Ο Ρώσος Sergey Glazyev παρουσιάζει το νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Το νέο νομισματικό σύστημα του κόσμου, που θα υποστηρίζεται από ένα ψηφιακό νόμισμα, θα υποστηρίζεται από ένα καλάθι νέων ξένων νομισμάτων και φυσικών πόρων. Και θα απελευθερώσει τον Παγκόσμιο Νότο τόσο από το δυτικό χρέος όσο και από τη λιτότητα που προκαλεί το ΔΝΤ.

Του Πέπε Εσκομπάρ

14 Απριλίου 2022

O κορυφαίος Ρώσος οικονομολόγος Sergey Glazyev λέει ότι η πλήρης αναμόρφωση του δυτικού κυριαρχούμενου παγκόσμιου νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται υπό κατασκευή. Και οι ανερχόμενες δυνάμεις του κόσμου το αγοράζουν.

Ο Sergey Glazyev είναι ένας άνθρωπος που ζει ακριβώς μπροστά στον σημερινό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό τυφώνα μας. Ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους στον κόσμο, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου από το 2012 έως το 2019, τα τελευταία τρία χρόνια διηύθυνε το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο της Μόσχας ως Υπουργός Ένταξης και Μακροοικονομία της Eurasia Economic Union (EAEU).

Η πρόσφατη πνευματική παραγωγή του Glazyev δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μεταμορφωτική, η επιτομή του δοκιμίου του Sanctions and Sovereignty και μια εκτενής συζήτηση για το νέο, αναδυόμενο γεωοικονομικό παράδειγμα σε μια συνέντευξη σε ένα ρωσικό επιχειρηματικό περιοδικό .

Σε ένα άλλο πρόσφατο δοκίμιό του, ο Glazyev σχολιάζει πώς «μεγάλωσα στο Zaporozhye, κοντά στο οποίο διεξάγονται τώρα σφοδρές μάχες για να καταστραφούν οι Ουκρανοί Ναζί, που δεν υπήρξαν ποτέ στη μικρή Πατρίδα μου. Σπούδασα σε ένα ουκρανικό σχολείο και γνωρίζω καλά την ουκρανική λογοτεχνία και γλώσσα, η οποία από επιστημονική άποψη είναι μια διάλεκτος της Ρωσικής. Δεν παρατήρησα τίποτα ρωσοφοβικό στην ουκρανική κουλτούρα. Στα 17 χρόνια της ζωής μου στο Zaporozhye, δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν Banderist».

Ο Glazyev ήταν ευγενικός να αφιερώσει λίγο χρόνο από το γεμάτο πρόγραμμά του για να δώσει λεπτομερείς απαντήσεις σε μια πρώτη σειρά ερωτήσεων σε αυτό που περιμένουμε να γίνει μια τρέχουσα συζήτηση, ειδικά επικεντρωμένη στον Παγκόσμιο Νότο. Αυτή είναι η πρώτη του συνέντευξη σε ξένο έντυπο από την έναρξη της Επιχείρησης Ζ. Ευχαριστώ πολύ τον Alexey Subottin για τη μετάφραση στα Ρωσικά-Αγγλικά.

The Cradle: Βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή μιας γεωοικονομικής ανάπτυξης που αλλάζει το παιχνίδι: ο σχεδιασμός ενός νέου νομισματικού/χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω μιας σύνδεσης μεταξύ της EAEU και της Κίνας, παρακάμπτοντας το δολάριο ΗΠΑ, με ένα προσχέδιο που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να προωθήσετε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος –που σίγουρα δεν είναι Bretton Woods III– αλλά φαίνεται να είναι μια σαφής εναλλακτική λύση στη συναίνεση της Ουάσιγκτον και πολύ κοντά στις ανάγκες του Παγκόσμιου Νότου;

Γκλάζιεφ: Σε μια περίοδο ρωσοφοβικής υστερίας, η άρχουσα ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών έπαιξε τον τελευταίο της «άσο ατού» στον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Έχοντας «παγώσει» τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα σε λογαριασμούς θεματοφυλακής των δυτικών κεντρικών τραπεζών, των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου υπονόμευσαν το καθεστώς του δολαρίου, του ευρώ και της λίρας ως παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων. Αυτό το βήμα επιτάχυνε απότομα τη συνεχιζόμενη διάλυση της οικονομικής παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στο δολάριο.

Πριν από μια δεκαετία, οι συνάδελφοί μου στο Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα και εγώ προτείναμε τη μετάβαση σε ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που θα βασίζεται σε ένα νέο συνθετικό εμπορικό νόμισμα βασισμένο σε έναν δείκτη νομισμάτων των συμμετεχουσών χωρών. Αργότερα, προτείναμε να επεκτείνουμε το υποκείμενο καλάθι νομισμάτων προσθέτοντας περίπου είκοσι εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Μια νομισματική μονάδα που βασίζεται σε ένα τέτοιο διευρυμένο καλάθι διαμορφώθηκε μαθηματικά και έδειξε υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας και σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, προτείναμε να δημιουργήσουμε έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό αντίστασης στον υβριδικό πόλεμο για την παγκόσμια κυριαρχία που εξαπέλυσε η οικονομική και εξουσία ελίτ των ΗΠΑ στις χώρες που παρέμεναν εκτός του ελέγχου της. Το βιβλίο μου The Last World War: the USA to Move and Lose , που εκδόθηκε το 2016, εξήγησε επιστημονικά τη φύση αυτού του επερχόμενου πολέμου και υποστήριξε το αναπόφευκτό του – ένα συμπέρασμα που βασίζεται σε αντικειμενικούς νόμους μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Με βάση τους ίδιους αντικειμενικούς νόμους, το βιβλίο υποστήριξε το αναπόφευκτο της ήττας της παλιάς κυρίαρχης δύναμης.

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ αγωνίζονται για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, αλλά όπως η Βρετανία προηγουμένως, η οποία προκάλεσε δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρήσει την αυτοκρατορία της και την κεντρική της θέση στον κόσμο λόγω της απαρχαιότητας του αποικιακού οικονομικού της συστήματος, προορίζεται να αποτυγχάνει. Το βρετανικό αποικιακό οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην εργασία των σκλάβων ξεπεράστηκε από δομικά πιο αποτελεσματικά οικονομικά συστήματα των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΣΣΔ ήταν πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε κάθετα ολοκληρωμένα συστήματα, τα οποία χώρισαν τον κόσμο στις ζώνες επιρροής τους. Μια μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη ξεκίνησε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Αυτή η μετάβαση φτάνει τώρα στο τέλος της με την επικείμενη αποσύνθεση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο, το οποίο παρείχε τα θεμέλια της παγκόσμιας κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το νέο συγκλίνον οικονομικό σύστημα που προέκυψε στη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) και την Ινδία είναι το επόμενο αναπόφευκτο στάδιο ανάπτυξης, συνδυάζοντας τα οφέλη τόσο του συγκεντρωτικού στρατηγικού σχεδιασμού και της οικονομίας της αγοράς, όσο και του κρατικού ελέγχου της νομισματικής και φυσικής υποδομής και την επιχειρηματικότητα. Το νέο οικονομικό σύστημα ένωσε διάφορα στρώματα των κοινωνιών τους γύρω από τον στόχο της αύξησης της κοινής ευημερίας με τρόπο ουσιαστικά ισχυρότερο από τις αγγλοσαξονικές και ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να κερδίσει τον παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο που ξεκίνησε. Αυτός είναι επίσης ο κύριος λόγος για τον οποίο το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο το δολάριο θα αντικατασταθεί από ένα νέο, με βάση τη συναίνεση των χωρών που εντάσσονται στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη.

Στην πρώτη φάση της μετάβασης, αυτές οι χώρες επαναχρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα και τους μηχανισμούς εκκαθάρισης, που υποστηρίζονται από διμερείς ανταλλαγές νομισμάτων. Σε αυτό το σημείο, η διαμόρφωση των τιμών εξακολουθεί να οφείλεται κυρίως στις τιμές σε διάφορα χρηματιστήρια, που εκφράζονται σε δολάρια. Αυτή η φάση έχει σχεδόν τελειώσει: αφού τα αποθέματα της Ρωσίας σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν «πάγωσαν», είναι απίθανο κάποια κυρίαρχη χώρα να συνεχίσει να συσσωρεύει αποθέματα σε αυτά τα νομίσματα. Η άμεση αντικατάστασή τους είναι τα εθνικά νομίσματα και ο χρυσός.

Το δεύτερο στάδιο της μετάβασης θα περιλαμβάνει νέους μηχανισμούς τιμολόγησης που δεν αναφέρονται στο δολάριο. Ο σχηματισμός τιμών σε εθνικά νομίσματα συνεπάγεται σημαντικά γενικά έξοδα, ωστόσο, θα εξακολουθεί να είναι πιο ελκυστική από την τιμολόγηση σε «μη αγκυρωμένα» και δόλια νομίσματα όπως δολάρια, λίρες, ευρώ και γιεν. Το μόνο εναπομείναν υποψήφιο παγκόσμιο νόμισμα – το γιουάν – δεν θα πάρει τη θέση του λόγω της μη μετατροπής του και της περιορισμένης εξωτερικής πρόσβασης στις κινεζικές κεφαλαιαγορές. Η χρήση του χρυσού ως τιμής αναφοράς περιορίζεται από την ταλαιπωρία της χρήσης του για πληρωμές.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της μετάβασης στη νέα οικονομική τάξη θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος ψηφιακών πληρωμών που θα ιδρυθεί μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας που βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, της καλής θέλησης και της αποτελεσματικότητας. Περιμένω ότι το μοντέλο μιας τέτοιας νομισματικής μονάδας που αναπτύξαμε θα παίξει το ρόλο του σε αυτό το στάδιο. Ένα νόμισμα όπως αυτό μπορεί να εκδοθεί από μια ομάδα συναλλαγματικών αποθεμάτων των χωρών BRICS, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες. Το βάρος κάθε νομίσματος στο καλάθι θα μπορούσε να είναι ανάλογο με το ΑΕΠ κάθε χώρας (με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, για παράδειγμα), το μερίδιό του στο διεθνές εμπόριο, καθώς και το μέγεθος του πληθυσμού και της επικράτειας των χωρών που συμμετέχουν.

Επιπλέον, το καλάθι θα μπορούσε να περιέχει έναν δείκτη τιμών των βασικών εμπορευμάτων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο: χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, βασικά βιομηχανικά μέταλλα, υδρογονάνθρακες, σιτηρά, ζάχαρη, καθώς και νερό και άλλους φυσικούς πόρους. Για την παροχή υποστήριξης και για να γίνει το νόμισμα πιο ανθεκτικό, μπορούν να δημιουργηθούν σχετικά αποθέματα διεθνών πόρων σε εύθετο χρόνο. Αυτό το νέο νόμισμα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για διασυνοριακές πληρωμές και θα εκδίδεται στις συμμετέχουσες χώρες με βάση έναν προκαθορισμένο τύπο. Οι συμμετέχουσες χώρες θα χρησιμοποιούσαν τα εθνικά τους νομίσματα για τη δημιουργία πιστώσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν εθνικές επενδύσεις και βιομηχανία, καθώς και για κρατικά αποθεματικά πλούτου. Οι διασυνοριακές ροές των λογαριασμών κεφαλαίων θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τους κανονισμούς του εθνικού νομίσματος.

The Cradle: Ο Michael Hudson ρωτά συγκεκριμένα ότι εάν αυτό το νέο σύστημα επιτρέπει στα έθνη στον Παγκόσμιο Νότο να αναστείλουν το χρέος που έχει δολαριοποιηθεί και βασίζεται στην ικανότητα πληρωμής (σε συνάλλαγμα), μπορούν αυτά τα δάνεια να συνδέονται είτε με πρώτες ύλες είτε, για την Κίνα, ενσώματη ιδιοκτησία μετοχικού κεφαλαίου στην κεφαλαιακή υποδομή που χρηματοδοτείται από ξένη πίστωση εκτός δολαρίου;

Γκλάζιεφ: Η μετάβαση στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων πιθανότατα θα συνοδεύεται από συστηματική άρνηση τήρησης των υποχρεώσεων σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν. Από αυτή την άποψη, δεν θα διαφέρει από το παράδειγμα των χωρών που εκδίδουν αυτά τα νομίσματα που θεώρησαν σκόπιμο να κλέψουν συναλλαγματικά αποθέματα του Ιράκ, του Ιράν, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν και της Ρωσίας ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εφόσον οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ και η Ιαπωνία αρνήθηκαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και κατάσχεσαν τον πλούτο άλλων εθνών που διατηρούνταν στα νομίσματά τους, γιατί θα έπρεπε άλλες χώρες να υποχρεωθούν να τους αποπληρώσουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους;

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στο νέο οικονομικό σύστημα δεν θα περιοριστεί από τις υποχρεώσεις στο παλιό. Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στο νέο σύστημα ανεξάρτητα από τα συσσωρευμένα χρέη τους σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν. Ακόμη και αν αθετούσαν τις υποχρεώσεις τους σε αυτά τα νομίσματα, αυτό δεν θα είχε καμία επίπτωση στην πιστοληπτική τους ικανότητα στο νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η εθνικοποίηση της εξορυκτικής βιομηχανίας, επίσης, δεν θα προκαλούσε διακοπή. Επιπλέον, εάν αυτές οι χώρες δεσμεύσουν ένα μέρος των φυσικών τους πόρων για τη στήριξη του νέου οικονομικού συστήματος, το αντίστοιχο βάρος τους στο καλάθι νομισμάτων της νέας νομισματικής μονάδας θα αυξανόταν αναλόγως, παρέχοντας σε αυτό το έθνος μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα και πιστωτική ικανότητα. Επιπλέον,

The Cradle: Σε ένα από τα τελευταία σας δοκίμια, The Economics of the Russian Victory , ζητάτε «μια επιταχυνόμενη διαμόρφωση ενός νέου τεχνολογικού παραδείγματος και τη διαμόρφωση θεσμών μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης». Μεταξύ των συστάσεων,προτείνετε συγκεκριμένα τη δημιουργία «ενός συστήματος πληρωμών και διακανονισμού στα εθνικά νομίσματα των κρατών μελών της EAEU» και την ανάπτυξη και εφαρμογή «ανεξάρτητου συστήματος διεθνών διακανονισμών στην EAEU, SCO και BRICS, το οποίο θα μπορούσε να εξαλείψει την κρίσιμη εξάρτηση των Σύστημα SWIFT που ελέγχεται από τις ΗΠΑ». Είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια συντονισμένη κοινή προσπάθεια από την EAEU και την Κίνα να «πουλήσουν» το νέο σύστημα σε μέλη της SCO, άλλα μέλη των BRICS, μέλη του ASEAN και έθνη στη Δυτική Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική; Και θα οδηγήσει αυτό σε μια διπολική γεωοικονομία – η Δύση εναντίον των Υπόλοιπων;

Glazyev: Πράγματι, αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία κατευθυνόμαστε. Απογοητευτικά, οι νομισματικές αρχές της Ρωσίας εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του παραδείγματος της Ουάσιγκτον και να παίζουν με τους κανόνες του συστήματος που βασίζεται στο δολάριο, ακόμη και μετά την κατάληψη των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων από τη Δύση. Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες κυρώσεις προκάλεσαν εκτεταμένη αναζήτηση διόδων εξαγωγής μεταξύ των υπόλοιπων χωρών που δεν έχουν μπλοκ δολαρίου. Οι δυτικοί «πράκτορες επιρροής» εξακολουθούν να ελέγχουν τις κεντρικές τράπεζες των περισσότερων χωρών, αναγκάζοντάς τις να εφαρμόζουν τις αυτοκτονικές πολιτικές που ορίζει το ΔΝΤ. Ωστόσο, τέτοιες πολιτικές σε αυτό το σημείο είναι τόσο προφανώς αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντα αυτών των μη δυτικών χωρών που οι αρχές τους ανησυχούν δικαιολογημένα για την οικονομική ασφάλεια.

Υπογραμμίζετε σωστά τους δυνητικά κεντρικούς ρόλους της Κίνας και της Ρωσίας στη γένεση της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία της CBR (Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας) παραμένει παγιδευμένη στο πνευματικό αδιέξοδο του παραδείγματος της Ουάσιγκτον και δεν είναι σε θέση να γίνει ιδρυτικός εταίρος στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού πλαισίου. Ταυτόχρονα, το CBR έπρεπε ήδη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων που δεν εξαρτάται από το SWIFT, και το άνοιξε και για ξένες τράπεζες. Έχουν ήδη δημιουργηθεί γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων με βασικά συμμετέχοντα κράτη. Οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της EAEU εκφράζονται ήδη σε εθνικά νομίσματα και το μερίδιο των νομισμάτων τους στο εσωτερικό εμπόριο αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Μια παρόμοια μετάβαση λαμβάνει χώρα στο εμπόριο με την Κίνα, το Ιράν και την Τουρκία. Η Ινδία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στραφεί σε πληρωμές και σε εθνικά νομίσματα. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη μηχανισμών εκκαθάρισης για πληρωμές σε εθνικό νόμισμα. Παράλληλα, γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού συστήματος μη τραπεζικών πληρωμών, το οποίο θα συνδέεται με χρυσό και άλλα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο – τα «stablecoins».

Οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης που επιβλήθηκαν στα τραπεζικά κανάλια προκάλεσαν ταχεία αύξηση αυτών των προσπαθειών. Η ομάδα των χωρών που εργάζονται για το νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται μόνο να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του πλαισίου και την ετοιμότητα του νέου εμπορικού νομίσματος και η διαδικασία διαμόρφωσης της νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής τάξης θα επιταχυνθεί περαιτέρω από εκεί. Ο καλύτερος τρόπος για να το πραγματοποιήσετε θα ήταν να το ανακοινώσετε στις τακτικές συνεδριάσεις της SCO ή των BRICS. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.

The Cradle: Αυτό ήταν ένα απολύτως βασικό ζήτημα στις συζητήσεις από ανεξάρτητους αναλυτές σε όλη τη Δύση. Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα συμβούλευε τους Ρώσους παραγωγούς χρυσού να πουλήσουν τον χρυσό τους στην αγορά του Λονδίνου για να λάβουν υψηλότερη τιμή από αυτή που θα πλήρωνε η ​​ρωσική κυβέρνηση ή η Κεντρική Τράπεζα; Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη ότι η επερχόμενη εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ θα πρέπει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον χρυσό; Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτό που συνέβη; Πόση πρακτική ζημιά έχει προκαλέσει αυτό στη ρωσική οικονομία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα;

Glazyev: Η νομισματική πολιτική του CBR, που εφαρμόστηκε σύμφωνα με τις συστάσεις του ΔΝΤ, ήταν καταστροφική για τη ρωσική οικονομία. Οι συνδυασμένες καταστροφές από το «πάγωμα» περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων και πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια που απορρίφθηκαν από την οικονομία από ολιγάρχες σε δυτικούς υπεράκτιους προορισμούς, ήρθαν με φόντο εξίσου καταστροφικές πολιτικές του CBR, οι οποίες περιλάμβαναν υπερβολικά υψηλά πραγματικά επιτόκια σε συνδυασμό. με διαχειριζόμενη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Υπολογίζουμε ότι αυτό προκάλεσε υποεπενδύσεις περίπου 20 τρισεκατομμυρίων ρούβλια και υποπαραγωγή περίπου 50 τρισεκατομμυρίων ρούβλια σε αγαθά.

Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ουάσιγκτον, το CBR σταμάτησε να αγοράζει χρυσό τα τελευταία δύο χρόνια, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους εγχώριους μεταλλωρύχους χρυσού να εξάγουν πλήρεις όγκους παραγωγής, που πρόσθεσαν έως και 500 τόνους χρυσού. Αυτές τις μέρες το λάθος και το κακό που προκάλεσε είναι πολύ προφανές. Επί του παρόντος, η CBR επανέλαβε τις αγορές χρυσού και, ελπίζουμε, θα συνεχίσει με υγιείς πολιτικές προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας αντί να «στοχεύει τον πληθωρισμό» προς όφελος των διεθνών κερδοσκόπων, όπως συνέβαινε την τελευταία δεκαετία.

The Cradle: Η Fed καθώς και η ΕΚΤ δεν ρωτήθηκαν για το πάγωμα των ρωσικών συναλλαγματικών διαθεσίμων. Στη Νέα Υόρκη και τη Φρανκφούρτη ακούγεται ότι θα ήταν αντίθετοι αν τους ζητούσαν. Προσωπικά περιμένατε το πάγωμα; Και το περίμενε η ρωσική ηγεσία;

Glazyev: Το βιβλίο μου, Ο Τελευταίος Παγκόσμιος Πόλεμος, που ήδη ανέφερα, το οποίο εκδόθηκε ήδη από το 2015, υποστήριξε ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό τελικά είναι πολύ υψηλή. Σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο, ο οικονομικός πόλεμος και ο πληροφοριακός/γνωστικός πόλεμος είναι βασικά θέατρα σύγκρουσης. Και στα δύο αυτά μέτωπα, οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συντριπτική υπεροχή και δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα το εκμεταλλεύονταν πλήρως σε εύθετο χρόνο.

Διαφωνώ εδώ και καιρό για την αντικατάσταση των δολαρίων, ευρώ, λιρών και γιεν στα συναλλαγματικά μας αποθέματα με χρυσό, ο οποίος παράγεται σε αφθονία στη Ρωσία. Δυστυχώς, οι δυτικοί παράγοντες επιρροής που κατέχουν βασικούς ρόλους στις κεντρικές τράπεζες των περισσότερων χωρών, καθώς και οι οίκοι αξιολόγησης και οι βασικές εκδόσεις, κατάφεραν να αποσιωπήσουν τις ιδέες μου. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Fed και της ΕΚΤ συμμετείχαν στην ανάπτυξη αντιρωσικών οικονομικών κυρώσεων. Αυτές οι κυρώσεις κλιμακώνονται συνεχώς και εφαρμόζονται σχεδόν αμέσως, παρά τις γνωστές δυσκολίες στη λήψη γραφειοκρατικών αποφάσεων στην ΕΕ.

The Cradle: Η Elvira Nabiullina επιβεβαιώθηκε εκ νέου ως επικεφαλής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Τι θα κάνατε διαφορετικά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ενέργειές της; Ποια είναι η κύρια κατευθυντήρια αρχή που εμπλέκεται στις διαφορετικές προσεγγίσεις σας;

Glazyev: Η διαφορά μεταξύ των προσεγγίσεών μας είναι πολύ απλή. Οι πολιτικές της είναι μια ορθόδοξη εφαρμογή των συστάσεων του ΔΝΤ και των δογμάτων του παραδείγματος της Ουάσιγκτον, ενώ οι συστάσεις μου βασίζονται στην επιστημονική μέθοδο και τα εμπειρικά στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία εκατό χρόνια σε κορυφαίες χώρες.

The Cradle: Η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας φαίνεται να είναι ολοένα και πιο σιδερένια – όπως διαρκώς επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι Πρόεδροι Πούτιν και Σι. Αλλά υπάρχουν φωνές εναντίον του όχι μόνο στη Δύση αλλά και σε ορισμένους ρωσικούς κύκλους πολιτικής. Σε αυτή την εξαιρετικά λεπτή ιστορική συγκυρία, πόσο αξιόπιστη είναι η Κίνα ως σύμμαχος όλων των εποχών της Ρωσίας;

Glazyev: Το θεμέλιο της ρωσο-κινεζικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι η κοινή λογική, τα κοινά συμφέροντα και η εμπειρία της συνεργασίας εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η κυβερνώσα ελίτ των ΗΠΑ ξεκίνησε έναν παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο με στόχο την υπεράσπιση της ηγεμονικής της θέσης στον κόσμο, στοχεύοντας την Κίνα ως τον βασικό οικονομικό ανταγωνιστή και τη Ρωσία ως τη βασική δύναμη αντιστάθμισης. Αρχικά, οι γεωπολιτικές προσπάθειες των ΗΠΑ αποσκοπούσαν στη δημιουργία σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Παράγοντες δυτικής επιρροής ενίσχυαν ξενοφοβικές ιδέες στα μέσα μας και εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια μετάβασης σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα. Από την κινεζική πλευρά, πράκτορες δυτικής επιρροής πίεζαν την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των αμερικανικών συμφερόντων.

Ωστόσο, τα κυρίαρχα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας οδήγησαν λογικά στην αυξανόμενη στρατηγική εταιρική σχέση και συνεργασία τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές που προέρχονται από την Ουάσιγκτον. Ο πόλεμος δασμών των ΗΠΑ με την Κίνα και ο πόλεμος οικονομικών κυρώσεων με τη Ρωσία επικύρωσαν αυτές τις ανησυχίες και κατέδειξαν τον σαφή και παρόντα κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Κοινά συμφέροντα επιβίωσης και αντίστασης ενώνουν την Κίνα και τη Ρωσία και οι δύο χώρες μας είναι σε μεγάλο βαθμό συμβιωτικές οικονομικά. Συμπληρώνουν και αυξάνουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μεταξύ τους. Αυτά τα κοινά συμφέροντα θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα.

Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός θυμούνται πολύ καλά τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην απελευθέρωση της χώρας τους από την ιαπωνική κατοχή και στη μεταπολεμική εκβιομηχάνιση της Κίνας. Οι δύο χώρες μας έχουν ισχυρά ιστορικά θεμέλια για στρατηγική εταιρική σχέση και είμαστε προορισμένοι να συνεργαστούμε στενά για τα κοινά μας συμφέροντα. Ελπίζω ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας και ΛΔΚ, η οποία ενισχύεται από τη σύζευξη του One Belt One Road με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, θα αποτελέσει το θεμέλιο του σχεδίου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση και τον πυρήνα της νέας παγκόσμια οικονομική τάξη

Μετάφραση από το Crandle

https://akousonakouson.com/%ce%bf-%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%82-sergey-glazyev-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9/?fbclid=IwAR2Use-3ti5JUpjb22MsxJxwJ9s2UZWj93jnOlEmTpn7
_oTvstAmP9Ke4wY


     ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    


Exclusive: Russia's Sergey Glazyev  
introduces the new global financial system.

The world's new monetary system, underpinned by a digital currency, will be backed by a basket of new foreign currencies and natural resources. And it will liberate the Global South from both western debt and IMF-induced austerity.

Sergey Glazyev is a man living right in the eye of our current geopolitical and geo-economic hurricane. One of the most influential economists in the world, a member of the Russian Academy of Sciences, and a former adviser to the Kremlin from 2012 to 2019, for the past three years he has helmed Moscow’s uber strategic portfolio as Minister in Charge of Integration and Macroeconomics of the Eurasia Economic Union (EAEU).

Glazyev’s recent intellectual production has been nothing short of transformative, epitomized by his essay Sanctions and Sovereignty and an extensive discussion of the new, emerging geo-economic paradigm in an interview to a Russian business magazine.

In another of his recent essays, Glazyev comments on how “I grew up in Zaporozhye, near which heavy fighting is now taking place in order to destroy the Ukrainian Nazis, who never existed in my small Motherland. I studied at a Ukrainian school and I know Ukrainian literature and language well, which from a scientific point of view is a dialect of Russian. I did not notice anything Russophobic in Ukrainian culture. In the 17 years of my life in Zaporozhye, I have never met a single Banderist.”

Glazyev was gracious to take some time from his packed schedule to provide detailed answers to a first series of questions in what we expect to become a running conversation, especially focused to the Global South. This is his first interview with a foreign publication since the start of Operation Z. Many thanks to Alexey Subottin for the Russian-English translation.

The Cradle: You are at the forefront of a game-changing geo-economic development: the design of a new monetary/financial system via an association between the EAEU and China, bypassing the US dollar, with a draft soon to be concluded. Could you possibly advance some of the features of this system – which is certainly not a Bretton Woods III – but seems to be a clear alternative to the Washington consensus and very close to the necessities of the Global South?

Glazyev: In a bout of Russophobic hysteria, the ruling elite of the United States played its last “trump ace” in the hybrid war against Russia. Having “frozen” Russian foreign exchange reserves in custody accounts of western central banks, financial regulators of the US, EU, and the UK undermined the status of the dollar, euro, and pound as global reserve currencies. This step sharply accelerated the ongoing dismantling of the dollar-based economic world order.

Over a decade ago, my colleagues at the Astana Economic Forum and I proposed to transition to a new global economic system based on a new synthetic trading currency based on an index of currencies of participating countries. Later, we proposed to expand the underlying currency basket by adding around twenty exchange-traded commodities. A monetary unit based on such an expanded basket was mathematically modeled and demonstrated a high degree of resilience and stability.

At around the same time, we proposed to create a wide international coalition of resistance in the hybrid war for global dominance that the financial and power elite of the US unleashed on the countries that remained outside of its control. My book The Last World War: the USA to Move and Lose, published in 2016, scientifically explained the nature of this coming war and argued for its inevitability – a conclusion based on objective laws of long-term economic development. Based on the same objective laws, the book argued the inevitability of the defeat of the old dominant power.

Currently, the US is fighting to maintain its dominance, but just as Britain previously, which provoked two world wars but was unable to keep its empire and its central position in the world due to the obsolescence of its colonial economic system, it is destined to fail. The British colonial economic system based on slave labor was overtaken by structurally more efficient economic systems of the US and the USSR. Both the US and the USSR were more efficient at managing human capital in vertically integrated systems, which split the world into their zones of influence. A transition to a new world economic order started after the disintegration of the USSR. This transition is now reaching its conclusion with the imminent disintegration of the dollar-based global economic system, which provided the foundation of the United States global dominance.

The new convergent economic system that emerged in the PRC (People’s Republic of China) and India is the next inevitable stage of development, combining the benefits of both centralized strategic planning and market economy, and of both state control of the monetary and physical infrastructure and entrepreneurship. The new economic system united various strata of their societies around the goal of increasing common wellbeing in a way that is substantially stronger than the Anglo-Saxon and European alternatives. This is the main reason why Washington will not be able to win the global hybrid war that it started. This is also the main reason why the current dollar-centric global financial system will be superseded by a new one, based on a consensus of the countries who join the new world economic order.

In the first phase of the transition, these countries fall back on using their national currencies and clearing mechanisms, backed by bilateral currency swaps. At this point, price formation is still mostly driven by prices at various exchanges, denominated in dollars. This phase is almost over: after Russia’s reserves in dollars, euro, pound, and yen were “frozen,” it is unlikely that any sovereign country will continue accumulating reserves in these currencies. Their immediate replacement is national currencies and gold.

The second stage of the transition will involve new pricing mechanisms that do not reference the dollar. Price formation in national currencies involves substantial overheads, however, it will still be more attractive than pricing in ‘un-anchored’ and treacherous currencies like dollars, pounds, euro, and yen. The only remaining global currency candidate – the yuan – won’t be taking their place due to its inconvertibility and the restricted external access to the Chinese capital markets. The use of gold as the price reference is constrained by the inconvenience of its use for payments.

The third and the final stage on the new economic order transition will involve a creation of a new digital payment currency founded through an international agreement based on principles of transparency, fairness, goodwill, and efficiency. I expect that the model of such a monetary unit that we developed will play its role at this stage. A currency like this can be issued by a pool of currency reserves of BRICS countries, which all interested countries will be able to join. The weight of each currency in the basket could be proportional to the GDP of each country (based on purchasing power parity, for example), its share in international trade, as well as the population and territory size of participating countries.

In addition, the basket could contain an index of prices of main exchange-traded commodities: gold and other precious metals, key industrial metals, hydrocarbons, grains, sugar, as well as water and other natural resources. To provide backing and to make the currency more resilient, relevant international resource reserves can be created in due course. This new currency would be used exclusively for cross-border payments and issued to the participating countries based on a pre-defined formula. Participating countries would instead use their national currencies for credit creation, in order to finance national investments and industry, as well as for sovereign wealth reserves. Capital account cross-border flows would remain governed by national currency regulations.

The Cradle: Michael Hudson specifically asks that if this new system enables nations in the Global South to suspend dollarized debt and is based on the ability to pay (in foreign exchange), can these loans be tied to either raw materials or, for China, tangible equity ownership in the capital infrastructure financed by foreign non-dollar credit?

Glazyev: Transition to the new world economic order will likely be accompanied by systematic refusal to honor obligations in dollars, euro, pound, and yen. In this respect, it will be no different from the example set by the countries issuing these currencies who thought it appropriate to steal foreign exchange reserves of Iraq, Iran, Venezuela, Afghanistan, and Russia to the tune of trillions of dollars. Since the US, Britain, EU, and Japan refused to honor their obligations and confiscated the wealth of other nations which was held in their currencies, why should other countries be obliged to pay them back and to service their loans?

In any case, participation in the new economic system will not be constrained by the obligations in the old one. Countries of the Global South can be full participants of the new system regardless of their accumulated debts in dollars, euro, pound, and yen. Even if they were to default on their obligations in those currencies, this would have no bearing on their credit rating in the new financial system. Nationalization of extraction industry, likewise, would not cause a disruption. Further, should these countries reserve a portion of their natural resources for the backing of the new economic system, their respective weight in the currency basket of the new monetary unit would increase accordingly, providing that nation with larger currency reserves and credit capacity. In addition, bilateral swap lines with trading partner countries would provide them with adequate financing for co-investments and trade financing.

The Cradle: In one of your latest essays, The Economics of the Russian Victory, you call for “an accelerated formation of a new technological paradigm and the formation of institutions of a new world economic order.” Among the recommendations, you specifically propose the creation of “a payment and settlement system in the national currencies of the EAEU member states” and the development and implementation of “an independent system of international settlements in the EAEU, SCO and BRICS, which could eliminate critical dependence of the US-controlled SWIFT system.” Is it possible to foresee a concerted joint drive by the EAEU and China to “sell” the new system to SCO members, other BRICS members, ASEAN members and nations in West Asia, Africa and Latin America? And will that result in a bipolar geo-economy – the West versus The Rest?

Glazyev: Indeed, this is the direction where we are headed. Disappointingly, monetary authorities of Russia are still a part of the Washington paradigm and play by the rules of the dollar-based system, even after Russian foreign exchange reserves were captured by the west. On the other hand, the recent sanctions prompted extensive soul searching among the rest of the non-dollar-block countries. western ‘agents of influence’ still control central banks of most countries, forcing them to apply suicidal policies prescribed by the IMF. However, such policies at this point are so obviously contrary to the national interests of these non-western countries that their authorities are growing justifiably concerned about financial security.

You correctly highlight potentially central roles of China and Russia in the genesis of the new world economic order. Unfortunately, current leadership of the CBR (Central Bank of Russia) remains trapped inside the intellectual cul-de-sac of the Washington paradigm and is unable to become a founding partner in the creation of a new global economic and financial framework. At the same time, the CBR already had to face the reality and create a national system for interbank messaging which is not dependent on SWIFT, and opened it up for foreign banks as well. Cross-currency swap lines have been already set up with key participating nations. Most transactions between member states of the EAEU are already denominated in national currencies and the share of their currencies in internal trade is growing at a rapid pace.

A similar transition is taking place in trade with China, Iran, and Turkey. India indicated that it is ready to switch to payments in national currencies as well. A lot of effort is put in developing clearing mechanisms for national currency payments. In parallel, there is an ongoing effort to develop a digital non-banking payment system, which would be linked to gold and other exchange-traded commodities – the ‘stablecoins.’

Recent US and European sanctions imposed on the banking channels have caused a rapid increase in these efforts. The group of countries working on the new financial system only needs to announce the completion of the framework and readiness of the new trade currency and the process of formation of the new world financial order will accelerate further from there. The best way to bring it about would be to announce it at the SCO or BRICS regular meetings. We are working on that.  

The Cradle: This has been an absolutely key issue in discussions by independent analysts across the west. Was the Russian Central Bank advising Russian gold producers to sell their gold in the London market to get a higher price than the Russian government or Central Bank would pay? Was there no anticipation whatsoever that the coming alternative to the US dollar will have to be based largely on gold? How would you characterize what happened? How much practical damage has this inflicted on the Russian economy short-term and mid-term?

Glazyev: The monetary policy of the CBR, implemented in line with the IMF recommendations, has been devastating for the Russian economy. Combined disasters of the “freezing” of circa $400 billion of foreign exchange reserves and over a trillion dollars siphoned from the economy by oligarchs into western offshore destinations, came with the backdrop of equally disastrous policies of the CBR, which included excessively high real rates combined with a managed float of the exchange rate. We estimate this caused under-investment of circa 20 trillion rubles and under-production of circa 50 trillion rubles in goods.

Following Washington’s recommendations, the CBR stopped buying gold over the last two years, effectively forcing domestic gold miners to export full volumes of production, which added up to 500 tons of gold. These days the mistake and the harm it caused are very much obvious. Presently, the CBR resumed gold purchases, and, hopefully, will continue with sound policies in the interest of the national economy instead of ‘targeting inflation’ for the benefit of international speculators, as had been the case during the last decade.

The Cradle: The Fed as well as the ECB were not consulted on the freeze of Russian foreign reserves. Word in New York and Frankfurt is that they would have opposed it were they to have been asked. Did you personally expect the freeze? And did the Russian leadership expect it?

Glazyev: My book, The Last World War, that I already mentioned, which was published as far back as 2015, argued that the likelihood of this happening eventually is very high. In this hybrid war, economic warfare and informational/cognitive warfare are key theaters of conflict. On both of these fronts, the US and NATO countries have overwhelming superiority and I did not have any doubt that they would take full advantage of this in due course.

I have been arguing for a long time for the replacement of dollars, euro, pounds, and yen in our foreign exchange reserves with gold, which is produced in abundance in Russia. Unfortunately, western agents of influence which occupy key roles at central banks of most countries, as well as rating agencies and key publications, were successful in silencing my ideas. To give you an example, I have no doubt that high-ranking officials at the Fed and the ECB were involved in developing anti-Russian financial sanctions. These sanctions have been consistently escalating and are being implemented almost instantly, despite the well-known difficulties with bureaucratic decision making in the EU.  

The Cradle: Elvira Nabiullina has been reconfirmed as the head of the Russian Central Bank. What would you do differently, compared to her previous actions? What is the main guiding principle involved in your different approaches?

Glazyev: The difference between our approaches is very simple. Her policies are an orthodox implementation of IMF recommendations and dogmas of the Washington paradigm, while my recommendations are based on the scientific method and empirical evidence accumulated over the last hundred years in leading countries.

The Cradle: The Russia-China strategic partnership seems to be increasingly ironclad – as Presidents Putin and Xi themselves constantly reaffirm. But there are rumbles against it not only in the west but also in some Russian policy circles. In this extremely delicate historical juncture, how reliable is China as an all-season ally to Russia?

Glazyev: The foundation of Russian-Chinese strategic partnership is common sense, common interests, and the experience of cooperation over hundreds of years. The US ruling elite started a global hybrid war aimed at defending its hegemonic position in the world, targeting China as the key economic competitor and Russia as the key counter-balancing force. Initially, the US geopolitical efforts were aiming to create a conflict between Russia and China. Agents of western influence were amplifying xenophobic ideas in our media and blocking any attempts to transition to payments in national currencies. On the Chinese side, agents of western influence were pushing the government to fall in line with the demands of the US interests.

However, sovereign interests of Russia and China logically led to their growing strategic partnership and cooperation, in order to address common threats emanating from Washington. The US tariff war with China and financial sanctions war with Russia validated these concerns and demonstrated the clear and present danger our two countries are facing. Common interests of survival and resistance are uniting China and Russia, and our two countries are largely symbiotic economically. They complement and increase competitive advantages of each other. These common interests will persist over the long run.

The Chinese government and the Chinese people remember very well the role of the Soviet Union in the liberation of their country from the Japanese occupation and in the post-war industrialization of China. Our two countries have a strong historical foundation for strategic partnership and we are destined to cooperate closely in our common interests. I hope that the strategic partnership of Russia and the PRC, which is enhanced by the coupling of the One Belt One Road with the Eurasian Economic Union, will become the foundation of President Vladimir Putin’s project of the Greater Eurasian Partnership and the nucleus of the new world economic order.

By Pepe Escobar
April 14 2022

https://thecradle.co/Article/interviews/9135