Λαβρόφ και Ουάνγκ σχεδιάζουν το μέλλον του Αφγανιστάν.

  Η ειρωνεία της ιστορίας θέλει τις ευρασιατικές δυνάμεις να αναλαμβάνουν τη σταθεροποίηση της κεντρικής Ασίας, την ίδια ώρα που η Ευρώπη ζει τη μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση στο έδαφός της μετά από δεκαετίες.

 
Λαβρόφ και Ουάνγκ
σχεδιάζουν το μέλλον του Αφγανιστάν.


Είναι οι (ενθαρρυντικές, αλλά όχι καταληκτικές) συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας το σημαντικότερο διπλωματικό μέτωπο των ημερών; Όχι απαραίτητα, Απόδειξη, το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προσφέρει στον εαυτό του την πολυτέλεια επίσημων ταξιδιών σε προορισμούς πολύ απομακρυσμένους από την εστία του ουκρανικού δράματος.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ προσγειώθηκε σήμερα στη Χουανγκσάν της ανατολικής Κίνας, για την πρώτη επίσκεψή του στη χώρα του Σι Τζινπινγκ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αφορμή τις υψηλού επιπέδου συνομιλίες που διοργανώνονται από τους Κινέζους οικοδεσπότες με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Πρόκειται για την τρίτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών προς το Αφγανιστάν κρατών (Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν, Ιράν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν), που διεξάγεται στο απομονωμένο, για τον φόβο του κορονοϊού, θέρετρο Τουνσί της επαρχίας Ανχούι, με τη συμμετοχή και του εκτελούντος χρέη υπουργού Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Αμίτ Χαν Μουττάκι.

Η ειρωνεία της ιστορίας θέλει τις ευρασιατικές δυνάμεις να αναλαμβάνουν τη σταθεροποίηση της κεντρικής Ασίας, την ίδια ώρα που η Ευρώπη ζει τη μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση στο έδαφός της μετά από δεκαετίες.

Και το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι σε συνθήκες διακοπής των οικονομικών και εν πολλοίς και των πολιτικών σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, στο Τουνσί θα παρευρεθεί και αμερικανική αντιπροσωπεία για συνάντηση της "Διευρυμένης Τρόικας” επί του Αφγανιστάν, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα.

Και η ειρωνεία κορυφώνεται, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Αφγανιστάν βιώνει ανθρωπιστική κρίση λόγω της δέσμευσης των συναλλαγματικών του διαθεσίμων, ύψους 7 δισ. δολαρίων, από την κυβέρνηση Μπάιντεν, τύχη που έμελλε να έχει μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και η ίδια η Ρωσία.

Όλα αυτά στο φόντο της πρόσφατης επίσκεψης στην Καμπούλ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, ταυτόχρονα με την εμφάνιση ρωσικής αντιπροσωπείας υπό τον ειδικό απεσταλμένο του Πούτιν για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ. Μάλιστα, ο Ουάνγκ επαίνεσε τους οικοδεσπότες του για τα βήματα που κάνουν στο να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες ασφαλείας της διεθνούς κοινότητας, ενώ βεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επεκτείνει προς το Αφγανιστάν τα έργα του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, μετατρέποντάς το σε "γέφυρα της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας”.

Με άλλα λόγια, η Κίνα, σε συνεργασία με την Ρωσία και τις κεντρασιατικές χώρες, αποκτά προνομιακή πρόσβαση στο μετά την αμερικανική αποχώρηση Αφγανιστάν, με το νου στραμμένο όχι μόνο στην οικονομική συνεργασία (και δη στον ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο της χώρας των Ταλιμπάν, εκτιμώμενης αξίας ενός τρισ. δολαρίων), αλλά και στην απόκρουση της ανάδυσης νέων τρομοκρατικών απειλών. Κατά την παραμονή του στην Καμπούλ ο Ουάνγκ αναφέρθηκε ρητά στο Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, δηλαδή το αποσχιστικό κίνημα των τουρκογενών Ουιγούρων της δυτικής κινεζικής επαρχίας του Σιντζιάνγκ.

Χωρίς να έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, Ρωσία και Κίνα έχουν κρατήσει εν λειτουργία τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ και έχουν αποφύγει να ασκήσουν κριτική σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.

Αλλά βέβαια, το ενδιαφέρον κατεξοχήν συγκεντρώνει η διμερής συνάντηση που είχαν ήδη στο Τουνσί ο Ουάνγκ και ο Λαβρόφ, σε μία στιγμή κατά την οποία το Πεκίνο αποφεύγει να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία και οι διεργασίες για την επέκταση του εμπορικών συναλλαγών εκτός δολαρίου έχουν απορροφήσει το πλείστον των ασιατικών χωρών.

"Περνάμε μια σοβαρή φάση στην ιστορία των διεθνών σχέσεων και είμαι πεπεισμένος ότι ως συνέπεια, η διεθνής κατάσταση θα αποσαφηνιστεί και θα κινηθούμε, μαζί με εσάς και άλλους λαούς με αντίστοιχες αντιλήψεις, προς μια πολυπολική, δημοκρατική τάξη πραγμάτων” τόνισε ο Λαβρόφ προς τον οικοδεσπότη του, ο οποίος απάντησε ότι "από την αρχή του χρόνου οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις άντεξαν στις νέες δοκιμασίες και παρέμειναν στην ορθή κατεύθυνση”.

Άλλωστε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δεν θα περιοριστεί στην κινεζική του εξόρμηση. Αμέσως μετά, πρόκειται να επισκεφθεί την Ινδία, με κύριο αντικείμενο συνομιλιών τη συμφωνία ύψους 5,4 δισ. δολαρίων για την προμήθεια ρωσικών συστημάτων S-400, καθώς και το σχήμα αγοράς ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση σε ρουπίες και ρούβλια.

του Κώστα Ράπτη

https://www.capital.gr/diethni/3624636/labrof-kai-ouangk-sxediazoun-to-mellon-tou-afganistan

30/3/2022