Τι περιμένει ο Πούτιν από τον Άγιο Βασίλη.

 


Τι περιμένει ο Πούτιν από τον Άγιο Βασίλη.
 

Η μαραθώνια συνέντευξη Τύπου στις 23 Δεκεμβρίου με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε (επικοινωνιακά) τη χρονιά, κατά την παράδοση που έχει διαμορφώσει εδώ και χρόνια, δεν ήταν μόνο μια επίδειξη δύναμης, αλλά είχε και τις ανάλαφρες στιγμές της, που όμως και αυτές υπέκρυπταν αιχμηρά μηνύματα.

Για σχεδόν τέσσερις ώρες, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου απάντησε σε 44 ερωτήσεις, από διαφορετικά διεθνή και κυρίως εγχώρια μέσα ενημέρωσης, ακόμη και μπλογκ της ρωσικής περιφέρειας, αραδιάζοντας εκτός χειρογράφου πάμπολλα αριθμητικά στοιχεία, σε υπενθύμιση των ξεχωριστών μνημονικών του ικανοτήτων και συνολικά του σφαιρικού ελέγχου που διαθέτει στην πολιτική ατζέντα.

Μέχρι που κάποια στιγμή δέχθηκε ερώτηση για το δώρο που περιμένει από τον Άγιο Βασίλη...

Στη Ρωσία, βέβαια, ο γενειοφόρος γέροντας που εκπληρώνει τις επιθυμίες των παιδιών κατά τις γιορτινές μέρες, δεν ονομάζεται ούτε Άγιος Βασίλης, ούτε Santa Claus, αλλά Ντιέτ Μαρός (Ded Moroz), ήτοι "Γερο-Παγωνιάς” και το ένδυμά του έχει συνήθως βαθύ γαλάζιο χρώμα, ενώ αχώριστη συνοδός του είναι η εγγονή του Σνιεγκούροτσκα (Χιονούλα). Πρόκειται για παλαιά σλαβική παγανιστική παράδοση, την οποία η σοβιετική εξουσία είχε αρχικά επιχειρήσει να καταστείλει, αλλά εντέλει οικειοποιήθηκε μεγαλοπρεπώς.

Η ερώτηση προς τον Πούτιν τέθηκε από δημοσιογράφο εφημερίδας της περιφέρειας Βόλαγκντα, η οποία φέρεται ως πατρίδα του Ντιέτ Μαρός, και αφορμή έπαιρνε από την μήνυση που κατέθεσε ένας δικηγόρος από την Αγία Πετρούπολη εναντίον του θρυλικού γενειοφόρου γέροντα, επειδή αυτός εδώ και 23 χρόνια δεν εκπληρώνει τις επιθυμίες του.

"Είμαι και εγώ ένας δικηφόρος από την Αγία Πετρούπολη” απάντησε ο Πούτιν, προσφερόμενος να αναπτύξει την υπερασπιστική γραμμή του Ντιέτ Μαρός, ο οποίος, όπως υπενθύμισε, κάνει δώρα μόνο στα καλά παιδιά. Στην δε παρατήρηση ότι ο μηνυτής προφανώς διακατέχεται από άμετρη δίψα για δημοσιότητα, αντέτεινε ότι δεν βρίσκει κάτι το κακό, αν αυτό συνοδεύεται από χιούμορ.

Για τις προσωπικές του σχέσεις με τον Ντιέτ Μαρός, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ικανοποιημένος, κυρίως για το "δώρο” του να μπορεί να απευθύνεται στον λαό για άλλη μία χρονιά. Τόνισε, ωστόσο, ότι το κρίσιμο μέγεθος είναι ποιές συλλογικές επιθυμίες πρόκειται να εκπληρωθούν.

Αν ήταν, πάντως, περισσότερο ειλικρινής θα παραδεχόταν ότι ο δικός του Αγιοβασίλης είναι σχιστομάτης, αφού ενσαρκώνεται στην μορφή του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπινγκ.

Να ήταν τυχαίο ότι την ίδια ημέρα κατά την οποία το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδιδε στην αμερικανική πλευρά τα δύο σχέδια διεθνών συνθηκών με τα οποία καταγράφονται οι ρωσικές "κόκκινες γραμμές” για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη, σε ένα άλλο σημείο της Μόσχας ο Πούτιν είχε την πολλοστή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη;

Και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα είναι ο πρώτος μετά την πανδημία ξένος ηγέτης που θα επισκεφθεί το Πεκίνο, με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου, οπότε και θα συναντήσει δια ζώσης τον Σι μετά από δύο έτη και θα συνυπογράψει, όπως γνωστοποιήθηκε, "σημαντικό πολιτικό ντοκουμέντο” με τον ομόλογό του.

Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ότι η Ρωσία και η Κίνα θα υπογράψουν εντός του νέου έτους μια νέα πενταετή συνεργασία στο διάστημα, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει το σχέδιο δημιουργίας μέχρι το 2035 διεθνούς ερευνητικού σταθμού στη Σελήνη (εναλλακτικού προς το αμερικανικό σχέδιο Artemis), αλλά και την σύνδεση των Glonass και BeiDou που αποτελούν το ρωσικό και κινεζικό αντιστοίχως δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, ανταγωνιστικά προς το GPS.

Παράλληλα, προσχωρούν οι διαβουλεύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2, ο οποίος θα ακολουθεί την μήκους 2.200 χιλιομέτρων διαδρομή του αγωγού Power of Siberia 1, ο οποίος εγκαινισθηκε το 2019 και αναμένεται να φθάσει την πλήρη δυναμικότητά του το 2025, οπότε θα μεταφέρει ετησίως 38 bcm αερίου από την ανατολική Σιβηρία στην Κίνα. Ήδη οι κινεζικές κρατικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στον ρωσικό ενεργειακό κλάδο. Με άλλα λόγια, το θρίλερ περί τον αγωγό Nord Stream 2 προς τη Γερμανία δεν δημιουργεί κάποιο αδιέξοδο προς τη ρωσική πλευρά.

Το γιατί συνεπώς ο Ρώσος ηγέτης αισθάνεται ενδυναμωμένος να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Δύσης είναι κάτι που δεν εξηγείται χωρίς αναφορά στα... αγιοβασιλιάτικα δώρα που δέχεται εξ Ανατολών. Άλλωστε και η πίεση που η ίδια η Ρωσία δέχεται από τις ΗΠΑ βρίσκει το πλήρες νόημά της μόνο αν ενταχθεί στο σχέδιο περικύκλωσης και ανάσχεσης του μεγαλύτερου ανταγωνιστή τους που αναδύεται στην Άπω Ανατολή.

Του Κώστα Ράπτη

https://www.capital.gr/diethni/3605573/ti-perimenei-o-poutin-apo-ton-agio-basili


2/1/2022