Anti-drone "ομπρέλα" στο Αιγαίο που "τυφλώνει" τα τουρκικά Bayraktar.

 
Anti-drone "ομπρέλα" στο Αιγαίο
που "τυφλώνει" τα τουρκικά Bayraktar.


Τα περίφημα τουρκικά drones αποτελούν σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα, μια πρόκληση που η Αθήνα άρχισε πρόσφατα να αντιμετωπίζει με τη συμβολή της ισραηλινής τεχνογνωσίας.

Τους τελευταίους δύο μήνες η Ελλάδα έχει αναπτύξει υπό όρους μυστικότητας μια "ομπρέλα κατά των εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από νησιά και άλλες κρίσιμες τοποθεσίες ανά την επικράτεια", όπως ανέφερε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή".

Το σύστημα χρησιμοποιεί ισραηλινή τεχνολογία για να "τυφλώνει" τα εχθρικά UAV και drones και να τα αποπροσανατολίζει παρεμβαίνοντας στο σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη τους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, "πρόκειται για μια εκδοχή συστήματος αντι-UAV που διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του ισραηλινού Drone Dome, αλλά με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας και στο γεωγραφικό ανάγλυφο των νησιών και άλλων παραμεθόριων περιοχών".

Κατασκευασμένο από την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems, το Drone Dome, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ειδικεύεται στην αντιμετώπιση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μπορεί να εξουδετερώσει drones παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους και στο GPS τους. Για τα πλήρως αυτόνομα drones, χρησιμοποιεί ένα αόρατο λέιζερ 10 κιλοβάτ που μπορεί να καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε απόσταση έως και δύο μίλια.

Η Rafael προσφέρει στους πελάτες της εξατομικευμένες εκδόσεις του συστήματος, όπως πιθανότατα έχει κάνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οι ελληνοϊσραηλινοί αμυντικοί δεσμοί έχουν ισχυροποιηθεί τον τελευταίο καιρό. Το 2021, οι δύο χώρες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία ύψους 1,68 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία τους, η οποία περιελάμβανε την απόκτηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 και τη δημιουργία σχολής πτήσεων στην Ελλάδα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αθήνα έχει αποκτήσει το Drone Dome και ενδεχομένως άλλα παρόμοια ισραηλινά συστήματα.

Η απόκτηση από την Ελλάδα 24 μαχητικών Rafale 4ης και 5ης γενιάς από τη Γαλλία, η αναβάθμιση 84 F-16 σε Block 72 και η ενδεχόμενη απόκτηση τουλάχιστον 20 stealth αεροσκαφών F-35 Lightning II 5ης γενιάς θα δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα ουσιαστικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας έως τα τέλη της δεκαετίας.

Από την πλευρά της η Τουρκία διαθέτει ήδη έναν μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τον Φεβρουάριο, ο Έλληνας αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Γεωργούσης έγραψε ένα άρθρο στο οποίο περιέγραφε πώς τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιούν τακτικά πτήσεις από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο προκαλούν "πονοκέφαλο" στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι σε καθημερινή βάση τα τουρκικά Bayraktar TB2 πραγματοποιούν τρεις έως τέσσερις πτήσεις την ημέρα για να παρακολουθούν στενά και να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο.  

Η συνεχής αποστολή F-16 για την αναχαίτιση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

"Η δραστική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης δεν είναι εύκολη και μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη αν αποφασίσουν (σ.σ.: οι Τούρκοι) να αυξήσουν σοβαρά τους αριθμούς και τον χρόνο πτήσεως εντός του FIR Αθηνών", προειδοποίησε ο Έλληνας αντιπτέραρχος ε.α.

Η Αθήνα έχει επίγνωση της πρόκλησης που σηματοδοτούν τα τουρκικά drones. Αν δεν το κάνει ήδη, μπορεί στο προσεχές διάστημα να χρησιμοποιήσει τους ισχυρούς αισθητήρες του Drone Dome για να δυσκολέψει τα τουρκικά drones στη συστηματική κατασκόπευση των ελληνικών στρατιωτικών κινήσεων. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης του εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε περίπτωση αντιπαράθεσης.

Εμποδίζοντας την Τουρκία να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την υπεροχή της σε επίπεδο drones, η Ελλάδα θα εδραιώσει τη δική της "αναδυόμενη" υπεροχή σε επίπεδο μαχητικών αεροσκαφών, την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε τυχόν μελλοντική αντιπαράθεση. Η απόκτηση του ισραηλινού συστήματος από πλευράς Αθήνας είναι μια καλή αρχή.
 
 Paul Iddon  -  Forbes

https://www.capital.gr/forbes/ 5-7-2022


     ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ      



Η τουρκική αντιπολίτευση πλειοδοτεί σε εθνικισμό.


Η συνταγή μοιάζει απλή: επικέντρωση στα πολλά και μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, ώστε στις εκλογές του 2023 το μέτωπο της τουρκικής αντιπολίτευσης να δρέψει άκοπα τους καρπούς της δημοσκοπικής κατάρρευσης, κυρίως λόγω δημοσκοπικής κρίσης, του Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Όμως το πολιτικό παιχνίδι δεν παίζεται μόνο εντός συνόρων, ιδίως στην περίπτωση του πολυπράγμονος Ερντογάν. Και η τουρκική αντιπολίτευση είναι ετερόκλητη και χωρίς βάθος προγραμματικής συμφωνίας. Το αποτέλεσμα είναι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας να παίζει στο γήπεδο του νυν προέδρου, προσπαθώντας να τον αντιπολιτευθεί από θέσεις περισσότερο εθνικιστικές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με επανειλημμένες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα "βάζει φωτιά” εκεί όπου ο Ερντογάν επιχειρεί να κλείσει παλαιά μέτωπα προς ανατολάς, ενώ στα ελληνοτουρκικά απλώς κατηγορεί τον ένοικο του Λευκού Ανακτόρου ότι "δειλιάζει” και δεν είναι ειλικρινείς όταν κλιμακώνει την ένταση.

Την ώρα που Ερντογάν επείγεται να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Κιλιτσντάρογλου μνημονεύει τους νεκρούς της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον του πλοίου Mavi Marmara το 2010, προειδοποιώντας "Η δολοφονία Τούρκων πολιτών σε διεθνή ύδατα έχει τίμημα. Το μήνυμά μου στο Ισραήλ είναι το ζήτημα δεν έχει ακόμη κλείσει για εμάς”.

Στην δε επανασυμφιλίωση με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν (και το κλείσιμο του δικαστικού φακέλου για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης) ο Κιλιτσντάρογλου απαντά μέσω Twitter: "Η διάπραξη φόνου στο έδαφός μας έχει επίσης τίμημα. Δεν έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς μας με αυτόν. Μπορεί να σέρνει τον Ερντογάν από τη μύτη, αλλά η Τουρκία είναι μεγάλο κράτος και αυτός [δηλ. ο Σαουδάραβας διάδοχος] θα κληθεί να πληρώσει για ό,τι έκανε”.

Αλλά τις περισσότερο εμπρηστικές δηλώσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας τις επιφυλάσσει για τα ελληνοτουρκικά. Άλλωστε δικής του εμπνεύσεως ήταν η θεωρία των "16 κατειλημμένων από την Ελλάδα νησιών του ανατολικού Αιγαίου”, που με διαφορά λίγων ετών υιοθέτησαν και διηύρηναν οι κυβερνώντες.

"Είμαι πολύ σαφής ως προς τον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα. Η Ελλάδα γνωρίζει το Kuvayi Milliye. Γνωρίζει επίσης καλά τους μακαρίτες Ετζεβίτ και Ερμπακάν” ανέφερε ανάρτηση του Κιλιτσντάρογλου στις 26 Ιουνίου. Kuvayi Milliye είναι βέβαια το κίνημα των ατάκτων στον πόλεμο της Μικράς Ασίας, δηλ. οι τσέτες, ενώ η συγκυβέρνηση Ετζεβίτ και Ερμπακάν ήταν αυτή που πραγματοποίησε την διπλή εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Και αν σε άλλα ζητήματα (όπως λ.χ. οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την άρση του τουρκικού βέτο στην εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) ο Κιλιτσνάρογλου συνιστά χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον επί της διαδικασίας, στα ελληνοτουρκικά "απελευθερώνεται”, προκαλώντας τον Ερντογάν να "αναλάβει δράση στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αν έχει τα κότσια”.

Η στάση αυτή ερμηνεύεται με βάση πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Στο εσωτερικό του κόμματός του ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να έχει επιβάλλει την άποψη ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας προέχει η εθνική σύμπνοια, μολονότι δεν λείπουν οι διαφορετικές φωνές από όσους παίρνουν στα σοβαρά τον σοσιαλδημοκρατικό αυτοπροσδιορισμό του CHP ή κλίνουν προς ευρασιατικές αντιδυτικές απόψεις.

Επίσης βαραίνει και η ιστορία, καθώς το CHP είναι το κατεξοχήν κεμαλιστικό κόμμα και αισθάνεται ανά πάσα στιγμή την ανάγκη να υπερασπίζεται την "κληρονομιά του Ατατούρκ”.

Η κομματική αντιπαράθεση στην παρούσα συγκυρία επίσης ενθαρρύνει την εθνικιστική στροφή του CHP, εφόσον το κόμμα του Ερντογάν επιμένει να παρουσιάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως δύναμη εθνικής μειοδοσίας, ταυτισμένη με το φιλοκουρδικό και υπό απειλή απαγόρευσης HDP (το οποίο έχει ήδη ταυτίσει με το εκτός νόμου ΡΚΚ).

Αλλά στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η σύμπηξη εξακομματικού μετώπου της αντιπολίτευσης στο οποίο δεσπόζοντα ρόλο παίζει το διαρκώς ενισχυόμενο εθνικιστικό "Καλό Κόμμα” της Μεράλ Άκσενερ (φερόμενης ως μελλοντικής πρωθυπουργού υπό πρόεδρο προερχόμενο από το CHP, εάν ηττηθεί ο Ερντογάν και αποκατασταθεί το σύστημα της κοινοβουλευτικής προεδρευόμενης δημοκρατίας).

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την παράταση της εξουσιοδότησης αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων (Συρία, Ιράκ) το μεν CHP καταψήφισε για πρώτη φορά, το δε κόμμα της Άκσενερ υπερψήφισε για πρώτη φορά, επικαλούμενο την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας που "κακόμαθε” την Ελλάδα και υπονομεύει τα τουρκικά συμφέροντα στην Λιβύη και την Συρία, όπου επιχειρείται η δημιουργία κουρδικού "τρομοκρατικού κράτους”.

Κώστας  Ράπτης

https://www.capital.gr/diethni/3645293/i-tourkiki-antipoliteusi-pleiodotei-se-ethnikismo


5/7/2022


        ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ