Ίμια: Η κατάρρευση…


Ίμια: Η κατάρρευση…

 ΗΜΕΡΕΣ ΘΛΙΨΗΣ.
Ίμια: 26 χρόνια μετά.

Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον Ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα. Ίσως να καταρρεύσουν ακόμη και στην περίπτωση που βρεθούν στην ανάγκη να διεξαγάγουν πόλεμο.

                                      Π. Κονδύλης (Θεωρία Πολέμου 1995)

  • Ο αφορισμός αυτός του αείμνηστου Π. Κονδύλη επαληθεύτηκε μόλις ένα χρόνο από της δημοσιοποίησης του. Ήλθε το φιάσκο των Ιμίων που απέδειξε του λόγου το αληθές.
  • Έχουν γραφεί τόσα πολλά τελευταία για να μην ξεθωριάσει από την μνήμη το θλιβερό αυτό γεγονός και πολύ περισσότερα για να μας πείσουν ότι επρόκειτο, απλά, για ένα ασήμαντο επεισόδιο. Θα προσθέσω ότι οι πολιτικοί, που σπανιότατα, αναλαμβάνουν την ευθύνη των πεπραγμένων τους, επιχειρούν, πάντοτε, να συγκαλύψουν τις αμαρτίες ή ανεπάρκειά τους επιστρατεύοντας την συναδελφική αλληλεγγύη της συντεχνίας – συνδικάτου ώστε οι πολίτες να πιστεύουν ότι στον επάνω όροφο της Εξουσίας ενεργούν έντιμα, νόμιμα, επιτυχώς και πατριωτικά.
  • Επανέρχομαι σήμερα, 26 χρόνια μετά την ζοφερή ημέρα (31-1-96) του φιάσκου, της εθνικής ταπείνωσης, με μερικές πληροφορίες από το πολιτικό παρασκήνιο της εποχής που τις έχω διασταυρώσει.

Τα προηγηθέντα

  • Η αποτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη (1990-93) η οποία παράλληλα υπονομευόταν από τον κ. Α. Σαμαρά, ξανάφερε το ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία η οποία, πολύ σύντομα, περιήλθε στον πλήρη έλεγχο μιας κλίκας υπό την Πρωθυπουργική σύζυγο κ. Δήμητρα Λιάνη. Ο Πρωθυπουργός, αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν σοβαρά ασθενής, αδύναμος να σηκώσει τα κυβερνητικά βάρη.

 Έτσι άρχισε μια περίοδος νοσηρότητας ή οποία εξελίχθηκε σε πλήρη παρακμή, ορατή και ψηλαφητή εντός και εκτός της Χώρας. Η πάντοτε παραμονεύουσα για την εφαρμογή των σχεδίων της γείτων Τουρκία ήταν πλήρως ενημερωμένη για την κατάσταση.

Τα Ίμια έχουν για το Ελληνικό Αμυντικό Πρόβλημα καταλυτική σημασία γιατί απ’ εκεί, έντεχνα, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των Τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο. 

Βλέπουμε, λοιπόν, τον διορισμό ως ΥΕΘΑ του μακαρίτη Μάκη Αρσένη, έντιμου πολιτικού αλλά γνωστού για την ανεπάρκειά του και την έλλειψη αποφασιστικότητας (δεν υπέγραφε τίποτα), επιλογή κλίκας. Ακολούθως καταργείται η επετηρίδα και στην ηγεσία των Ε.Δ.  διορίζονται κομματικοί απόστρατοι. Οι φυσικοί Ηγέτες παραμερίσθηκαν! Το όργιο κρίσεων και τοποθετήσεων που ακολούθησε έκανε τα σοβαρά λάθη της Ν.Δ. στο Στράτευμα να φαίνονται ως απλά πλημμελήματα. Ξεχαρβαλώθηκαν τα πάντα. Η αξιοπιστία και το κύρος των Ηγητόρων είχε κλονισθεί, το φρόνημα και η μαχητικότητα του Στρατεύματος, κατολίσθησε. Η αξιοκρατία πήγε περίπατο…

Αξιόπιστες μαρτυρίες

  • Αλέξης Παπαχελάς (Καθ. 02-10-15)…. Έζησα ένα επεισόδιο που συχνά ανακαλώ στην μνήμη μου και κάθε φορά με θυμώνει. Κάνοντας μια έρευνα για την κρίση των Ιμίων, ανεκάλυψα ότι μοιραίο ρόλο είχε παίξει ένας Αξιωματικός ο οποίος εκείνο το βράδυ του Ιανουαρίου 1996 «έλιωσε» κάτω από το βάρος της ευθύνης. Τον βρήκα και τον επισκέφθηκα. Είχα απέναντί μου ένα πραγματικό «ανθρωπάκι» όταν τον πίεσα να μάθω τι συνέβη άρχισε να κλαίει και μου είπε, αφοπλιστικά «Το ξέρω ότι δεν έπρεπε ποτέ αν έχω γίνει… Το κόμμα με έκανε. Τα έχασα εκείνο το βράδυ, τι να σας πω αλλά…» Η Ελλάδα πλήρωσε, λοιπόν, σε ένα βράδυ, το βαρύ τίμημα κάποιων πολιτικών να διορίσουν τον «δικό» τους και όχι ένα ικανό.

  • † Νικόλαος Κουρής, Πτέραρχος τ. Α/ΓΕΕΘΑ

Γράφει στο βιβλίο του ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ (σελ. 436). 

Η Κυβέρνηση δεν είχε την απαιτούμενη ψυχική συνοχή… Δεν υπήρχε σοβαρός πολιτικός έλεγχος και συντονισμός της κρίσης από τα πρώτα στάδιά της… Η περίοδος που κτύπησε η Τουρκία δεν ήταν τυχαία. Η χώρα ήταν χωρίς Πρωθυπουργό. Η Ελλάδα κράτος ακυβέρνητο…

  • † Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, τ. ΥΕΘΑ

Γράφει στο βιβλίο του ΚΡΙΣΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ (σ.416).

Το Τουρκικό κατεστημένο, σχεδίασε την ενέργεια εκμεταλλευόμενο την κατάσταση που υπήρχε στην Ελλάδα. Η ενέργεια έγινε βάσει σχεδίων. Η Ελλάδα με τις ασυντόνιστες ενέργειες της εγκλωβίστηκε…

Κατά την χρονική περίοδο του τέλους του 1995 ουδείς από την Κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την Άμυνα της Χώρας. Όλοι, του κυβερνητικού κόμματος, ασχολούντο με την μάχη της διαδοχής του Α. Παπανδρέου. Η αποτροπή είχε εγκαταλειφθεί πλήρως.

Τα γεγονότα

Εξελίχθηκαν ταχύτατα, χωρίς να μπορούν οι ημέτεροι να τα παρακολουθήσουν. Η κρίση άρχισε όταν οι Τούρκοι έστειλαν το φορτηγό πλοίο ΦΙΓΚΕΝ ΑΚΑΤ να «προσαράξει» στα Ίμια, βάσει σχεδίου. Το πρόβλημα ήταν απλό. Έπρεπε τα Υπουργεία Άμυνας (Αρσένης), Εξωτερικών (Παπούλιας), ΥΕΝ (Κατσιφάρας) να ενεργήσουν τα δέοντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Δυναμική παρέμβαση, αποκόλληση και εφαρμογή των κανόνων της Ναυτιλίας που διέπουν αυτές τις καταστάσεις.

Ουδείς όμως ενδιαφέρθηκε. Άφησαν τους Τούρκους να διαχειριστούν την κατάσταση κλιμακώνοντας την εξέλιξη των γεγονότων προς ολοκλήρωση του σεναρίου τους.

  • Στις αρχές Ιανουαρίου ανέλαβε η Κυβέρνηση Σημίτη που είχε την ατυχία να «πέσει στα βαθιά» για να διαχειρισθεί την κρίση, προελθούσα από την αβελτηρία και ανεπάρκεια της προκατόχου της, που ήταν στην αποκορύφωσή της. Ο κ. Σημίτης αιφνιδιασθείς (παντελώς αγνοών τα της Άμυνας, φοβικός και ανασφαλής) άφησε στο πόστο του τον  εν πλήρει συγχύσει ΥΕΘΑ και διόρισε ως ΥΠΕΞ τον κ. Θ. Πάγκαλο ο οποίος καυγάδιζε με τον Αρχιστράτηγο και περιεφέρετο στις τηλεοράσεις για φλύαρες συνεντεύξεις.  

Απέναντι, βλέπαμε ένα Τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάζει και ν’ αποφασίζει να φθάσει στο τέλος και από την πλευρά μας ένα θίασο ποικιλιών να έχει απωλέσει αυγά και καλάθια. 

Ο κ. Σημίτης ζήτησε παρέμβαση των Αμερικανών για ν’ αποφευχθούν τα περαιτέρω, όταν όλα είχαν απωλεσθή· ενώ δήλωνε, πελιδνός και κάτωχρος, από του βήματος της Βουλής «Διεπισθώθη έλλειμμα δυνάμεως» (sic). Για το έλλειμμα αυτό ευθύνεται, βασικά, ο Υπουργός Άμυνας και όχι ο Μητροπολίτης Κυνουρίας. Εν τούτοις ο κ. Σημίτης, τον οποίο θεωρώ ολιγότερο υπεύθυνο για το όνειδος, τον αφήνει στη θέση του δηλώνοντας ότι «πρέπει να μείνει για να ολοκληρώσει το έργο του»  (sic) Ποια θα ήταν η ολοκλήρωση; Μήπως  και η παράδοση της Σάμου; Βαρεία ευθύνη, εξάλλου φέρουν, πολλά στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης. Σημειώνω επίσης ότι ΟΥΔΕΙΣ Στρατιωτικός παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος κατά την περίοδο της άκρας αφασίας, βυθιότητας και αδράνειας του Υπουργείου Άμυνας που κατέληξε στο φιάσκο.

Επίλογος

Για τον εθνικό αυτό εξευτελισμό και την τουρκική επιτυχία που αποτελεί απαρχή των σημερινών δεινών, ΟΥΔΕΙΣ πολιτικός, ελέγχθηκε. Αθώες περιστερές! Έγινε προσπάθεια συγκάλυψης του φιάσκου. Παραμένει ακόμη στο σκοτάδι η απάντηση στο ερώτημα: Για ποιο λόγο και από ποιους διατάχθηκε η αποστολή θανάτου στο μοιραίο ελικόπτερο με τους τρεις γενναίους αξιωματικού του Π.Ν.; 

Οι αείμνηστοι Κ. Παπούλιας και Μ. Αρσένης έγινε ο πρώτος ΠτΔ και ο δεύτερος κηδεύθηκε με τιμές Πρωθυπουργού, του επικήδειου εκφωνηθέντος από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα. Ο κ. Θ. Πάγκαλος έγινε Αντιπρόεδρος της επόμενης Πασοκικής Κυβέρνησης αφού είχε δηλώσει (Στρατηγική Δεκ. 2010), μετά την εμπειρία στα Ίμια, ότι οι Ε.Δ. της Χώρας είναι αντιπαραγωγικές. Η κ. Δήμητρα Λιάνη τιμάται από την Πολιτεία και της παρέχεται τιμητική Φρουρά. 

Συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι ο ύποπτος χειρισμός της κρίσης των Ιμίων  αφέθηκε να εξελιχθεί έτσι για ν’ αποτελέσει άλλοθι των ανεξέλεγκτων εξοπλισμών.

Το ότι το φιάσκο ουδόλως σκότισε τους άφρονες πολιτικούς μας, είναι το γεγονός ότι ο διάδοχος Αρσένη, μακαρίτης Άκης Τσοχατζόπουλος πέραν των γνωστών «επενδύσεών» του στους εξοπλισμούς διόρισε ως Πρόεδρο του Ιδρύματος Στρατηγικών μελετών ένα… εργολάβο φίλο του. 

ΣΗΜ.: Το φιάσκο των Ιμίων δεν φρονημάτισε την Ελληνική πολιτική κάστα, η οποία παρέμεινε κοντόφθαλμη, ανεύθυνη, αρπακτική και ήκιστα πατριωτική. Το τι επακολούθησε μέχρι σήμερα το γνωρίζετε. Ο αφορισμός του αείμνηστου Κονδύλη φαίνεται, δυστυχώς, να μην έχει χάσει την δυναμική του.

 Κ. Φράγκος,

  Υπτγος εα, Αναλυτής θεμάτων Άμυνας. 

DΕΑ Πανεπιστημίου PARIS 1 στην Πολιτική της Άμυνας.

https://www.militaire.gr/imia-i-katarreysi-grafei-o-kon-fragkos/

 7/2/2022


          ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ                



΄Ιμια : Η Ελληνοτουρκική Κρίση
«Σταθμός» για το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

 
Ίμια 26 χρόνια μετά …

Η Ελληνοτουρκική κρίση των 13 ημερών,  σε δύο φάσεις,  που κορυφώθηκε τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996 και άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση από την Τουρκία της ατζέντας των «Γκρίζων Ζωνών στο Αιγαίο» ,  ως υπόβαση του εποικοδομήματος  για το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της αμφισβήτησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ελληνικών θαλάσσιων ζωνών και του εθνικού εναέριου χώρου.

Ο ρόλος των ΗΠΑ και το αποτύπωμα των proxy  καταστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο το μεγάλο κάδρο των εντάσεων στις Αμερικανο- Ρωσικές σχέσεις , την Ουκρανία, την Ευρασία και τα Βαλκάνια. Γνωστές και άγνωστες πτυχές της κρίσης  και η λιγότερο γνωστή επιχείρηση της ίδιες μέρες στον  Έβρο , με το αναπάντεχο στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας …

Ίμια 26 χρόνια μετά

Το πολιτικό και διπλωματικό χάος την περίοδο  1994-1996   και η κρίση των Ιμίων που  ανέδειξε τα ελλείμματα του Ελληνικού κράτους.  
Έχουν αυτά τα ελλείμματα δυστυχώς θεραπευτεί,  στο πολιτικό επίπεδο;
Υπάρχει αντίληψη λειτουργίας κρατικών επιτελείων και στρατηγικής αποτροπής ;

Ίμια 26 χρόνια μετά , γιατί δεν οδηγηθήκαμε τυχαία εκεί , τι προηγήθηκε στις δεκαετίες 70-80 και πως φτάσαμε από την στοιχειώδη έστω αποτροπή με κορύφωση την κρίση του 1987 ,  να έχουμε Νταβός, χαλαρή αντίδραση στον Τουρκικό αναθεωρητισμό, ατονία στο casus belli και το 1996  τα  Ίμια ως  αφετηρία διεύρυνσης του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η Κύπρος , τι συνέβη γιατί ατόνησε και γιατί σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε Κυπριακό, Eastmed και εξελίξεις στην Ανατολική  Μεσόγειο.
 
Ίμια 26 χρόνια μετά

Τι άλλαξε, τι μάθαμε και με ποιες αντιλήψεις πορευόμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο με τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές στις οποίες η Τουρκία προβάλλει τις αναθεωρητικές της επιδιώξεις στο πεδίο , με στρατηγική βάθους και άμεσης εμπλοκής στο ρευστό αυτό περιβάλλον
Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα και πως πρέπει να λειτουργήσει στρατηγικά σε ένα τοπίο με συνεχείς αναδιαμορφώσεις .

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν
και καταθέτουν την οπτική τους :


Ο Παναγιώτης Ήφαιστος
Ομότιμος Καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών,  στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Ο Μανούσος Παραγιουδάκης
Στρατηγός ε.α / Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο Κοσμάς Χρηστίδης
Ναύαρχος ε.α / Επίτιμος Αρχηγός Γ. Ε. Ν.

 Ο Κωνσταντίνος Γρίβας
Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, στην  Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Διδάσκων  Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο ΕΚΠΑ

 Ο Διονύσης Τσιριγώτης
Επίκουρος Καθηγητής  Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Διεθνών Σχέσεων & Διπλωματίας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Και ο Σάββας Καλεντερίδης
Γεωπολιτικός – Στρατιωτικός Αναλυτής , επικεφαλής του «Ινφογνώμων»

Στην εκπομπή παρατίθεται σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο από την αποκαλυπτική μαρτυρία του Ναυάρχου ε.α  Χρήστου Λυμπέρη, που ως τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , διαχειρίστηκε στρατιωτικά την κρίση των Ιμίων , για το ρόλο πολιτικών , διπλωματικών διαβουλεύσεων  και των ΗΠΑ . Πως περιγράφει άγνωστες πτυχές στο ευρύ κοινό για τα Ίμια και την πολιτικο-στρατιωτική  διαχείριση της Κρίσης …

"ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" με τον Γιώργο Σαχίνη📺 στην ''ΚΡΗΤΗ TV''
Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://goo.gl/3US22m