Κούρδισσα πρώην αντάρτισσα κατέχει ρόλο-κλειδί για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 

Κούρδισσα πρώην αντάρτισσα κατέχει ρόλο-κλειδί 
για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Αμινέχ Κακαμπαβέχ υποστηρίζει σθεναρά την κουρδική αυτοδιάθεση στη Μέση Ανατολή και είναι σφοδρή επικριτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας καταδικάζει τους «τρομοκράτες» στο σουηδικό κοινοβούλιο, η Αμινέχ Κακαμπαβέχ είναι βέβαιη ότι μιλάει για εκείνη.

Η Κούρδισσα πρώην αντάρτισσα που έγινε βουλευτής στη Σουηδία έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο γύρω από την ιστορική προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις ότι φιλοξενούν Κούρδους ”τρομοκράτες”.

Η Κακαμπαβέχ, υποστηρίζει σθεναρά την κουρδική αυτοδιάθεση στη Μέση Ανατολή, είναι σφοδρή επικριτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυριότερο, η σουηδική κυβέρνηση εξαρτάται από την ψήφο της για την πλειοψηφία της μιας έδρας στο κοινοβούλιο.

«Δεν μπορεί να αποφασίσει για εμάς», δηλώνει αναφορικά με τον Ερντογάν. «Υπερασπίζομαι τις αξίες της Σουηδίας και την κυριαρχία της Σουηδίας».

Για να επιτραπεί η ένταξη στις σκανδιναβικές χώρες στο ΝΑΤΟ, χρειάζεται μια ομόφωνη απόφαση μεταξύ των μελών της συμμαχίας. Η Τουρκία ζήτα από Σουηδία και Φινλανδία να άρουν τα εμπάργκο όπλων, να εκδώσουν φερόμενους Κούρδους τρομοκράτες και να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές στη Συρία. Η Τουρκία λέει ότι αυτοί οι μαχητές συνδέονται στενά με το PKK, μια εγχώρια κουρδική ομάδα που η Άγκυρα και η Δύση θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Η ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων θα ήταν σε κάθε περίπτωση δύσκολη για τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς, αλλά με την κυβέρνηση της Σουηδίας να εξαρτάται από την υποστήριξη της Κακαμπαβέχ για την επιβίωσή της, υπάρχει ελάχιστο περιθώριο για συμβιβασμό.

«Δεν έχουμε συνηθίσει μεμονωμένα μέλη του Κοινοβουλίου να έχουν τέτοια επιρροή», λέει ο Σβάντε Κορνέλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφάλειας και Ανάπτυξης στη Στοκχόλμη. «Είναι η ότι χειρότερο για την κυβέρνηση, θα μπορούσε να πει κανείς».

Η υποστήριξη της Κακαμπαβέχ επέτρεψε στην αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών Mαγκνταλένα Αντερσον να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας πέρυσι. Σε αντάλλαγμα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία με τις κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.

Η κυβέρνηση της μειοψηφίας επέζησε από την ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα χάρη στην Κακαμπαβέχ και θα χρειαστεί την υποστήριξή της ξανά την Τετάρτη για να προωθήσει την εαρινή πρόταση προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο.

Η Κακαμπαβέχ μια ανεξάρτητη βουλευτής, λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα ψηφίσει και περιμένει από την κυβέρνηση να δείξει τα σχέδιά της για θέματα που την ενδιαφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την καταπολέμηση της βίας και της καταπίεσης κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε κοινότητες μεταναστών αλλά και στο πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

«Δεν θέλω να υποχωρήσουν», λέει.

Η ασυνήθιστη κατάσταση έχει ανεβάσει το πολιτικό προφίλ της Κακαμπαβέχ στη Σουηδία και διεθνώς.Της ασκείται κριτική ότι κρατά όμηρο την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να προωθήσει τη δική της ατζέντα. Η Κακαμπαβέχ λέει ότι έχει δεχθεί απειλές τόσο από Τούρκους εθνικιστές όσο και από ακροδεξιούς της Σουηδίας.

″Είναι μια τρομερή κατάσταση”, λέει ο Κακαμπαβέχ, 48 ετών. ”Αλλά δεν θέλω να κάτσω σε μια γωνία και να πω, ”Φοβάμαι”.

Η Κακαμπαβέχ, η οποία μεγάλωσε σε ένα φτωχό κουρδικό σπίτι στο δυτικό Ιράν, λέει ότι ήταν μόλις 13 ετών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν εντάχθηκε στους μαχητές πεσμεργκά που εξεγέρθηκαν ενάντια στο ισλαμικό καθεστώς του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Στο κοινοβουλευτικό της γραφείο στη Στοκχόλμη, έδειξε φωτογραφίες όπου η ίδια ως έφηβη, στα απόκρημνα βουνά μεταξύ Ιράν και Ιράκ, έχει ένα καλάσνικοφ κρεμασμένο στον ώμο της.

Οι αντάρτες πολέμησαν εναντίον του ιρανικού καθεστώτος και του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον κουρδικών χωριών.

Η Κακαμπαβέχ λέει ότι πολλοί από τους συντρόφους της και κάποιοι συγγενείς της σκοτώθηκαν. Ξεσπάει σε κλάματα καθώς θυμάται την αντίθεση ανάμεσα στη ζωή της στη Σουηδία και τις δυσκολίες που άφησε πίσω της. Για χρόνια αφότου έφτασε στη Σουηδία ως πρόσφυγας το 1992, η βουή των ελικοπτέρων την έκανε ενστικτωδώς να θέλει να τρέξει σε καταφύγιο για προστασία.

Σοσιαλίστρια στις πολτικές της πεποιθήσεις, η Κακαμπαβέχ συνέχισε τον πολιτικό της ακτιβισμό στη Σουηδία, προσχωρώντας στο Αριστερό Κόμμα και κάνοντας εκστρατεία για την ισότητα των φύλων στις κοινότητες μεταναστών. Ο ακτιβισμός της ενάντια στην «κουλτούρα της τιμής» την έφερε σύντομα σε αντίθεση με πολιτικούς συντρόφους που ανησυχούσαν ότι το έργο της στιγμάτιζε τους μουσουλμάνους. Μετά από χρόνια έντασης, έφυγε από το κόμμα το 2019 και έκτοτε υπηρετεί ως ανεξάρτητη βουλευτής στο κοινοβούλιο των 349 εδρών.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες τον Νοέμβριο συνήψαν συμφωνία με την Κακαμπαβέχ για να συνεργαστούν στενότερα με τις αυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία, υπό την ηγεσία του πολιτικού κόμματος PYD. Ο στρατιωτικός βραχίονας του PYD, το YPG που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, έπαιξε βασικό ρόλο στη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των κουρδικών ομάδων στη Συρία και του PKK, ή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που ηγείται μιας ένοπλης εξέγερσης κατά του τουρκικού κράτους από το 1984. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση. Η οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική στην Τουρκία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 KARL RITTER— Associated Press

https://www.huffingtonpost.gr/entry/koerdissa-proen-antartissa-katechei-rolo-kleidi-yia-ten-entaxe-tes-soeedias-sto-nato_gr_62a8cc10e4b04a61735505c4

  15/06/2022  

 
            ΣXETIKA ΚΕΙΜΕΝΑ       


Πρόεδρος Πομάκων: “Ελληνικά εδώ και 3.000 χρόνια τα νησιά του Αιγαίου – Φανφαρόνος σαν τον Μουσολίνι ο Ερντογάν”.

Ηχητή σφαλιάρα στον Ερντογάν 
από τον Πρόεδρο των Πομάκων

“Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά εδώ και 3.000 χρόνια, κατοικούνται από Έλληνες του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας. Οι Τούρκοι ήρθαν το 1071 και τότε για πρώτη φορά είδαν το Αιγαίο και σηκώνονται σήμερα να το διεκδικήσουν μετά από τόσα χρόνια, θέλουν να διεκδικήσουν τα ελληνικά νησιά”.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, Ιμάμ Αχμέτ και διευθυντής της πομακικής εφημερίδας “Ζαγάλισα”, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με την ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον κατηγορεί για υποκρισία, με αιχμή το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών την οποία μάλιστα συνδέει με το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας.

“Λέμε όχι σε αυτές τις απειλές και μάλιστα τον ρωτά αν θα έστελνε τα παιδιά του αυτός να πολεμήσουν. Θα τα έστελνε να σκοτωθούν; Τον παρακαλούμε να σταματήσει γιατί θα κλάψουν γονείς, μητέρες και πατεράδες, και από τα δυο μέρη του Αιγαίου. Θα υπάρξουν νεκροί και πρόσφυγες”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξηγεί ότι έγραψε αυτή την επιστολή, διότι “τελευταία παραπονιέται ο κ. Ερντογάν ότι τον περικυκλώνουν και τον πολιορκούν στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή, και απειλεί να επέμβει. Εκτοξεύει απειλές για τα ελληνικά νησιά, ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση και τη συνδέει με την κυριαρχία. Έχει απέναντι τη στρατιά του Αιγαίου, χιλιάδες στρατιώτες, το ίδιο συμβαίνει στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ. Αυτός απειλεί και αυτός λέει ότι απειλείται. Απειλεί ευθέως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το Καστελόριζο”.

“Απειλεί ένα μέρος της θαλάσσιας κυριαρχίας της Ελλάδας. Απειλεί να κάνει απόβαση. Και έχει και τον αποβατικό στρατό του και το ναυτικό.Για αυτό αναγκάστηκα να του στείλω αυτή την επιστολή και του λέω ότι επικαλείται το διεθνές δίκαιο, αλλά αυτός δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν το έχει εφαρμόσει ποτέ, καμία φορά. Επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης, και του γράφω ότι άλλες εποχές ήταν τότε και άλλες είναι σήμερα”, υπογράμμισε ο κ. Αχμέτ

Ρωτάει μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο για δεν εφαρμόζει ό,τι προβλέπει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης για την Ίμβρο και την Τένεδο που ήταν ελληνικά νησιά και έπρεπε να έχουν κάποια ειδική αυτονομία για να διοικούνται ανάλογα. “Ήταν καθαρά ελληνικά νησιά που δόθηκαν με εκείνη τη συνθήκη”, υπενθύμισε.

“Και προπαντός, εμείς οι Πομάκοι δεν θέλουμε να γίνουμε και άλλη φορά πρόσφυγες. Δεν θέλουμε τον 21ο αιώνα να γίνουμε πάλι πρόσφυγες. Πριν από 100 χρόνια σφαγιάστηκαν και διώχθηκαν, εκπατρίσθηκαν χιλιάδες Πομάκοι και σήμερα πολλοί ζουν και στην Τουρκία, μέχρι και τη Συρία”, συμπλήρωσε με εμφανή συγκίνηση.

“Η δική μας κυβέρνηση, οι υπουργοί μας πρέπει να τα τονίζουν αυτά, να τα φωνάζουν. Δεν είναι δική μου δουλειά. Απλώς του υπενθυμίζω ότι αυτός δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη και απαιτεί να την εφαρμόζουμε εμείς”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πομάκων, ο κ. Ερντογάν “το πάει τώρα να γίνει ο μοναδικός Τούρκος “πατέρας” όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ. Να πάρει τη θέση του. Ο ένας κατήργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία, αυτός τώρα ιδρύει τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ε, δεν θα του περάσει αυτό, δεν θα τον αφήσουμε να του περάσει”, διεμήνυσε θυμίζοντας ότι και ο Μουσολίνι εκτόξευε απειλές και έλεγε λόγια ως φανφαρόνος. “Ας μας αφήσει ήσυχους”, ξεκαθάρισε.

“Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί λάθος “μεζούρα”. Δεν είναι αυτός το τρόπος με απειλές, αλλά θα φάει τα μούτρα του, μην στεναχωριέται. Ο τουρκικός λαός δεν θα τον αφήσει να κάνει αυτά τα πράγματα. Πιστεύω ότι στις εκλογές που έρχονται θα πάει σπίτι του”, εκτίμησε ο κ. Αχμέτ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, διαβεβαίωσε ότι ο τουρκικός λαός θέλει να ζήσει ειρηνικά με τον ελληνικό. “Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα, μόνο οι κυβερνήσεις έχουν διαφορές, σαν το Ερντογάν που θέλει να είναι παγκόσμιος ηγέτες, ισάξιος του Πούτιν και του Μπάιντεν. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι, η ιδέα του είναι”, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ

 

Ο Ιμάμ Αχμέτ, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και Διευθυντής της πομακικής εφημερίδας “ΖΑΓΑΛΙΣΑ”, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Επιστολή

“Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

ανήκω στην αυτόχθονα φυλή των Πομάκων, την ύπαρξη της οποίας και εσύ αναγνώρισες στη διάρκεια της επίσκεψής σου στην Κομοτηνή στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2017.

Παρακολουθούμε με ανησυχία τον ολισθηρό δρόμο του επεκτατισμού στον οποίο βαδίζεις. Με πρόσχημα ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης περικυκλώνουν την χώρα σου στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή, ζητάς αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και του Καστελόριζου, όταν η χώρα σου έχει παρατάξει χιλιάδες άνδρες αποβατικού στρατού και επιθετικά όπλα σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά απειλώντας να εισβάλεις σε αυτά.

Κύριε Ερντογάν εάν εσύ ήσουν στη θέση της Ελλάδας τι θα έκανες;

Ξεχνάς βέβαια ότι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά για χιλιάδες χρόνια, πολλούς αιώνες πριν οι πρόγονοί σου συναντήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το…γαλάζιο χρώμα του Αιγαίου.

Ελληνικά ήταν και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. Γιατί εσύ δεν εφαρμόζεις αντιστοίχως ό,τι προβλέπει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης;

Για τα δύο νησιά, προβλέπεται η θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης «…θα έχουν ειδική διοικητική οργάνωση αποτελούμενη από τοπικά στοιχεία…Η διατήρηση της τάξης, θα διασφαλίζεται από μια αστυνομική δύναμη τα μέλη της οποίας θα προσλαμβάνονται μεταξύ του τοπικού πληθυσμού από την προαναφερθείσα τοπική διοίκηση και θα τοποθετούνται κάτω από τις διαταγές της».

Γιατί καταπατάς το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης και ζητάς μονομερώς από την Ελλάδα την εφαρμογή άλλων διεθνών συνθηκών;

Στο διεθνές δίκαιο, ισχύει η αρχή «rebus sic stantibus» που σημαίνει ότι οι αντικειμενικές συνθήκες υπό τις οποίες υπογράφηκαν οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί θεμελιωδώς διότι η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο, άρα και οι τυχόν όροι (όπως της αποστρατικοποίησης) αλλάζουν και παύουν να ισχύουν. Αλλά, τι δουλειά έχεις εσύ με μια Συνθήκη στην οποία η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος;

Σταμάτα να αναμοχλεύεις το παρελθόν και τα ιστορικά πάθη. Στην…Γαλάζια πατρίδα, θα μπορούσαν και οι Έλληνες να αντιτάξουν όλη την Μικρά Ασία και την ίδια την Κωνσταντινούπολη. Είναι όμως δυνατόν να σκέφτονται τη σημερινή εποχή οι ηγέτες και οι λαοί έτσι;

Οι απειλές σου δείχνουν ότι είσαι έτοιμος να βυθίσεις στο πένθος χιλιάδες μητέρες και πατεράδες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και να προστεθούν και άλλοι πρόσφυγες στους ήδη υπάρχοντες Σύριους, Ιρακινούς, Κούρδους, Κύπριους, Ουκρανούς κ.λπ.

Θα έστελνες να θυσιασθούν τα δικά σου παιδιά, τον γιό σου, την κόρη σου, τον γαμπρό σου στην πρώτη γραμμή του πολέμου; Θα δεχόσουν σφαγές αμάχων, βιασμούς γυναικών, δολοφονίες παιδιών, την εξαθλίωση λαών, καταστροφή πόλεων, υποδομών και υφαρπαγή ξένου πλούτου;

Εμείς οι Πομάκοι δεν θέλουμε να γίνουμε πρόσφυγες του 21ου αιώνα. Η πολιτική σου είναι επικίνδυνη, δυναμιτίζει τις καλές και ειρηνικές σχέσεις που πρέπει να έχουν ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός. Καμιά μειονότητα δεν θέλει πόλεμο, πολύ περισσότερο εμείς οι Πομάκοι, αφού πριν από ένα αιώνα εκατοντάδες χιλιάδες σφαγιάστηκαν, εκατομμύρια εκπατρίστηκαν και πολλοί εξ αυτών ζουν στην πατρίδα σου.

Εάν οραματίζεσαι να φθάσεις το πρότυπο και το ανάστημα του Μουσταφά Κεμάλ, μάλλον χρησιμοποιείς λάθος…μεζούρα! Άλλωστε ο Μουσταφά Κεμάλ είχε πει ξεκάθαρα: «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο». Εσύ, κάνεις το ακριβώς αντίθετο.

Εάν, όμως, όλα αυτά τα κάνεις για να επιβιώσεις πολιτικά, να στρέψεις την προσοχή του φίλου τουρκικού λαού από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και να εξασφαλίσεις την επανεκλογή σου, τότε έχεις ξεπέσει στο επίπεδο ενός πολύ χαμηλού επιπέδου πολιτευτή.

Σου θυμίζω ότι και ο Μουσολίνι πριν εισβάλει στην Ελλάδα έλεγε μεγάλα λόγια και καυχιόταν για το μέγεθος της πολεμικής του μηχανής. Είδες όμως τι έπαθε…

Με εκτίμηση

Ιμάμ Αχμέτ

Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων

 ΠΗΓΗ: zagalisa.gr