Ο άλλος "πόλεμος" μεταξύ OPEC+ και ΙΕΑ.

 

Ο άλλος "πόλεμος" μεταξύ OPEC+ και ΙΕΑ.

Την ώρα που όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στον "ψυχρό πόλεμο" Ρωσίας και Δύσης (ο οποίος βέβαια, σε ό,τι αφορά το έδαφος της πολύπαθης Ουκρανίας είναι απολύτως θερμός), ένας διαφορετικός "ψυχρός πόλεμος" φέρνει σε αντιπαράθεση τους μεγάλους εξαγωγείς με τους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου. Με άλλα λόγια, και πάλι τη Δύση με το άτυπο μπλοκ Ρωσίας και αραβικών μοναρχιών.

Οι εστεμμένοι του Περσικού Κόλπου καλύπτονται πίσω από το πρόσχημα του... No politica. Όπως το έθεσε στα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχάλ αλ-Μαζρουέι μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ του Atlantic Council στο Ντουμπάι, "πιστεύουμε πάντα πως ό,τι και αν κάνουμε ως χώρες, η [πετρελαϊκή] παραγωγή πρέπει να μένει εκτός πολιτικής”.

Τόσο ο Μαζρουέι όσο και ο γενικός γραμματέας του OPEC Μοχάμεντ Μπαρκίντο επιμένουν ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου είναι αναντικατάστατες και πρέπει να μείνουν εκτός κυρώσεων, εκτός και αν κάποιος έχει τον τρόπο να βρεί 10 εκατομμύρια βαρέλια από άλλη πηγή.

Με τον τρόπο αυτό υπερασπίζονται τις αποφάσεις του διευρυμένου σχήματος του OPEC+ (στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία) να αυξήσει τις εξαγωγές του τον Απρίλιο κατά μόλις 400.000 βαρέλια ημερησίως, ποσότητα αναντίστοιχη προς τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για στήριξη της δοκιμαζόμενης πετρελαϊκής αγοράς, όπου οι τιμές κινούνται γύρω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Η ιδιόμορφη αυτή "αλληλεγγύη” των αραβικών μοναρχιών προς τη Ρωσία είναι βεβαίως ένας τρόπος να υπερασπισθούν τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, να υπενθυμίσουν τα αντικειμενικά όρια που γνωρίζει η πετρελαϊκή παραγωγή, αλλά και να διαπραγματευτούν παράλληλες πολιτικές εκκρεμότητές τους με τους μεγάλους "πελάτες”. Λ.χ. η καχυποψία του ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (και όχι μόνο αυτού) απέναντι στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την στάση της στον πόλεμο της Υεμένης, τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και την ίδια την σαουδαραβική βασιλική διαδοχή, είναι δεδομένη.

Όμως ο παράπλευρος αυτός "ψυχρός πόλεμος” έφθασε μέχρι του σημείου να ανοίξει ο φάκελος των... petro-stastistics.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τεχνική επιτροπή του OPEC+, η οποία συνεδρίασε επί έξι ώρες στα τέλη Μαρτίου στη Βιέννη, υπό τη συμπροεδρία Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, με τη συμμετοχή Αλγερίας, Ιράκ, Καζακστάν, Κουβέιτ, Νιγηρίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Βενεζουέλας κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση να μην λαμβάνονται πλέον υπόψη τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΑΕ) προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση της πετρελαϊκής αγοράς. Αντ' αυτού, το καρτέλ θα χρησιμοποιεί επιλεκτικά τα στοιχεία από έξι διαφορετικές πηγές εκτός OPEC.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, που ιδρύθηκε το 1974, συνασπίζει 31 βιομηχανικά κράτη, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, λειτουργεί ως ο κύριος συμβουλευτικός οργανισμός σε θέματα ενέργειας από την πλευρά των μεγάλων καταναλωτών.

Η σχέση της με τον OPEC+ είχε ήδη τεθεί σε δοκιμασία, αφόρου η ΙΕΑ εξέδωσε έκθεση ενόψει τις Διάσκεψης για το Κλίμα την οποία διοργάνωσε ο ΟΗΕ στη Γλασκώβη, όπου υποστηριζόταν ότι προκειμένου να καλυφθούν οι διεθνείς στόχοι για τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 θα έπρεπε αντίστοιχα να μηδενισθούν οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο υποβαθμίζει τη μεσοπρόθεσμη διατήρηση υψηλής ζήτησης σε πετρέλαιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ανά τον κόσμο.

Τώρα, οι άνθρωποι του OPEC+ κατηγορούν την ΙΕΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters για έλλειψη επαρκούς ανεξαρτησίας που θίγει την αξιοπιστία των στοιχείων της.

Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσε η αιφνιδιαστική εκτίμηση της ΙΕΑ τον Φεβρουάριο ότι η παγκόσμια αγορά έχει ανάγκη από αύξηση των εξαγωγών κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως, σε συνδυασμό με τον υπολογισμό της αναμενόμενης μείωσης των ρωσικών εξαγωγών, ως συνέπεια του ουκρανικού ζητήματος, κατά 2-3 εκατομμύρια βαρέλια. (Από ρωσικής πλευράς, η μείωση υπολογιζόταν στις αρχές Απριλίου στο ένα εκατομμύριο βαρέλια).

Η ΙΕΑ επικαλείται προς υπεράσπισή της το γεγονός ότι οι μεταπανδημικές συνθήκες καθιστούν εξαιρετικά επισφαλή οποιαδήποτε εκτίμηση για τα επίπεδα της ζήτησης. Όμως η στάση του OPEC+ υποδηλώνει ότι οι μεγάλοι παραγωγοί έχουν αποφασίσει να κινηθούν σε δικούς τους ρυθμούς.

Του Κώστα Ράπτη

https://www.capital.gr/diethni/3627820/o-allos-polemos-metaxu-opec-kai-iea


13/4/2022