«Οι κιτς τελετές υπερ-προβολής εξοπλισμών μας προσβάλλουν διεθνώς»

 



Παρακολούθησα την κιτς εκδήλωση υποδοχής των αεροσκαφών Rafale, που περισσότερο ταίριαζε σε μία τριτοκοσμική χώρα με ηγέτες τύπου Καντάφι και Χουσεϊν, παρά σε μία χώρα της ΕΕ η οποία έχει Δημοκρατία, αυτοπεποίθηση, διεθνές κύρος και αυτοσεβασμό.

Οι παρουσιάσεις οπλικών συστημάτων με αυτόν τον τρόπο, με αψίδες από πίδακες νερού που εκτόξευαν πυροσβεστικά οχήματα, με ρητορικές υπερβολές και άκαιρες ιστορικές αναφορές, με μπούρδες περί όπλων που είναι έτοιμα να επιχειρήσουν για την ευρωπαϊκή ειρήνη με την συμμετοχή του Διευθύνοντος της Dassault, του Γάλλου πρέσβυ και της πολιτικής ηγεσίας, προεξάρχοντος του αρχηγού της κυβέρνησης, δεν τιμάει την χώρα μας ούτε ως Δημοκρατία αλλά ούτε και την κυβέρνηση που εμφανίζεται τελείως τριτοκοσμική χωρίς αυτοσεβασμό.

Ήταν προφανές ότι όλη η καρακιτς τελετή στήθηκε για να εντυπωσιασθεί η ακροδεξιά υπερ-εθνικιστική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, γιατί σε κανένα εχέφρονα Δημοκράτη Έλληνα δεν προσέφερε κάτι αυτή η υπερβολή, ει μη μόνον προβληματισμό και επιφύλαξη για την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής.

Η δημόσια διακήρυξη δε διά στόματος πρωθυπουργού ότι δεν θα φορολογούνται τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, καθώς τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα, ήταν εσφαλμένη, προσωποπαγής και εντάσσεται στις προσπάθειες εντυπωσιασμού.


Εάν ήθελε πραγματικά να αναγνωρίζει η χώρα την προσφορά τους και την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων έργων, θα έπρεπε να αυξήσει αναλογικά τα ίδια τα επιδόματα, δια νόμου, με διαβούλευση και σωστή θεσμική προετοιμασία .

Η απαλλαγή φόρων από το μικρόφωνο σε μία τέτοια τελετή δημιουργεί εσφαλμένη διάκριση, πέραν του ότι δεν είναι οι μόνες κατηγορίες εργαζομένων που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην χώρα, με κίνδυνο και αυταπάρνηση.

Εδώ και καιρό κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση ότι στρατιωτικοποιεί επικίνδυνα την πολιτική με την υπερ-προβολή των εξοπλισμών και δίνει εσφαλμένη διεθνή εικόνα για την χώρα.

Όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως θρίαμβο την αγορά των αεροσκαφών και των φρεγατών, και μάλιστα ως το αποφασιστικό εργαλείο που θα αποτρέψει την Τουρκία από το να συνεχίσει τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της.

Τεράστιο σφάλμα, γιατί κανένα οπλικό σύστημα, πλην των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, δεν διασφαλίζει αποφασιστικό στρατηγικό αποτέλεσμα από μόνο του.

Η οιαδήποτε αποτρεπτική μας ικανότητα βασίζεται στην συνεκτική ισχύ (και λειτουργική αποτελεσματικότητα) του τριγώνου Λαός-Κυβέρνηση-Ένοπλες Δυνάμεις.

Μόνοι τους οι εξοπλισμοί, τα Rafale και οι Belhara, όσο και να προβάλλονται, δεν μπορούν να εγγυηθούν την αποτρεπτική μας ικανότητα, εάν η συνοχή του συγκεκριμένου τριγώνου αμφισβητείται καθημερινά λόγω αναποτελεσματικών και αντιφατικών Πολιτικών, αδύναμων αποφάσεων και κοινωνικού διχασμού!

Στέλιος Φενέκος  
 Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
Υποναύαρχος ε.α


Από Militaire News -20/01/2022  

https://www.militaire.gr/oi-kits-teletes-yper-provolis-exoplismon-mas-prosvalloyn-diethnos-stelios-fenekos/

          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ          




Η τελετή υποδοχής των Rafale στην Τανάγρα
με τα μάτια και την πένα ενός στρατιωτικού.


Με αφορμή αντιδράσεις σε πρόσφατο άρθρο σχετικά  με τελετή άφιξης και ένταξης στην ΠΑ,  των 6 πρώτων μαχητικών Rafale, θα ήθελα να “φωτίσω” από πλευράς μου κάποιες αθέατες πλευρές για το ευρύ κοινό, αρκετά ορατές όμως  για ανθρώπους που έχουν ζήσει τις ΕΔ για πολλές δεκαετίες από μέσα…

  Συνολικά η εκδήλωση κινήθηκε με αρκετές αποκλίσεις από τα καθοριζόμενα σε επίσημη στρατιωτική τελετή…

Ως σημεία αρνητικού σχολιασμού και παραδείγματα προς αποφυγή, παρατίθενται τα κατωτέρω : 

1. Η μη πιστή τήρηση του  πρωτοκόλλου……

2. Η  μη ενδεδειγμένη “υποδοχή” στο χώρο της τελετής….

3. Τελικά ποιος υποδέχθηκε ποιόν???….

4. Ποιος είχε την ευθύνη διοργάνωσης της τελετής για να υποδεχτεί τους επισήμους και το τιμώμενο πρόσωπο..

5. Ποιος είχε το “προβάδισμα”??…

.6. Τα “χέρια πίσω” του ΥΕΘΑ. και η συμπόρευση στην ίδια γραμμή, ΠΘ, ΥΕΘΑ, ΑΓΕΕΘΑ….

7. Εικόνα-εμφάνιση, ζωηρότητα και συντονισμός του αγήματος απόδοσης τιμών….

8. Οι  δύο δρίες μείον  (η μία μείον και η άλλη ακόμη πιό κάτω..)….

9. Τι προβλέπει το πρωτόκολο για απόδοση τιμών στον αρχηγό κράτους ΠΘ.??..

10. Όμοια σχόλια και για την φρουρά της  σημαίας, αναφορικά με εμφάνιση-ζωηρότητα-συντονισμό….

11. Το ότι παιάνισε ο εθνικός ύμνος με το άγημα στο επ ώμου…

12. Τα “κόψε ράψε του σκηνοθέτη με κραυγαλέα ” ραψίματα” …..

13. Το ότι μεσούσης της τελετής μετακινήθηκαν τα πληρώματα-χειριστές των ραφαλ από τα Α/Φη για να πλαισιώσουν, ως ντεκόρ, τον Γάλλο πρέσβη και στη συνέχεια τον ΠΘ…

14. Η παράλληλη τελετή απόσυρσης των Μιράζ 2000. που κανείς δημοσιογράφος και “ειδικός” δεν ¨αντιλήφθηκε” κατά την τελετή  (η απόσυρση και απαιτητή παράδοση των υπόψη Α/Φ στο παρόν timing εκτιμάται ως μη επωφελής επιχειρησιακά για τη χώρα μας) …

15. Οι δηλώσεις του ΠΘ για την παύση φορολόγησης των πτητικών και λοιπών ομοειδών επιδομάτων των ΕΔ (οι στρατιωτικές τελετές έχουν σαφές πρόγραμμα και δεν ενδείκνυνται για κυβερνητικές ή κομματικές εξαγγελίες) ….

16. Το χειροκρότημα των “παρευρισκομένων” από κάτω  στις υπόψη εξαγγελίες … (η στρατιωτική τελετή, δεν είναι εκδήλωση για επευφημίες πολιτικών)

17. Η έλλειψη τάξης στους “προσκεκλημένους”  και λοιπούς παρευρισκομένους  οι οποίοι σε αρκετά σημεία της τελετής, γυρόφερναν δεξιά αριστερά ή  σε πηγαδάκια,,   πολλοί εξ αυτών μη δείχνοντας σεβασμό στην τελετή…

18. .Τα δύο κανόνια των πυροσβεστικών που ήταν ασυντόνιστα” σε κατεύθυνση και σε δύναμη εκτόξευσης, με αποτέλεσμα ακόμη και αυτή η “τιμητική αψίδα” πιδάκων νερού, να μην υλοποιείται σωστά ..

19. Ένστολο προσωπικό της ΠΑ, να βρίσκεται μπροστά από το τιμητικό άγημα , σημαία, επισήμους και να καταγράφει βίντεο καθώς και να λαμβάνει φωτογραφίες, να στέλνει μηνύματα, με τα κινητά του τηλέφωνα, παρά τη σχετική επίσημη τηλεοπτική απ’ ευθείας κάλυψη και βιντεοσκόπηση, .αλλά και παρά τις ισχύουσες διαταγές για τους περιορισμούς στη χρήση των κινητών τηλεφώνων… .

Οπότε , overall από τα παραπάνω, μάλλον η τελετή έχρηζε περαιτέρω βελτιώσεων σε σχεδίαση, οργάνωση καθώς και σε  εκτέλεση…Εξαρτώμενης βέβαια, από τον αρχικά τιθέμενο σκοπό για την πραγματοποίηση της υπόψη  εκδήλωσης…

Και είναι κρίμα, καθόσον ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να βγει κατι πολύ καλύτερο κάτι πολύ δυνατότερο και προς εκμετάλλευση εντός πλαισίου PsyOps /Info Ops/ Public Awareness Ops, ώστε να μεταφερθεί το αντίστοιχο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με πολλαπλούς αποδέκτες….

Να τονιστεί επίσης, ότι εντός πλαισίου καθηκόντων των ΑΚΑΜ των ξενων χωρών που ευρίσκονται επίσημα στη χώρα μας, φίλια προσκείμενων και μη, είναι και η καταγραφή όλων των παραπάνω, να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες, να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και εκτιμήσεις και να τα στέλνουν προς αξιοποίηση/εκμετάλλευση στις χώρες τους….

Η κρατική τηλεόραση λοιπόν τους το έκανε ευκολότερο, καθόσον τους χάρισε 90 λεπτά χωρίς κόπο ακόμη και για όσους δεν παραβρέθηκαν….

Overall comment λοιπόν για την εκδήλωση, κατά την κρίση του καθενός, όπως αυτό προκύπτει, είτε από την ελεύθερη και αντικειμενική κρίση , είτε ανάλογα με την απόχρωση των κομματικών γυαλιών-παρωπίδων που πιθανόν θέλει ο καθένας να φοράει….

Εκτιμάται όμως ότι η υπόψη εκδήλωση,  όπως εξελίχθηκε, δεν αντικατοπτρίζει το ούτως ή άλλως υψηλό επίπεδο της ΠΑ, των χειριστών και του προσωπικού της συνολικά…..

Πέρα από την τελετή άφιξης των πρώτων έξι Ραφάλ, τηλεοπτικά τουλάχιστον, δεν φάνηκε η δέουσα απόδοση τιμής προς τα αποσυρόμενα Μιραζ 2000 (13 πτώσεις,) , προς το καθόλα άξιο προσωπικό , τους “Δελτάδες” που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα τον τύπο, αλλά και τους πεσόντες  (6 νεκροί πιλότοι) με τα Α.Φη αυτά, στο ιερό καθήκον του “αίεν υψικρατείν”… σημεία των καιρών…!!…

Να σημειωθεί ότι από τα αρχικά 40 Α/Φη σε υπηρεσία από το 1988, θα δοθουν πίσω μόλις; 19, ενώ η μη επίσημα παραδεκτή κατάρριψη τουρκικού F-16, έχει πιστωθεί στον υπόψη τύπο…

Παν. Γερογλής
Ταξχος ε.α.

Από Militaire News -22/01/2022  
https://www.militaire.gr/i-teleti-ypodochis-ton-rafale-stin-tanagra-me-ta-matia-kai-tin-pena-enos-startiotikoy/