Οι Τούρκοι γεμίζουν την Κύπρο με “πρόσφυγες – μετανάστες”.
Το μεταναστευτικό είναι πλέον απόλυτα συνδεδεμένο με την ανοιχτή πληγή της κατοχής – οι αιτούντες/έχοντες άσυλο στην Κύπρο είναι όσοι ο πληθυσμός της 4ης μεγαλύτερης πόλης του νησιού. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο, αρκεί να λάβει υπόψη πως οι αιτούντες ασύλου, μαζί με εκείνους που το έχουν λάβει, έχουν φτάσει να είναι όσοι ο πληθυσμός της Λάρνακας, της 4η μεγαλύτερης πόλης του νησιού.
ΤΟΥ Χρήστου Πέτρου
ΠΗΓΗ: ardin-rixi.gr
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), σε 50.000 ανέρχονται αυτή τη στιγμή όσοι βρίσκονται στο νησί, είτε υπό καθεστώς ασύλου ή συμπληρωματικής προστασίας, μαζί με αυτούς που οι αιτήσεις τους είναι υπό εξέταση. Την ίδια στιγμή ο συνολικός πληθυσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της τελευταίας απογραφής του 2021-2022 ανέρχεται στις 918.100 άτομα.
Απ’ όλα τα κράτη μέλη «πρώτης γραμμής» η Κύπρος βρίσκεται στην πιο δεινή θέση και υφίσταται τις εντονότερες πιέσεις σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. Και αυτό όχι μόνο επειδή όπως δείχνουν οι αριθμοί δέχεται τις μεγαλύτερες ροές κατ’ αναλογία πληθυσμού: Ενώ σε όλα τα «πρώτης γραμμής» κράτη της ΕΕ, οι αιτούντες πολιτικού ασύλου αντιστοιχούν στο 1% του συνολικού πληθυσμού, στην Κύπρο φτάνουν και ξεπερνούν το 5%.
Η Κύπρος βρίσκεται σε τραγική θέση κυρίως επειδή το μεταναστευτικό είναι πλέον απόλυτα συνδεδεμένο με την ανοιχτή πληγή της τουρκικής κατοχής. Έτσι, κάθε πρωτοβουλία και δράση αποτροπής των ροών, μπορεί να δημιουργήσει «τετελεσμένα» και να επιδεινώσει το ήδη ασφυκτικό status quo της κατοχής.
Για παράδειγμα η θωράκιση της γραμμής αντιπαράταξης (Πράσινης Γραμμής) από την οποία διέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, με επιλογές όπως η εγκατάσταση φράκτη, ελλοχεύει τον κίνδυνο της δημιουργίας «σκληρού συνόρου» με τα κατεχόμενα εδάφη μας. Επιπλέον η αύξηση των περιπολιών με δυνάμεις ασφαλείας, είτε από την Εθνική Φρουρά είτε από την Αστυνομία, μπορεί με το παραμικρό να πυροδοτήσει εντάσεις με τον στρατό κατοχής ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 35.000 άτομα, παραταγμένος κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης σε επιθετική διάταξη.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφ. «Σημερινή» που επικαλείται επίσημα στοιχεία και δηλώσεις αρμοδίων, το 85% με 90% των μεταναστών φτάνουν στα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και στη συνέχεια προωθούνται με τη βοήθεια του κατοχικού καθεστώτος στις ελεύθερες περιοχές από περάσματα κατά μήκος στην Πράσινη Γραμμή.
Τους απομυζούν και μετά τους στέλνουν στις ελεύθερες περιοχές
Είναι εξάλλου πάμπολλες πλέον οι μαρτυρίες από μετανάστες που φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές από χώρες κυρίως της Αφρικής στις οποίες η Τουρκία έχει έντονη πολιτική και «παραπολιτική» εμπλοκή. Αναφέρουν πως τους κουβαλούν στα κατεχόμενα με την υπόσχεση ότι θα δώσουν θέσεις στα παράνομα πανεπιστήμια για να σπουδάσουν και αφού τους απομυζήσουν οικονομικά, τους οδηγούν στις ελεύθερες περιοχές καταστρέφοντάς τους ταυτότητες, διαβατήρια και σχετικά έγγραφα.
Σε ότι αφορά τις χώρες προέλευσης ενδεικτικά «το 2021 έφτασαν στην Κύπρο 3.051 Σύριοι, 1.723 Κονγκολέζοι, 1.555 Νιγηριανοί, 998 Πακιστανοί, 986 Ινδοί, 775 Καμερουνέζοι, 686 από το Μπανγκλαντές, 677 Σομαλοί, 619 Νεπαλέζοι, 460 από τη Σιέρα Λεόνε και 1.705 από άλλες χώρες». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών έφτασαν τις 12.045, λίγο πιο κάτω από τις συνολικές αφίξεις του 2021 που ανήλθαν σε 13.235 άτομα.
Η δυσανάλογη αύξηση αφίξεων έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να «ακυρώνει» κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφορικά με τους επαναπατρισμούς που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πλην όμως είναι τραγικά ανεπαρκείς. Από το 2018 μέχρι 2020 επαναπατρίστηκαν 2.384 άτομα, ενώ από τις αρχές του 2021 μέχρι και σήμερα οι επαναπατρισμοί έφτασαν τις 5.094.
Κοινωνική έκρηξη σε δόσεις…
Η δημογραφική αλλοίωση που συντελείται βιαίως στην Κύπρο, έχει ως «φυσικό» επακόλουθο κοινωνικές και άλλες εντάσεις να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο το οποίο μοιάζει μάλιστα τρομερά δύσκολο στην αντιμετώπισή του. Η γκετοποίηση κεντρικών σημείων κυπριακών πόλεων καθιστά σε πολλές περιπτώσεις «τον βίο αβίωτο» για τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και το κομμάτι εκείνο των μεταναστών οι οποίοι δείχνουν κάθε καλή διάθεση να προσαρμοστούν και να προκόψουν. Ναρκωτικά, ξυλοδαρμοί, μαχαιρώματα, σωματεμπορία, και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες ανθούν στις περιοχές αυτές. Τις τελευταίες μάλιστα μέρες, όλο και πιο συχνά γίνονται γνωστά επεισόδια ρατσιστικής βίας με ξυλοδαρμούς μεταναστών, είτε από μετανάστες διαφορετικής εθνικότητας είτε από ντόπιους.
Υγειονομική Βόμβα τα κέντρα φιλοξενίας
Επιπλέον ένα σωρό προβλήματα δημιουργούνται και στα κέντρα φιλοξενίας. Είναι χαρακτηριστικό το ζήτημα που αναδείχτηκε πριν μερικές μέρες κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Εκεί η Διευθύντρια του Υπ. Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη παρέθεσε στοιχεία και αριθμούς που μαρτυρούν πως το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας της Κύπρου, το Πουρνάρα, που σήμερα φιλοξενεί περίπου 1.800 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 800 (και είχε φτάσει στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου και τις 3.000) αποτελεί ούτε λίγο ούτε πολύ, «υγειονομική βόμβα».
Στις υγειονομικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο κατά το 2021 και το 2022, εντοπίστηκαν περιστατικά AIDS (109 το 2021, 76 το 2022), ηπατίτιδα Β΄ και Γ΄ (425 και 353) αντίστοιχα, κρούσματα σύφιλης και ενεργού φυματίωσης φυματίωση σε κλίμακα δεκάδων. Σε συνέχεια των πιο πάνω στοιχείων, σχετικά ρεπορτάζ τα οποία επικαλούνται επίσημες πηγές, αναφέρονται σε φαινόμενα, ‘σκασιαρχείου’ μεταναστών οι οποίοι εντοπίζονται να είναι φορείς ασθενειών και κρύβονται ή φεύγουν για να μην επηρεάσει η ασθένειά τους την περαιτέρω πορεία τους προς τις χώρες που θέλουν να φτάσουν, ή την εδώ διαμονή τους.
Αφίξεις περισσότερες από τις γεννήσεις
Ο τεράστιος αντίκτυπος των μεταναστευτικών κυμάτων στη δημογραφία της
Μεγαλονήσου, απασχόλησε και την ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για τη
μελέτη του Δημογραφικού προβλήματος. Εκεί, ο Γενικός Διευθυντής του
Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, παρομοίασε το μεταναστευτικό
ως μία δεξαμενή που έχει ξεχειλίσει. Επί δύο συνεχόμενες χρονιές, οι
άνθρωποι που καταφθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι περισσότεροι από
τις γεννήσεις: 10.700 έναντι 13.000 το 2021, 4.250 έναντι 12.000 το α΄
εξάμηνο του 2022!
Δημοσιεύθηκε στην Ρήξη Ιουλίου 2022 (φ. 179)