Ενόψει της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.


 Ενόψει της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.

Το επόμενο διάστημα και μετά τη 18η Σύνοδο της Αστάνα, που θα γίνει στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, τις 14-16 Ιουνίου, μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν, αναμένεται η έναρξη της πέμπτης επιχείρησης των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στο έδαφος της Βόρειας Συρίας. Δηλαδή, μια επιχείρηση εισβολής και κατοχής στο έδαφος μιας ανεξάρτητης κυρίαρχης χώρας, που είναι η Συρία.

Για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, μέχρι στιγμής, στο θέμα αυτό, θα αναφερθούμε στο άρθρο μας της Κυριακής. Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε την κύρια αιτία που επικαλείται ο Ερντογάν, για να πείσει τον τουρκικό λαό και την διεθνή κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα της επιχείρησης αυτής.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται ο πρέσβης ε.τ. Σιουκρού Ελεκντάγ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον επί 12 συναπτά έτη, σε συνέντευξη που έδωσε το 2015, η οποία, όμως, διατηρεί την αξία και την επικαιρότητά της.

Τίτλος: Το στρατοκρατικό κράτος που ιδρύεται στη Β. Συρία είναι ζήτημα επιβίωσης για την Τουρκία!

Uğur Dündar, Sözcü

Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις του πρέσβη ε.τ. Şükrü Elekdağ, μετά από χρόνια επαληθεύθηκαν. Η Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ δημιουργήθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 1991 και το 2003. Τώρα, με την υποστήριξη και πάλι των ΗΠΑ, ιδρύεται κουρδικό κράτος και στη Συρία. Αυτό το στρατοκρατικό κράτος, το οποίο οι ΗΠΑ εξόπλισαν με βαρέα όπλα και εκπαίδευσαν τους στρατιώτες του, θεωρείται ως ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου του ιμπεριαλισμού για το Μεγάλο Κουρδιστάν. Το Ιράν και η Τουρκία θα είναι ο τρίτος και ο τέταρτος πυλώνας.

Γι’ αυτό ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει ότι στην περιοχή αυτήν κρίνεται η επιβίωση της χώρας μας και για να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη, επιδιώκει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, με μια νέα επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Το θέμα της δημιουργίας του Μεγάλου Κουρδιστάν, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ανέπτυξε ο πρέσβης ε.τ. Şükrü Elekdağ, σε συνέντευξη που μας έδωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. Ακολουθεί η ιστορική συνέντευξη:

Şükrü Elekdağ (Ş.E.): Η γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής επανασχεδιάζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η de facto αυτονομία των Κούρδων της Συρίας δείχνει ότι η υλοποίηση του έργου «Μεγάλο Κουρδιστάν» έπαψε να είναι όνειρο και έχει γίνει στόχος για τους Κούρδους που ζουν στην περιοχή. Είναι θέμα χρόνο να αποκτήσουν και οι Κούρδοι της Συρίας, όπως και στο Ιράκ, τη δική τους αυτόνομη διοίκηση. Είναι θέμα χρόνου να ιδρύσουν το κράτος τους. Σκεφτείτε τι σημαίνει η παρουσία δύο κουρδικών κρατών για τα εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στην ΝΑ Τουρκία, η πλειοψηφία των οποίων ψηφίζουν το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να αναζητηθεί μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα.

Uğur Dündar (U.D.): Ο πρόεδρος Ερντογάν ήθελε να εμποδίσει το PKK/PYD να δημιουργήσει μια περιοχή κυριαρχίας στη βόρεια Συρία, αλλά οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν…
(Ş.E.): Σωστά… Τώρα έρχομαι στο δεύτερο σημαντικό σημείο όσον αφορά τη λύση. Ακόμα κι αν το πιο φλέγον πρόβλημα της χώρας μας, η τρομοκρατία και το Κουρδικό, είναι αλληλένδετα, για να λυθεί το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ αυτών των δύο. Σωστή θεραπεία, απαιτεί σωστή διάγνωση. Ως προς αυτό, θα πρέπει καταρχάς να αναζητηθεί απάντηση στο ακόλουθο ερώτημα. Ποια προβλήματα προκάλεσαν τη γέννηση του PKK; Η ρεαλιστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι το PKK είναι παράγωγο του κουρδικού προβλήματος. Ως εκ τούτου, μια ρεαλιστική λύση είναι να αφαιρεθεί η κοινωνική βάση αυτού του πολέμου που διεξάγει το PKK. Πρέπει να αναγνωριστούν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και θεμελιώδη πολιτιστικά δικαιώματα στους Κούρδους, για να αποτραπεί η επιρροή του ΡΚΚ στο λαό…

…Πρέπει να γίνει αποκέντρωση της εξουσίας, να αναγνωριστούν δικαιώματα, για εξουδετερωθούν οι αιτίες που δίνουν δύναμη στο ΡΚΚ.

(U.D): Είπατε απαιτήσεις για αποκέντρωση… Μήπως όμως αυτό είναι και η επιδίωξη του PKK/HDP, που επιδιώκει τη «δημοκρατική αυτονομία»;
(Ş.E.): Εγώ μιλώ για μια ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη Χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΕΕ. Αυτή δεν έχει καμία σχέση με το καθεστώς που έχει αναγνωριστεί στο Β. Ιράκ, ούτε με τη «δημοκρατική αυτονομία».

(U.D.): Με άλλα λόγια, λέτε ότι όλες οι ελευθερίες που δίνουν οι χώρες της ΕΕ στους πολίτες τους, να δοθούν και σε όλους τους πολίτες στην Τουρκία. Τι θα γίνει όμως με την απαίτηση του HDP για τη μητρική γλώσσα;
(Ş.E.): Ό,τι κάνει η ΕΕ για τις ελευθερίες, θα το κάνει και η Τουρκία. Θα δεσμευτεί να το εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές σε ένα χρονικό πλαίσιο και θα δεσμεύσει εξίσου Τούρκους και Κούρδους, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Έτσι θα τους κάνουμε πολίτες που μοιράζονται το νόμο και τα ίδια δικαιώματα… Όσον αφορά τη μητρική γλώσσα, «Η Ευρωπαϊκή Χάρτα των Περιφερειακών και των Μειονοτικών Γλωσσών», προβλέπει τη διδασκαλία περιφερειακών και μειονοτικών γλωσσών και την εκπαίδευση στις γλώσσες και τη χρήση τους στη δημόσια σφαίρα. Η «συνθήκη» εφαρμόστηκε μόνο από τη Δανία, εξ όσων γνωρίζω. Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία υπέγραψαν τη «Χάρτα» αλλά δεν την επικύρωσαν. Η Σουηδία, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν έχουν καν υπογράψει τη «Χάρτα»… Άρα για την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα και τη χρήση της μητρικής γλώσσας σε δημόσιους χώρους δεν υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης.

(U.D.): Είναι δυνατόν να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, κάτω από τις σημερινές συνθήκες;
(Ş.E.): Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν να δώσουν στην Τουρκία μια δομή δημοκρατικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, θα αφαιρεθεί από το ΡΚΚ η δυνατότητα να καταγγέλλει διεθνώς την Τουρκία ότι «δεν δίνει δικαιώματα στον κουρδικό λαό». Αλλά ο πραγματικός στόχος είναι η οικοδόμηση πλουραλιστικής δημοκρατίας και ειρήνης, που θα αφαιρέσει από το ΡΚΚ τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή στην κουρδική κοινωνία…

(U.D.): Επίσης, πρέπει να αλλάξει η κοινωνικοοικονομική δομή της περιοχής που παράγει τρομοκράτες.
(Ş.E.): Συμφωνώ, πρέπει να αλλάξει η κοινωνικοοικονομική δομή της χώρας μας που παράγει τρομοκράτες. Χάνοντας την ελπίδα για το μέλλον, άνεργοι, απλήρωτοι, αμόρφωτοι νέοι, οδηγούνται στο βουνό. Η νεολαία αυτής της περιοχής, που είναι θυμωμένη με την κοινωνία και το κράτος, είναι έτοιμοι να πέσουν στα δίχτυα του PKK. Είναι λοιπόν ένα από τα βασικά στοιχεία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του PKK. Η λύση είναι μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική πρωτοβουλία που βασίζεται στη δημόσια επιχειρηματικότητα…

Σάββας Καλεντερίδης
10/6/2022


https://www.pontosnews.gr/691466/gnomes/enopsei-tis-eisvolis-tis-toyrkias-sti-syria/