Οι συναγωνιστές του Τάγματος Αζόφ.

  Στρατιωτική εκπαίδευση στο δάσος με πυροβόλα όπλα
 
Οι συναγωνιστές του Τάγματος Αζόφ.


Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του France 24 ρίχνει φως σε μια λιγότερο γνωστή φασιστική πολιτοφυλακή της Ουκρανίας, η οποία έχει ιστορία σχεδόν ενός αιώνα και βγήκε από τη «φορμόλη» το 2014 ● Σήμερα, εκπαιδεύει όποιον προτίθεται να πάει στην πρώτη γραμμή.


Πολύς ο λόγος και ο ντόρος για τις παραστρατιωτικές οργανώσεις ακροδεξιών και (υπερ)εθνικιστών που δρουν στην Ουκρανία. Αφορμή, ο διακηρυγμένος προπαγανδιστικός στόχος της Ρωσίας να «αποναζιστικοποιήσει» τη χώρα και συνακόλουθα η συστηματική -όσο και βολική- επίρριψη ευθύνης για διάφορα τυφλά χτυπήματα κατά αμάχων σε Ουκρανούς εθνικιστές γενικά και το νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ ειδικά, που έχει έδρα στην πολιορκημένη Μαριούπολη και πρωτοστατεί στη λυσσαλέα υπεράσπισή της ως τμήμα της ουκρανικής Εθνοφρουράς.

Σπάνια χαραμάδα φωτός σε μιαν άλλη σκοτεινή υπερεθνικιστική οργάνωση που πολεμά τους Ρώσους εισβολείς, έχοντας ενταχθεί στις λεγόμενες Μονάδες Εδαφικής Αμυνας του ουκρανικού στρατού, ρίχνει επιτόπιο ρεπορτάζ των απεσταλμένων στο Κίεβο του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24, Τζέιμς Αντρέ και Τζόναθαν Γουόλς. Πρόκειται για την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), που ιδρύθηκε το μακρινό 1929 και αποτέλεσε ουσιαστικά τον κορμό του εθνικιστικού κινήματος της Ουκρανίας. Διασπάστηκε το 1940 και επικεφαλής της πιο ριζοσπαστικής της φράξιας OUN-B έγινε ο περιβόητος Στεπάν Μπαντέρα, ηγετική φιγούρα του ουκρανικού εθνικισμού.

«Η OUN δημιουργήθηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν για να πολεμήσει τη σοβιετική κυριαρχία στην Ουκρανία», αναφέρει ως υπόβαθρο το ρεπορτάζ. «Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκε ενεργά με τους ναζί ενάντια στον κοινό εχθρό, την ΕΣΣΔ. Από το 2014, η OUN πολεμά κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς μαζί με άλλες εθνικιστικές οργανώσεις, όπως το Τάγμα Αζόφ και ο Δεξιός Τομέας. Η εμπλοκή τους βρίσκεται στον πυρήνα του προπαγανδιστικού μηνύματος της Ρωσίας, που ισχυρίζεται πως η Ουκρανία είναι στα χέρια των ναζί».


Οι απεσταλμένοι του France 24 συναντούν αρχικά τον Ολεγκ Μάγκντιτς, προτεστάντη πάστορα, μαχητή και υποδιοικητή του τοπικού παρακλαδιού OUN Bortnychi στην ομώνυμη συνοικία Μπορτνίτσι του Κιέβου, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπαίδευση εθελοντών. «Αυτοί οι τύποι πρόκειται να υπογράψουν τη σύμβαση των Μονάδων Εδαφικής Αμυνας. Θα προστατέψουν το Κίεβο. Οι περισσότεροι έχουν μηδενική εμπειρία, οπότε σκοπός μας είναι να τους εκπαιδεύσουμε», λέει ο Μάγκντιτς. «Οι νεοσύλλεκτοι αυτοί πρόκειται να καταταγούν για τρία χρόνια. Πολλοί κρατούν τουφέκι εφόδου για πρώτη φορά στη ζωή τους. Οι Μονάδες Εδαφικής Αμυνας αποτελούν μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, έχουν όμως τη δική τους ιεραρχία», επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι, ρωτώντας ευθέως τον πάστορα/εκπαιδευτή για τις εξτρεμιστικές θέσεις της OUN.

Εκείνος απαντά διπλωματικά, χωρίς να τις αρνείται. «Κάποιοι είναι στα άκρα. Οχι ως οργάνωση, απλώς κάποια άτομα μέσα στην οργάνωση. Ο Πούτιν μάς αποκαλεί ναζί. Η απάντησή μου όμως σ’ αυτό θα ήταν ότι δεν σκοτώνουμε αμάχους. Αγαπάμε την πατρίδα μας. Αυτό μας κάνει ναζί; Δεν νομίζω»… Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικό συνεργείο οδηγούνται κατόπιν σε μία από τις λεγόμενες βάσεις πρώτης γραμμής της OUN δυτικά του Κιέβου, όπου θα σταλούν νεοσύλλεκτοι. Εκεί συναντούν έναν πρώην ανθυπολοχαγό και νυν εκπαιδευτή, με το ψευδώνυμο Σκίπερ. «Η OUN είναι μια δύναμη που δημιουργήθηκε από τους προγόνους μας για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας την Ουκρανία», εξιστορεί στην κάμερα. «Είναι διάσημο σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία της Ουκρανίας, για κάθε τι ουκρανικό που η Ρωσία προσπαθεί να καταπνίξει και να καταστρέψει ολοκληρωτικά εδώ και 400 χρόνια».

Η OUN ισχυρίζεται πως έχει στείλει πάνω από 500 μαχητές σε ολόκληρη την Ουκρανία, σημειώνει το ρεπορτάζ. «Η ιδεολογία της οργάνωσης έχει επηρεαστεί βαθιά από τη φιλοσοφία του Νίτσε, τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό και τον ιταλικό φασισμό», διαβάζουμε μεταξύ άλλων στη Wikipedia, που αναφέρεται διαφωτιστικά και σε μια άλλη πτυχή της ιστορίας: «Στη διάρκεια και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών -συμπεριλαμβανομένης της CIA- υποστήριξαν κρυφά την OUN». Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε…

 Βίκυ Καπετανοπούλου
France 24

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/336739_oi-synagonistes-toy-tagmatos-azof


22/3/2022