Η ρωσική οικονομία δεν θα αντέξει τις κυρώσεις.

 ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ
(1) Η ρωσική οικονομία δεν θα αντέξει τις κυρώσεις.Η Δύση διέλυσε την εντύπωση πως η Μόσχα διαθέτει επαρκή οικονομική θωράκιση.
  (2)  Η ερώτηση του μισού τρισ. δολαρίων:  Θα  χρεοκοπήσει η  Ρωσία;  (3) Goldman  Sachs: Ο αντίκτυπος  για  την  ευρωπαϊκή οικονομία του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT. (4) Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε έξι αριθμούς.
 
 Η ρωσική οικονομία δεν θα αντέξει τις κυρώσεις.

Η Δύση διέλυσε την εντύπωση πως η Μόσχα διαθέτει επαρκή οικονομική θωράκιση.


Η απόρθητη Ρωσία παραπαίει. Η κεντρική τράπεζα της χώρας υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20% στις αρχές της εβδομάδας για να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο κατρακυλά. Δεν θα επαρκέσει όμως, δεδομένου πως η Μόσχα έχει πλέον πολύ περιορισμένες επιλογές. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε μεμιάς έως και 23% ως προς το δολάριο, οι συναλλασσόμενοι αντέδρασαν στο ότι άμεσα εκδιώχθηκαν ορισμένες τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας. Αυτού του είδους οι κυρώσεις της Δύσης διέλυσαν την εντύπωση πως η Μόσχα διαθέτει επαρκή οικονομική θωράκιση, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε μέτρα αποφάσιζαν εναντίον της οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Αυτά τα αμυντικά συστήματα είχαν οικοδομηθεί από το 2014, όταν ο Ρώσος πρόεδρος προσάρτησε την Κριμαία. Η Ρωσία εμφανίζει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και διατηρεί εξωτερικό χρέος μόλις στα 478 δισ. δολάρια, ήτοι σχεδόν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ.

Σώρευσε περισσότερα από 630 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας και σχεδόν 174 δισ. δολάρια στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, κεφάλαια τα οποία αυξάνονται παράλληλα με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Τράπεζες όπως η Sberbank είχαν καλή κεφαλαιοποίηση, χωρίς να εξαρτώνται από ξένη χρηματοδότηση. Ολα αυτά εξανεμίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι κυρώσεις έθεσαν εν αμφιβόλω το εάν θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή των υψηλών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τεράστια αύξηση του βασικού επιτοκίου αποδείχθηκε προσωρινή συνδρομή, αλλά όχι επαρκής τροχοπέδη για να παύσουν οι Ρώσοι να αποπειρώνται να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα ή να αποσύρουν συνολικά τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που η μετοχή της Sberbank (υπό τη μορφή παγκόσμιου τραπεζογραμματίου) έχασε άνω των δύο τρίτων της αξίας της στις συναλλαγές του Λονδίνου, παρά το ότι η ρωσική αγορά ήταν κλειστή. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι οι θυγατρικές της Sberbank σε Αυστρία, Κροατία και Σλοβενία πιθανώς να πτωχεύσουν.

Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε ότι το εσωτερικό σύστημα πληρωμών της χώρας μπορεί να συνδεθεί με διεθνή συστήματα εναλλακτικά του SWIFT – πάντως, αυτό δεν θα κάνει τα τρίτα μέρη εκτός Ρωσίας να μην αποφεύγουν το ρούβλι. Ενδέχεται να προχωρήσει σε επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά αυτό θα πλήξει περαιτέρω μία κατεστραμμένη οικονομία. Επίσης, έδωσε εντολή να μην πωλούνται ρωσικοί τίτλοι από ξένους. Παρά τις πολλές της επιτυχίες στο παρελθόν, η αποτροπή της οικονομικής καταστροφής ξεπερνάει την εξουσία της

DASHA AFANASIEVA / REUTERS BREAKINGVIEWS

https://www.kathimerini.gr/economy/561743956/i-rosiki-oikonomia-den-tha-antexei-tis-kyroseis/?fbclid=IwAR1YB6c3Z4sJtkNjlhYRDr-vdxSp4qqv9p1WpknkreevxFP7Y7rgkTp3MMo


 3/3/2022


   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   

 

1.
Η ερώτηση του μισού τρισ. δολαρίων:
Θα χρεοκοπήσει η Ρωσία;
 
Σε μισό τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζει η Capital Economics τα εξωτερικά χρέη της Ρωσίας, και αυτό, παρότι ο εξωτερικός δανεισμός της μειώνεται εδώ και χρόνια, από το 2014 όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις από τη Δύση για την Κριμαία και πλέον έχει συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο.


Από αυτά, τα 67 δισ. δολάρια αποτελούν εξωτερικό χρέος της κυβέρνησης,  τα 30 δισ. δολάρια είναι χρέη της κεντρικής τράπεζας, όμως το μεγαλύτερο ποσό, με μεγάλη διαφορά, είναι οι υποχρεώσεις του επιχειρηματικού τομέα προς το εξωτερικό, που ανέρχονται στα 310 δισ. δολάρια.
 

«Οι ζημιές από ένα ρωσικό default στο εξωτερικό χρέος θα έπλητταν τους ξένους επενδυτές, όχι μόνο τους Ρώσους», προειδοποιεί η Capital Economics. Όμως, τονίζει ότι οι συνέπειες και για τη ρωσική οικονομία θα ήταν σοβαρές, καθώς μία τέτοια χρεοκοπία θα πυροδοτούσε περισσότερες ρευστοποιήσεις στα ρωσικά assets, ακόμα μεγαλύτερη πτώση για το ρούβλι και πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Η Ρωσία έχει ήδη αναστείλει τις πληρωμές κουπονιών για τα κρατικά ομόλογα ρωσικού δικαίου προς τους ξένους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, η Capital Economics επισημαίνει ότι ο κίνδυνος  η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν ή να μην θέλουν να πληρώσουν τα εξωτερικά χρέη τους (πέραν αυτών που ήδη επηρεάζονται) έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με την Capital Economics, υπάρχουν τρεις παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ρωσικής χρεοκοπίας:

Πρώτον, θα μπορούσαν να υπάρξουν ακούσιες συνέπειες από τις κυρώσεις, οι οποίες θα εμποδίζουν τους ρωσικούς οργανισμούς από το να κάνουν τις πληρωμές των χρεών (αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αποπληρωμές ομολόγων θα επιτρέπονται παρά τον αποκλεισμό από το σύστημα πληρωμών SWIFT).

Δεύτερον, οι κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα και ο αποκλεισμός από το SWIFT πλήττουν την ικανότητα της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση σε ξένο νόμισμα (είτε σε συναλλαγματικά αποθεματικά ή από έσοδα εξαγωγών) για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

–Και τρίτον, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη χρεοκοπία σαν αντίποινα έναντι των κυρώσεων της Δύσης, για να προκαλέσει ζημιές σε ξένες τράπεζες.

«Δεν είναι παρατραβηγμένο να σκεφτεί κανείς ότι οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τις αποπληρωμές χρεών προς το εξωτερικό», τονίζουν οι αναλυτές.

Υπό  κανονικές συνθήκες, μία σειρά από παράγοντες θα μείωναν τον κίνδυνο χρεοκοπίας για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ένα σημαντικό μέρος από το εξωτερικό χρέος των επιχειρήσεων αυτών είναι ενδοεταιρικός δανεισμός από τις ξένες μητρικές, ο οποίος έτσι και αλλιώς μετακυλίεται. Και από την άλλη πλευρά, οι τόσο υψηλές τιμές των εμπορευμάτων «φουσκώνουν» τα κέρδη των ρωσικών επιχειρήσεων σε συνάλλαγμα.

«Όμως, τώρα βρισκόμαστε σε κάθε άλλο παρά κανονικές συνθήκες», εξηγούν οι αναλυτές της Capital Economics. Η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει διοικητικά μέτρα που θα αποτρέπουν τις επιχειρήσεις από το να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Επιπλέον, η πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών στο συνάλλαγμα έχει ήδη πληγεί και θα μειωνόταν ακόμα περισσότερο εάν η Δύση αποφάσιζε να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία, σε μία κλιμάκωση των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Berenberg Bank για την επόμενη ημέρα: Έτσι θα μοιάζει ο κόσμος μετά τον πόλεμο

Moody’s: Τα δύο σενάρια για την ουκρανική κρίση και τι σημαίνουν για την οικονομία

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία


ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/68847

2/3/2022


2.
Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος για την ευρωπαϊκή οικονομία του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT.


Η σημαντικότερη ανησυχία για την οικονομία της ΕΕ σε σχέση με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT είναι τα πιθανά αντίποινα, σύμφωνα με τα οποία η ρωσική κυβέρνηση θα ασκούσε πίεση στις εταιρείες εξαγωγής ενέργειας να μειώσουν τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη και την παραγωγή τους γενικότερα, όπως επισημαίνει σε σημερινή ανάλυσή της η Goldman Sachs.

Αυτό, όπως εξηγεί, θα μπορούσε να συνεπάγεται μεγάλες διαταραχές βραχυπρόθεσμα για την Ευρώπη συνολικά, και την ευρωζώνη ειδικότερα, παρόλο που το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχει μειωθεί από σχεδόν 40% των συνολικών εισαγωγών το 2021 σε λιγότερο από 20% το 2022 και το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί το 11% της παγκόσμιας παραγωγής.

Είναι επομένως ο έμμεσος κίνδυνος των αντιποίνων στο ενεργειακό μέτωπο που μπορεί να αποδειχθεί δυνητικά πιο επιζήμιος για την ευρωπαϊκή οικονομία από τον άμεσο κίνδυνο  διάσπασης των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων λόγω των κυρώσεων, τονίζει η Goldman. Εάν οι υπόλοιπες εξαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία προς την ΕΕ μειωθούν σημαντικά, αναμένεται να υπάρξει συνεχής αρνητικός αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, που δυνητικά θα κυμαίνεται από τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ στη Γαλλία και τη Γερμανία έως το 3% στην Ιταλία, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά τον πληθωρισμό.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, οι οικονομικές κυρώσεις επικεντρώνονται μέχρι στιγμής σε πέντε διαφορετικούς τομείς (οικονομικούς, ενέργεια, μεταφορές, τεχνολογία και ταξίδια). Αν και τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα μειώνουν ή απαγορεύουν την παροχή υλικών και τεχνολογίας στη Ρωσία, ενώ περιορίζουν την παροχή βίζας για Ρώσους αξιωματούχους και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, το πιο σημαντικό -και δυνητικά επιζήμιο από οικονομική άποψη- αφορά τις κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό και ενεργειακό τομέα.

Οι κυρώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα στοχεύουν να παρεμποδίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ, διαταράσσοντας έτσι τη συμμετοχή της οικονομίας της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως οι τράπεζες, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα. Πέρα από τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας που διατηρούνται στην ΕΕ και σε αντίθεση με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2014, η ΕΕ —σε συντονισμό με τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ— αποφάσισε να αποσυνδέσει επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με αφαίρεσή τους από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

Δεδομένης της σιωπηρής πρόθεσης της ΕΕ να επιτρέψει τη διευθέτηση πληρωμών για τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία, η Goldman Sachs πιστεύει ότι ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT παρουσιάζει κάποιες προκλήσεις.

Δεδομένης της αυτοματοποιημένης δομής του SWIFT, φαίνεται απίθανο να ενσωματωθούν στο σύστημα συγκεκριμένες εξαιρέσεις σχετικά με τους διακανονισμούς τέτοιων πληρωμών και επομένως είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών για τη διαχείριση αυτών των συναλλαγών.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, μετά τα μέτρα του 2014, με στόχο την απαγόρευση της πώλησης, προμήθειας και εξαγωγής στη Ρωσία σχετικών αγαθών και τεχνολογιών στη διύλιση πετρελαίου, περιορίζοντας παράλληλα την παροχή συναφών υπηρεσιών.

Οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος: Αρχική εκτίμηση


Ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος των κυρώσεων της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές χώρες έχει τουλάχιστον τρεις διαστάσεις, σύμφωνα με την Goldman. Πρώτον, εξαρτάται από την έκθεση των τραπεζών της ΕΕ σε διασυνοριακές επενδύσεις με το ρωσικό τραπεζικό σύστημα. Με εξαίρεση την Αυστρία και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, η έκθεση των τραπεζικών συστημάτων φαίνεται αρκετά περιορισμένη. Επομένως, πιθανές διακοπές από αυτό το κανάλι φαίνονται απίθανες και ο αντίκτυπός τους θα είναι πιθανότατα μικρός. Ωστόσο, ο αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που προηγουμένως θεωρούνταν ακίνδυνα (όπως τα εξασφαλισμένα repo και τα μετρητά στις κεντρικές τράπεζες) μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα των ρωσικών οντοτήτων να πραγματοποιούν πληρωμές σε δολάρια και σε ευρώ και έτσι να προκαλέσει ζημίες στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και όχι τις πιστωτικές σχέσεις. Η Goldman διαπιστώνει ότι ακόμη και οι χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, έχουν σχετικά περιορισμένη θέση ως μερίδιο του ΑΕΠ. Επιπλέον, σημειώθηκε απότομη μείωση των ρωσικών άμεσων ξένων επενδύσεων από το 2014, όταν εφαρμόστηκε η πρώτη δέσμη κυρώσεων εν μέσω της προσάρτησης της Κριμαίας. Από αυτή την άποψη, η πτώχευση της Nord Stream AG που ανακοινώθηκε την 1 Μαρτίου δείχνει, κατά την άποψη της G.S,  περισσότερο έναν τοπικό οικονομικό κίνδυνο παρά την έναρξη μιας παγκόσμιας συστημικής αποτυχίας.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απαγόρευση του SWIFT δεν συνεπάγεται ότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα καταστούν ξαφνικά αδύνατες στη Ρωσία (με εξαίρεση τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων). Πριν από τη δημιουργία του το 1973, οι τράπεζες αντάλλαζαν τέλεξ, φαξ και άλλα μέσα για να εκτελέσουν τέτοιες συναλλαγές. Η κύρια συμβολή του SWIFT ήταν να επιτρέψει την ταχύτερη, πιο ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση των εντολών και, ως εκ τούτου, η πιο πιθανή συνέπεια αυτής της κύρωσης είναι η απότομη μείωση του αριθμού των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Οι άμεσες συνέπειες της αποσύνδεσης SWIFT φαίνονται επομένως πιο περιορισμένες για τις τρέχουσες συναλλαγές. Αντίθετα, όσον αφορά τις νέες συναλλαγές και τον κίνδυνο πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος, είναι πιθανό οι χρηματοοικονομικές ροές να επαναπροσανατολιστούν σε εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, όπως το Εθνικό Σύστημα Κάρτας Πληρωμών (Mir) αντί για τα συστήματα Visa και MasterCard και το Σύστημα από Μεταφορά Οικονομικών Μηνυμάτων (SPFS).

Συνεπώς, ο βασικός κίνδυνος για την οικονομία της ΕΕ είναι τα πιθανά αντίποινα από τη ρωσική κυβέρνηση. Ο επακόλουθος κίνδυνος μεγάλων διαταραχών του εφοδιασμού για την Ευρώπη θα είναι ο πιο έντονος για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι το μερίδιο του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώθηκε κατά το ήμισυ τους τελευταίους έξι μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman το χτύπημα στο ΑΕΠ θα κυμανθεί από 1% έως 3%. Ο κίνδυνος αντιποίνων φαίνεται να είναι μεγαλύτερος, για την ευρωπαϊκή οικονομία, από τον περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο της χρηματοοικονομικής αποσύνθεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας που προκαλείται από τις κυρώσεις.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

https://www.capital.gr/oikonomia/3618801/goldman-sachs-o-antiktupos-gia-tin-europaiki-oikonomia-tou-apokleismou-tis-rosias-apo-to-swift?fbclid=IwAR0TBQ6N9YvLMBry-a5p-rVOo077Jl8uCrU4funjxFXBODSgvX0HWRQJ03g

3/3/2022

 
 3.
Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε έξι αριθμούς.

Συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία είναι ήδη τεράστιες. Έξι αριθμοί αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την καταστροφή που συντελείται και σε οικονομικό επίπεδο, αγγίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο: Ένα βαρέλι πετρελαίου έχει σήμερα 110 δολάρια. Μια μεγαβατώρα φυσικού αερίου, κοστίζει πάνω από 170 ευρώ. Με ένα δολάριο αγοράζεις 114 ρούβλια. Το καλαμπόκι εκτοξεύτηκε στα 756 δολάρια και το σιτάρι στα 1.100 δολάρια.

Είναι μεταβολές που θα αποτυπωθούν άμεσα στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος και πολύ σύντομα στις τιμές των τροφίμων. Οι έξι μεταβολές που σοκάρουν ολόκληρο το πλανήτη, είναι οι εξής:

1.H Τετάρτη 2 Μαρτίου, είναι η ημέρα που φέρνει τη διεθνή τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου στα 111 δολάρια το βαρέλι. Εβδομαδιαία αύξηση 16%, μηνιαία αύξηση 23,6% και ετήσια αύξηση 75%, νούμερα που αποτυπώνουν τις συνέπειες του πολέμου.

2.Όταν πριν από μερικές ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας μιλούσε για φυσικό αέριο στα 200 ευρώ, η παγκόσμια κοινότητα πίστεψε ότι ήταν απειλή. Σήμερα, η ανησυχία ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με την τροφοδοσία της Ευρώπης με το φυσικό αέριο, έχει εκτοξεύσει την τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ακόμη και στα 180-190 ευρώ. Μιλάμε για εβδομαδιαία αύξηση της τάξεως του 80%, και ετήσια αύξηση… 1.000%.

3διεθνής τιμή των σιτηρών στο χρηματιστήριο, έχει αυξηθεί κατά… 23% μέσα σε μια εβδομάδα καθώς έχει εκτοξευτεί (τιμή πρωινού Τετάρτης) στα 1.097 δολάρια. Σε ετήσια βάση, η αύξηση φτάνει στο 66%. Το σιτάρι μπλέκεται άμεσα με τον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς Ρωσία και Ουκρανία συνιστούν παγκόσμιες εξαγωγικές δυνάμεις.

4.Η τιμή του καλαμποκιού, έχει φτάσει στα 756 δολάρια με τη μηνιαία μεταβολή να φτάνει στο 10,4%. Στο 37% η αύξηση σε ετήσια βάση.

5.Το αλουμίνιο έχει εκτοξευτεί στα 3.565 δολάρια με την ανατίμηση σε εβδομαδιαία βάση να φτάνει στο 8,3% ενώ σε ετήσια βάση το αλουμίνιου έχει ανατιμηθεί κατά 63,9%.

6.Στον κατάλογο μπαίνει φυσικά και το ρωσικό ρούβλι. Την Τετάρτη καταγράφηκε νέα ανατίμηση της τάξεως του 8% στην ισοτιμία του δολαρίου με το ρούβλι. Αυτό σημαίνει ότι με ένα δολάριο, αγοράζεις πλέον 114 ρούβλια. Μέσα σε έναν μήνα (ουσιαστικά μέσα σε μια εβδομάδα), το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει τη μισή του αξία με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Ρώσο καταναλωτή ο οποίος είναι και αυτός εξαρτημένος από τις εισαγωγές. Η εκτόξευση της ισοτιμίας σημειώνεται παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 20% από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι στις αρχές του χρόνου, με ένα δολάριο, αγόραζες 71 ρούβλια και τώρα αγοράζεις 114. Μεγαλύτερη υποτίμηση νομίσματος έχει καταγραφεί σε ολόκληρο τον πλανήτη μόνο στην τουρκική λίρα.

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/68831

2/3/2022

         * * *

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμφωνούν  πάντα με τις απόψεις που διατυπώνονται στα εκάστοτε - χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού -  αναρτώμενα  κείμενα τρίτων. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στα κείμενα των αναρτήσεων εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που τις διατυπώνουν.