Ασία: Ο μεγάλος ουδέτερος στο ρωσο-ουκρανικό.


Ασία: 
Ο μεγάλος ουδέτερος στο ρωσο-ουκρανικό.

Το μέχρι πρότινος ενιαίο "παγκόσμιο χωριό" κατακερματίζεται. Οι κυρώσεις της Δύσης, πρωτοστατούσης της Ε.Ε., κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, και οι αντι-κυρώσεις που θα ακολουθήσουν, προοιωνίζονται τη δημιουργία δύο διακριτών κόσμων με την ελάχιστη δυνατή αλληλεπίδραση, όχι μόνο στον πολιτικό και οικονομικό, αλλά και στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα.

Υπάρχουν όμως και τρίτοι που παρακολουθούν αυτή τη σύγκρουση χωρίς διάθεση να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με οποιοδήποτε από τα δύο μέρη. Και εν προκειμένω, χωρίς να προσχωρούν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανεξαρτήτως των απόψεων τους ως προς τη ρωσική εισβολή.

Τέτοια είναι η περίπτωση της Ασίας - όχι μόνο ανατολικής, αλλά και δυτικής. Της ηπείρου, δηλαδή με το μεγαλύτερο δημογραφικό και όλο και μεγαλύτερο βάρος στον πλανήτη.

Ο κατάλογος των χωρών που υπέγραψαν μαζί με της χώρες της Δύσης την επιστολή καταγγελίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ είναι χαρακτηριστικός. Σε αυτόν οι μόνες ασιατικές χώρες που περιλαμβάνονται είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, δηλαδή χώρες που παρά τη γεωγραφική τους θέση και την πολιτισμική τους ιδιαιτερότητα μπορούν να θεωρηθούν πολιτικά και οικονομικά οργανικό μέρος της Δύσης και φιλοξενούν, στην περίπτωση των δύο πρώτων αμερικανικά στρατεύματα.

Η Ιαπωνία ειδικότερα, έχει πολλούς λόγους να προβληματίζεται για τη σινο-ρωσική σύμπλευση, ενώ διατηρεί ανοιχτή εδαφική διαφορά με τη Ρωσία για τις Κουρίλες νήσους.

Τον κατάλογο συμπληρώνει το Κουβέιτ, ως χώρα που υπέστη εισβολή (το 1990 από το Ιράκ). Πρόκειται όμως για τη μοναδική αραβική χώρα του καταλόγου και επιπλέον η μόνη κατά πλειοψηφία μουσουλμανική, μαζί με τις ανήκουσες στο ΝΑΤΟ Τουρκία και Αλβανία.

Οι απουσίες είναι περισσότερο ηχηρές. Ούτε η Κίνα ή το Ιράν, όπερ αναμενόμενο, ούτε όμως και η Ινδία ή οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας συμμετέχουν στο συμβολικό μέτωπο κατά της Ρωσίας, ενώ το Πακιστάν μόλις υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία σιτηρών και πετρελαίου. Το ότι το Πακιστάν, άλλοτε αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης, συμπίπτει στη στάση του με την παραδοσιακή του αντίπαλο (και παραδοσιακή φίλη της Ρωσίας, ελέω του φόβου για την Κίνα) Ινδία λέει πολλά για τις αλλαγές των καιρών.

Την έκπληξη κορυφώνει η απουσία του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ήτοι των στενότερων συμμάχων της Δύσης στη Μέση Ανατολή.

Οι ερμηνείες δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Για τις χώρες αυτές προέχει ο ρόλος της Ρωσίας ως μεσανατολικού παίκτη, μετά την εμπλοκή της στη Συρία, και ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μία φάση όπου μπαίνουν στην τελική ευθεία οι συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Για το Ριάντ, επιπλέον βαραίνει στους υπολογισμούς η κοινή ηγεσία που ασκούν Ρωσία και Σαουδική Αραβία στους κόλπους του καρτέλ του OPEC+.

Το Ισραήλ, πάλι, περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο πολίτες με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Και πολύ χαρακτηριστικά, αρνήθηκε το αμερικανικό αίτημα για μεταφορά στην Ουκρανία στοιχείων της αντιπυραυλικής ασπίδας του Iron Dome.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τέλος, είχαν καταστήσει σαφή τη στάση τους, αφότου ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απείχαν (όπως και η Κίνα και η Ινδία) από την ψηφοφορία για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής. Πρόσφατη, άλλωστε, ήταν η απόφαση των ΗΑΕ μπροστά στο σχετικό δίλημμα που τους έθεσαν οι ΗΠΑ, να επιμείνουν στη συνεργασία με την κινεζική Huawei, θυσιάζοντας έτσι την παραγγελία μαχητικών F-35 που σύντομα πρόκειται να αντικατασταθούν με ρωσικά Su-35.

Με άλλα λόγια, η Ασία δεν "χωρά" σε στρατοπεδικές αντιπαραθέσεις και θα διαφοροποιεί α λα καρτ τις στρατιωτικές, πολιτικές, εμπορικές και επενδυτικές της σχέσεις - τουλάχιστον για όσο θα το επιτρέπει ο φόβος των αμερικανικών δευτερογενών κυρώσεων.

Του Κώστα Ράπτη

https://www.capital.gr/diethni/3618536/asia-o-megalos-oudeteros-sto-roso-oukraniko


2/3/2022