Ταγιπιστάν: Όποιος πονάει γαϊδουρινά φωνάζει.


 Ταγιπιστάν: Όποιος πονάει γαϊδουρινά φωνάζει.


Το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε απόγνωση και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη εκλογική ήττα με κάθε τρόπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Οι «συνέταιροι» του τουρκικού κράτους-μαφία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, φωνάζουν καθημερινά γιατί πονάνε. Πονάνε πάρα πολύ. Η κλεψύδρα για τις επερχόμενες «εκλογές» στην Τουρκία έχει γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα. Οι συνέταιροι όμως της τουρκικής εξουσίας δέχονται απανωτά πλήγματα από πολλές και διαφορετικές πλευρές, πνίγονται μέσα στα εκρηκτικά αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν και ψάχνουν «διεξόδους» που οδηγούν σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Το ευρύτερο τοπίο τόσο στο εσωτερικό όσο και στα εξωτερικά μέτωπα της Τουρκίας, συσσωρεύει σε σταθερή βάση μαύρα σύννεφα προμηνύοντας άγρια καταιγίδα. Τα σύννεφα πολλαπλασιάζονται στον ορίζοντα, οι ποικιλόμορφες πιέσεις αυξάνονται κατακόρυφα, ο εκνευρισμός του παλατιού και σύσσωμης της «αυλής» ξεπερνάει πλέον τα όρια τους.

Οι συνέταιροι της τουρκικής εξουσίας είχαν επικεντρωθεί, σύμφωνα με σημαντικούς Τούρκους αναλυτές που ζουν αυτοεξόριστοι, σε δύο βασικά σενάρια προκειμένου να συσπειρώσουν την εκλογική τους πελατεία και να ανατρέψουν το διαγραφόμενο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, ακόμα και με συνθήκες ακραίας νοθείας.

Το πρώτο σενάριο αφορά την επιλογή της Ελλάδος σαν ένα «επικίνδυνο» εξωτερικό εχθρό ο οποίος με την βοήθεια συστηματικής, μαύρης προπαγάνδας των ελεγχόμενων ΜΜΕ και όλων των συστημάτων της τουρκικής εξουσίας, θα παρουσιαζόταν σαν «επιτιθέμενος» που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την δημιουργία εσωτερικής αναταραχής με βομβιστικές επιθέσεις που θα φορτωθούν στο Κουρδικό ΡΚΚ και το φιλοκουρδικό ΗDP (Βλπ. αναλυτικά άρθρο Ερντογάν βάλε μυαλό σε τρεις γλώσσες).

Αργότερα, διατυπώθηκε και ένα τρίτο σενάριο με ελεγχόμενη απόσυρση Ερντογάν (φυσικά και Μπαχτσελί) από την εκλογική κούρσα, υπέρ ενός προσώπου από τον ευρύτερο χώρο του ΑΚΡ με το οποίο θα έχει συμφωνηθεί η πολιτική και νομική ασυλία όλων των «πεπραγμένων» του τουρκικού κράτους-μαφία, από το 2002 έως σήμερα.

Για την προετοιμασία που αφορά το πρώτο σενάριο οι διαδικασίες προχωρούν προσεκτικά και εκδηλώνονται δημόσια, ενώ οι προετοιμασίες για τα υπόλοιπα «σενάρια» πραγματοποιούνται παρασκηνιακά και με απόλυτη μυστικότητα.

Μέσα στο πλαίσιο του πρώτου σεναρίου, παρακολουθούμε καθημερινά μια εκτός ορίων λεκτική επιθετικότητα, από την κορυφή του «παλατιού» μέχρι σύσσωμη την αυλή του, με όλους ανεξαιρέτως τους «μηχανισμούς» σε πλήρη δράση, πάνω σε αναλυτικό σχέδιο που ετοίμασε η ΜΙΤ με την συστηματική χρήση Fake News για την αντιστροφή της πραγματικότητας, την «χρέωση» της Ελλάδος ως υπαίτιας ενδεχόμενης «αψιμαχίας» επί του πεδίου, την συστηματική καλλιέργεια φανατισμού εναντίον της «επιθετικής Ελλάδας» η οποία (δήθεν) «κατέλαβε τουρκικά νησιά και τα εξοπλίζει» και τον αποπροσανατολισμό αμόρφωτων πληθυσμών της ανατολής προς άγραν ψήφων.

Όλα όσα δημοσιοποιούνται από τον Αύγουστο του 2022 (Η Ελλάδα μας παρενοχλεί στο Αιγαίο, η Ελλάδα είναι πιόνι των ξένων, η Ελλάδα δεν έχει καμιά αξία εντός ΝΑΤΟ, η Ελλάδα παρενόχλησε τουρκικά F-16 σε Ρόδο, Λέσβο και Χίο, η Ελλάδα είναι μηχανισμός απειλής, μία νύχτα ξαφνικά μπορούμε να έρθουμε, τα κατεχόμενα νησιά της Ελλάδας δεν μας δεσμεύουν, Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά για να εμποδίσουν τη συμμετοχή μας σε αποστολή του ΝΑΤΟ, σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού σώματος άνοιξε πυρ εναντίον αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Τενέδου, κ.ο.κ.) αποτελούν διάφορα μέρη του αναλυτικού σχεδίου της ΜΙΤ που αφορά το πρώτο σενάριο. Οι κατευθύνσεις προς όλα τα ελεγχόμενα από το καθεστώς τουρκικά ΜΜΕ για τα «πρωτοσέλιδα» της ημέρας δίνονται από τον Nur Yilmaz, τον υπεύθυνο της ΜΙΤ για όλα τα τουρκικά ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεοράσεις, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, διαδίκτυο κλπ).

Το πρώτο όμως αυτό σενάριο του τουρκικού καθεστώτος προετοιμάζεται μέσα σε μια θύελλα αντιδράσεων, σκανδάλων διαπλοκής, οικονομικής καταστροφής, συγκλονιστικών αποκαλύψεων για την δράση του τουρκικού κράτους-μαφία καθώς και διεθνούς, διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας για τα «πεπραγμένα» της. Σε συντομία:

1) Η Τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει άμεσα ένα μεγάλο κίνδυνο χρεωκοπίας. Παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 24 ετών (80% επίσημος πληθωρισμός, 181,4% σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό - ENAG), η ελεγχόμενη από το παλάτι Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT), μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της από 14% σε 13% σε εφαρμογή των θρησκοληπτικών Erdoganomics (Αύγουστος 2022). Σαν αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα επιτάχυνε την υποτίμηση της απέναντι σε δολάριο και ευρώ φθάνοντας ξανά, αρχές Σεπτεμβρίου, στα επίπεδα των 18,4 τουρκικών λιρών ανά δολάριο ή ευρώ, οι τιμές βασικών ειδών εκτινάχθηκαν πάλι στα ύψη και οι αυξήσεις σε δημόσια αγαθά διαδέχονται η μία την άλλη.

Όλα αυτά διευρύνουν την φτώχεια σε ευρύτατα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Οι αλλεπάλληλες υποσχέσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν πως «πολύ σύντομα» ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται έχουν διαψευστεί, με αποτέλεσμα οι συνεχείς εκκλήσεις του προς τον τουρκικό λαό «να κάνει υπομονή» να πέφτουν στο κενό.

2) Η εκτεταμένη διαφθορά που καταλήγει μέσα στο παλάτι του Ερντογάν, η αυταρχική διακυβέρνηση με χαρακτηριστικό δείγμα την αστραπιαία σύλληψη καλλιτέχνιδας επειδή είχε κάνει ένα αστεϊσμό σχετικό με θρησκευτικά σχολεία πριν από… 4 μήνες, η τυφλή υποταγή και ο στραγγαλισμός της τουρκικής δικαιοσύνης από το καθεστώς, ο ασφυκτικός έλεγχος όλων των σωμάτων ασφαλείας που συνεργάζονται αρμονικά με τους πιο διάσημους μαφιόζους οι οποίοι διαθέτουν εκτός από στρατιές δικηγόρων, πολιτικούς, εισαγγελείς ακόμα και δικαστές – όλοι υπό τον διαβόητο υπουργό εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, η επίδειξη πλούτου των λίγων προνομιούχων της εξουσίας (όπως το υπερπολυτελές, τετραώροφο πλοίο 50 μέτρων του Ερντογάν ή τα γιοτ των Μπιναλί Γιλντιρίμ & υιών από το λαθρεμπόριο κοκαΐνης, ή των υιών & γαμπρών Ερντογάν από απύθμενη διαπλοκή κ.α.π.), συνθέτουν την εικόνα της σημερινής, τουρκικής πραγματικότητας.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς που καταλήγουν στο παλάτι του Ερντογάν είναι τόσο πολλά και η αφασία της τουρκικής δικαιοσύνης τόσο απόλυτη, ώστε έξη από τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά σχετικά με την απίστευτη διαφθορά «συμβούλων» του προέδρου, βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και πολλών αξιωματούχων του καθεστώτος. Φυσικά, όλες οι καταγγελίες, αργά η γρήγορα αναμένεται να καταλήξουν στο αρχείο.

3) Η σταθερή επιδίωξη του καθεστώτος να αξιοποιήσει πολιτικά και οικονομικά το κύμα των κάθε κατηγορίας παράνομων μεταναστών, οδήγησε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που μετέτρεψε την Τουρκία σε «ξέφραγο αμπέλι». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Τουρκία βρίσκονται 5.506.304 καταγεγραμμένοι ξένοι μετανάστες από τους οποίους οι 211.908 απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα. Σύμφωνα όμως με τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης, στην Τουρκία βρίσκονται 10.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες από ολόκληρο τον κόσμο και όσοι από αυτούς έχουν χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να τους πάνε οπουδήποτε! Στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, η έντονη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στους ξένους αναμένεται να αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα, αν και γίνονται ολοένα και πιο συχνές αναφορές σε «τουρκοποίηση» μερικών εκατομμυρίων Σύρων, ώστε να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές υπέρ του Ερντογάν!

4) Στο τέλος Αυγούστου 2022 μια αυθόρμητη, παλαιότερη προφορική ομολογία που ήρθε στην δημοσιότητα, ουσιαστικά αποκάλυψε ότι το «πραξικόπημα» του Ιουλίου 2016 το οποίο οδήγησε στην παντοκρατορία Ερντογάν ήταν στημένο!

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι η δημοσιογράφος Hande Firat, η οποία την νύχτα του πραξικοπήματος πήρε «συνέντευξη» μέσω κινητού τηλεφώνου από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, την αμέσως προηγούμενη ημέρα του «πραξικοπήματος» είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο της ΜΙΤ για τα τουρκικά ΜΜΕ Nur Yilmaz. Η δε αυθόρμητη προφορική ομολογία οφείλεται στον ηλικιωμένο Aydin Dogan, αφεντικό της Hande Firat, ο οποίος στην τελετή «τίμησης» της Hande Firat για την μεγάλη «επιτυχία» της, είπε από μικροφώνου στους παρευρισκόμενους τα εξής: «Την παραμονή του πραξικοπήματος της είπα κάνε αυτή τη συνέντευξη με τον Πρόεδρο και αν τα καταφέρεις, θα σε παντρέψω!»

Ο σάλος που ξέσπασε σε μη ελεγχόμενα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ένα ακόμα πρόβλημα στο τουρκικό σύστημα εξουσίας που κρατάει σαν επτασφράγιστο μυστικό όλα όσα έγιναν την νύχτα του δήθεν πραξικοπήματος.

Για την ιστορία, ο Aydin Dogan πράγματι πάντρεψε την Hande Firat με κάποιον του «συστήματος»: Αποφυλακισμένος για εμπλοκή σε εμπόριο ναρκωτικών, μετά τον γάμο του, πήγε στην εμπόλεμη Ουκρανία επιδεικνύοντας φωτογραφίες του με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού για να διαπραγματευτεί την πώληση όπλων. Πήρε χρήματα, όπλα όμως δεν παρέδωσε με αποτέλεσμα την επίσημη διαμαρτυρία της Ουκρανίας προς την Τουρκία!

5) Στα «μέτωπα» του εξωτερικού η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Το μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ που εξαγγέλθηκε προς την Συρία από τον Μάιο, μετατράπηκε σε συνομιλίες με το καθεστώς του «δολοφόνου» Μπασάρ αλ Άσαντ, η Αραβική Υπουργική Επιτροπή (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία) στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει χωρίς όρους τα στρατεύματά της από Ιράκ, Λιβύη και Συρία, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφερόμενος στις συνεχείς δημόσιες δηλώσεις Τούρκων πολιτικών για την Ελλάδα δήλωσε ότι «οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν».

Στις 25 Αυγούστου 2022 το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν άφησε κανένα περιθώριο «ελπίδας» στους τουρκικούς παραλογισμούς δηλώνοντας κατηγορηματικά πως «Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται», την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σχέση με τα ευρήματα φυσικού αερίου εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της».

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή της στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό της (6 Σεπτεμβρίου 2022) δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» υπενθυμίζοντας τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής.

Ο Ουόλι Αντεγέμο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, στις 22 Αυγούστου 2022 προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του Γιουνούς Ελιτάς, για τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει μέσω Τουρκίας τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το τουρκικό σοκ από τις στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Κούρδων και Αμερικανών κοντά στα τουρκικά σύνορα (8 Σεπτεμβρίου 2022).

Η αναφορά στο σερβικό ανακοινωθέν ότι «Ο Νίκολα Σελάκοβιτς διαβεβαίωσε το Έλληνα ΥΠΕΞ ότι η Σερβία υποστηρίζει με συνέπεια την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας τόσο την στεριά όσο και στην θάλασσα», αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Σερβία και την επίσκεψη- αστραπή του Έλληνα ΥΠΕΞ που ακολούθησε.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και το φιάσκο του τουρκικού «εκβιασμού» (Αν δεν μας δώσουν όπλα οι ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλες χώρες που πουλάνε όπλα) και η άμεση απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (9/9/2022) με την δήλωση πως θα επιβληθούν αμέσως «Νέες κυρώσεις για οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα», συνθέτουν την εικόνα του σημερινού τοπίου στα εξωτερικά μέτωπα της Τουρκίας.

Συμπεράσματα: Το τουρκικό καθεστώς ισλαμιστών, φασιστών και τουρκικού υπόκοσμου, βρίσκεται κυριολεκτικά στριμωγμένο στην γωνία. Στην μεγαλειώδη συναυλία του Τούρκου καλλιτέχνη Ταρκάν στην Σμύρνη (9 Σεπτεμβρίου 2022), το τραγούδι του «Θα περάσει» που καλεί τον Ερντογάν (χωρίς να τον κατονομάζει) να φύγει πια «από το σβέρκο» των Τούρκων, γνώρισε μοναδική αποθέωση με το κοινό να ζητά επίμονα την επανάληψή του.

Το τουρκικό καθεστώς καλλιεργεί συστηματικά την πόλωση όχι μόνο στο εξωτερικό με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στο εσωτερικό, τόσο με θρησκευτικά θέματα όπως η επίθεση Ερντογάν σε Αλεβίδες ή η ξαφνική φυλάκιση της τραγουδίστριας Gülşen Çolakoğlu όσο και με διάφορες άλλες «πρωτοβουλίες» όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ενδεχόμενη νοθεία με την ξαφνική δυνατότητα αλλαγής επωνύμου από το κινητό τηλέφωνο (και πιθανή εγγραφή των «ημετέρων» στους εκλογικούς καταλόγους του Σοϊλού τόσο με το παλιό, όσο και με το νέο επώνυμο προκειμένου να «ψηφίσουν» δύο φορές), ο χαρακτηρισμός γυναικών σαν «σουρτούκες» επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση ή των εκπαιδευτικών σαν «πλιατσικολόγους» για τον ίδιο λόγο.

Η απόγνωση του καθεστώτος δεν προσφέρεται για νηφάλια αντιμετώπιση της κατάστασης και πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο Ερντογάν και η «αυλή» του θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη εκλογική ήττα με κάθε τρόπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

*** 

Λεωνίδας Κουμάκης, Αρθρογράφος
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 – 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Διετέλεσε Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (έτος ιδρύσεως 1928). Από την δεκαετία του 1990 αποτελεί σταθερά μέλος του International Hellenic Association (ΙΗΑ) - πρώην HEC. Το διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο του για την τουρκική πολιτική απέναντι στον Ελληνισμό «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992), είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα, στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του International Hellenic Association.

18/09/2022

https://www.huffingtonpost.gr/


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ       


1.

Γιατί δεν πρέπει να υποβαθμίζεται
η επιθετική ρητορική Ερντογάν.

Του Κώστα Ράπτη

Η Δύση είναι πολύ απορροφημένη από την ουκρανική σύγκρουση για να θελήσει να φανταστεί ότι μια ανάφλεξη μπορεί να προκληθεί την ίδια στιγμή σε μιαν άλλη γωνία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Και όμως για αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την επιστολή που απέστειλε στα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ανάλογη επιστολή, στην οποία κωδικοποιείται το σύνολο των αιτιάσεων και διεκδικήσεων της Τουρκίας, απέστειλε και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όμως το επικοινωνιακό περιβάλλον των ελληνοτουρκικών διαμορφώνεται όχι μόνο από τις επίσημες, οσοδήποτε επιδεινωτικές της έντασης, τοποθετήσεις, αλλά πρωτίστως από μια μιντιακή κάλυψη η οποία, στην περίπτωση της γείτονος, έχει προσλάβει χαρακτηριστικά φρενίτιδας.

Δημοσιεύματα παράκρουσης

Αίφνης, η εφημερίδα "Milliyet" πρότεινε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, με αντικείμενο όχι απλώς την (απο)στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την καταγγελλόμενη "παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου", αλλά ακόμα και την περίοδο της "ελληνικής κατοχής της Ανατολίας", δηλ. της Μικρασιατικής Εκστρατείας, προτού καν ιδρυθεί η Τουρκική Δημοκρατία, με προσδοκίες ακόμα και απόσπασης αποζημιώσεων.

Αρθρογράφος της "Sabah" εύχεται ο Θεός να "βοηθήσει τον αδελφό ελληνικό λαό, που έχει κολλήσει με έναν πρωθυπουργό που προσπαθεί να γίνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι". Το άρθρο στέκεται ιδιαίτερα στην κατηγορία ότι, παρά τις εκτονωτικές πρωτοβουλίες Γερμανίας και ΝΑΤΟ στις αρχές του έτους και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Μάρτιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε με την ομιλία του στο Κογκρέσο "να εμποδίσει την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για την Ε.Ε., να ασκήσει το πιο φυσικό δικαίωμά της", εν προκειμένω την προμήθεια των F-16.

Η "Yeni Safak", με άρθρο υπό τον τίτλο "Η Αθήνα θέλει πόλεμο", κατηγορεί την Ελλάδα ότι "κλειδώνει" τα τουρκικά F-16 με ρωσικά συστήματα S-300 της κρίσης, στο πλαίσιο προετοιμασίας πολεμικής αναμέτρησης, ενώ η "Yeni Cag", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Προασπίζουν την κατοχή στα νησιά", δημοσιεύει κομμάτι που μιλά για "20 τουρκικά νησιά και 2 τουρκικές βραχονησίδες υπό (ελληνική) κατοχή". Και τα δύο δημοσιεύματα, διόλου τυχαία, παραθέτουν απόψεις των εκ των εμπνευστών της "Γαλάζιας Πατρίδας", ναυάρχου ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί και Ουμίτ Γιαλίμ, γεγονός ενδεικτικό της διαμόρφωσης των εσωτερικών συσχετισμών στον πυρήνα του τουρκικού κράτους.

Τι δεν καταλαβαίνει η Δύση

Στη Δύση η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι το κλίμα επιδεινώνεται λόγω του ότι το 2023 είναι εκλογική χρονιά, τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα και την Κύπρο. Και ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να λειτουργήσει "εξισορροπητικά". Πρόκειται για στάση που υποβαθμίζει τα ρίσκα, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο για τον πολλαπλασιασμό τους.

Η συστηματικότητα και η ένταση των ρητορικών επιθέσεων παραπέμπουν σε προσπάθεια αλλαγής του σκηνικού, με προληπτική νομιμοποίηση των όποιων επόμενων βημάτων διά της επίκλησης της "αυτοάμυνας" της Τουρκίας απέναντι στην "ελληνική επιθετικότητα και αυθαιρεσία". Το αν αυτή η αλλαγή σκηνικού θεωρείται εφικτή μόνο με πολιτικά μέσα ή το "μείγμα" προβλέπει αξιοποίηση και της σκληρής ισχύος (αδιευκρίνιστο σε ποια κλίμακα) είναι το μέγα ερώτημα των επόμενων εβδομάδων και μηνών.

Τα νέα δεδομένα

Δύο στοιχεία είναι κρίσιμο να ληφθούν υπόψη: ότι το παράδειγμα για την ανάπτυξη επιθετικής ρητορικής στη γείτονα έρχεται από ψηλά, ήτοι από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, που περίπου κάθε δεύτερη μέρα εξαπολύει το μήνυμα "Θα έρθουμε νύχτα". Και ότι η ρητορική αυτή είναι πάντοτε "αμφίστομη", εφόσον αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την ίδια τη Δύση, που "χρησιμοποιούν" η μία την άλλη για την επίτευξη "σκοτεινών σκοπών". Σκοπών που ανακαλούν το περιβόητο "Σύνδρομο των Σεβρών", με τη διαφορά ότι η σημερινή Τουρκία διαβάζει τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις (βλ. ουκρανικό ζήτημα, ενεργειακή κρίση κ.ο.κ.) ως απόδειξη της αποδυνάμωσης της Δύσης, την οποία δεν χρειάζεται πια να φοβάται κανείς.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με τον Πούτιν την ενεργειακή τροφοδοσία της Τουρκίας με έκπτωση και μεσολαβεί στο θέμα της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, η άνεση με την οποία προβάλλει στην Ελλάδα "επιθετική" και "αντισυμμαχική" συμπεριφορά μπορεί να ερμηνευθεί.

Διαβλέποντας τις ευκαιρίες που γεννούν οι ευρύτερες, σεισμικές εξελίξεις, ο Ερντογάν διεκδικεί την καθιέρωση ενός ρόλου εντός του ΝΑΤΟ που πολύ θα απέχει από το παλιό μοντέλο της τυπικής ισότητας των κρατών-μελών και της αδιαμφισβήτητης αμερικανικής ηγεσίας. Ενός ρόλου που θυμίζει τη "συναλλακτική" αντίληψη του Ντόναλντ Τραμπ περί συμμαχιών ή την α λα καρτ συμμόρφωση της Πολωνίας προς τους κανόνες της Ε.Ε. και αντιστοιχεί στη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό εντός του ΝΑΤΟ, τη μόνη που καλλιεργεί αντίβαρα και εκτός του κοινού στρατοπέδου.

Δυσοίωνες προβλέψεις Αμερικανού αναλυτή

Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ακόμη στο λίγο-πολύ γνωστό πλαίσιο της (πρωτίστως ρητορικής) ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης; Ο Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute πιστεύει πως όχι.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστηρίζει ότι οι τελευταίες απειλές του Ερντογάν θα πρέπει να σημάνουν τον συναγερμό. Σε αντίθεση με την προϊστορία των ελληνοτουρκικών, έχουν προστεθεί τέσσερις νέοι παράγοντες. Ο πρώτος είναι ο ανοιχτός ρεβανσισμός του Τούρκου ηγέτη, που αποβλέπει σε ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης. Ο δεύτερος είναι η καταρράκωση της τουρκικής οικονομίας, που επιβάλλει στον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας να αναζητά, υπό τύπον αντιπερισπασμού, μιαν ισχυρή κρίση στο εξωτερικό μέτωπο. Ο τρίτος παράγοντας αφορά τις τουρκικές εκλογές. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζει ο Ρούμπιν, πλανάται οικτρά προσδοκώντας μιαν ομαλή εναλλαγή εξουσίας στην Τουρκία. Αντίθετα, ένας πόλεμος με την Ελλάδα θα ήταν το "τέλειο φάρμακο" για τον Ερντογάν, αφού θα του επέτρεπε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποφύγει τις εκλογές, εάν διαπιστώσει ότι η διαφορά εις βάρος του πρόκειται να είναι πολύ μεγάλη για να αντιμετωπισθεί με νοθεία.

Τέλος, η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει λειτουργήσει ως "πράσινο φως" στον Ερντογάν. Παρότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αρχικά αυστηρότερη στάση έναντι της Άγκυρας από τον προκάτοχό του, η συγκατάθεσή του στην πώληση των F-16 ερμηνεύθηκε ως απόδειξη του ότι οι ακροβασίες του Ερντογάν δεν πρόκειται να έχουν πραγματικό κόστος.

Κατά τον Ρούμπιν, επαπειλείται πόλεμος όχι για κάτι που έχει διαπράξει η Αθήνα, αλλά λόγω της ανάγκης του Ερντογάν να αποδράσει από την αποτυχία και χρεοκοπία του. Το ερώτημα για τις ΗΠΑ είναι αν θα προλάβουν τις εξελίξεις, μεταξύ άλλων βοηθώντας εξοπλιστικά την Ελλάδα, ή θα παρακολουθούν από το περιθώριο ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιτίθεται σε ένα άλλο.

10/9/2022

https://www.capital.gr/

2.

Γιατί  δεν πρέπει  να  υποτιμώνται  οι πολεμικές  απειλές  του  Ερντογάν  εναντίον  της  Ελλάδας.

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Στο Αφιόν Καραχισάρ, στην Ανατολία, στην κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκεται ένα κολοσσιαίο μπρούτζινο άγαλμα. Εμφανίζει έναν θηριώδη Τούρκο να ποδοπατά και να συνθλίβει έναν δυστυχή Έλληνα, βαρβαρική απεικόνιση της τουρκικής «νίκης» το 1922. Την ίδια εικόνα είδαμε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια πορειών των γυναικών (από το 1975 μέχρι το 1989 – σε αυτές ηγήθηκε και η Μελίνα Μερκούρη).

Σε μια φωτογραφία, που Κύπριος φωτογράφος τράβηξε κάτω από το κατεχόμενο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, στο χωριό Λύμπια, εμφανίζεται ένας θηριώδης Τούρκος να τραβά με αγριότητα από τα μαλλιά μιαν Ελληνίδα Κυπρία, που διαδήλωνε κατά της τουρκικής κατοχής.

Όσοι μελέτησαν το βιβλίο του George Horton «Η μάστιγα (ή η κατάρα) της Ασίας» (πρώτη έκδοση 1926), για την καταστροφή της Σμύρνης και τις σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων, θα καταλάβουν ότι ο Τούρκος είναι ταυτισμένος με τη βαρβαρότητα, την σφαγή, τον όλεθρο και την καταστροφή.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχει κυριολεκτικά αποθηριωθεί. Επιτίθεται φραστικά και υβριστικά κατά της Ελλάδος και του Πρωθυπουργού της χώρας. Προειδοποίησε την Ελλάδα ότι μπορεί να έρθουν ένα βράδυ εκεί που δεν τους περιμένουν.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να μελετά την Ιστορία και να μην ξεχνά τη Σμύρνη, ευθεία αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή και στην πυρπόληση της πόλης. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Τσαβούσογλου και Άμυνας, Ακάρ. Την περ. Κυριακή, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στον Σαγγάριο, προειδοποίησε:

«Ενώ προσπαθούμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα των γειτόνων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ο Έλληνας συνεχίζει να έχει φαγούρα και εξακολουθεί να προκαλεί. Αν μπείτε σε μια περιπέτεια για συμφέροντα άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες και σήμερα, όπως στο παρελθόν».

Ερντογάν, Τσαβούσλογου και Ακάρ όπως και ο ακραίος εθνικιστής συνέταιρος του ΑΚΡ, Μπαχτσελί, θέτουν θέμα κυριότητας νησιών του Αιγαίου, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου προκαλεί τον Ερντογάν, αν είναι μάγκας, να πάει να τα πάρει. Μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στις πολεμικές απειλές του Τούρκου Προέδρου:

«Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας, ένα θα πω: Η απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας. Η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεών μας. Η ακμαία οικονομία μας. Οι διεθνείς συμμαχίες μας, αλλά και η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Κυρίως, όμως, η ενότητα του λαού μας. Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν. Άλλωστε, στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν. Και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα: Τα νταηλίκια, γιοκ με την Ελλάδα».

Αναλυτές αποδίδουν την πολεμική ρητορική του Ερντογάν σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Κυρίως, στην ικανοποίηση και στον φανατισμό της εκλογικής μάζας του κόμματος Μπαχτσελί. Επίσης είναι η καταρρέουσα τουρκική οικονομία και, κυρίως, η σημαντική πτώση της δημοτικότητας του Τούρκου Προέδρου.

Άρα, υπό αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα είναι ένας «χρήσιμος εχθρός» για την εξαγρίωση της τουρκικής πλέμπας και η αναρρίπιση της «νίκης» κατά των Ελλήνων, το 1922, είναι ένα εξίσου πολύτιμο προεκλογικό δυναμωτικό.

Οι πολεμικές ιαχές και υλακές Ερντογάν δεν πρέπει να εκλαμβάνονται αψήφιστα. Ούτε να υποτιμώνται. Οι Τούρκοι πάντα φωνάζουν αυτά που σχεδιάζουν. Τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται, ιδιαίτερα στους μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία (18/6/2023). Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εκμανεί και εξοργιστεί με την Ελλάδα είναι οι στενές, στρατηγικές και αμυντικές σχέσεις που οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει και εμβαθύνει με την Αθήνα.

Ενώπιον ενός αλλοπρόσαλλου και εχθρικού προς το ΝΑΤΟ και τις Ην. Πολιτείες, συμμάχου, η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας, σοβαρότητας και αξιόπιστης συμμαχικής συνέπειας. Η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως του σημαντικότερου αυχένα για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης με προέκταση προς τη Ρωσία, έχει εξαγριώσει τον Ερντογάν.

Εξάλλου οι στενότατες σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας και η αγορά γαλλικών Rafale και φρεγατών ενισχύουν δραστικά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία, η οποία κυριαρχεί στους αιθέρες. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Κατρίν Κολονά, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος, αν υποστεί επίθεση. Και ο Πρόεδρος Μακρόν, μετά από συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό (12/9/2022), διαμήνυσε πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Η Αθήνα, επιτέλους, να το εμπεδώσει: Τα εθνικά σύνορά της δεν είναι δυτικά της Κρήτης αλλά ανατολικά του ακρωτηρίου Απ. Ανδρέας, στην Κύπρο. Συνεπώς τα εξοπλιστικά προγράμματά της, που ήδη ανατρέπουν το ανισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, οφείλουν να περιλαμβάνουν και την άμυνα και ασφάλεια της Κύπρου.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη την Τουρκία και όχι το αντίθετο. Ναι, μεν η χώρα του σουλτάνου έχει τον μεγαλύτερο στρατό μετά τις ΗΠΑ, αμυντική βιομηχανία και στρατηγική θέση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά…

Οι στενές σχέσεις που ο Ερντογάν έχει αναπτύξει με τον Πρόεδρο Πούτιν, η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, η άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και οι εχθρικές συμπεριφορές έναντι πολλών εταίρων, οδήγησαν τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ σε σημείο, ώστε πολλοί αναλυτές και διπλωμάτες απαιτούν την εκδίωξή της από τη Συμμαχία. Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος, λένε, αλλά εχθρός, αφού πρακτορεύει τα συμφέροντα του Πούτιν.

Τέλος, άλλοι λόγοι εξαγρίωσης του Ερντογάν είναι το ενεργειακό και, φυσικά, οι συμμαχίες που η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σφυρηλατήσει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, με τις ευλογίες των  ΗΠΑ και την υποστήριξη της Γαλλίας.

Ερώτημα: Είναι πιθανός ένας πόλεμος Ελλάδος-Τουρκίας; Απάντηση: Λογικά, όχι, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση με επισιτιστικές διαστάσεις, το μεταναστευτικό, η σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας και η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας. Όμως, με τον αδίστακτο Ερντογάν, οι προσεχείς μήνες, και ειδικά πριν από τις τουρκικές εκλογές, είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Ας έχουν γνώσιν και να είναι πανέτοιμοι οι φύλακες του Ελληνισμού.

18/9/2022

https://www.apopseis.com/