Ο εκβιασμός του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Τουρκικό παζάρι, γιατί το ανέχονται;

 
Ο εκβιασμός του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: 
Τουρκικό παζάρι, γιατί το ανέχονται;

Για άλλη μια φορά, η Τουρκία είναι η περίεργη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο ισχυρός άνδρας των ισλαμιστών της χώρας, Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να μετατρέψει αυτό που φαίνεται να είναι η πιο στρατηγική κίνηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ σε εμπόριο χαλιών στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν είπε στις 13 Μαΐου ότι η χώρα του «δεν είναι ευνοϊκή» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της στη δυτική στρατιωτική συμμαχία για να ασκήσει βέτο στις κινήσεις για την ένταξή τους στις δύο χώρες.

ΤΟΥ Burak Bekdil
ΠΗΓΗ: Gatestoneinstitute.org

Ο Ερντογάν εξήγησε την αντίθεσή του επικαλούμενος την υποτιθέμενη υποστήριξη της Σουηδίας και άλλων σκανδιναβικών χωρών στους Κούρδους μαχητές και άλλους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. Αυτή η καταγγελία δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο Ερντογάν έχει τη συνήθεια να αποκαλεί τρομοκράτη όποιον διαφέρει πολιτικά και θρησκευτικά από τη δική του κοσμοθεωρία.

Τα τελευταία χρόνια, η επιλεγμένη λίστα τρομοκρατών από τον Ερντογάν περιελάμβανε πολίτες που επένδυσαν σε δολάρια ΗΠΑ, ξένους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, κόμματα της αντιπολίτευσης, δήμους που διοικούνται από κόμματα της αντιπολίτευσης, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu, Τούρκους που ψηφίζουν ενάντια στις επιθυμίες του, Κούρδους πολιτικούς και δημοσιογράφοι. Τον Φεβρουάριο του 2021, κατηγόρησε τους φοιτητές διαδηλωτές ως τρομοκράτες καθώς η τουρκική αστυνομία τους συνέλαβε επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τον διορισμό του ως νέου πρύτανη σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας.

Μέσα σε ένα χρόνο μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2019, οι δήμαρχοι αντικαταστάθηκαν από διαχειριστές σε περισσότερους από τους μισούς από τους περίπου 65 δήμους που κέρδισε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, με μερικούς από τους δημάρχους να συλλαμβάνονται με την κατηγορία ότι είχαν δεσμούς με τρομοκρατία. Η κυβέρνηση του Ερντογάν διόρισε κυβερνήτες και άλλες τοπικές αρχές ως διαχειριστές σε αυτές τις περιοχές.

Σήμερα, αξιόπιστες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη βαθμολογία του μπλοκ της αντιπολίτευσης σε πολύ υψηλότερη από αυτή του Ερντογάν. Σύμφωνα με την ORC Research, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν θα κέρδιζε το 28% των εθνικών ψήφων αν γίνονταν εκλογές σήμερα, σε σύγκριση με το συνδυασμένο ποσοστό ψήφων 42,5% για τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης. Στον κόσμο του Ερντογάν, αυτό σημαίνει ότι τα δύο τρίτα των Τούρκων (περίπου 56 εκατομμύρια) ήταν τρομοκράτες.

Εκτός από μια εξάμηνη περίοδο «κατάρρευσης» όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-24 κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία τον Νοέμβριο του 2015, ο Ερντογάν είναι ο «άνθρωπος στο ΝΑΤΟ» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Τώρα που ο Ερντογάν εκβιάζει το ΝΑΤΟ επειδή τα πιθανά μελλοντικά μέλη της Σουηδίας και της Φινλανδίας «υποστηρίζουν Κούρδους τρομοκράτες», ας δούμε τι έκαναν οι φίλοι του στη Μόσχα από αυτή την άποψη.

Η ομπρέλα κουρδική μαχητική οργάνωση που πολεμά την Τουρκία από το 1984 είναι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK στο κουρδικό ακρωνύμιο του. Το PKK βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν εκδοθεί από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία πολεμά επίσης το YPG, το κουρδικό αρκτικόλεξο για τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, απόγονο του PKK στη βόρεια Συρία. Τι γίνεται με τη Ρωσία; Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει ούτε το PKK ούτε το YPG ως τρομοκρατική οντότητα. Και αυτό είναι καλό με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Michael A. Reynolds:

“Ο ρώσος-κουρδικός σύνδεσμος είναι ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό της γεωπολιτικής της Μέσης Ανατολής για περισσότερα από διακόσια χρόνια, από τότε που η Μεγάλη Αικατερίνη ανέθεσε τη δημοσίευση μιας κουρδικής γραμματικής το 1787. Το ενδιαφέρον της Αικατερίνης για τους Κούρδους δεν ήταν καθαρά ακαδημαϊκό. Κουρδικές φυλές, τσαρικές Οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι ήταν σημαντικοί παράγοντες κατά μήκος των νότιων συνόρων της Ρωσίας. Από το 1804 και μετά, οι Κούρδοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στους πολέμους της Ρωσίας με την Περσία των Qajar και την Οθωμανική Τουρκία. Καθώς περνούσε ο αιώνας, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε κουρδικές μονάδες για να πολεμήσει τους Πέρσες και τους Τούρκους .”

Όλη αυτή η προσπάθεια αντηχεί στη σημερινή Ρωσία του Πούτιν. Το 2016, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παρέχει αντιαεροπορικά όπλα και ρουκέτες στους μαχητές του PKK. Το 2020, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε επίσημα τη Ρωσία για την πρόσκληση και τη διεξαγωγή συνομιλιών με αντιπροσωπεία του YPG – μια μεταχείριση στο κόκκινο χαλί για τους «τρομοκράτες» του Ερντογάν. Πιο πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε με άλλη αντιπροσωπεία του YPG στη Μόσχα τον Νοέμβριο. Περισσότερη μεταχείριση στο κόκκινο χαλί για τους «τρομοκράτες» της Τουρκίας.

Κανένα από τα παραδείγματα ρωσικού κατευνασμού των «Κούρδων τρομοκρατών» της Τουρκίας δεν είναι μυστικό. Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορούσε για τους Κούρδους φίλους της ανοιχτά, με τον Ερντογάν να είναι εντελώς σιωπηλός. Τώρα ο ίδιος Ερντογάν εκβιάζει το ΝΑΤΟ βάζοντας βέτο σε δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης με το σκεπτικό ότι αυτές οι χώρες, που απειλούνται από τη Ρωσία, υποστηρίζουν τους Κούρδους τρομοκράτες.

Η δυτική στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να λέει στον Ερντογάν αυτά που χρειάζεται να ακούσει.

https://www.defence-point.gr

19/5/2022