Η Ουκρανία έμεινε μόνη απέναντι στη ρωσική στρατιωτική μηχανή!

 

Η Ουκρανία έμεινε μόνη
απέναντι στη ρωσική στρατιωτική μηχανή!

«Σε έναν πόλεμο η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα», έγραψε ο Αισχύλος. Και ξεκινώ με αυτή τη φράση, διότι βρισκόμαστε στις πρώτες ώρες της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και για αυτό, οτιδήποτε λέγεται ή μεταδίδεται, θα πρέπει να φιλτράρεται πολύ προσεχτικά. 

Tου Χρήστου Καπούτση

Η προπαγάνδα και οι Ψυχολογικές επιχειρήσεις, δηλαδή, η δημιουργία κλίματος ΦΟΒΟΥ και  ΠΑΝΙΚΟΥ  στους πολίτες ή η απροθυμία αντίστασης των στρατιωτών, είναι βασική παράμετρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Με τα  μέχρι τώρα δεδομένα έχουμε: Την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, σε βάρος ενός κράτους κυρίαρχου και ανεξάρτητου, της Ουκρανίας, με στόχο την κατάληψη μέρους ή του συνόλου της Επικράτειας. Η πλήρης περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι η εισβολή μιας υπέρτερης  στρατιωτικά δύναμης,  σε βάρος ενός συγκριτικά στρατιωτικά αδύναμου κράτους. Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση, με την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας  στην Κύπρο το 1974.

 Αυτή τη ώρα (μεσημέρι 24-2-2022),  είναι σε πλήρη εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ουκρανικό έδαφος.

Οι Ρωσικές δυνάμεις ,επιχειρούν, με τεθωρακισμένα και αυτοκινούμενες Μονάδες Πυροβολικού,  μια βαθιά διείσδυση επί Ουκρανικού εδάφους , με πρώτο στόχο να φτάσουν  μέχρι τον Δνείπερο ποταμό, που ως φυσικό σύνορο διατέμνει τη Ουκρανία.  Αν θα συνεχίσουν τα ρωσικά στρατεύματα την προέλαση,  μέχρι την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας, θα εξαρτηθεί , είτε από την αντίσταση των ουκρανών ή από την έμμεση στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, που μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν είναι ορατή στο πεδίο των επιχειρήσεων, ή από τα σχέδια που έχει ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Όμως, είναι σαφές, από τα μέχρι τώρα στρατιωτικά δεδομένα,  ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη την παράκτια ζώνη της Ουκρανίας, από την Μαριούπολη μέχρι και την Οδησσό, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα μετατρέψει την Ουκρανία σε περίκλειστο κράτος. 

Η αντίσταση των Ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, καταγράφεται ως  ηρωική,  αλλά όχι ικανή, να αποτρέψει την ολομέτωπη σφοδρή επίθεση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Ωστόσο,  επειδή  ακόμη δεν έχει γραφεί ο επίλογος, για αυτό θα πρέπει  να διατηρούμε επιφυλάξεις, για την τελική έκβαση της στρατιωτικής αναμέτρησης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε,  ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε,  πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό. 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων και αναφέρει  την κατάρριψη έξι ρωσικών αεροσκαφών κι ενός ελικοπτέρου, ενώ ο Στρατός της Ουκρανίας δίνει σκληρές μάχες προκειμένου η Μαριούπολη το Στρατηγικής Αξίας λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας να μείνει στην επικράτεια της Ουκρανίας. 

Καθώς περνούν οι ώρες αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των νεκρών, είτε στρατιωτικών , είτε αμάχων.

Η ρωσική διπλωματία για να δικαιολογήσει την επίθεση, αναφέρει ότι,  η Δύση  σχεδίαζε να  διευκολύνει την Ουκρανία να μετατραπεί σε  πυρηνική δύναμη, γεγονός που θα άλλαζε ποιοτικά τα γεωστρατηγικά δεδομένα, καθιστώντας απαγορευτική  την ρωσική εισβολή. 

Το ενδιαφέρον είναι , η δήλωση- προειδοποίηση του Ρώσου Προέδρου προς τη ΔΥΣΗ.   Ο  Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε,  ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι «άμεση» εάν κάποιος προσπαθήσει να παρέμβει στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει,  πως δεν πρόκειται να εμπλακεί στρατιωτικά στο ουκρανικό μέτωπο.   

Έτσι λοιπόν, Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ, απέναντι στην ρωσική στρατιωτική επίθεση ….. δεν έχει την συμπαράσταση της Δύσης σε στρατιωτικό επίπεδο… καθώς περιορίζεται σε ανακοινώσεις και σε σκληρά μέτρα, οικονομικού χαρακτήρα. 

Είναι η δικαίωση, ενός ισχυρού δόγματος διεθνώς, ότι τα κράτη θα πρέπει να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την εδαφική τους  ακεραιότητα ,  την εθνική τους Ανεξαρτησία  και την ασφαλή διαβίωση των πολιτών, επιβεβαίωση,  που καθιστά την αμυντική θωράκιση αυτοσκοπό και υποχρέωση  κάθε κράτους, σύμφωνα και με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 Την ώρα που η Ουκρανία φλέγεται και  η Τουρκία  καλείται να πάρει θέση ,μετά και από το αίτημα του Κιέβου και να κλείσει το Βόσπορο (τα στενά στα Δαρδανελεια), η Άγκυρα προβαίνει σε  νέες προκλητικές πτήσεις και υπερπτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη πάνω από νησιά του Αιγαίου, δηλαδή πάνω από ελληνικό έδαφος, αμφισβητώντας εμπράκτως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

https://www.militaire.gr/i-oykrania-emeine-moni-apenanti-sti-rosiki-stratiotiki-michani-chr-kapoytsis/

24/2/2022