και πώς θα μπορούσε να είναι χρήσιμη Ένα παραδοσιακού τύπου εμβόλιο με πλεονέκτημα μαζικής παραγωγής και άνευ copyright, η Ινδία δίνει το ΟΚ, θέλουμε κάποια στοιχεία να δούμε βέβαια από τις δοκιμές που έγιναν, αλλά να θυμόμαστε την προσπάθεια που κάνει ο Peter Hotez με την Maria Elena Bottazzi, προσπάθεια για το σήμερα και το αύριο, και το απώτερο μέλλον.

Γιώργος Παππάς

https://www.facebook.com/giorgos.pappas.376/posts/10159994528697490


4/1/2022